lauantai 17. heinäkuuta 2021

Helppoa, edullista ja vegaanista: soijapalakastike texmex-mausteilla!

 No niin, ruokavinkeistä en tänne ole hetkeen kirjoitellut. Blogiani pidempään seuranneet ovat ehkä huomanneet, että luonnehdin lähes joka kerta ruokia sanoilla "helppo" ja "edullinen". Ajoittain sana "vegaani" sujahtaa myös joukkoon. Itse olen edelleen melkein sekasyöjä, mutta suosin vegaanista ruokaa. Eli kasvisruuan ohella ruokavaliooni kuuluvat tietyt maitotuotteet, kananmuna, kala ja kana. 

Erityisesti kasviperäiset maitojuomat yms. ovat korvanneet ns. tavallisen maidon. Taustalla on vatsani mielipide asiasta, ei omani. No, kahvin ja mustan teen kanssa olen alkanut pitää kauramaidosta enemmän kuin tavallisesta. Maidosta valmistetut jogurtit, rahkat ja juusto sen sijaan ovat pysyneet. 

Tänä kesänä innostuin pitkästä aikaa käyttämään myös soijaa ruuanvalmistuksessa. Soijapalat ovatkin osoittautuneet oikein toimivaksi raaka-aineeksi. Luvassa on siis helppo, edullinen ja vegaaninen tacomausteella maustettu soipalakastike. 

Soijapaloja n. muutama nyrkillinen (silmämääräisesti saman verran kuin kanapakkauksessa on kanaa) liotettuna vähintään pari tuntia

Öljyä tai juoksevaa margariinia paistamiseen

1-2 sipulia (ei pakollinen)

1 suuri paprika (tai kaksi pienempää)/ muita kasviksia

(oliiveja)

n. puoli pussia tacomaustetta (valmis mausteseos)

n. 2 rkl/ sopiva nokare tomaattipyreetä

suolaa ja mustapippuria soijapalojen maustamiseen

2 prk kaurakermaa (Täällä surullisen kuuluisa Rainbow)

1. Liota soijapaloja vedessä vähintään pari tuntia tai yön yli. Vettä on oltava niin paljon, että soijapalat pehmenevät. Kaada vesi pois ja "purista" soijapaloista liika vesi pois. Tuossa ei ole koiranruokaa.. 

2. Pilko kasvikset  

3. Kuumenna rasva korkeareunaisella pannulla. Paista soijapaloja n. 10 minuuttia/ niin kauan, että ne eivät paistinlastalla painettaessa tunnu liian sitkeiltä. Lisää sekaan suolaa, mustapippuria ja lopuksi tacomauste. 

4. Lisää kasvikset, paista niitä kunnes ne hieman pehmenevät. (tai mistä kypsyysasteesta itse pidät)


5. Lisää joukkoon kaurakerma ja tomaattipyree (ja oliivit)

6. Lisää suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan, tarjoile esim. riisin, perunoiden tai nuudeleiden kanssa. Tuon tacomausteen toimivuus tuli itselleni hieman yllätyksenä, mutta mukavaa kun löytyi jotain uutta. Siis omaan menuun. Nuudeleiden kanssa tähän ruokaan tulee texmex -mausteesta huolimatta ripaus itämaisuutta, miksi itse olen tykännyt syödä tätä puikoilla. No joo, ne viimeiset nokareet ja kastike ovat jotain mihin tarvitsen lusikkaa. Ehkä tässäkin kehittyy..

Oliiveista tällaisessa ruuassa voidaan olla montaa mieltä, siksi ne ovat suluissa. Itse laitoin niitä joukkoon lähinnä siksi, että jämät purkista saisi menemään. Itse asiassa hyvin sopivat joukkoon! Miksi sipuli ei ole pakollinen? -Koska ostetut sipulit sisälsivät liikaa yllätyksiä ja jäivät siksi pois. Maailma ei kaatunut. 

Vaikka otsikossa ja aineksissa sana "vegaaninen" on ehkä huomiota kiinnitävin tekijä edullisen ohella, olen samaista kastiketta valmistanut kanasuikaleista ja hyvin toimi. En tuomitse jos kaurakerman vaihtaa maidosta valmistettuun kermaan. Itse olen vain tykästynyt kaurakermaan ja tuntuu toimivan hyvin. 

Tältä erää mukavaa päivää kaikille! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti