Tässä muutamia menetelmiä, suuntauksia yms. mitä vuosien mittaan olen enemmän tai vähemmän mielenkiinnolla katsonut. Ja pieni lisähuomautus: n ole yhteenkään tekstin hoitomenetelmistä tai muista asioista perehtynyt täydellisesti. Pahoittelen siis jos tekstiin on eksynyt virheellistä sisältöä. Mainittakoon vielä, että teksti on laadittu hieman pilke silmäkulmassa.
Ayurveda
Näin anoreksian aiheuttamien kestovaivojen kanssa elävänä vatsa ja keho tahtovat protestoida ajoittain siinä määrin, että väkisinkin "parantavat" ruokavaliot ajoittain kiinnostavat. Toisaalta ikuisena suoritajana ja stressaajana myös väitteet näitä helpottavista itsehoitomenetelmistä herättävät huomion. Kyllä, tiedän että "parannus" pitäisi hakea omasta itsestään. En kuitenkaan liene ainoa jota ns. helpommat ratkaisut houkuttelevat.
Ayurvedassa ajatuksena on aluksi oman kehotyypin löytäminen, minkä perusteella määräytyvät mm. ihanteellinen ruokavalio, liikunta ja elämäntyyli jos pidemmälle mennään. Kehotyypit määräytyvät suurimmaksi osaksi ulkoisten ja fyysisten ominaisuuksien perusteella. Itse en ole toistaiseksi vastannut selkeästi yhtäkään vaihtoehdoista. Rehellisyyden nimissä en ole jaksanut ottaa testejä erityisen tosissani. Myönnän että ne ovat suuremmaksi osaksi viihdettä hetkiin joina ei mukamas löytyisi järkevämpää tekemistä.
Intiasta peräisin olevissa hoitomenetelmissä yhteistä on (mielestäni) suurimmaksi osaksi terveellinen ruokavalio ja liikuntamuodot. En ole joogassa saanut aikaiseksi mennä pintaa syvemmälle, mutta koen sen olevan keholleni hyväksi erityisesti silloin, kun viitsin keskittyä hengittämiseen. Mitä ayurvedan eri ruokasuosituksiin tulee, eivät ne ainakaan epäterveellisiltä vaikuta, mutta eivät toisaalta miltään "kitudieetti" -ravinnoltakaan.
Ja se jossittelu: Jos todella menisin peräti ayurveda -lääkärin puheille, kokeilisinko tosissani minulle määrättyä ruokavaliota? Hmm, kyllä jos alan olla riittävän turhautunut mahdollisiin vaivoihin yms. Muussa tapauksessa tällainen aktiivisia ja itse tehtäviä toimenpiteitä vaativat hoidot voivat olla liikaa kaltaiselleni laiskuuteen taipuvaiselle ihmiselle.
Reiki
Reiki-hoito on kiinnostanut jo pidempään, mutten ole saanut aikaiseksi kokeilla. Osasyynä saamattomuuden ohella lienee koronan aiheuttaman rajoitukset. Jos olen oikein käsittänyt, ihmisten suhtautuminen reikiin menee todellakin laidasta laitaan: auttaa, tekee hyvää, täyttä humpuukia ja luonnollisesti myös antautumista pahoille hengille. Uskontoni vuoksi minun kai pitäisi ajatella kahden viimeisen väittämän mukaisesti, mutta en allekirjoita kumpaakaan.
En sano sen enempää "kyllä" enkä "ei" ajatukselle ns. hyvän energian siirtämisestä. Lääketieteen näkökulmasta hyvä olo voisi syntyä vaikkapa oikeanlaisen kosketuksen seurauksena syntyneistä mielihyvähormoneista. Tosin aina fyysistä kosketusta ei ole, vaan "parantaja" pitää käsiään pienen matkan päässä. Kyllä, tietoni perustuvat Youtube -videoihin. Ja lähteen luotettavuus oli..?
Toisaalta.. ehkä käsite "energia" ei itämaisessa lääketieteessä ja hoitomenetelmissä ole aivan identtinen länsimaisen, pääasiassa fysiikkaan nojaavan käsitteen rinnalla? Jos lopputuloksena on stressin väheneminen ja hyvä olo, ehkä tulokset menevät analyysien edelle?
Mitä odottaisin? Todennäköisesti jonkinlaista fyysistä ja hyvällä onnella henkistä euforiaa. Ehkä hakisin reikistä myös keinoja stressinhallintaan sekä keinoja välttää stressiä ja turhaa murehtimista. Fyysisellä tasolla erityisesti voisin myös kaivata tukea palautumiseen.
Vyöhyketerapia
Vyöhyketerapiasta olen kuullut pääasiassa positiivista palautetta. Jostain syystä olen aina hieman sivuuttanut ajatuksen kokeilla vyöhyketerapiaa, mutta toisaalta luulen että voisin hyötyä siitä. Olen hieman kahden vaihella uskonko vyöhyketerapian vaikutuksista esimerkiksi maksan, munuaisten tai vaikkapa suoliston toimintaan. No, jos joku on kokenut hoidon vaikuttavan näihin (positiivisesti), en myöskään kiellä hänen kokemustaan.
Taas kerran hakisin vyöhyketerapiasta jotain mikä rentouttaisin kehon ja mielen. Toisaalta hoito kiinnostaisi siinäkin mielessä, josko siitä olisi apua kremppojen aiheuttamiin kipuihin.
Horoskoopit, tarot..
Nämä kaksi lisäsin listaan hieman pilke silmäkulmassa. Voin rehellisesti myöntää edustavani sitä perinteisintä kohdeyleisöä: Uskon hyvinkin mielelläni horoskooppimerkkini tai edustamani auran vahvuuksiin. Heikkoudet.. ne menevät huuhaan puolelle vaikka olisivatkin totta. Ehkä hetkinä joina olen täydellisen eksyksissä ja käteen sattuu jotain näihin liittyvää materiaalia, kenties kiinnostus yllättäen kasvaa.
Myönnän että omaan skorpionille ja kiinalaisen horoskoopin härälle ominaisia piirteitä. Yleensä juuri tällaiset herättävät kiinnostuksen. Onko se sattumaa vai ei.. vaikea sanoa. Toisaalta yhdistän tähtimerkkeihin perustuvat horoskoopit usein iltapäivä- tai naistenlehtien loppuosaan. Tavallisesti "ennustus" on sen verran suurpiiteinen, että toteutumisen todennäköisyys on suuri. Esim. "Tulet kohtaamaan tummahiuksisen henkilön." Kyllä varmasti! Mennessäni kauppaan saatan kohdata vaikka useammankin! Tai jos katson peiliin.
Tarot on jäänyt paljolti taka-alalle, vaikka pienimuotoinen kiinnostus ajoittain herää. Kiinnostuksen latistaa se, etten tajua aiheesta yhtikäs mitään. Se vähä mitä pintaa raapaisevan tason tiedoista sain tolkkua, tulkinta menee enemmän tai vähemmän intuition mukana. Päädyn samaan kuin horoskooppien lukemisessa: Pienenä viihteenä ja ns. uteliaisuudesta voisin antaa tehdä itselleni tarot-tulkinnan.
Tätä aluetta saattaa hieman pilata varhaisteinivuosien kauhuelokuvien suuri kausi. Ts. mieleeni tällaisista nousevat 90-luvun kauhuelokuvat. Siis teineille suunnatut kuten Noitapiiri. Todennäköisesti uskoisin tarot -ennustusta samaan tapaan kuin horoskooppejakin: uskon kaikkeen misssä minua kehutaan..
Pohdintaa
Tekstiin oli napattu vähänlaisesti aiheita, ja viimeinen oli jo huumorilla mukana. Tästä jäi pois mm. kalevalainen jäsenkorjaus, akupunktio, intialainen päähieronta, lymfahieronta/terapia ja varmasti kymmeniä muita. Olen sen verran aloittelija etten ole saanut aikaiseksi kategorioida esille ottamiani esimerkkejä erityisen huolella. Kriteeri on lähinnä luokkaa: Ei löydy alueeni terveydenhuollosta.
Vyöhyketerapia lienee esimerkeistä sellainen jota voisi olla "järkevää" kokeilla. Reiki taas.. ehkä? Jos mahdollisuus tulee tai sitä tarjotaan? Horoskooppien suhteen laiskuus yllättää. Toki ns. "oikea" astrologia on hieman erilaista kuin viihdehoroskoopit. -Vaikka viihteenä taidan ne ottaa vakavuudesta huolimatta. Paitsi jos merkkiäni kritisoidaan. Itse asiassa.. joskus tuntuu siltä että horoskooppimerkkini on luokiteltu pahimmaksi. Ehkä siksi motivaationi perehtyä aiheeseen on matala. Ellei kyse sitten ole kehuista.
Jos ns. urheiluhieronta/klassinen hieronta määritellään vaihtoehtoiseksi hoitomenetelmäksi, siitä sentään on kokemusta. Olen tosin ollut hierottavana paljon vähemmän kuin olisi tarpeen. Pakko myöntää että olen itse ollut hierojan roolissa enemmän.. kieltämättä sen taidon oppiminen kiinnostaisi. Kouluttautuisinko.. no en juuri nyt!
Seuraava kysymys antaa tilaa astua hetkeksi "järkevyydestä": Millaisia vaihtoehtoisia hoitomenetelmiä olette kokeilleet? Jos saisitte kaksi ilmaista kokeilua johonkin vaihtoehtoiseen hoitomenetelmään, minkä tai mitkä valitsisitte?
Puhuisin itse mielelläni täydentävistä hoidoista koululääketieteen rinnalla vaihtoehtohoitojen sijaan. Minä sanoisin tässä kohtaa akupunktion jolla pystyy hoitamaan aika kokonaisvaltaisesti erilaisia sairauksia mukaanlukien myös psyykkisiä. Itse olen kristittynä nähnyt tämän ns. Myös turvallisena hoitomuotona. Olen tarkka myös siitä kuka kyseistä hoitoa antaa. Reikihoidosta itselläni negatiiviset kokemukset. Jos reikimaster on sitä mieltä että Jeesus oli käsillä parantava puusepän poika, eikä reikihoitoon tarvita Jeesusta, silloin kannattaa miettiä mitä pahoja energioita kyseinen "Hoitaja " antaa ja pitääkö itseään jumalana. Itsetutkiskelu ja rukoilu yleensä auttaa tässäkin asiassa. Saatuaan rauhan mielessään jollekin "vaihtoehtohoidolle" se lienee hyvä ja myöskin turvallinen hoitomuoto. T. Satunnainen lukija.
VastaaPoistaP.s. Kalevalainen jäsenkorjaus myös hyvä ja kokeiltu.
VastaaPoistaKiitos kommenteistasi! Täydentävä hoito kuulostaa itse asiassa paremmalta! Vaihtoehtoinen jotenkin kuulostaa siltä kuin "tavallinen" lääketiede suljettaisiin pois. Reikin suhteen olen jossain rajamailla. Kallistun hieman enemmän itsetutkiskelun puolelle. Kommunikointi rentouttavan/rauhoittavan hoidon aikana voisi toisaalta auttaa löytää mistä kenkä lopulta puristaa. No, ihmiset ovat yksilöitä. Hoidon antajalta hoitomenetelmästä riippumatta odotan kunnioitusta asiakkaan uskontoa ja näkemyksiä kohtaan. Tosin tiedä häntä haluaisinko esim. intialaisen päähieronnan aikan käydä teologista tai uskontotieteellistä keskustelua 🤔 Olen myös kuullut paljon positiivista palautetta akupunktiosta sekä vyöhyketerapiasta. Kieltämättä kalevalainen jäsenkorjaus on kuulostanut mielenkiintoiselta ainakin sen perusteella mitä olen lukenut!
VastaaPoista