sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

Helppoa, edullista ja vegaanista: Tomaattinen pastakastike soijarouheesta

 Viikolla tuli jälleen tehtyä ruokaa. Vegaanista jälleen. Tämä oli puoliksi sattumaa, sillä parin ainesosan unohtaminen teki ruuasta vegaanista. Tällä kertaa vuorossa oli tomaattipohjainen pastakastike. Soijapalojen sijaan proteiinia kokonaisuuteen antoi soijarouhe. Alunperin tähän piti tulla parmesan -raastetta, mutta koska joku sen unohti kauppalistasta (minä kyllä juu), koko ruuasta tuli täysin vegaanista. 

Olen todennut vuosien mittaan kantapään kautta että soijatuotteet kannattaa kypsentää huolella. En voi yleistää tätä jokaisen kohdalle, mutta potentiaaliset vatsavaivat jäävät vähemmellä. Enkä siis ole ainoa. Alla olevaan ruokaohjeeseen voi halutessaan käyttää myös lihaa tai vaikkapa tonnikalaa. 

Soyappétit -soijarouhe: 500 g, hinta Prismassa 3,05 euroa. Määrällisesti riittää n. 3-4 ruokaan. 

Eli vaikkei soijatuotteissa (käsittääkseni) ole riskiä ruokamyrkytykseen samaan tapaan kuin esimerkiksi kanassa, kypsentämiseen kannattaa panostaa. Käytännössä tämä tarkoittaa samaa kypsennysaikaa kuin kana -ja lihatuotteilla, ehkä minuutin pari enemän. Mutta itse ruokaan..

vajaa 2 dl soijarouhetta liotettuna 

3 pientä paprikaa (tai 1-1,5 suurempaa)

1 iso sipuli (tai kaksi pientä)

(valkosipulia)

1 iso purkki paseerattua tomaattia (Rainbow täällä, laadukkaampikin käy)

tomaattipyreetä

1 purkki kaurakermaa

(Oliiveja)

suolaa 

mustapippuria

oreganoa/basilikaa tai molempia

1. Laita soijarouhe likoamaan (soijarouhe esim. kulhoon ja vettä kaksi kertaa niin paljon kuin soijarouhetta on) hyvissä ajoin. Kuuma vesi nopeuttaa soijarouheen pehmenemistä. 

2. Pilko kasvikset ja paista niitä tilkassa öljyä. Lisää soijarouhe. Mukaan saa tulla liotusvettä, sen avulla soijarouhe ei pala kiinni. Paista niin kauan kun kasvikset ovat vähän kypsyneet ja liotusneste haihtunut (n. 10 minuuttia) 

3. Lisää paistokseen suolaa ja musta pippuria

4. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree ja kaurakerma

5. Lisää oliivit (paitsi jos inhoat niitä) ja loput mausteet. Lisää mausteita maun mukaan. 

Valmiin kastikkeen voit tarjota pastan kanssa. Itse käytin pitkästä aikaa kokojyväspagettia sotkemisen riskistä huolimatta. Vinkki: vähentääksesi ruokahävikkiä, voit lisätä kastikkeeseen ylijääneet spagetin/pastan (kannattaa keittää ylimääräistä) ja lämmittää ruuan seuraavana päivänä. Lopputuloksena on alla olevan kuvan kaltainen "italianpata". 


Mukavaa päivää kaikille!

P.S Mikäli haluatte lisätä parmesan -juustoraastetta tms., se on luonnollisesti sallittua. -Kunhan muistatte sellaista ostaa..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti