tiistai 23. tammikuuta 2018

Mitähän tästä tulee: Hektisempi kausi opiskelussa ja kisat

Rankempi kausi pääsi alkuun! Mitenkäs tässä on selvitty? On tosiaan monia osa-alueita, joissa joudun terästäytymään. Vaikka viikko on vasta alkumetreillä, oli esimerkiksi eilinen maanantai varsinainen tehopäivä, ainakin omasta mielestäni. Viikonloppu meni kirjoittaessa ennakkotehtävää praktikum -kurssin toiseen osioon sekä graduja lukien. Maanantaina poikkesin ensin salilla, sitten jäällä ja iltapäivällä kipitin seminaariin. Onneksi gradu sai kohtuulliset arvostelut, ja työ saa edetä. Suuri huojennus oli, kun ohjaajakin totesin työn olevan selkeästi voiton puolella. Wohoo!! Nyt karmii lähinnä ”loppusiivous”, eli noottien ja kieliopin sekä tutkimuskysymysten mukanaolon tarkistaminen. Siinä vaiheessa gradu tulee uniinkin.. mutta millaisia haasteita onkaan ollut?

Kuvahaun tulos haulle gradu meemi Onneksi tämä skenaario harvinaistuu!!

Seminaariin valmistautuminen
Tähän tosiaan liittyy muiden gradujen lukeminen, tai siis käsiteltävät osiot. Osalla tekstiä on vähemmän, ja osalla enemmän. Itse kuulun pitkien tarinoiden kertojiin. Opponointiin liittyy myös tutustuminen opponoitavan lähdemateriaaliin. Tehtävään kuuluu tarkistaa lähteiden ja varsinaisen tekstin vastaavuus, mutta tarkastella toisaalta onko teksti kirjoitettu riittävästi omin sanoin. Minun ”uhrini” oli kirjoittanut niin täydellistä tekstiä, että jouduin pariin kertaan lukemaan lähdemateriaalit. Täytyy sanoa etten ole koskaan nähnyt niin hyvin omiksi sanoiksi puettua tekstiä!

Luettavia graduja oli yhteensä seitsemän, siis jos omaani ei lasketa. Koska aikaa oli rajatusti, luin töitä mm. metrossa ja bussissa sekä pukuhuoneessa jäävuoroa odotellessa. Näin lukemiseen tuli reilusti lisäminuutteja, eikä lukemiseen tarvinnut käyttää aikaa esimerkiksi kotosalla. No, sielläkin tuli luettua. Matkalla lukemisen varjopuoliin kuuluu huolellisen käsittelyn puute, siis paperiin liittyen. Jokainen paperinippu oli seminaariin mennessä aika kärsineen näköinen!

Kuvahaun tulos haulle rypistetty paperi

Praktikumin tehtävä
Tämän kanssa oli mennä hermot! Kysymystä kysymyksen perään ja essee päälle. Myönnän että deodorantti oli tämän tehtävän kanssa pettää, sillä samaan aikaan olisi pitänyt perehtyä opponoitavan gradun materiaaleihin. Tehtävä tuli valmiiksi, ja vieläpä ajoissa!

Kuvahaun tulos haulle deadline

Vaikka aloitin tehtävän tekemisen hyvissä ajoin (ainakin niin luulin), en tajunnut ottaa huomioon opponoimiseen liittyvää työmäärää. Jatkossa on oltavat huolellisempi, etenkin useamman työn kanssa. Todennäköisesti viime hetken työskentelyä tulee olemaan, sillä jossain vaiheessa tahdon sellaiseen sortua. Vaikka työskentely pitäisi aloittaa heti, aloitan tänään saadun tehtävän tekemisen vasta huomenna. Syy: aivoni vaativat pientä taukoa työskentelystä.

Treeni
Treenin suhteen olen ollut varsin ahkera, ja sisältöönkin on tullut kiinnitettyä huomiota. Salilla olen pitänyt huolta siitä, että jokaisella kerralla kohteena olevia lihasryhmiä tulee vaihdettua säännöllisesti. Aerobisen määrä riippuu onko samana päivänä jäävuoroa. Jos on, teen lyhyemmän kaavan mukaan. Tämä tarkoittaa kymmentä minuuttia. Akroliikkeitä on tullut tehtyä, mutta pari liikettä on jäänyt vähemmälle. Kyseessä ovat siis valikoimaan lisätyt liikkeet, joiden ottaminen mukaan tahtoo unohtua. Niistä lisää seuraavassa temppuiluhaasteessa! Pieni kehaisu: Käsilläseisonnasta siltaan ja takaisin sujuu jo varmemmin! Saa nähdä uskallanko joskus kuvata..

Kuvahaun tulos haulle figure skates

Jäällä on ollut pientä edistystä erityisesti hypyissä! Vielä kun onnistuisivat kunnolla.. Maanantaina tein ensimmäisen kerran kisaohjelmaa musiikkiin. Kuten aina, ensimmäinen kerta on hirveä. Ohjelma oli taas kerran liian täyteen ahdettu, eli pieni karsinta mutta samalla nopeuden lisääminen on seuraava projekti. Ehkä tämä tästä.. Jossain vaiheessa pitäisi itse asiassa ottaa taas videota erityisesti pirueteista, jotta liikkeen sujuvuus olisi helpompi hahmottaa.

Ajankäyttö
Tämä osuus on suorastaan v-mäinen! Järkevällä ajankäytöllä saisin todennäköisesti haalittua itselleni enemmän lepoaikaa. Käytännön tasolla tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Suurimmat haasteet ajoittuvat iltaan. Minulla on melko tarkat rutiinit, joista en osaa luopua. Pienet muutokset voivat toki mennä. Vaikka tällaista kai pidetään negatiivisena asiana, minua rutiinit auttavat mm. nukkumaan paremmin.

Kuten arvata saattaa, ongelmat painottuvat ilta-aikaan. Tavoitteenani on turvata vähintään kahdeksan tunnin yöunet, mikä onneksi onnistuu. Toisaalta kellon kiirehtiessä minua nopeammin vähennys on 30-40 minuutin luokkaa, eli seitsemän tuntia on vielä jäljellä. Koen sen kuitenkin liian vähäiseksi. Jotta nukkumaanmeno ajoissa onnistuisi, joudun miettimään tekemisieni ajankohtaa hyvissä ajoin. Jos kiirehdin rutiinien kanssa, on nukahtaminen vaikeaa. Ei siis auta muu kuin hoitaa hommat ajoissa.

Kuvahaun tulos haulle angry clock


Edessä on siis muutama erittäin hektinen kuukausi, ja omasta jaksamisesta on tärkeä pitää huolta. Minua kuitenkin motivoi ajatus siitä, että opinnot alkavat oikeasti olla loppusuoralla. Eli kun tästä keväästä selviän, pahin on ohi. Jäljellä on vain sivuaine, minkä uskon hoituvan pienemmillä ”kasvukivuilla”. Tämän kevään aikana yritän saada gradun valmiiksi, samoin praktikumit. Lisäksi yksi inhottava tentti kummittelee taustalla, mutta olen käynyt materiaalien kimppuun! Väsymys tulee varmasti olemaan tuttua seuraa moneen otteeseen, mutta vaiheen väliaikaisuuden tiedostaminen auttaa jonkin verran. Toistan itseäni mutta: Eiköhän tämä tästä.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti