Edellisessä
tekstissä tuli mainittua ravinnon lisääminen vaikutuksineen. Olen
tosiaan pidemmän aikaa pyrkinyt nostaa päivittäistä
energiansaantia. Tahti on ollut tarkoituksella verkkainen, sillä
siten tehdyt muutokset ovat muuttuneet tavaksi. Osastoaikoina
ongelmana olivatkin liian radikaalit muutokset liian lyhyessä
ajassa. Toki ymmärrän miksi näin oli tehtävä, mutta homma meni
minulla ja monilla aikamoiseksi ”jojoiluksi”. Vaikka kyseistä
termiä käytetään lähinnä painonpudottajien keskuudessa,
syömishäiriöstä toipuville ilmiö on varsin tuttu.
Missä
mennään?
Lähtötasoni
energiamäärässä oli 1400 kcal:n luokkaa päivässä, eli varsin
säälittävä. Viime aikoina en ole laskenut tarkemmin
energiamääriä, mutta arvioisin määrän olevan pääsääntöisesti
yli 1800 – 1900 kcal:n luokkaa. Määrä on vielä liian pieni
suhteessa kulutukseen, ja projekti jatkuu n. 2100-2200 kcal:iin asti,
tai miten paljon kroppa ravintoa vetää. Eli puolimatkassa ollaan,
ja toivon että joulun jälkeen tuo 2000 kcal alkaa olla entistä
lähempänä. Tavoitteeseen on vielä matkaa. Toisaalta olen tehnyt
lähtötasosta todella hyvän noston, eli minähän hitto vie
saavutan tavoitemäärän!
Hidas
tahti on tosiaan mahdollistanut sen, että lipsumisia ei ole sattunut
edes kipeänä. Toki vatsatauti olisi poikkeus, mutta edes flunssassa
(mitä olen alkanut harrastamaan enemmän) ruokamäärät eivät
putoa mitenkään radikaalisti.
Lämmin
ruoka yleistynyt
Lämmin
ateria ns. kunnolla on ollut minulle vaikea projekti, erityisesti
kuluneen syksyn aikana. Viikonloppuna ehtii kyllä laittaa ruokaa
suuremman satsin, joskus viikollakin. Viikolle jää kuitenkin
päiviä, joina on keksittävä jotain korvaavaa. Eineksiä en
edelleekään meinaa saada menemään. ”Terästetty” puuro on
ollut kiireisten päivien pelastus. Olen lisäillyt muun muuassa
pähkinöitä, raasteita ja uskokaa tai älkää: fetakuutioita!
Okei, kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa. Tuo omatekoinen
proteiinipirtelö on ollut kätevä eväs, samalla olen huojannut
itseni juomaan maitoa!
Vanha
mutta uusi tuttavuus tällä viikolla on ollut Unicafé. Minulla meni
ikuisuus ennen kuin sain taas syötyä siellä! Ja olen tosiaan
ottanut ihan lämmintä ruokaa, en salaattia. No, Unicafén salaatit
ovat harvoin olleet erityisen ruokaisia.. Kyseinen ruokailupaikka oli
vain jäänyt. En suoraan sanottuna pitänyt ruuista, ja aikatauluni
menivät sellaiseksi, että kotona syöminen onnistui. No, se oli
toisaalta aikaa säälittävillä energiamäärillä ja tietenkin
järkyttävän pitkillä ateriaväleillä. Nykyään ei tulisi
kuuloonkaan!
Vaikutuksia?
Eihän
sellaisilta välty! Aloitetaan vaikkapa vaikutuksista jaksamiseen,
erityisesti liikunnan suhteen. Mitään huippuja energiatasoja ei ole
vielä ilmennyt, mutta selkeästi jaksaminen on lisääntynyt.
Erityisesti tämä on ilmennyt hyppyjä harjoitellessa. Nykyään
jaksaminen ei ole enää niin rajoittava tekijä toistoja tehdessä.
Nyt rajana on sellainen ”parasta ennen” -raja. Tietty määrä
yrityksistä ovat laadukkaita. Kun raja ylittyy, loppu menee
suorastaan plörinäksi. Raja on hyvä tunnistaa, ja lopettaa
ajoissa. En tarkkaan osaa sanoa mihin tämä ilmiö perustuu, kenties
keskittymiskykyyn sekä kropan ja aivojen yhteistyökykyyn. Jossain
vaiheessa ei vaan enää onnistu.
Koen
myös, että palautumnen on ollut tehokkaampaa. Pidän kuitenkin
kiinni riittävästä levosta. Esimerkiksi tästä päivästä tuli
lepopäivä, kiitos uuden flunssan. Lihaksissa ei tosiaan ole ollut
samanlaista ”tukkoisuutta” läheskään niin usein kuin aiemmin.
Eli riittävä ravinto tosiaan avittaa palautumisessa!
Entä
paino? Ihan periaatteessa en halua tarkkoja lukuja kertoa, mutta sen
voin paljastaa että BMI:ni on normaalin puolella (edelleenkin).
Kuluneen parin viikon kuluessa paino on peräti pudonnut kilon
verran. En kuitenkaan nyt haikaile painonpudotuksen perään, eli jos
laskusuunta jatkuu, sitten vaan lisää ravintoa ja tarpeen vaatiessa
järeämmässä muodossa. Eli ilmeisesti aineenvaihdunta aktivoitui
taas hieman, ja kroppa on mielellään käyttänyt saamaansa
polttoainetta. Wohoo!!
Entä
negatiiviset vaikutukset? Totta puhuen sellaisiakin on ilmennyt,
joskaan ei dramaattisia. Tai no.. Koska keho on ilmeisesti
edelleenkin ollut pienoisessa valmiustilasta, ravinnon lisääminen
vähän kevensi tilaa. Valitettavasti tämä johti siihen, että
kroppani ystävällisesti luopui vastuustaan immuniteetin tehon
suhteen. Ts. Flunssa tuli ja melkein meni, ja nyt tuli uusi flunssa.
Prkl.. Näin kävi aikoinaan myös silloin, kun aloitin hoitojakson
osastolla. Muutaman päivän sisällä pärähti aivan järkyttävä
flunssa!
Miten
tästä eteenpäin?
Noiden
viimeisten n. 400 kcal:n lisääminen tulee olemaan todella suuri
haaste. Vaikka syön usein, (vielä) en saa ruokaa niin paljon alas,
että tarvittava määrä täyttyisi hetkessä. Kaksi lämmintä
ateriaa on määränä toistaiseksi liikaa, mutta onneksi lounas on
jo reilumpaa kokoluokkaa! Itse asiassa nolostuin melkein Unicaféssa
lautaselleni kokoamaani ”vuorta”! Ja lisäksi tosiaan kirosin
lautasen turhan pientä kokoa.. Toistaiseksi järkevin keino saada
puuttuva energiamäärä pienillä lisäyksillä. Käteväksi
vaihtoehdoksi olen todennut välipalojen terästämisen. Käytännössä
tämä tarkoittaa sitä, että varaan/ostan välipalarahkan kaveriksi
banaanin tai esimerkiksi riisipiirakan.
Muutoksia
asenteessa ruokaan ja syömiseen
Tämän
osuuden halusin tuoda esille eräänlaisena loppukevennyksenä. Tai
ainakin pian. Suhteeni ruokaan on tosiaan muuttunut
”tankkaushenkiseksi”, eli syön mitä tarvitsen. Kuten olen
joskus todennut, hyvältä maistuva ruoka on luonnollisesti
posiitivinen asia, mutta ei mullista maailmaani. Vaihteluun yritän
kuitenkin suorastaan pakottaa itseni ihan vain siksi, etteivät
makuhermoni järkyty havaitessaan muuta kuin leipää, puuroa, rahkaa
banaania ja muuta mitä nyt uppoaa harvinaisen usein lämpimän ruuan
ohella. Sen suhteen valitsen tällä hetkellä mieluiten
”perusjuttuja”, mikä kohdallani tarkoittaa paistoksia ja
wokkeja, laatikoita, tai sitten surullisen kuuluisaa
perunaa/riisiä/makaronia ja kastiketta. Toki muukin käy, mutta
itsetehtyinä nämä ovat tekijäystävällisin vaihtoehto pihvien ja
pyöryköiden näpertämiseen verrattuna.
Ai,
se varsinainen kevennys! Niin, olen havainnut tosiaan muutamia,
enemmän tai vähemmän huvittavia asioita syömiseen ja ruokaan
liittyen.
- Joko minä syön paljon kerralla, tai muut vähän. Vaikka tarkoitukseni ei ole kytätä toisten aterioita, en tiennyt kauhistellako muiden minikokoisia aterioita, vaiko sitten omaani.. no, vähemmän minikokoista ateriaa joka hädin tuskin pysyi lautasella matkalla kassalta pöytään.
- Leipä.. olen äärimmäisen rajoittunut leivän suhteen! Kyse ei tosin ole leivän laadusta, vaan annoskoon muokattavuudesta. Periaatteessa voisin tykätä ruisnapeista, Fazerin paahtoleivästä yms., mutta niissä on eräs tooooodella paha vika: Liian pieniä!!! Käsitykseni aamiaisleipien koosta tarkoittaa sitä, että viipaleet mahtuvat hädin tuskin ”lasten lautaselle”, eli suuremmalle kuin asettilautanen. Levitettä ja juustoa ei myöskään säästellä.
- Syöminen mitä oudoimmissa paikoissa (muista ihmisistä välittämättä..). Koska olen välillä pidemmän aikaan poissa ja enemmän matkan päällä, kulkuvälineissä tulee pidettyä evästaukoa. Kanssamatkustajat ovat varmasti tyytyväisiä maitorahkan, banaani tai ties minkä hajuun. No hei, jossain se evästuokio on hoidettava! Koomista tässä on se, että minä jos kuka valitan haisevista ruuista julkisissa kulkuvälineissä. Siis sellaisista ruuista joiden hajusta juuri minä en satu tykkäämään.
Kokonaisuudessaan
olen todella tyytyväinen siihen, miten lisäysprojekti on edennyt.
Vaikka toisten syömisiä ei tule kytätä enkä itsekään halua
sellaisen kohteeksi, pidän kuitenkin sitä myös positiivisena
asiana. Tietenkään en mene kommentoimaan, mutta ilmeisesti
käsitykseni määristä on mennyt parempaan suuntaan. Tämän hetken
flunssan aiheuttamaa paussia laskematta kulutus on kuitenkin kova, ja
ravinnon määrän tulee olla sen mukaista. Jonkun korvaan tuollainen
400 kcal:n lisäys voi kuulostaa naurettavan helpolta, enkä ylläty
jos joku kysyisi: ”Miksi et vain syö enemmän?” Jaa-a, jos asia
kävisi niin helposti, tuskin koko maailmassa olisi ihmisiä, joilla
on ongelmia ravitsemuksen suhteen suuntaan tai toiseen. Minun on yhtä
helppo antaa selkeä vastaus kuin liikaa energiaa saavan vastaus
kysymykseen ”Miksi et syö vähemmän?”.
Lähes
kuka tahansa pystyy yksittäisinä päivinä skarppaamaan, mutta
elämäntavan muodostuminen ei ole yhtä helppoa. Tästä syystä
minulta todellakin heruu sympatiaa kenelle tahansa, joka kamppailee
ruokailutottumusten muuttamisen parissa. Suositelisinko vastaavaa
projektia muille? Ehdottomasti! Myönnän että säästöliekin
oireita alkoi ilmetä, ts. väsymystä, palelua, painon
muuttumattomuutta alhaisesta energiamäärästä huolimatta,
matalahkoa mielialaa, univaikeuksia yms. kivaa. Näin 32-vuotiaana
aineenvaihduntaa ei parane kiusata turhan paljon, sillä moinen tulee
kostautumaan ja pahasti. Pinnallisesti myönnän, että haluan
välttää mahdolliset piano-ongelmat (molempiin suuntiin) ainakin
siinä määrin kun tietoisesti voin asiaan vaikuttaa. Toisaalta
elämänlaatu itsessään on parantunut merkittävästi. Jaksan
paremmin, nukun paremmin, ylipäänsä moni asia tuntuu paremmalta
kuin ennen projektia.
Miten
siis toimia?
- Pyri syömään 3-4 tunnin välein
- Satsaa proteiiniin, mutta järkevyyden rajoissa.
- Älä pelkää hiilihydraatteja, älä etenkään jos liikut säännöllisesti!
- Pyri kehittämään lihaskuntoa
- Pidä aerobinen yhtenä osana liikuntaa, mutta kohtuullisissa määrin.
- Yritä nukkua vähintään 7-8 tuntia yössä.
- Muista arkiaktiivisuus sopivissa määrin.
- Yritä löytää tapasi hallita stressiä.
- Ole kärsivällinen, älä harmistu jos tuloksia ei näy ensimmäisen päivän jälkeen. Suosittelen aloittamaan tuon ravinnon lisäämisen pienissä erissä, jotta pää ja keho tottuva muutokseen. Vähitellen keho käyttää saamaansa ravintoa tehokkaammin, ja (ainakin omalla kohdallani) toimii myös paremmin.
Mukavaa viikkoa kaikille ja kovasti tsemppiä saman asian kanssa kamppaileville!!!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti