Kun
aloitin ”dieettini”, lisäsin energiamäärää vaihtamalla mm.
täysin rasvattoman jogurtit vähän tujumpiin, samoin juustot. Tämä
valinta liittyi lähinnä tuttavien suosituksiin, siis joilla
kyseinen reitti toimi. Minullakin se toimi tiettyyn pisteeseen asti.
Jossain vaiheessa jouduin vaihtamaan rasvat hiilihydraatteihin.
Projektina tämä ei ollut helppo, sillä karppausvuosien
”hiilarikammo” varjosti turhankin tehokkaasti. Toki yritin
panostaa hyviin rasvoihin sekä proteiiniin. Proteiinin rooli oli
alkujaan korostetumpi, mutta jossain vaiheessa päädyin nostamaan
hiilihydraattien osuutta. Tämä muutos ei kuitenkaan tullut
ravitsemustrendien- tai suositusten myötä, vaan ihan kroppani
tarpeista.
Kolesteroliarvot
ponnahtivat ylös
Jep,
näin pääsi käymään myös pesco-vegetaristille. Ihanaiset geenit
toki edesauttoivat arvojen nousemista, mutta viimeistään tässä
vaiheessa totesin olevani väärä henkilö rasvaisempien
maitotuotteiden aktiivikulutajaksi. Onneksi tämä siirtymä ei ollut
mikään ylitsepääsemätön projekti. Vaihdoin vain jogurtit ja
juustot kevyempiin. Myös kananmunan kulutusta oli hieman
rajoitettava. Mainittakoon että muuten ei "roskaruokaa" pahemmin uponnut, eli ilmeisesti nuo mokomat rasva-arvot nousevat aika herkästi.
Noihin
rajoituksiin todettakoon vielä, että ne eivät tarkoita kyseisen
ruuan kieltämistä. Edelleenkin syön silloin tällöin mm.
vuohenjuustoa, rasvaisempaa fetaa ja tietenkin kananmunaa. En ole
jaksanut ottaa mitään stressiä muutoksesta, ja ehkä juuri se oli
merkittävä tekijä onnistumisen kannalta. Pari kuukautta myöhemmin
kävin uudelleen verikokeissa ja kolesteroliarvot olivat tipahtaneet
reippaasti alle viiden puolelle.
Lajin
vaatima ravinto
Meni
kieltämättä hetki jos toinen hyväksyä, että taitoluistelussa ei
selviä pelkän proteiinin turvin. Hiilihydraatit ovat energiamuotona
paras mahdollinen, sillä niitähän kuluu etenkin kun vauhti kasvaa
ja hyppyjä tehdään enemmän. Melkein voisin lyödä päätä
pöytää vasten kun mietin, miten pitkään asian oivaltaminen
kesti. Todella usein oletin turvotuksen johtuvan mukamas liian
suuresta määrästä hiilihydraatteja. Kas kummaa, tukkoinen ja
turvonnut olo väheni kummasti hiilihydraattien lisäämisen myötä!
Niin no, tällä hetkellä olo on varsin tukkoinen, mutta flunssa ei
taida kaurapuurolla parantua..
Kuten
joskus on tullut todettua, en hanki päivän hiilihydraatteja
sokeripitoisista tai muuten ”höttöruuista”. Eli ennen treeniä
ja sen jälkeen ei tule popsittua pullaa, suklaata, ranskanleipää
eikä muutakaan vastaavaa. Kyllähän näihin enemmän menisi, mutta
ei vaan tee mieli. Sen sijaan puuroa menee miltei päivittäin,
kokojyväleipää, paheellista banaania, sekä palkovihanneksia.
Jälkimmäinen on muuten mukava yhdistelmä hiilihydraatteja ja
proteiinia!
Yhteenvetoa
Ns.
sopiva ravitsemus kannattaa siis valita suositusten ohella oman kehon
sekä aktiviteettien mukaan. Rasvasodan myötä täysmaito ja voi
saivat armahduksen, mutta margariinit joutuivat demonien joukkoon.
Olen ilmeisesti tehnyt sopimuksen demonin kanssa, sillä margariinia
lähinnä käytän. Osasyy tähän on siinäkin, että voin maku ei
oikein nappaa. Osan kroppa ei yksinkertaisesti reagoi koviin
rasvoihin, mutta itse en tuohon porukkaan kuulu. Samalla onnistuin
ihmiskokeen kautta todistamaan, että ainakin tämän yhden
”koekaniinin” kolesteroliarvot nousevat noilla tujummilla
maitotuotteilla. Eli ei jatkoon.
Myös
oma laji määrittelee pitkälti sen, miten päivän ”ruokalista”
kannattaa koostaa. Vaikka kirjoitan hieman ”dissaavaan” sävyyn
terveyssuosituksista, en todellakaan halua niitä täysin heittää
roskakoriinkaan. Ne voivat sopia osalle juuri sellaisenaan, ja
suuntaa antavina ohjeina ne toimivat varmasti. Pidemmän päälle
ihmisten elämäntyylit ja aktiviteetit eroavat toisistaan. Myös
ihmisten kropat toimivat hieman eri tavalla. Mikä yhdelle ei sovi,
voi olla ihanteellinen vaihtoehto toiselle. Tästä syystä en käsitä
miksi ruokavaliokysymyksissä on niin usein eksyttävä
henkilökohtaisuuksiin. No, ehkä tässäkin on hyväksyttävä
seuraava tosiasia: Kukin tyylillään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti