Ruokailu.
Siinä lienee osa monen koulumuistoista. Tämä ei tee ihmisistä
ruokakeskeisiä, onhan ruokailu koulussa päivittäin toistuva hetki
ja ”toimenpide”. Viime vuosina kouluruuasta on kirjoitettu jos
jonkinlaisia artikkeleita, pääasiassa negatiivisia. Erittäin
surullinen ilmiö minun korvaani on kuitenkin ollut todella suuri
ruokahävikki. Toki on ymmärrettävää ettei asia välttämättä
kosketa sitä ikäluokkaa, jolle kouluruokaa tarjotaan. Ymmärrän
myös sen, että viitenä päivänä viikossa tarjottu ei jossai
vaiheessa herätä uutuudenviehätystä.
Toisaalta
koululaisille ilmainen
kouluruoka on kuitenkin kirjaimellisesti harvinaista herkkua, ainakin
jos globaalilla tasolla ajatellaan. Itsekin joskus sorruin
vähättelemään ettei ilmaisella ruualla niin väliä ole.
Välittömästi virheellinen käsitykseni korjattiin toteamalla, että
kouluruoka maksetaan verorahojen kautta. Tämä tosiasia kieltämättä
nosti arvostusta kouluruokaan.
Mikä
kouluruuasta tekee ”pahaa”?
Vaikken
mikään asiantuntija olekaan, uskon että maalaisjärki riittää
nk. laitosruuan muodon ymmärtämiseen. Riittävän monipuolisen
ravintosisällön ohella ruuan on oltava sellaista, että sen
jakaminen ja ottaminen sujuvat myös useamman sadan syöjän kanssa.
Koska aikaa ruuan valmistukseen on rahallisesti taloudellisista
resursseista puhumattakaan, rajoittuvat vaihtoehdot. Tämä ei
kuitenkaan tee kouluruuasta yksipuolista. Olen suoraan sanottuna
hämmentynyt millaista ruokaa niin pienellä rahamäärällä saadaan
aikaan.
Kouluruoka
ei ole samanlaista kuin hampurilais- tai pizzapaikkojen tarjonta,
vaikka satunnaisesti hampurilaisia ja pizzoja ilmeisesti löytyy
listalta. Kouluruoka on pidemmän päälle tavallista, hyvin
kotiruokamaista ruokaa. Tarkoitukseni ei ole yleistää, mutta
pikaruoka lienee suorittua lasten ja nuorten (ja aikuisten)
keskuudessa. Ei siinä mitään pahaa ole, ei ainakaan jos kulutus ei
ole päivittäistä. Mutta yleisemmässä kulutuksessa makuaisti
tottuu runsaaseen suolan ja sokerin määrään. Ei siis ihme jos
kouluruoka tuntuu mauttomalta. Tässä kohden voi kysyä, onko vika
suoranaisesti kouluruuassa? Toisaalta olisi huono vaihtoehto myös maustaa ruuat liian voimakkaasti. Ja onhan ruokaloissa mausteita..
Luulen
että pidemmän päälle kouluruoka on ”pahaa”, sillä
suurimmaksi osaksi se on juuri sellaista ruokaa, mitä lasten ja
nuorten olisi hyvä syödä. Toisin sanoen: perusterveellistä.
Jostain syystä jo pienestä pitäen osalle kehittyy tarve kapinoida
ihanteellisia vaihtoehtoja vastaan. Näihin kuuluu mm. terveellinen
ruoka. Ns. epäterveellinen ruoka sen sijaan on pahe, jota suosimalla
kapinointi onnistuu. Tämä on siis vain oletus, voin olla väärässäkin.
Mikä
kouluruuan tarkoitus on?
Kouluruuan
tarkoitus on yksinkertainen: täyttää merkittävä osa päivän
energiatarpeesta. Mikäli tavoite jää saavuttamatta esimerkiksi
ylipienten aterioiden seurauksena, keho ja erityisesti aivot jäävät
vaille tarvittavaa ravintoa. Kouluruuan tarkoitus siis tuskin on
täyttää oppilaiden tarve gourmet -ruokaan (tai pikaruokaan), vaan
antaa keholle sen vaatimaa energiaa. Tietenkin yksi vaihtoehto on
korvata kouluruoka välipaloilla ja pikaruualla (tai molemmilla).
Energiamäärä tulee todennäköisesti täyteen ja usein ylikin.
Ravintoaineet sen sijaan jäävät heikommalle tasolle.
Suomalainen
kouluruoka on mennyt huimasti eteenpäin velli-ja keittovaiheesta.
Jostain syystä tämä unohtuu kouluruokaa haukkuessa. Päivinä
joina tarjotaan keittoa tai puuroa, ohessa oli jo minun aikanani
jotain näkkäriä ”hienompaa” leipää, kuten sämpylää. Niin
no, olivathan joskus hieman kuivia päältä, mutta ei asia ketään
haitannut. Vatsa tuli täyteen ja sämpylä keiton kanssa oli
piristävää vaihtelua. Mutta jos aivan rehellinen olen,
lauantaimakkaran taisin jättää väliin.. myönnetään!
Kouluruuan
ei siis kuulukaan olla mitään ”fiiniä” ravintolaruokaa tai
vaihtoehtoisesti pikaruokaa, vaan ihan tavallista perusterveellistä
perusruokaa. Kas siinä perusteellinen toteamus.
Miksi
ruokaa on otettava liikaa?
Kasvava
ruokahävikki kieltämättä raivostuttaa ainakin minua! Välillä
Unicaféssakin kummastelen, miten moni opiskelija heittää ruokaa
roskikseen. No, toki ruokaa halutaan ottaa riittävästi kun siitä
kerran maksaa, mutta onko aikuiselle ihmiselle oikeasti niin vaikeaa
arvioida annoksensa koko sellaiseksi, ettei ruokaa tarvitsisi heittää
pois? Ilmeisesti kyllä. Itse edustan taas toista ääripäätä,
jonka pitää noukkia jokainen riisinjyvä lautaselta.
Peruskoululaisten
kohdalla ymmärrän toki sen, että esimerkiksi pienet, ensimmäisen
ja toisen luokan oppilaat saattavat vasta totuttautua makuihin, ja
toisaalta myös ruokien määriin. Arviointikyky kuitenkin kehittyy,
ja aina voi noudattaa neuvoa: ”Ota ensin vähän jos et ole varma.”
Koskakohan myös moni aikuinen sisäistää tämän ohjeen? Toki
erehdyksiä sattuu itse kullekin. Myönnän itsekin heittäneeni
ruokaa roskikseen kerran. Tosin ottaen huomioo miten monta vuotta
olen syönyt koulun ruokalassa ja myöhemmin opiskelijoiden
ruokaloissa, on poisheitetyn ruuan osuus aika vähäinen. Kyseessä
oli itse asiassa ns. herkkuruuan paljastuminen joksikin muuksi.
Keittäjältä tuli sen verran tuikea katse, että katsoin parhaaksi
jättää tuon viimeiseksi kerraksi. Mutta jos samoille henkilöille
alkaa sattua ”erehdyksiä” päivästä toiseen, herää kysymys
onko kyse erehdyksestä.
Jätän
siis suosiolla ”nykyajan nuoriso ei osaa arvostaa ruokaa”
-toteamukset väliin, sillä joukkoon mahtuu iso liuta aikuisiakin.
Toisaalta sopivan määrän arvioimisen sekä maistamisen ennen
suuremman annoksen ottamista oppii lapsena, voisi olla edes pieni
mahdollisuus pitää taitoa yllä myös aikuisena. Olen itse varmaan
raivostuttavan tarkka hukkaruuan välttämisen suhteen, mutta jos
kolme neljännestä lautasen sisällöstä siirtyy roskakoriin
useampaan kertaan viikon aikana, on hävikki jo suurempi.
Pohdintaa..
Jo
minun lapsuuteni koululaisvitseissä kouluruoka oli suosikkiaihe
opettajien, rehtorien ja terveydenhoitajien ohella. Ja osalle
tirskahtaa vieläkin kun hyvällä muistelee. Tämä huumori on osa
peruskouluvuosia, ja oppilaat saakoon sitä heittää kunhan pysyvät
hyvän käytöksen puolella. Kaksinaismoralismia tai ei, mielestäni
ala-asteikäinen voi hyvin vitsailla myös kouluruuasta. On kuitenkin
tärkeää, että vitsien ohella oppilaat ymmärtäisivät ettei
kouluruoka ole itsestäänselvyys. Tottakai päivästä toiseen
toistuva rutiini maistuu ajoittain puulta, kirjaimellisesti. Onhan
mahdollisuus koulunkäyntiinkin suuri etuoikeus, mutta eiköhän itse
kukin meistä ole joskus sen unohtanut. Ja ehkä useamminkin.
Myönnän
että minun helppo kritisoida, sillä kouluruoka maistui
kohtuullisesti. Mitään makuhermoja helliviä eivät kaikki
kokemukset olleet, mutta ruoka oli syötävää mikä riitti. No,
paria poikkeusta laskematta. Muistelen lämmöllä mm. kalapuikkoja,
lihapullia (kun söin lihaa), pinaattikastiketta, puuroja
(ruismarjapuuro!!!!!) ja tietenkin pinaattilettuja! Aikuisena en
pahemmin pinaattilettuja edes syö, sillä koulussa ne maistuivat
enemmän.
Koska
kouluruoka liittyy kouluun, siihen liittyy omat asenteensa.
Kouluruuassa ei välttämättä ole mauillisesti mitään vikaa,
mutta se on kouluruokaa. Kuulostan ehkä masentavalta, mutta en usko
nykyisen sukupolvien ymmärtävän kouluruuan merkitystä, tai ruuan
ylipäänsä. Satunnaisissa mielipidekirjoituksissa on ehdotettu
kouluruuan muuttamista maksulliseksi (mitä se periaatteessa onkin).
Jossain määrin olen jopa samaa mieltä, mutta sitten taas en. Pidän
koululaisille maksutonta kouluruokaa todella hienona asiana, mutta
arvostus olisi saatava nousuun myös koululaisten keskuudessa. Ja
aikuisten.. No, ehkä sekin päivä koittaa vielä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti