lauantai 30. joulukuuta 2017

Käsilläseisontaa ja kärrynpyöriä: Nämä olen oppinut kolmenkympin jälkeen!

Vaikka aikuisten oppimiskykyä epäillään usein erityisesti fyysisten taitojen kohdalla, olen ilmeisesti onnistunut kumoamaan tämän oletuksen. Mihinkään äärimmäisyyksiin en toki ole yltänyt. Hassua kuitenkin, että olen oppinut uusia taitoja eniten kuluneen parin vuoden aikana. Kolmekymmentä ja risat on siis erikoista aikaa! Vaikka palautumiseen tarvittava aika on huomioitava, koen myös olevani fyysisesti paremmassa kunnossa kuin koskaan. Tätä väitettä tosin varjostaa hieman flunssa nro. 3 parin kuukauden sisällä. No, kukaan ei ole täydellinen. Mutta mitäs kaikkea tässä onkaan opittu?

Kaksoishypyt ovat todella lähellä
Lapsena ja teininä en hyppinyt kaksoishyppyjä lainkaan. Aloitin niiden harjoittelun vasta aikuisena. Mainittakoon kuitenkin, että kehitys on ollut hidasta. Tämä johtuu paljolti siitä, että olen harjoitellut omin päin. Kukaan ei siis ole ollut korjaamassa virheliikkeitä. Kenties ammattilaisen opissa olisin voinut kehittyä nopeammin, mutta valitettavasti meille aikuisille sellaista on tarjolla vähemmän kuin lapsille ja nuorille. Mutta onneksi olen saanut myös kokea, mitä tarkoittaa kun valmentaja todella osaa asiansa!

Absurdia kyllä, mutta axel joka teininä meni hyvin, on nyt heikoin hypyistä. Ja vähintää yhtä koomista on, että vaikeampien kategoriaan luokiteltavissa oleva kaksoisflippi on lähimpänä.

Käsilläseisonta selkä kaarella
Kroppa suorana pysyn korkeintaan alle kaksi sekuntia, mutta pitää jo tasapaino! Ns. kyynärseisonta onnistuu myös kroppa suorana. On kieltämättä ollut hienoa huomata, että tässäkin vaiheessa voi oppia uusia taitoja! Ehkäpä jonain päivänä se ”perinteinen” käsilläseisontakin onnistuu? Tosin tuossa nyt opitussa käsilläseisonnassa menen ns. seinän kautta, mutta voisihan sitä alkaa harjoitella ilman seinää..

Henkilön Mila Knuth kuva.  Skorpioniksiko tätä asentoa sanotaan?

Kärrynpyörä etu-ja takaperin/puolivoltti
Jotenkin en osaa mieltää tätä liikettä puolivoltiksi, sillä liikkeessä ei vielä tapahdu volttiin kuuluvaa ”hyppäystä”. No, oli mikä oli, eilen liike onnistui molempiin suuntiin! Kuntosalin tilat eivät valitettavasti ole ihanteellisimmat voimisteluliikkeitä varten, minkä vuoksi liikkeissä on hyvä olla pientä varovaisuutta. Siis oman itsesuojeluvaiston ohella.

Kunhan liikkeeseen tulee varmuutta lisää, ajattelin kyllä vähän lisätä siihen voimaa. Sen verran ikä kuitenkin vaikuttaa (ainakin minulla), että joudun tutustumaan uusiin liikkeisiin perusteellisesti ennen seuraavaa askelta. Vaikka teknisesti sujuisikin hyvin, ei pääkoppa välttämättä ole valmis. Tekniikasta muuten sen verran, että seuraava askel voisikin olla jalkojen ojentaminen hieman esteettisempään asentoon..

Nämä olisi vielä niin kiva oppia!
En ole asettanut ala-tai ylärajaa tavoitteilleni. Opettelen mielelläni uutta sen mukaan, miten taidot kehittyvät. Tosin jos tavoitteita asetan, teen sen mieluummin ns. askel kerrallaan. Syy on yksinkertainen: realismi. Esimerkiksi jos..siis KUN opin axelin kunnolla, kaksoisaxel ei ole välitön tavoite, vaan yksöisaxelin hiominen. Sama pätee kaksoishyppyihin. Ensimmäinen onnistunut alastulo ei tarkoita siirtymistä kolmoishyppyihin, ellen sitten osoita todella harvinaista ihmekehittymistä. Mutta on kuitenkin liikkeitä, jotka haluaisin oppia:
  • Käsilläkävely. Näyttää niiiiin hauskalta!
  • Jäällä saksihyppy jalat kunnolla auki
  • Pieniä sarjoja osaamistani voimisteluliikkeistä
  • Jäällä ”nosturipiruetti”, eli seisomapiruettiasennossa jalka ylös
  • Jäällä linjeeraus.. tässä ole oikeasti vähän skeptinen!
  • Kuperkeikka takaperin.. noloa mutta totta: tätä en ole oppinut vieläkään!

Kuvahaun tulos haulle homer simpson learn something new 
Minä voisin kyllä laittaa mielelläni  jotain turhaa pääkopastani syrjään.. en tosin tiedä mitä.
 

Ikä on voi siis olla todellakin vain luku, etenkin jos kropasta ja yleiskunnosta pitää huolta. Moni nyt opituista liikkeistä ovat tosiaan sellaisia, joita en lapsena saanut onnistumaan. Esimerkiksi tuo kärrynpyörä etuperin päätyi aina sillan sijaan selälleen.. Spagaattia en koskaan päässyt lapsena harjoittelusta huolimatta. No, takaperin kuperkeikan taisin päästä pari muutamilla kerroilla.. Mutta ehkä pääsen sen opittuani harvinaisen tyylikkäästi? :D


Mukavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti