lauantai 21. huhtikuuta 2018

Harjoittelu spinnerillä: Ryhdin parannusta & edistymistä hypyissä


Spinnerillä harjoittelu on jatkunut, ja vieläpä säännöllisesti! Pikku hiljaa olen tullut paremmin juttuun tuon sinisen muovilätyskän kanssa, mutta välimme voisi olla hivenen paremmatkin. Yhteistyö rakoilee vähintäänkin siinä vaiheessa, kun kehiin otetaan uusi liike, tai sitten variaatio. Lopputuloksena minä olen rähmälläni lattialla ja spinneri parin metrin päässä. Luonnollisesti vika on spinnerissä. Mutta mitenkäs homma onkaan sujunut?


Kuvahaun tulos haulle spinner balancer


Rotaatiopiruetissa parannusta
Hitaasti hyvä tulee.. oli tämä ilmiö miten yleinen tahansa, joskus se kieltämättä aiheuttaa turhautuneisuutta. Mutta koska edistymistä ei ilmeisesti voi pikakelata eteenpäin, on asia hyväksyttävä. Rotaatio- eli nk. rittipiruetti on jo vuosia aiheuttanut minulle ongelmia. Vaikka edellisessä tekstissä ehdin hehkuttaa sen onnistumista, muuttuminen oikeasti sujuvaksi näyttää vievän reippaasti aikaa

Positiivista on, että olen löytänyt ulkoterällä pyörimisen. Valitettavasti terä kuitenkin keikkuu vielä sisä-ja ulkoterän välillä, mutta onneksi jälkimmäinen siirtyy aina pikkuisen enemmän voitolle. Ns. sopivan lähtön löytäminen on vielä vaiheessa. Yleensä teen lähdön perinteisestä (luulisin?) sisäkolmosesta. Haasteena on vain ”koukkaisu” itse piruettiin. Oikeaoppisessa rotaatiopiruetissa tulisi tehdä kolmoseen kuuluva käännös ja siirtyä vasta sitten piruettiin. Minulla piruetti tuppaa joko himskatin kerta alkamaan jo itse käännöksestä. No, toisaalta jos edes siirtyminen ulkoterälle on alkanut sujua/yleistyä, lienee suunta sentään oikea?

Hypyissä edistystä
Edelliseen aiheeseen liittyen, vaikkei rotaatiopiruetti menekään 100%:sen täydellisesti, jokin hyöty oikean asennon löytämisestä on kyllä ollut, vaikka sitten ajoittaisenakin. Axelissa ja kaksoissalchowissa alkaa yhä useammin rotaatiomäärä yltää siihen sallittuun vartin vajaukseen. Kummassakin jalkojen asento pitäisi saada siistimmäksi, mutta esimerkisi hypyn pamahtaminen alas koko terälle on vähentynyt huimasti! Eli rytmitön jää-flamenconi on tainnut päättyä.


Kuvahaun tulos haulle rotation position figure skatingTeoriassa helppoa, mutta käytännössä harvinaisen vaikeaa...


Myös kaksoisritissä asento on parantunut, mutta esimerkiksi väsyneenä asento hajoaa täysin, eikä kiinnipysymisestä ole tietoakaan. Ilmeisesti kaksoishypyissä on se pirullinen puoli, että ne vaativat voimat ohella harvinaisen paljon keskittymistä. Kaksoisflipin olen tarkoituksella jättänyt vähemmälle, sillä parempi keskittyä hieman pienemään määrään haasteellisia elementtejä. Mutta kieltämättä elättelen jo toivoa siitä, että yhdelle jalalle laskeutuvia (ja kaaduttuja) hyppyjä tulisi tuossa kesän aikana hieman enemmän.. absurdia ehkä, mutta kaatuminen on tässä lajissa usein myös edistymisen merkki.

Virheasennot vähentyneet
Heti alkuun joudun toteamaan, että tässä pelkkä spinneri ei ole kaikkea työtä. Huomasin tosiaan polvieni kääntyneen sisäänpäin seisoessa. Kyseessä ei siis ollut rakenteellinen muutos, vaan asentoon niin ikään ”valahti”. Jossain määrin tätä tapahtuu vieläkin, mutta nyt lihakset ovat vahvistuneet siinä määrin, että jalat pysyvät suoremmassa asennossa. Minulla on tosin se huono tapa, että seisoessani käännän polveni lukkoon. No, asia kerrallaan..

Myös ryhti on parantunut. Tämä ei liity pelkkään spinnerillä harjoitteluun, vaan harjoitteluun peilin edessä. Siinä satuin huomaamaan miten huonon ryhdin olen onnistunut hankkimaan. Kuten arvata saattaa, kyseessähän oli (ja on liian usein vieläkin) perinteinen tietokoneryhti. Toisaalta kyseinen asento haittaa tasapainoa, pyöriessä. Asennon oikaisuun motivoivat siis niin toiminnalliset kuin esteettiset tekijät. Kumpikin on vain vaatinut vähän muutakin kuin spinnerin.


Kuvahaun tulos haulle tietokone ryhti Olipa hauska löytää oma asento..

Ryhdin oikaisemiseen auttoi asiaan huomioiminen erityisesti kävellessä. Polvien sisäänpäin kääntymistä on ollut suhteellisen helppo korjata kävellessä kääntämällä lonkkia aavistuksen verran sivusuuntaan. Ennen kuin joku olettaa minun kävelleen balettiasennossa, kyse oli oikaisusta ns. suoraan asentoon. Tämän lisäksi olen harjoittanut säännöllisesti loitantajia ja pakaroiden sivuosia. No, usein nämä hoituvat saman liikkeen aikana. Harjoittelu on kuitenkin ollut kannattavaa, sillä seisoma-asennon ja jalkojen asennon parantaminen ovat vähentäneet muita vaivoja. Esimerkiksi alaselkää särkee yhä harvemmin vaikka lihakset olisivatkin jumissa.

Itse harjoittelu..
Spinnerillä puolestaan rotaatiopiruetti menee jo paremmin, ja pyörimisaikaan on tullut huimat pari sekuntia lisää. Tällä hetkellä tavoitteenani on panostaa myös suljetumpaa asentoon, ts. sääret siveästi yhteen. Miksi en panostanut tähän, varsin oleelliseen asiaan jo harjoittelun alkaessa? Syy on yksinkertainen: Minun oli opittava ylipäänsä pyörimään ja pysymään samalla pystyssä. Seuraava haaste oli painon siirtäminen päkiälle, sillä sitä ennen olin lähes kantapään varassa. Itse tajusin olevani muutekin kenties vähän liikaa kantapäillä, siis kävellessä. Älkää kysykö miksi..

Eli asia kerrallaan. En ole koskaan tainnut kuulua heihin, jotka oppivat useamman asian kerralla. Nyt kun pyöriminen sujuu paremmin ja jalan asento on parempi, pystyin siirtymään toiseen haasteeseen. Olen hävettävän pitkään pyörinyt jalat kaikkea muuta kuin yhdessä. Tietenkin tässä kävi se perinteinen: Virheellisen asentoon tottuu. Tästä syystä minä oikeasti luulin, että jalkani ovat kiinni toisissaan. Näin ei sitten ollutkaan, peilikin meni viimeistelemään tuon toteamuksen.


Kuvahaun tulos haulle mirror mirror on the wall


Mutta edistystäkin on tapahtunut! Vaakapiruetti menee jossain määrin, ts. kaatumatta välittömästi. Vauhti ei ole mikään päätä huimaava, mutta paranemaan päin. Istumapiruetissa olen päättänyt haastaa itseni sen verran, että yritän nousta vielä kiihdytyspiruettiin. Taivutuspiruettia olen joka kerta yrittän kerran pari, mutta... no, en voi kehua onnistumisella! Tosin asiaa saattaisi auttaa hivenen ahkerampi harjoittelu? Myönnän tämän julkisesti jos/kun olen valmis sellaiseen. Rotaatiopiruettiin uskaltauduin tänään tekemään pieniä lisäyksiä. Muutaman kerran yritin kaksoistulppia sekä asennon muuttamista avoimesta suljettuun vuoron perään. Jälkimmäinen osoittautui todella hyväksi (joskin haasteelliseksi) harjoitteeksi! Kääntöpuolena hyvälle ja haasteellisuudelle on ärsyttävyys, ainakin näin alkuun.

Entä jatko?
Ilmeisesti tulen jatkamaan myös noita ärsyttäviä/hyviä ja haasteellisia harjoitteita. Ensi viikolla ajattelin lisätä yhdistelmäpiruettien harjoittelemista. Ja vaikka se taivutuspiruetti tuntuukin nyt äärimmäisen ”tyhmältä jutulta”, voisin vaikka sitten hammasta purren lisätä pariin toistoon pari lisää. Myös biellmania voisi varovasti kokeilla. Jos/kun vaakapiruetti alkaa mennä sutjakammin, voisin rohkaistua yrittämään risti-ikkunaa. Hyvä suunnitelma on yhtä kuin puoliksi tehty? Ei himskatti, piti myös aloittaa..


Kuvahaun tulos haulle homer simpson do i have to


Rotaatiopiruettia haluan vielä parannella. Myös nopeutta ja pyörimisaikaa saisi tulla reippaasti lisää. Itse liikkeen hiomisen ohella tulen kuitenkin tekemään mm. avoimen ja suljetun asennon vuorottelua sekä hyppyjä. Käytännössä tämä tarkoittaa rittiä ja kaksoistulppia rotaatiopiruetista. Kaksoisrittiä en ole vielä lisännyt listaan, sillä en toistaiseksi hallitse riittävää ylävartalon ja hartioiden käyttöä. Nämä ovat siis olennainen osa rotaation nopeuden ja näin ollen riittävän kierrosmäärän saavuttamiseksi.

Mikäli selostus meni liian lajitekniseksi, kyse lienee ihan vain fysiikan laeista. Fysiikan lait eivät siis vaikuta selostuksen lajitekniseen sävyyn. Hartioiden ja ylävartalon avulla saadaan pyörimiseen vauhtia, mutta tämä vaatii samanaikaisuutta alavartalon kanssa. Jos yläkroppa kiertyy ennen alakroppaa, homma ei onnistu. Asiaa voi konkretisoida kokeilemalla itse: Kokeile kierroshyppyä niin, että ylävartalo kiertyy menosuuntaan ennen hyppyä. Voin miltei luvata että pieleen menee.


Kuvahaun tulos haulle fail


Tällaista siis tällä kertaa. Edistyminen on asianmukaisesti hidastunut alkuvaiheeseen nähden, mutta ei suinkaan lakannut. Olen ollut edelleenkin tyytyväinen siihen, että spinnerillä harjoittelu on vaikuttanut positiivisesti myös jään ulkopuolella. Valitettavasti kuva- tai videomateraalia en ole saanut hankituksi, mutta yritän sellaistakin saada hetki kun mahdollista. Selitys: muut salin käyttäjät eivät ihan ymmärrä, että tila kuuluisi yksinomaan minulle.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti