”Jouluruokaa
tarjoo kunnon väki..” Ehkä ei aina kunnon väki, mutta itse
ruokaa on tavallisesti paljon, eli kunnolla. Aattona ja joulupäivänä
laatikot, rosollit, kinkut, kalat sun muut menevät vielä
kivuttomasti, mutta tapanina alkaa jo tökkiä. Mutta voi kauhistus!
Ruokia on jäljellä vielä vaikka miten paljon! Mikään ei ole
ikuista, ei siis myöskään ruuan säilyvyys. Hukkaruuan uhka alkaa
siis kasvaa..
Jouluruoka
tahtoo olla sellaista, että ihanteellisia määriä on vaikea
arvioida. Joulupöydässä kun on vähän kaikkea, eikä mikään
saisi loppua kesken. No, sitä ruokaahan sitten onkin runsain määrin!
Jouluruoka on onneksi varsin monikäyttöistä, ja moneen suuntaan
taipuvaa. Tässä muutamia, osa testattujakin keinoja joilla vähentää
jouluruokaan liittyvää ruokahävikkiä.
Laatikot
Mitähän
näistä saisi kun vain porkkanalaatikon koostumus mahdollistaisi
muovailun? Toisaalta osan silmään porkkanalaatikosta muotoiltu
minipatsas voi ylittää taiteellisen ymmärryskyvyn rajat (minun
ainakin). Ei hätää, projektin voi jättää turvallisin mielin
Kiasman hoiviin! Joululaatikoiden rippeet voi hyvin lisätä sämpylä
-tai rieskataikinaan, jolloin leipomukseen tulee mukavaa vaihtelua!
En
ole testannut, mutta uskon joululaatikoiden (erityisesti porkkanan,
perunan ja bataatin) toimivan pannukakkutaikinassa, ja miksei myös
lettutaikinassa.
Kinkku
Vaikka
kyseinen joulupöydän päävieras ei ruokavaliooni kuulukaan, en näe
syytä olla sitä mainitsematta. Ellen väärin muista, vuosia kinkun
rippeitä on hyödynnettu hernekeitossa. Kuulostaa kieltämättä
järkevältä! Jos joutilasta aikaa on, voi hernekeiton tehdä itse,
mutta kasvisversiona. Näin potentiaaliset vegeilijät saavat
itselleen sopivan annoksen, ja sekaanit voivat puolestaan tehdä
päivän hyvin työn lisäämällä pannulla käristettyä kinkkua
annokseensa. Näin kaikki ovat tyytyväisiä! Kasvishernekeiton ohje
löytyy niinkin monimutkaisesta paikasta, kuin hernepussista. Siis
pussin kyljestä, ei sisältä herneiden seasta.
Pyttipannu!
Jäikö aatolta keitettyjä perunoita yli? Settihän on oikeastaan
valmis. Pari sipulia silpuksi, pannulle kypsymään, ja mukaan peruna
ja kinkun palaset. Koska tammikuuhun terveysbuumiin on vielä hetki
aikaa, voi joukkoon varmaankin lisätä muutaman kananmunan.
Kinkkua
voi (ymmärtääkseni) laittaa myös pizzaan täytteeksi, eli miksei
myös uunissa paistettaviin lämpimiin voileipiin? Jos kotimaiset
ruokalajit alkavat tulla korvista ulos, kinkku toimii varmasti myös
pastassa carbonara -tyyliin, tai vaikkapa wokkiaineksena.
Muuten,
saako tämä viimeiset 12 vuotta pesco-vegetaristina (lakto-ovo
päälle) toiminut kirjoittaja parit lisäpisteet kinkun
huomioimisesta ja ainakin yrityksestä keksiä ruokalajeja?
Rosolli
Nyt
päästiin asiaan! Parempi kysyä mitä rosollista ei voisi tehdä.
Kun pyttipannu tuli mainittua, rosollihan on loistava ”raaka-aine”
pyttikseen, ja muuten hieman terveellisempään sellaiseen! Mukaan
voi lisätä äsken mainitut kinkun jämät, mutta toisaalta myös
tofua, nyhtökauraa tai vaikkapa soijarouhetta.
Rosolli
toimii myös laatikkona, erityisesti jos mukaan lisää
fetakuutioita.Tai kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa. Myös
sinihomejuusto ja vuohenjuusto sopivat mainiosti! Laatikkona rosollia
tarvitaan tosin enemmän kuin pari desiä, mutta jos kyseistä
salaatin ja lisukkeen välimuotoa on tullut hankittua reilummin,
laatikko voi ollaa todella mukavaa vaihtelua.
Mitä
muuta rosollista voisikaan tehdä? Vanukasta, drinkkejä, leipää,
leivoksia, kastiketta, hilloa, suklaata, pikkuleipiä.. en tosin ole
kokeillut yhtäkään näistä, enkä ole aikeissakaan kokeilla.
Mutta sehän ei rajoita rosollin monikäyttöisyyttä?
Ekologinen ja taloudellinen hyöty
Tässäpä oli muutama idea hävikkiruuan vähentämiseksi. Mainittakoon vielä,
että riisipuurosta voi tehdä riisivanukas lisäämällä kermaa,
tai lisätä puuron jämät esimerkiksi pannukakkutaikinaan.
Riisipuuro taitaa yleensä tosin mennä aika hyvin? Setsuurin
hävittämisongelman olen ratkaissut siten, että jätän sen
kammotuksen kauppaan, samoin konvehdit ja vihreät kuulat. Graavilohi
taitaa myös kuulua niihin, joita harvemmin jää. Mutta jos tällaine
ihme tapahtuu, lohelle saa säilyvyydessä hieman jatkoaikaa
paistamalla. Jos oikein reilusti jää, perinteinen laatikko/kiusaus
perunasta ja lohesta varmasti maistuu jouluruokien jälkeen!
Itse
pidän hävikkiruuan vähentämistä tärkeänä, ja myönnän että
inhoan ruuan heittämistä roskikseen. No, pilaantunut ruoka on asia
erikseen. Ekologisen hyödyn ohella hävikkiruuan hyödyntämisessä
on myös taloudellinen hyöty, ja sitä kautta joulun alla keventynyt
lompakkokin saa hieman palautumisaikaa.
Miten
te olette hyödyntäneet jouluruokien jämiä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti