maanantai 29. tammikuuta 2018

Haaste aikuisille: Temppuiluliikkeitä osa 3.

Taas on temppuiluhaasteen aika! Tällä kertaa mennään taas hieman eteenpäin aiempia liikkeitä soveltaen. Tämän kerran haasteissa vaaditaan jo hieman rohkeutta, mutta jos aiemmat liikkeet onnistuvat, pelko pois ja rohkeasti yrittämään! Tällä ”oppitunnilla” liikkeinä ovat siltakaato, kyynärseisonta sekä helikopteri. Kuten jokaisella kerralla, nämäkin harjoitukset on hyvä aloittaa tehokkaalla lämmittelyllä. Lisäksi ennen tämän kerran liikkeisiin siirtymistä olisi hyvä hallita kyykky. Kertausta löytyy täältä. Kyykyn lisäksi muita tärkeitä liikkeitä ovat silta ja päälläseisonta. Ohjeet löytyvät täältä.

Siltakaato
Siltakaato voi alkuun pelottaa. Itse ainakin pelkäsin kaatuvani. Kannattaa aluksi kokeilla selän taivuttamista niin paljon kuin mahdollista. Maahan asti ei kuitenkaan tarvitse mennä. Kun rohkeus lisääntyy, voi polvia kokeilla taivuttaa varovasti. Ennen alas asti laskeutumista kannattaa laskeutua jollekin tasolle, jolloin pudotus ei ole niin korkea. Apuvälineenä toimii esimerkiksi sohvat tai sänky. Seiso selin käytettävää tasoa kohti, ja riittävän lähellä. Älä kuitenkaan ole aivan kiinnni tasossa, sillä nojaaminen saattaa johtaa kompastumiseen. Nosta kädet ylös, taivuta selkää ja jalkoja. Muista taivuttaa myös yläselkää. Jos laskeutumismatka tuntuu liian pitältä, muutama tyyny käytettävällä tasolla lisää korkeutta.

Siltakaatoa voi harjoitella myös avustettuna. Pyydä toista henkilöä kannattalemaan ristiselkääsi, ja muistuta häntä olemaan tukevasti jalkojen varassa. Noudata myös itse samaa neuvoa, sillä huomion kiinnittyessä selkään liikaa jalat saattavat livetä, ja päädyt avustajan syliin. Eli pidä jalat tukevasti maassa, äläkä päästä niitä liikaa eteenpäin. Taivuta selkää rohkeasti, ja pyydä avustajaa laskemaan sinua alemmaksi. Kun kätesi osuvat lattiaan, varmista että paino siirtyy riittävästi käsille. Kun olet tukevasti maassa, pyydä avustajaa irrottamaan ote. Parityöskentely auttaa siinä mielessä paljon, että liikkeen pääsee hahmottamaan.

Kuvahaun tulos haulle bridge backbend cartoon

Siltakaatoa harjoitellessa suosittelen vaihtelemaan harjoittelua avustajan ja tason välillä. Kun rohkeus lisääntyy, voi käyttää matalampaa tasoa, kuten esimerkiksi paria sohvatyynyä lattialla. Kannattaa kuitenkin varata riittävän tukevat tyynyt, jolloin mahdolliset vahingot vältetään. Siltakaato liikkeenä kannattaa kuitenkin opetella, sillä kehonhallinnan ohella se antaa keskivartalon ja selän lihaksille mukavasti töitä! Kokemuksen perusteella voin todeta, että on todella hieno tunne saada siltakaato onnistumaan ensimmäistä kertaa. Itsekin sitä hieman pelkäsin alkuun, mutta kun hoksasin jalkojen koukistamisen painon siirymisen käsille, alkoi homma edistyä! Nykyään siltakaato menee helposti, ja yritän harjoitella myös nousemista. Toistaiseksi päädyn aina kyykkyyn, mutta harjoitusta vaan kehiin!

Kyynärseisonta (seinää vasten)
Kyynärseisonta ei käsien asentoa laskematta eroa päälläseisonnasta. Tässä liikkeessä on kuitenkin tärkeä muistaa hartioiden rooli. Hartiat nimittäin kannattaa pitää ”tiukkana”, jotta kropan kannattelu onnistuu. Kyynärseisonta lienee tuttu liike myös joogan puolelta.

Mene seinää vasten kyykkyyn tai kontillesi (ei, nytkään ei mennä aikuisviihteen puolelle). Aseta kädet lattiaa vasten tukevasti (siis kyynärvarret). Kun asento tuntuu tukevalta, ”potkaise” itsesi kyynärseisontaan. Yritä pitää keskivartalo suorana. Yleinen ongelma (ainakin minulla) on selän kääntyminen notkolle, tai peffa pyrkii taakse. Yritä siis korjata lantion asento niin, että asento olisi mahdollisimman suora. Kun varmuutta tulee lisää, kokeile jalkojen ”irrottamista” seinän antamasta tuesta. Tasapaino pysyy parhaiten kun painopiste on selvästi kyynärvarsilla.

Kuvahaun tulos haulle elbow stand cartoon

Helikopteri
Tämä liike löytyy mm. breakdancen puolelta. Vaikka helikopteri ei ehkä ole luokiteltavissa akrobatiaksi, hauska liike se on, ja kehittää hyvin koordinaatiokykyä! Kuten nimestä voi päätellä, pyörivä liike liittyy asiaan tavalla tai toisella. Teknisesti helikopteri on melko helppo, mutta alkuun vauhtia ei ehkä ole runsaasti.
Aluksi mennään kyykkyyn, minkä vuoksi kyseinen asento on tärkeä hallita. Toinen jalka asetetaan suorana sivulle, ja tuodaan etukautta tukijalkaa lähelle. Käsillä otetaan lattiasta tukea, eli suuritöistä tasapainoilua ei tarvita! Kun vapaa jalka on lähellä tukijalkaa, hypätään tukijalalla niin, että vapaa jalka pääsee tukijalan ali kiertämään taakse. Hyppyä laskematta kädet ovat lattiaa vasten koko ajan. Kun liikettä toistaa, syntyy vapaalla jalalla pyörivä liike. Tästä tulee nimikin. Ja tämäkin liikee kannattaa tehdä molempiin suuntiin lihastasapainon ylläpitämiseksi!

 

Kuten huomattavissa oli, tämän kerran liikkeet vaativat jo enemmän lihasvoimaa ja kehonhallintaa. Mikäli aiempien kertojen liikkeet olivat alkaneet sujua, on lihasvoimakin varmasti kehittynyt. Omalla kohdallani olen todennut, että erilaisiin akro -ja temppuiluliikkeisiin saattaa liittyä haasteita, mutta oppimisen ilo on äärimmäisen hieno tunne! Ja pieni kehaisu: Minä muuten sain sen takaperin kuperkeikan onnistumaan pienellä harjoituksella! :D


Mukavia treenihetkiä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti