torstai 29. maaliskuuta 2018

Harjoittelu spinnerillä: Fiilikset viikon harjoittelun jälkeen


Esittelin vähän aikaa sitten spinneriä eli piruettilusikkaa harjoitteluvälineenä. Olen nyt harjoitellut sillä suunnilleen viikon. Myönnän heti alkuun, että harjoittelusessiot eivät ole menneet tarkan kellotuksen kanssa, vaan ihan sen mukaan miten olen halunnut harjoitella.Toistaiseksi spinner on välineenä ollut hieman jopa addiktoiva, eli uutta yritystä on pitänyt saada edellisen perään! Kotosalla liikevalikoima on suppeampi, sillä kodin irtaimiston turvallisuus on varmistettava. No, uskon että mahdollinen kaatuminen aiheuttaa enemmän haaveria televisiolle kuin minulle...

Tähän mennessä olen harjoitellut enimmäkseen rotaatiopiruettia hypyn kanssa tai ilman sekä tavallista kiihdytyspiruettia. Myös istumapiruettia olen yrittänyt hieman aktiivisemmin. Vaakapiruettia myös, mutta.. lopputulos ei ole erityisen laadukas. Näyttävä kylläkin, erityisesti silloin kun spinner karkaa jalan alta!

Mutta mitkä ovatkaan fiilikset ja kokemukset näin viikon harjoittelun jälkeen?

Parantunut tasapaino
Muutamien asentojen kanssa minulla on vaikeuksia, mutta esimerkiksi vaaka tasapainotyynyllä on sujunut paremmin. Uudeksi haasteeksi onkin tullut polvivaaka, mikä puolestaan.. ei mene aivan ongelmitta. Mutta yritystä toisen perään..

Jäällä parantuneesta tasapainosta on ollut sekä hyötyä että haittaa. Erityisesti liu'ut sujuvat varmemmin. Varmuuden lisääntyminen on toisaalta tehnyt hieman uhkarohkeasti. Esimerkiksi viime maanantaina innostuin laittamaan yläkroppaani vaakaliu'ussa alemmaksi, ja olin tulla polvilleni alas. Kaatumiset hyväksyn kyllä, mutta ”maha-laskuista” en erityisemmin pidä. Polvien paranemisaika kun tahtoo olla pitkä. Polvien suojaaminenko? Olen kuullut sellaisesta.

Kuvahaun tulos haulle balance

Mutta kokonaisuudessaan tasapainon kehittyminen on todella positiivinen asia, ja myös jään ulkopuolella, samoin harjoitusten parantamasta keskivartalon lihaksistosta. Näin opiskelijana, eli myös istumatyöläisenä keskivartalon lihakset ja luonnollisesti myös perslihakset tahtovat heikentyä treenistä huolimatta. Itse asiassa spinner on ollut loistavat väline taukojumppaan, sillä lihakset ovat todellakin heränneet!

Opin rotaatiopiruetin!
Vihdoin ja viimein! Tai opin ja opin, täydellisestihän se ei pyöri, mutta nyt piruetti pyörii sinne minne pitääkin, eli taaksepäin. Ongelmana oli pitkään tukijalan lonkan kääntyminen sisään, mikä käänsi koko piruetin väärinpäin. Seuraava haaste on saada painopistettä pikkuisen enemmän päkiälle, mutta sitä on tullut harjoiteltua. Pientä keikkumista ja painopisteen hakemista on vielä, mutta myös selkeää edistymistä on tapahtunut.

Nyt olen toiveikas myös jalanvaihtopiruettien suhteen. Ne ovat nimittäin aina pyörineet eteenpäin, kiitos tuon lonkan kääntymisen. Odotan innolla taaksepäin pyörivien piruettien oppimista, sillä haluan oppia mm. ”nosturipiruetin”, jossa vapaa jalka nostetaan etukautta niin ylös kuin mahdollista. Huh, saisi olla 24/7 -jää käytössä!

Hyppyjen rotaatio parantunut
Tämä oli todella tervetullut edistus, ja tänään tuli vetäistyä kaksoisritti pitkästä aikaa niin hyvin, että lopputuloksena oli kaatuminen! Mitä hienoa tuossa oikein on? No, valitettavasti kaatuminen on usein merkki, että kaksoishypyt ovat menneet eteenpäin. Tosin kun kaatumisesta ei jaksa enää riemuita, seuraa uusi tavoite: Pitäisi pysyä pystyssä.

Kuvahaun tulos haulle falling figure skating cartoon

Jostain syystä riittävän suljettu asento on ollut vaikea asia toteuttaa, mutta viikon alussa ja tänäänkin alkoi tulla selkeää onnistumista. Olisinko saanut asentoa korjattua ilman spinneriä? Vaikea sanoa, mutta spinnerillä harjoitellessa olen päässyt treenaamaan nimenomaan sitä kiinnipitämistä, jonka onnistunut rotaatio vaatii. Eli eteenpäin mennään!

Piruetit pyörivät paremmin
Tämä oli mukava huomata! Yritän jossai vaiheessa taas kuvata luisteluani. Minun tuurillani edistys ei näy pirueteissa kuin hädin tuskin, mutta no.. pienikin edistys on edistymistä? Viime aikoina minulle jostain syystä hankalat piruetit (mm. vaakapiruetti ja tavallinen kiihdytyspiruetti) ovat sujuneet myös paremmin. Tosin vaakapiruetissa on yksinkertaisesti huonoja päiviä ilman tarkempaa diagnoosia. Olen edelleenkin varma, että tähtien asento vaikuttaa asiaan. Pitää siis varmaan opetella tarkistamaan almanakasta ihanteelliset päivät eri elementeille.

Kuvahaun tulos haulle spin figure skating cartoon

Luulen että piruettien onnistuminen johtuu tasapainon kehittymisen ohella myös sivureisien ja perslihasten vahvistumisesta, sillä näillä on varsin merkittävä rooli balanssin pysymisessä.

Jatkotavoitteita?
Jos spinnerillä harjoittelemista ajatellaan, yritän pikku hiljaa laajentaa liikevalikoimaa. Rotaatiopiruettia harjoittelen edelleenkin, sillä aivan sujuvasti se ei todellakaan mene. Sama koskee ns. oikeinpäin pyöriviä piruetteja. Eli lisää toistoja jotta varmuus löytyy. Yritän joka kerta harjoitella myös muita asentoja, ja tällä hetkellä työn alla on istumapiruetti. Vaakapiruettia yritän yleensä pari kertaa, mutta jotenkin kaipaan varmuutta perusasentoihin.

Kuvahaun tulos haulle basics

Pelkkiin piruetteihin ei homma jää. Maanantaina aloin harjoitella rotaatiopiruettia hypyn kanssa. Tarkoituksena on siis ”matkia” kaksoisrittiä, jolloin pyöriminen jatkuu myös ilmassa. Nyt on myönnettävä että vielä on mennyt pupu pöksyyn, mutta kyllä se hyppääminen aina muuttuu pikkuisen rohkeammaksi. Toisaalta minulla on kertynyt arvokasta kokemusta myös spinnerillä kaatumisen suhteen. Haavereiden uhka ei ole suuri, mutta liikuntasalissa ”yleisön” nähden nuo kompuroinnit vaativat jo kykyä nauraa itselleen. No, onneksi sekin taito on kehittynyt ajan myötä! Itse asiassa harvan kaatumisen päätteeksi ei ole hymyilyttänyt.

Kuvahaun tulos haulle laugh at yourself

En tiedä onko kyse spinneristä, hyvästä kaudesta vai näiden yhdistelmästä, mutta kieltämättä onnistumiset ovat kummasti lisänneet motivaatiota! Nyt odottelen oikeasti innolla jokaista jäävuoroa ja salitreeniä jotta pääsen kokeilemaan miten tekniikka luonnistuu. Niin no, lihastreeniä en odota yhtä suurella innolla. Luvassa olisi siis lisää pyörimis- ja hyppyharjoituksia, mutta toisaalta perustekniikan parantelua. Valitettavasti seuraavaa luistelukertaa on odotettava tiistaihin asti, mutta ehkä selviän tästä neljän päivän tauosta, jota osa lomaksi voi myös kutsua. Mutta onneksi salilla pääsee harjoittelemaan off ice -tyyliin! Eli spinner on toiminut hienosti, ja ehkä hieman yli odotusten. Ei siis ollut aivat turha hankinta.

Lähiaikoina luvassa paljastuksia myös siitä, miten plyometrisen harjoittelun kanssa on käynyt..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti