sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Irti syömishäiriöistä: Näin "dieetti" on vaikuttanut

Dieettikuulumiseni” ovat saaneet siinä määrin positiivista palautetta, että narsistisesti ajattelin kirjoittaa tämän nk. dieetin vaikutuksista syömistottumuksiin. Tausta oli varsin päinvastainen nykytilanteeseen nähden. Aamulla sain kyllä syötyä reilusti ( kaksi palaa leipää tuhdeilla täytteillä ja jogurttia milloin minkäkin kanssa). Päivällä homma lässähti. Lounas tarkoitti puuroa, jossa osa kaurahiutaleista oli korvattu leseillä ja raasteilla. Periaatteessa terveellistä, mutta energiamäärä ei ollut huikea. Muuta lämmintä ateriaa en syönyt. Välipala ennen iltapaloja oli smoothie, yleensä mahdollisimman kevyt sellainen. Eka iltapala oli maitoa ja marjoja, sekä vähän raejuustoa. Illan päätteksi meni pari viipaletta leipää. Siinäpä julkistettu ruokapäiväkirja!

Kun paino jumitti, yritin vaistomaisesti vähentää syömistä. Jossain vaiheessa tuli se varsinainen havahtuminen, jonka myötä aloin lisätä ruuan määrää. Projekti ei ole aina ollut helppo. Ei henkisesti, eikä fyysisestikään. On kuitenkin ollut oma kokemuksensa havahtua moniin muutoksiin niin ajatusten tasolla kuin kehoonkin liittyen.

Nälkä
Olihan tätä ennenkin, mutta nykyään useammin. Lisäysten alkuaikoina olin haljeta! Mahalaukku ilmeisesti järkyttyi yksittäisestä rahkapurkista niin paljon, että sitä seuraavan aterian/minkä lie välipalan hoitaminen oli todellakin haaste. Tuntui suorastaan väärältä syödä puoliksi täyteen vatsaan. Tässä oli kieltämättä myös henkisiä haasteita, sillä tuolloin yhdistin tällaisen ”ylimääräisen” syömisen automaattisesti turhiin ja ylimääräisiin kaloreihin. Kyse oli siis todellakin kieroutuneesta käsityksestä, mikä järjen kanssa kävi aikamoista huutokilpailua.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson hungry

Alku ei todellakaan ollut mitään herkkua, kirjaimellisestikaan. Vähitellen keho kuitenkin tottui lisättyyn energiamäärään. Suureksi yllätykseksi aamiaisen ja lounaan välissä oleva rahka muuttuikin välttämättömäksi, kiitos nälän. Aineenvaihduntaakin ajatellen näläntunne on tärkeä mittari. Säästöliekillä sellaista tuntee harvemmin, sillä keho on tottunut toimimaan minimaalisella teholla.

Energiamäärien hahmottaminen
Ajatus edes 2000 kcal:sta päivää kohden kuulosti painajaiselta. Huonoina aikoina energiamäärä jäi jopa alle tuhannen, eli voi vain kuvitella mitä keho tykkäsi. Ennen lisäysprojektia energiamäärä oli tosiaan siinä 1300-1400 kcal:n välillä, eli tilanne ei ollut kehuttava. Aikaisemmin esimerkiksi yli 100 kcal:n ruoka-annokset tuntuivat liian suurilta. Siis oikeasti! Esimerkiksi rasvaton viili oli lähellä hälytysrajaa, sillä energiamäärä on järkyttävät 80 kcal/purkki. Kaurapuuron kanssa säännöstelin todella tarkkaan hiutaleiden määrää jottei energiamäärä olisi liian korkea.

Kuvahaun tulos haulle calorie food

Entäs nyt? 100 kcal tuntuu naurettavan pieneltä kerta-annokselta. Pienenä välipalana menee, mutta lounaana.. no ei! Myönnän arastelevani korkea-energisia ruokia, mutta toisaalta jos roskaruoka -kategoriaan mennään, enpä niistä oikein pidäkään. Pähkinät tosin menevät, mikä on hyvä asia niiden ns. hyvien rasvojen kannalta. Mutta energiamäärien hahmottaminen on mennyt aivan uusiksi, joskin pitkällä aikavälillä.

Tuntuu todella oudolta huomata, miten entiset ”kauhumäärät” ovat muuttuneet normaaleiksi, ja miltei jopa liian vähäisiksi määriksi! Tätä voi olla vaikea käsittää, mutta moni anorektikko (ja ortorektikko?) lähestyy arvioiden jokaisen suupalan, ei vain kokonaisuutta. Muistan pro-ana -sivuilta ajatuksen ”jokainen kalori on pahasta”. Syödä toki sai, mutta ns. tyhjää ruokaa. Siirtyminen tästä kohti edes vähän energiarikkaampaa ruokaa on todella suuritöinen projekti. Esimerkiksi omena voi olla valintana mahdoton. -Ainakin jos ennen omenaa vain kurkku on ollut sallittu vaihtoehto. Jokaisen yksittäisen lisäkalorin kohtaaminen on siis vaatinut paljon työtä, ja uskallan olla itsestäni todella ylpeä. Pitkälle on kuljettu lähtöpisteestä!

Ruokamäärien hahmottaminen
Tämä aihe sivuaa hieman edellistä. Yllättäen myös ateriakoot pienenevät. Tämä tapahdui ainakin omalla kohdallani niin verkkaisesti, että hahmotuskyky mukautui varsin tehokkaasti. Syömiskertojahan saattoi päivässä olla ns. ohjeenmukainen määrä. On kuitenkin eri asia mitä nämä ”ateriat” sisälsivät.

Kun ei edes ”lasten kokoa” olevia aterioita lähtee suurentamaan, pääkoppa ja vatsakin ovat koetuksella. Ymmärrän täysin jos tätä haastetta on vaikea käsittää. Niin absurdilta kuin kuulostaa, miniannokset muuttuvat normaaleiksi, etenkin pitkällä aikavälillä. Tottumista moisiin määrää provosoi myös se, että aika moni syömishäiriäinen (ainakin suuri osa) syö mieluummin yksin. Asiaan liittyy mm. häpeä, mutta toisaalta myös halu toteuttaa itseään (eli syömshäiriötä) vapaasti. Jos yrität syödä läheistesi seurassa aterian sijaan pari salaatinlehteä ja puolikkaan tomaatin, yllättäen sanomista voi tulla. Ja siis syystäkin. Yritä siinä sitten olla oman käsityksesi mukaan normaali! Toivottavasti jokainen ymmärsi, että kuvaus oli kirjoitettu pilke silmäkulmassa. Asian kokeneena uskallan kuitenkin väittää tietäväni mistä kirjoitan.

Kuvahaun tulos haulle too few food

Miltä tuntuu kun salaatinlehtien ja tomaatin ohelle tulee lusikallinen riisiä? Ensinnäkin lihoamispelko hujahtaa tähtitieteellisiin lukemiin. Apua! Toiseksi ylimääräinen lusikallinen riisiä voi oikeasti tuntua mahalaukussa aika häijyltä lisältä, etenkin jos mokoma säiliön on onnistunut kutistamaan kunnolla. Lautasellinen puuroa näyttää samalta, kuin ”terveelle” lätkäisisi eteen kaksi litraa puuroa. Kyllä, hahmotuskyky menee oikeasti todella kieroon suuntaan. Lisäyksiä on siksi tehtävä varsin pienissä erissä.

Entäs nyt? No, nykyään vajaaksi jäänyt lautasellinen ruokaa näyttää todella surulliselta. Toki myönnän, ettei omakaan annokseni niin järeä ole. Salaattia on todellakin se 50%, mutta muuta tavaraa on todellakin enemmän kuin lusikallinen. Unicaféssa onkin haaste saada annos pysymään koossa, sillä korkeutta tulee kiitettävästi. Salaattimäärällä en pyri vähentämään ns. lämpimän ruuan määrää. Unicaféssa vaan tahtoo aina olla rajoitetut annosmäärät (1 kauhallinen kastiketta), jolloin salaatilla saa sentään lautaselle lisää tavaraa. Puuroannos mahtuu juuri ja juuri lautaselle, mutta mukaan lorautettu maitotilkka meinaa valua yli reunojen.. Kuvauksista voi siis päätellä, että ruokamäärien hahmotus on muuttunut aika tavalla kuluneen vuoden aikana. Omistamani ”lastenlautaset” ovat enää vain leipiä varten.

Kuvahaun tulos haulle lautasmalli

Ruokailun onnistuminen kiireessä
Tämä on vähemmän mukava puoli. Arkeni nyt vain sattuu olemaan varsin liikkuvaa, siis muutenkin kuin treenin kannalta. Osaksi kyse on omista valinnoista, ja osaksi minusta riippumattomista tekijöistä.

Kuinka syödä säännöllisesti kun sopivia hetkiä istahtaa pöydän ääreen on lähinnä aamiaisen, välipalan ja joinakin päivinä lounaan verran? Ihanteellista tapaa en ole keksinyt. Olen tosiaan päätynyt syömään ns. matkan päällä, mikä käytännössä tarkoittaa eväiden syömistä esimerkiksi metrossa, bussissa, luentoa odotellessa, joskus luennolla tai vaikkapa jäähallin pukkarissa. Mitään mukavaahan tämä ei ole, ja ymmärrän täysin miksi moni haluaa skipata kyseisen keinon. Omalla kohdallani päädyin kuitenkin siihen, että epämukavalla ja suorastaan ärsyttävällä syömistyylillä on siinä määrin positiivisia vaikutuksia, että homma on vaivan arvoinen. Kannustan kiireisiä tähän, mutta samalla ymmärrän täysin kieltäytymisen. Toisaalta on todellista luksusta istua pöytään ja syödä ”tavalliseen tapaan” ateria ilman kiirettä. Unicaféssakin asiointi tarkoittaa aterioinnin hoitamista alle 10 minuutissa, mikä ei ole mukavaa sekään.

Hetkessä tämä ei lähtenyt sujumaan, mutta nykyään minulla on lähes aina evästä laukussa. Suosittelen lämpimästi itse tehtyä smoothieta rahkan tai proteiinijauheen kera! Mukaan banaania, kaurahiutaleita tms. ja muita suosikkimakuja, niin kroppa saa helposti sekä säännöllisesti ravintoa! Mainittakoon kuitenkin, että tällainen on kiireisen päivän pelastus aterioiden välillä, ei itse ateria.

Kuvahaun tulos haulle protein shaker

Syöminen ei tunnu rikokselta
Tämä on erittäin positiivinen muutos! Syöminen tuottaa todella harvoin syyllisyyttä. Tosin valintani ovat ns. idioottivarmoja, eli tehty periaatteella ”syön mitä tarvitsen”. Tämä ajattelutapa ei todellakaan ole rajoittava, vaan pikemmin suuritöinen saada onnistumaan! Vielä hieman puuttuu, mutta tulevan varmasti pääsemään tavoitteeseen.

Kun aloitin lisäykset, omatunto kolkutti päänsärkyyn asti. Vaikka järki onneksi piti omaa meteliään, ei projekti sujunut helposti. Voi kuulostaa oudolta ajatella että tahdonvoimaa tarvittaisiin syömisen lisäämiseen. Todellisuudessa se lienee yhtä vaikeaa kuin syömisen vähentäminen, tai vaikkapa sokerilakko. Pidemmän päälle kyse on tottumuksista poikkeamisesta, yleensä mukavuusalueen ulkopuolelle. Vaikka lisäys oli tarpeellinen, se oli jotain ylimääräistä. Näin ollen myös liikaa. Edelleenkin jokaisen lisäyksen alkuvaiheessa on vaikeaa, mutta ei samaan tapaan kuin vuosi sitten. Parin kolmen viikon aikana sopeuden tehtyyn muutokseen, ja syöminen onnistuu ongelmitta, ja ilman syyllisyyttä.


Huh! Tulipas pitkä tarina! Homma on sujunut hienosti, mutta ei helposti. Käytännön haasteiden rinnalla pääkoppa on laittanut osaltaan kapuloita rattaisiin. Myönnän että joskus tekisi vain mieli jättää jotain syömättä. Olen kuitenkin tehnyt vuoden aikana niin suuren työn, etten todellakaan halua edes pienissä määrin tuhota sitä, minkä olen saavuttanut. Pikku hiljaa siis eteenpäin, sillä kohta aletaan olla itse tavoitteessa!

Kuvahaun tulos haulle homer simpson winner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti