Hiilihydraateista
on kiistelty paljon, ja myönnän itsekin kuuluneeni heihin, jotka
joille tuo orgaaninen rakennelma on suorastaan itse pirun käsialaa.
Koska teologi on luonnollisesti ravitsemustieteiden asiantuntija,
totean tässä että kehon tapa käsitellä hiilihydraatteja on
yksilöllistä. Osa sietää paremmin, osa huonommin. Yksilöllisyyttä
lisää liikunnan määrä sekä laji. Käytännössä tämä
tarkoittaa sitä, että hiilihydraateille ei voi mätkäistä
”hyviksen” tai ”pahiksen” leimaa. Tokin on hyvä muistaa
ilmiö nimeltä kohtuullisuus.
Itse
käännyin karppauksen innostamana hiilihydraattikammoiseksi, mistä
irtautuminen vei todella monta vuotta. Hiilihydraattien
”käsittelijänä” kuulun jonnekin välimaastoon. Mitään suuria
määriä en siedä, mutta en toisaalta himoitsekaan sellaisia
ruokia. Pullaleipä (ja pulla) suuremmissa määrissä turvottaa
vähän jo mukavuusalueen ylittävällä tavalla, mutta toisaalta en
erityisemmin mainituista ruuista pidäkään. Peruna oli minulle
pitkään pahimman luokan demoni, mutta nyt tulemme jo suhteellisen
hyvin juttuun. Maku on tosin sitä sorttia, että kyllästyn siihen
nopeasti. Keskustelukumppanina peruna sen sijaan on hyvä: Se ei
väitä jatkuvasti vastaan, eikä myöskään yritä puhua päälle.
Yritys
vähentää hiilihydraatteja
Säästöliekin
valaiseman turvotuksen ja tukkoisuuden keskellä oletin ongelman
johtuvan liian suuresta hiilihydraattien määrästä. Yleensä
vähentämisen pitäisi poistaa nestettä, mutta toisin kävi. Kun
vähensin hiilihydraattien määrää, tilanne vain paheni. Miten
tällainen saattoi olla mahdollista?
Kyse
oli suurella todennäköisyydellä lihaksiin kertyneestä nesteestä,
joka kertoo palautumisen olleen kesken. Palautumisessa suuren avun
antavat (kas kummaa!) juuri hiilihydraatit. Kun tuota kaivattua
ainetta ei kuulunut ainakaan riittävissä määrin, kerääntyi ns.
tulehdusnestettä entistä tehokkaammin. Kiitos vanhojen pinttyneiden
ajatusten, tämä tyyli oli kokeilussa turhan monta kertaa. Jossain
vaiheessa tuli kuitenkin ahaa-elämys: Ei jatkoon.
Jos
sittenkin lisäisi..
Hiilihydraattien
vähentäminen ei auttanut, mikä siis eteen? Pitäisikö vähentää
vielä vähän enemmän ja piiskata itseään liikkumaan enemmän?
Totta puhuen tätäkin oli kokeiltava, kunnes päätin testata
varovaista hiilihydraattien lisäämistä. Projekti alkoi
riisikakuilla, tai yksittäisellä sellaisella. Sitten iltapalalle
tuli yksi leipäviipale toisen kaveriksi, puuron syöminen lisääntyi
ja hiutaleiden määrä kasvoi, riisiä ilmestyi lautaselle
lusikallinen enemmän kuin ennen jne. Varoen eteenpäin siis. Sokeria
tai ”höttöleipää” yms. mukavaa prosessoitua sen sijaan ei
tullut sen enempää.
Ihan
ensimmäisillä lisäyksillä mitään ei tapahtunut, mutta jossain
vaiheessa huomasin jotain mielenkiintoista. Jaksoin jäällä vetää
kisaohjelmaa moneen kertaan, hyppiä ja ties mitä. Ja myös
palautuminen oli tehokkaampaa! Myös ”lämmöntuotanto” tehostui,
mikä treenatessa tietenkin helpotti liikkuvuutta. Lämmöntuotannon
lisääntyminen tosin tarkoitti ja tarkoittaa edelleenkin myös
hikoilun lisääntymistä, mikä on tuottanut hieman haasteita. En
siis kuulu niihin naisiin jotka pelkäävät hikoilua, kiitos Lidlin
deodoranttien. Mutta ympärisystävällisenä tekona joudun käymään
ajoittain parikin kertaa päivässä suihkussa, mikä erityisesti
näin talvella kuivattaa ihoa kivasti. Asiaa on hieman helpottanut
pari tippaa vauvaöljyä kosteusvoiteen seassa.
Olen
viime aikoina yritännyt jatkaa varovaisten lisäysten tekemistä, ja
tulokset ovat olleet pääasiassa toivottuja: energiaa riittää,
keho palautuu ja palelua on lähinnä paikoillaan ollessa. Olen siksi
pitänyt lisäykset pienimuotoisina, sillä haluan minimoida
ikävämmät sivuvaikutukset, kuten nesteen kertymisen. Okei, ja
ummetuksen. En ole laskenut päivittäisten hiilihydraattien määrää,
mutta makrolaskurin mukaan 300 grammaa olisi minulle ihanteellinen
määrä. Luulen että pitäydyn mieluummin silmämääräisessä
laskemisessa, kiitos peruslaiskuuden.
Lopputulos:
Hiilihydraattien
lisääminen on siis ollut varsin kannattava toimenpide! Mutta vaikka
omat kokemukseni ovat olleet positiivisia, on hyvä jälleen muistaa
ihmisten ja heidän kehojensa yksilöllisyys. Luulen että raskaamman
sarjan karppaaminen tai VHH-tyyli ei ehkä sittenkään sovi minulle,
mutta ei myöskään mikään järkyttävä tankkauskaan. Paitsi ehkä
satunnaisesti? VHH-tyyli voi hyvinkin sopia osalle paremmin kuin
toisille. Itse liikun sen verran paljon ja aerobisen osuus on niin
suuri, että hiilihydraatit ovat osoittauneet tärkeäksi
energialähteeksi. Mutta jokin muu laji taas voi hyvinkin toimia
paremmin esimerkiksi pienemmällä määrällä hiilihydraatteja ja
suuremmalla määrällä proteiinia, mikä kenellekin parhaiten
sopii.
Oli
kyseessä kumpi suunta tahansa, maalaisjärki auttaa kummasti. Mikäli
hiilihydraattien kulutus on runsasta, prosessoidun valkoisen sokerin
sijaan voi aina panostaa täysjyvään ja kasviksiin (peruna mukaan
laskien). VHH:ta tai karppausta harrastava taas voi panostaa kalaan
ja kanaan sekä pehmeisiin rasvoihin kovien sijaan. Tosin
jälkimmäiseen vaikuttaa se, millä puolelle on asettunut tässä
iänikuisessa rasvakapinassa.
Kirjoitetaan
eri tutkimuksista mitä tahansa, lienee järkevää ettei
ravitsemuksessa tehdä uskonnon korviketta. Jostain syystä
ravitsemusasiat otetaan nykyään harvinaisen henkilökohtaisesti,
mihin tuskin olisi tarvetta. Tietenkin on yksittäisiä ns.
yleistotuuksia, mutta aina niitäkään ei voida soveltaa 100%:iin
väestöstä. Otanpa itseni vaatimattomasti esimerkiksi. Suola on
pahasta, eikö totta? Olen suolan suurkuluttaja, enkä parantanut
tapojani mineraalisuolan käyttöönottoa laskematta. Sekin on vain
osa päivittäisestä suola-annoksesta. Minulla on ilmeisesti
taipumus hyponatremiaan, eikä runsas suolankäyttö näy
verenpaineessa lainkaan. Itse asiassa runsas suolankäyttö on
pitänyt verenpaineeni normaalina. Myöskään ”levottomat jalat”
eivät ole vaivanneet. Jonkun muun kohdalla tällainen tyyli olisi
vaarantanut terveyden. On siis tärkeää, että jokainen itse oppii
löytämään itselleen ihanteellisen ruokavalion. Loppujen lopuksi
kysehän on vain polttoaineesta, sen ihmeellisemmästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti