En
tiedä koska tuo maidon ja viljatuotteiden demonisoiminen alkoi. En
myöskään tiedä kuka tai mikä sen sai aikaan. Yhä useammin
erityisesti blogitekstejä lukiessani kannustus maidon ja
maitotuotteiden välttämämiseen näyttää lisääntyneen. On totta
ettei jokainen ruoka-aine yksinkertaisesti sovi kaikille. Kyseessä
ei aina ole suoranaisesti allergia. Asia olisi helposti
ratkaistavissa välttämällä tai vähentämällä kyseistä
ruoka-ainetta. Jostain syystä tällainen vaihtoehto on
harvinaisempi, sillä koko ruoka-aine on deminisoitava.
Haasteena
laktoosi ja/tai kaseiini
Laktoosi
eli vanha kunnon maitosokeri voi aiheuttaa harmillisia oireita
heille, joille kyseinen aine ei sovi. Kyse on siis rakkaasta
ystävästämme laktoosi-intoleranssista. Itse kuulun tuohon enemmän
tai vähemmän ylpeään joukkoon. CV:hen en ole kirjoittanut
mainintaa, vielä. Ongelmat alkavat siinä vaiheessa, kun maitosokeri
ei suostu hajoamaan asianmukaisesti, jolloin suoliston bakteerit
joutuvat paikkaamaan tässä laiminlyömisessä. Lopputulos
harmillinen. Kipu voi olla niin fyysistä kuin henkistä, ainakin
häpeän seurauksena.
Kaseiini
puolestaan on yksi maidon proteiineista, eikä myöskään sovi
kaikille. Kaseiini taas aiheuttaa enemmänkin yliherkkyysoireita,
jotka tosin vatsaoireiden vuoksi saattavat mennä sekaisin
laktoosi-intoleranssin oireiden kanssa. Osaa on onni potkaissut
niinkin hyvin, että heille ei sovi laktoosi eikä myöskään
kaseiini.
Onko
maito pahasta?
Jos
minulta kysytään, vastaus on kielteinen. Se että jokin ruoka-aine
ei sovi kaikille, ei välttämättä tee ruoka-aineesta ”pahista”.
Toisaalta olen tässä hivenen kaksinaismoralismiin taipuvainen. En
näe maidossa mitään pahaa, transrasvoissa sen sijaan kyllä. Hyi
minua. Jos nyt jotain vikoja on väkisin maidosta etsittävä,
kohdistaisin kritiikkipistimeni turhaan prosessointiin. Pastörointia
vastaan minulla ei ole mitään, sillä raakamaitoon tahtoo
valitettavasti liittyä riski saada pikkiriikkinen vatsatauti.
Myöskään säilyvyyden lisääminen ei kuulosta lainkaan huonolta.
Homogenointiin
suhtaudun hieman negatiivisemmin, joskaan en mustavalkoisesti.
Ilmeisesti näin käsitelty maito aiheuttaa osalle oireita
vatsavaivoista atooppiseen ihottumaan. En todellakaan vähättele
näiden oireiden mahdollisuutta. Samalla on kuitenkin hyvä muistaa,
että jokainen maidon kuluttaja ei välttämättä saa minkäänlaisia
oireita. Vaikka näin teologina (siis kandidaattina) yleensä
kaikesta mahdollisesta mm. kaiken, jätän tiukemmat mielipiteet
väliin. Toki kannatan elintarvikkeiden turhasta käsittelystä
luopumista, enkä ”kosmeettisia” puolia laskematta ole täysin
päässyt selville homogenoimisen hyötyjä samaan tapaan, kuin
esimerkiksi pastöroinnin. No, kenties saan sen vielä selville.
Toisaalta haluan välttää haksahtamista mahdolliseen propagandaan
niin maidon puolesta kuin vastaan.
Ehkä
olen oman aikani terveyskasvatuksen aivopesemä, mutta pidän maitoa
erittäin hyvänä ravinnon lähteenä. Toisaalta olen myös saanut
deletoitua tuon aivopesun jälkiä, sillä en näe maitoa ainana
vaihtoehtona esim. kalsiumin ja D-vitamiinin saannille. Toisaalta
joidenkin tutkimusten perusteella nimenomaan ”ylikäsitellyn”
maidon kalsium ei imeydy yhtä tehokkaasti. Tätä kuitenkin seuraa
lisäkysymys: Onko tutkimus kuinka luotettava, ja onko sillä
mahdollisia sponsoroijia. Paikallisen meijerin tai vaihtoehtoisesti
vegaanisten tuotteiden valmistajat saattavat rahoituksellaan
vaikuttaa tulokseen. Vai olenko vain vainoharhainen?
Minä
ja maito: monimutkainen suhteemme
Kirjotin
tarkoituksella yleisiä ajatuksia maidosta eri näkökulmista. Alussa
tosiaan paljastin jotain niinkin naisellista hemaisevaa kuin
laktoosi-intoleranssin. Lisäksi näin aikuisiällä olen saanut
vatsaoireita (yksityiskohtiin menemättä) myös laktoosittomasta
maidosta. Laktoosioireet tai niitä muistuttavat oireet ovat olleet
sitten lapsuuden vaihtelevia. Olen siis pystynyt käyttämään
kahvimaitona ”tavallista” rasvatonta maitoa. Vatsaoireiden
alettua olen vaihtanut laktoosittomaan, tai nk. hyla-maitoon. Yleensä
oireet ovat kadonneet. Miksi en siirtynyt pysyvästi laktoosittomaan
maitoon? Hmm, uteliaisuudesta?
Vajaa
pari vuotta sitten oireet eivät kadonneet maidon vaihtamisesta
huolimatta. Myös ihoni voi huonosti, mihin osaksi saattoi vaikuttaa
surkeat ruokatottumukset. Eräänä kauniina päivänä luin
kirjoituksia, joissa samankaltaisia oireita saaneet jättivät maidon
pois. Yleensä olen aika skeptinen tällaisten kirjoitusten suhteen,
mutta oireet olivat sen verran v-mäisiä että olin valmis
kokeilemaan. Lisäksi toinen vaihtoehto, eli viljatuotteiden
vähentäminen olisi mennyt liikaa mukavuusalueeni ulkopuolelle,
etenkin kun oireet eivät viitanneet esim. keliakiaan. Tällä kertaa
(lehmän)maito osoittautui mahdolliseksi aiheuttajaksi. Vatsaoireet
helpottivat, ja ihon kunto parani viikon sisällä.
Jätin
vähemmälle siis vain juotavan maidon, en maitotuotteita. Kermaa
siedän huonosti, mutta sitä nyt ei muutenkaan tule käytettyä
missään muodossa. Sen verran harrastan ihmiskokeita, että ihan
mielenkiinnosta otin muutama viikko sitten ”tavallisen” maidon
käyttöön. Viikko tai pari meni mukavasti ja oireettomasti. Sitten
vatsa- ja iho-oireet (söpöjä näppylöitä ja tulehdusherkkyys)
palasivat. Se siitä toleranssista!
Pohdintaa
Tämän
tekstin tavoitteena ei siis ollut varoittaa millainen pahuuden
ilmentymä maito on, sillä en näe sitä sellaisena. He jotka
oireita saavat, jättäkööt maidon suosiolla vähemmälle tai pois.
He joille se sopii, nauttikoot siitä mielin määrin. Itsekin olen
pitänyt ruokavaliossani ne tuotteet, jotka eivät ole oireita
aiheuttaneet. Näihin kuuluvat siis rahkat ja juustot. Jäätelön
suhteen en ole tehnyt mitään jyrkkiä ratkaisuja, sillä kulutus on
todella pientä. Mutta jos mieleni joskus tekeekin kiskaista oikein
suuri annos jäätelöä, pitääkin testata kuinka käy. Kyllä,
haluan elää vaarallisesti.
Jos
minun pitäisi ryhtyä neuvomaan kuluttajia, kannustaisin varmaankin
tekemään samoin kuin minkä tahansa elintarvikkeen kanssa: hyödynnä
molempia. Kasvipohjaiset maidot ovat varsin monikäyttöisiä, ja
lisätty kalsium sekä D-vitamiini mahdollistavat maidolle ominaisten
ravintoaineiden saamisen. Makumieltymykset voivat toki rajoittaa
hieman. Olen tähän mennessä kokeillut soija- ja kauramaidon
lisäksi kookosmaitojuomaa sekä mantelimaitoa. Soija- ja
kauramaitoon liittyy pieni kermaisuus. Lisäsi soijamaidossa on
hieman jauhoinen maku, ainakin Lidlin versiossa. Osa soijamaidoista
on makeutettu, mutta makeuttamattomiakin saa. Itse suosin
jälkimmäisiä. Myös kahvin kanssa on hieman kikkailtava, mutta
kasvimaidoista on saatavilla ”kahvimaitoversioita”. Myönnän
etten ole näitä testannut, sillä tuo ihanainen Lidlin soijamaito
toimii hyvin. Paitsi termarikahvissa.. Hyh!!!
Kenen
sitten kannattaa vähentää maitotuotteita? Jaa-a, olenkin
todellinen ammattilainen vastaamaan! Jos oireet ovat jatkuneet
laktoosittomista tuotteista huolimatta. Lisäksi iho-oireet eivät
taida kuulua laktoosi-intoleranssiin? Tässä vaiheessa ainakin
juotavan maidon vaihtaminen edes osittain kasvimaitoihin (jos maito
siis kuuluu ruokavalioon) voi olla ainakin kannattava kokeilu.
Milloin sitten ei kannata ainakaan hoppuilla täydellisen
maitovaihdon suhteen? Näin äkkiseltää keksin vain yhden
tilanteen: Jos koet mainittuja oireita, mutta ne alkoivat juuri tämän
tai vastaanvalaisen tekstin luettuasi.
Osa
saa oireita, osa ei. Maito ei liene sen enempää pahasta kuin
sitrushedelmät, eivät ainkaan jos yliherkkyyttä missään muodossa
ei ilmene. Maidon aktiividemonisoijille kysymys: Pitäisikö pähkinät
hävittää maapallolta, sillä allergikoille ne voivat aiheuttaa
kuolemanvaaran? Tai sitten suositut chilipähkinät pilattuine
rasvoineen ja peräti kahden allergisoivan tekijän kanssa? Jouduin
toteamaan ettei ”tavallinen” rasvaton maito sovi minulle
runsaammassa käytössä, eikä myöskään laktoositon. Olen
kuitenkin sen verran laiska ihminen, etten viitsi käydä
maitosotaan, vaan pidän maidon määrät sillä tasolle että
vatsani ja ihoni pysyvät tyytyväisinä. Vanhaa sanontaa mukaillen
en ole tullut hullua hurskaammaksi, saati sitten paremmaksi
ihmiseksi. M.A Numminen luonnehtikoon yhden kasviperäisen
maitotuotteemme lähteen haasteellisuutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti