perjantai 27. huhtikuuta 2018

Dieettikuulumisia: Tästä syystä aloin suosia hiilihydraatteja


Kun aloitin ”dieettini”, lisäsin energiamäärää vaihtamalla mm. täysin rasvattoman jogurtit vähän tujumpiin, samoin juustot. Tämä valinta liittyi lähinnä tuttavien suosituksiin, siis joilla kyseinen reitti toimi. Minullakin se toimi tiettyyn pisteeseen asti. Jossain vaiheessa jouduin vaihtamaan rasvat hiilihydraatteihin. Projektina tämä ei ollut helppo, sillä karppausvuosien ”hiilarikammo” varjosti turhankin tehokkaasti. Toki yritin panostaa hyviin rasvoihin sekä proteiiniin. Proteiinin rooli oli alkujaan korostetumpi, mutta jossain vaiheessa päädyin nostamaan hiilihydraattien osuutta. Tämä muutos ei kuitenkaan tullut ravitsemustrendien- tai suositusten myötä, vaan ihan kroppani tarpeista.

Kolesteroliarvot ponnahtivat ylös
Jep, näin pääsi käymään myös pesco-vegetaristille. Ihanaiset geenit toki edesauttoivat arvojen nousemista, mutta viimeistään tässä vaiheessa totesin olevani väärä henkilö rasvaisempien maitotuotteiden aktiivikulutajaksi. Onneksi tämä siirtymä ei ollut mikään ylitsepääsemätön projekti. Vaihdoin vain jogurtit ja juustot kevyempiin. Myös kananmunan kulutusta oli hieman rajoitettava. Mainittakoon että muuten ei "roskaruokaa" pahemmin uponnut, eli ilmeisesti nuo mokomat rasva-arvot nousevat aika herkästi.Kuvahaun tulos haulle high cholesterolNoihin rajoituksiin todettakoon vielä, että ne eivät tarkoita kyseisen ruuan kieltämistä. Edelleenkin syön silloin tällöin mm. vuohenjuustoa, rasvaisempaa fetaa ja tietenkin kananmunaa. En ole jaksanut ottaa mitään stressiä muutoksesta, ja ehkä juuri se oli merkittävä tekijä onnistumisen kannalta. Pari kuukautta myöhemmin kävin uudelleen verikokeissa ja kolesteroliarvot olivat tipahtaneet reippaasti alle viiden puolelle.

Lajin vaatima ravinto
Meni kieltämättä hetki jos toinen hyväksyä, että taitoluistelussa ei selviä pelkän proteiinin turvin. Hiilihydraatit ovat energiamuotona paras mahdollinen, sillä niitähän kuluu etenkin kun vauhti kasvaa ja hyppyjä tehdään enemmän. Melkein voisin lyödä päätä pöytää vasten kun mietin, miten pitkään asian oivaltaminen kesti. Todella usein oletin turvotuksen johtuvan mukamas liian suuresta määrästä hiilihydraatteja. Kas kummaa, tukkoinen ja turvonnut olo väheni kummasti hiilihydraattien lisäämisen myötä! Niin no, tällä hetkellä olo on varsin tukkoinen, mutta flunssa ei taida kaurapuurolla parantua..


Kuvahaun tulos haulle i need carbs


Kuten joskus on tullut todettua, en hanki päivän hiilihydraatteja sokeripitoisista tai muuten ”höttöruuista”. Eli ennen treeniä ja sen jälkeen ei tule popsittua pullaa, suklaata, ranskanleipää eikä muutakaan vastaavaa. Kyllähän näihin enemmän menisi, mutta ei vaan tee mieli. Sen sijaan puuroa menee miltei päivittäin, kokojyväleipää, paheellista banaania, sekä palkovihanneksia. Jälkimmäinen on muuten mukava yhdistelmä hiilihydraatteja ja proteiinia!

Yhteenvetoa
Ns. sopiva ravitsemus kannattaa siis valita suositusten ohella oman kehon sekä aktiviteettien mukaan. Rasvasodan myötä täysmaito ja voi saivat armahduksen, mutta margariinit joutuivat demonien joukkoon. Olen ilmeisesti tehnyt sopimuksen demonin kanssa, sillä margariinia lähinnä käytän. Osasyy tähän on siinäkin, että voin maku ei oikein nappaa. Osan kroppa ei yksinkertaisesti reagoi koviin rasvoihin, mutta itse en tuohon porukkaan kuulu. Samalla onnistuin ihmiskokeen kautta todistamaan, että ainakin tämän yhden ”koekaniinin” kolesteroliarvot nousevat noilla tujummilla maitotuotteilla. Eli ei jatkoon.

Myös oma laji määrittelee pitkälti sen, miten päivän ”ruokalista” kannattaa koostaa. Vaikka kirjoitan hieman ”dissaavaan” sävyyn terveyssuosituksista, en todellakaan halua niitä täysin heittää roskakoriinkaan. Ne voivat sopia osalle juuri sellaisenaan, ja suuntaa antavina ohjeina ne toimivat varmasti. Pidemmän päälle ihmisten elämäntyylit ja aktiviteetit eroavat toisistaan. Myös ihmisten kropat toimivat hieman eri tavalla. Mikä yhdelle ei sovi, voi olla ihanteellinen vaihtoehto toiselle. Tästä syystä en käsitä miksi ruokavaliokysymyksissä on niin usein eksyttävä henkilökohtaisuuksiin. No, ehkä tässäkin on hyväksyttävä seuraava tosiasia: Kukin tyylillään.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson stupid

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti