Sähkö ja vesi
Sähkön ja veden kulutuksessa pidän kiinni ns. maalaisjärjestä. Laitteita ei esim. pidetä turhaan päällä. Tosin radiota tai äänikirjaa tykkään kuunnella myös "taustalla". Ruuanlaitossa yritän käyttää uunia edes hieman rajallisesti, mutta mitään tiukkoja sääntöjä ei ole. Vedenkeiton on osoittautunut käteväksi nopeuttamaan veden keittämistä. Ja sitten tuo 80-luvun ihmelaite: mikroaaltouuni. En ole perustanut mikrossa valmistettavista ruuista. Puuro on kiiretilanteissa poikkeus. Tai kun laiskuus yllättää. Itse tehtyjä valmiita ruokia en mielelläni lämmitä liedellä tai uunissa sähkön kulutuksen vuoksi.
Puhelimen ja tietokoneen akkuja yritän hieman säästää suuren käyttömäärän välttämisen ohella (onnistuu vaihtelevasti) pitämällä mm. näytön kirkkautta pienemmällä. Tämä näyttää säästävän akkua ja on muutenkin miellyttävämpi silmille. Klo: 20-21 aikaan molemmissa laitteissa menee ns. yövalo päälle. Tietokonetta käytän todella harvoin noihin aikoihin, mutta puhelimessa näyttö pimenee tuntuvasti.
Veden kulutuksessa olen jo lapsena tottunut välttämään turhaa kulutusta. Tosin lapsena ja erityisesti teininä olin varmasti raivostuttava koulutettava, niinä aikoina kun suihkussa viihtyy neljä kertaa muuta väkeä pidempään. Nykyään yritän olla vikkelä. Tosi erityisesti talvella kun kroppa tahtoo kylmettyä, nopea visiitti lämpimässä suihkussa on suorastaan masentavaa. Aivan ennätyslukemiin ei tämän ristiselkään asti yltävän tukan pesemisessä pääse. Tai ainakaan vielä en ole onnistunut sellaisessa. Sen sijaan jälkien siivoamiseen kulutan tuplasti sen ajan minkä suihkussa säästän. Hei, aina pitää kompensoida!
Ruokahävikki minimiin
Minä en vaan halua heittää ruokaa pois. Inhoan sitä jos ruokaa unohtuu jääkaappiin ja pääsee pilaantumaan. Tästä syystä en halua ostaa ns. turhaa ruokaa minkä menekistä en ole varma. Toki joskus voi kokeilla jotain uutta, mutta yleisesti teen ostokseni tylsästi listan mukaan. Yleensä varaan pakkaseen esimerkiksi kasviksia, joilla voi "täyttää" tai jatkaa edellistä ruokaa josta jäljellä on puoli annosta.
Tavallinen kaavani on aloittaa esimerkiksi kasvikkeen ja lisukkeen valmistamisella. Seuraavaksi ne yhdistetään ja jos lopuksi jää vatsan täyttymiseen liian pieni annos, lisään joukkoon jotain millä loputkin ruuat saa menemään. Smoothie on myös kätevä keino saada kaikki siihen sopivat ainekset käyttöön. Alla olevassa yhdistelmässä pelastettiin mm. omenat joita sellaisenaan ei tehnyt mieli, makuuni liian kypsät banaanit, muutama pala pakastepinaattia, mintunlehdet jotka olisivat nahistuneet ja se viimeinen yksinkertainen pala inkivääriä. Lopputuloksen väri oli kylläkin hirveä. Maku sen sijaan hyvä!
Teen suuren osan ruuista itse
Kuten vuosien on ilmennyt, harrastan melko yksinkertaista arkiruokaa. Tällä hetkellä linja on notkahtanut vegaanisempaan suuntaan, mutta edelleen myös kala ja kana kuuluvat ruokavaliooni. Erityisesti soijapalat ovat kesän aikana olleet kovassa käytössä. Prismassa pussin hinta oli huimat 3 euroa ja 5 senttiä. Pakkauksesta riittä kolmeen suurempaan ateriaan.
Toki soijassa kysymykset ekologisuudesta tulevat vastaan. Mitähän siihen toteaisi.. Kohtuus kaikessa? Jos menu sisältää säännöllisesti muitakin raaka-aineita, ehkä soijan käytön saa vielä anteeksi. Toisaalta tuote on riittoisa, muovin osuus pieni ja säilyvyys hyvä. Esimerkiksi soijapaloista tehty kasvispitoinen kastike riitti melkein kolmeksi päiväksi. Viimeisenä päivänä oli hieman täydennettävä.
Sämpylöitä tulee edelleen tehtyä itse säännöllisesti. Itse käytän melko yksinkertaisia raaka-aineita: vehnäjauhoja, kaurahiutaleita sekä erilaisia leseitä. Mukaan raastan usein porkkanaa, punajuurta tai jopa lanttua. Myös pinaatti sopii hyvin joukkoon. Punajuuren kanssa on vain hieman varottava nestemäärän vuoksi.
Ns. halvin leipä ei sekään ole mitään erityisen kallista. Itse tehdyt sämpylät nyt vain sattuvat kelpaamaan hyvin. Toisaalta.. ottaen huomioon kuinka sämpylöitä saa leipomalla itse, määrä taitaa peitota halvimmankin leivän. Alla olevan kuvan sämpylöihin on lisätty pinaattia.
Todennäköisestiä alan myös valmistaa viiliä syksymmällä itse. Hintaero ei ole huima, joten en tiedä onko valmistus säästämisen kannalta merkittävä vaihtoehto. Ja totta puhuen viilin valmistuksessa on oma hupinsa. Kiitos homman yksinkertaisuuden!
Alkoholin käyttö taas laskusuunnassa..
Keväällä sattui ja tapahtui.. joskus mietin kertoisinko täällä tarkemmin. Mietin asiaa. No, tapahtumat ja kokemukset johtivat siihen, että jo valmiiksi kohtuukäytön alapuolelle tipahtanut alkoholin käyttöni laski jälleen. Itse asiassa nyt ei ole tullut otettua.. muutamaan viikkoon? Hyvä on, yksi (siis puoli annosta) likööriä jälkiruokana tarjottuna. Mutta pitkään tapana ollut "lauantaisiideri" on jäänyt sekin pois.
Kuten paljastuksesta ilmeni, aivan nollalinjalla ei mennä. Taustalla ei ole terveydellisiä tai ideologisia tekijöitä. Olen vain todennut pärjääväni ilmankin. Mitään raittiuslupausta en ole tehnyt, voin ottaa alkoholisia ja tilanteeseen sopii. Nyt ei vaan ole tehnyt mieli. Säästämisen kannalta omalla kohdallani erot näkyvät lähinnä vuositasolla. Säästämistä sekin? Rehellisyyden nimissä en käsitä miten porukka voi istuskella terassilla siemailemassa ylipäänsä alkoholipitoisia juomia näillä helteillä!
Mutta mikäli alkoholia tulee otettua edelleen kohtuumääriä mutta esimerkiksi 2-3 annossa viikonlopun aikana, jo määrän puolittaminenkin vaikuttaa osaltaan menoihin. Kuten omallakin kohdalla totesin, kyseen ei tarvitse olla pysyvästä absolutismista. Itse olen tykännyt tästä pienestä muutoksesta. Omalla kohdallani alkoholi heikentää mm. unenlaatua ja muutenkin laskee skarppiutta ja seuraavan päivän toimintakykyä. -Siis mainitutkin määrä. Hyödyistä en tiedä, mutta haittaa tästä muutoksesta tuskin on.
Kosmetiikka ja hiukset
Vaikka olen lievästi koukussa ihonhoitotuotteisiin ja myönnän olevani edelleen aiheesta kiinnostunut, en (mielestäni) käytä siihen paljoa rahaa. Tässä auttaa tylsä skeptisyyteni: en vaan osaa uskoa aivan kaikkeen. Sen sijaan arvostan edullisia mutta laadukkaita perustuotteita. Edelleen tärkein anti-age -tuotteeni on aurinkovoide. Okei, ehkä myös Bellavita.
Kuten yllä olevasta kuvasta ilmenee, hiusten suhteen pitään suurimmaksi osaksi DIY-linjaa. Olen tosin harknnut testaavani syksyllä paikallista ekokampaamoa. Mutta tosiaan.. olen vuosia hoitanut itse värjäykset, kampaukset ja jopa tukan leikkaamisen. En tosin ole vuosiin värjännyt tukkaani, sillä oma väri on tuntunut kivalta. Nyt mietin riittääkö kärvällisyys kasvivärien tai jopa hennan laittamiseen. Jälkimmäinen ei ole erityisen tyyristä, työlästä ja raivostuttavaa sen sijaan kyllä.
Harrastukset
Erityisesti liikuntaharrastuksissa painopiste on itsenäisessä harjoittelussa ja toisaalta myös riippumattomuudessa harjoitustiloista. Jääharjoittelun suhteen tämä ei oikein onnistu, muussa kyllä. Oikeastaan riittävä tila on ainoa pakollinen asia. Minulla on käytössäni jokunen kotikäyttöön soveltuva väline, muuten kehonpaino ja venyttelyyn käytettävät tasot ovat riittäneet.
Ensisijainen syy hyödyntää erilaisia harjoittelupaikkoja ei liity säästämiseen. Olen havainnut että moni (minä myös) tulee herkästi riippuvaiseksi nimenomaan yhdenlaisesta harjoittelupaikasta vaikka sama onnistuisi yhtä hyvin muuallakin. Selkein esimerkki tästä voisi olla kehonpainoharjoittelu kuntosaliolosuhteissa ja nurmikolla.
Harjoitteet joissa apuväleitä ei tarvita, onnistuvat yhtä hyvin (sään salliessa) myös ulkosalla. Ns. oikea nurmikko takaa sen verran hyvän kitkan ja alustana pehmeä. Jostain syystä moni silti vierastaa ajatusta. Hygienia ei mielestäni ole järjellinen selitys. Perustelu: kuinka monet likaiset kädet ja hikiset raajat ovat koskettaneet kuntosalin lattiaa tai mattoa?
Monia liikkeitä voi myös harjoitella ihan ns. kotioloissa. Usein ne mielekkäät harjoittelupaikat löytyvät vahingossa. Itse totesin aikoinaan viihtyväni mainiosti pehmeällä matolla. Tämä sopii loistavasti niin keskivartalotreenin kuin venyttelyn alustaksi. Alla oleva kuva on osa contortion -harjoittelua.
Lopuksi
Itsekin ajatuksian silmäillen totean ettei suuria muuksia säästötaktiikoissa näytä olevan. Moneen "toimenpiteeseen" näyttäisi sisältyvän muitakin etuja, jolloin säästäminen tulee positiivisena sivutuotteena. Esimerkiksi sähkön säästämisellä helpottaa sekin, etten pidä liian suuresta ärsykemäärästä. Tällöin esimerkiksi taustalla päällä oleva televisio lähinnä ärsyttää. Musiikki, uutiset ja äänikirjat ovat sen sijaan mukava lisä esimerkiksi ruokaa laittaessa. Veden kulutusta olen seurannut vaistomaisesti asumismuodosta riippumatta.
Liikunnassa, kosmetiikassa yms. DIY-tyyli näyttäisi olevan hallitsevalla sijalla. En kuitenkaan pode huonoa omaatuntoa esimerkiksi jäähallin ja muiden liikuntapaikkojen hyödyntämisestä. Jälleen rahan säästäminen on mukava lisä, mutta uskon että kyky hyödyntää erilaisia harjoitteluympäristöjä on hyvä taito: erityisesti taitolajeissa on hyvä kyetä tekemään liikkeet erilaisissa olosuhteissa. Tämä on siis vain omani ja kenties "muutaman" muunkin mielipide.
Ruokapuolella myös itse tehty on avainsana. Tosin en halua olla liian tiukkapipoinen saati sitten viedä hommaa aivan äärimmäisyyksiin. Toki ihailen lähellä omavaraista elämäntyyliä eläviä ihmisiä. Itse en ole valmis ottamaan askeleita niin pitkälle. Toisaalta käytän usein tuorekasvisten sijaan pakasteita. Valintaan tosin vaikuttavat ruoka ja vuodenaika. Kokonaisuudessaan taktiikkani on yhdistää terveellisyys ja yksinkertaisuus. Varaan mielelläni kaappeihin ja pakkaseen edullisia mutta monikäyttöisiä raaka-aineita, jolloin ruokalajin keksiminen on helpompaa. Kenties viikon sisällä julkaisen jälleen ruokavinkkejä..
Miten sinä säästät rahaa arjessa? Onko asioita jotka haluaisit oppia tekemään toisin?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti