keskiviikko 20. huhtikuuta 2022

Facebookin poistaminen puhelimesta: vaikutukset mielialaan ja ruutuaikaan

 Viime viikolla päätin tosiaan poistaa puhelimestani Facebook -sovelluksen. Muita "siivouksia" en ole toistaiseksi tehnyt, mutta jatkan mikäli katson sellaisen tarpeelliseksi. Yhden ainoan somekanavan vähentämiseltä en odottanut suuria vaikutuksia. Sain kuitenkin yllättyä hieman. Vaikutukset herättävät sekä positiivista yllättyneisyyttä, mutta myös pientä hämmennystä..

Aluksi "vieroitusoireita"

Kyllä! Vaikka Facebookia tuli lähinnä silmäiltyä, myönnän tiedostamatta etsineeni kuvaketta. Tätä kesti pari päivää ja kieltämättä koneella FB:n avaaminen oli kuin palkinto. Tässä mietin olisiko ns. täysi poistuminen viisaampi vaihtoehto. Muutaman päivän jälkeen en enää erikseen "odotellut" niitä kahta hetkeä joina olen koneella. 

Laitan edelleen Instagramissa julkaissut kuvat myös Facebookiin. Reaktioni "tykkäyksiin" on kuitenkin myös muuttunut vähäisemmäksi. En "odota" reaktioita samalla tavalla kuin ennen, mikä toki on positiivinen ilmiö. Myönnän että Instaa tulee katsottua samaan tapaan kuin ennenkin, mutta esimerkiksi tarvetta selailla mahdollisimman monen käyttäjän julkaisuja uutisten tapaan ei ole kasvanut. 

Nyt tuli nautittua vähän enemmän lämmöstä..

Muutokset ruutuajassa yllättivät

Maanantaisin puhelimeeni ilmestyy viikkoraportti ruutuajasta. Yleensä nolostuneena katson viikottaisia aikoja, joihin liian usein liittyy sana "enemmän". Toisaalta puolustaudun hieman silläkin, että tämä odotteluaika eksyttää herkemmin ruudun ääreen. Ihan hyvä selitys? Muita aktiviteettejahan ei ole.. 

No, tällä kertaa ruutuajassa oli tapahtunut 4 tunnin ja 40 minuutin mittainen vähennys. Vaikka kyse oli viikon saldosta, noin suuria muutoksia en ole nähnyt hetkeen. Voiko tosiaan yhden sovelluksen poistaminen vähentää ruutuaikaa noin merkittävästi? -Ilmeisesti voi. Tämä oli sekä ilo että järkytys. Tuntui hyvältä nähdä noin mittava vähennys. Yleensä ruutuaikani on arkipäivisin suurempi, sillä viikonloppuisin sosiaalinen kanssakäyminen pitää kummasti puhelimen poissa käsistä.. kas kummaa. Toisaalta muutos järkytti. Olenko tosiaan käyttänyt noin paljon aikaa somessa roikkumiseen?? Ehkä sovelluksen poistaminen oli erittäin ajankohtaista.. 

Korvaavia haasteita..


Puhelimen kiinnostavuus..

Kieltämättä puhelimen kiinnostanvuus on vähentynyt. Edelleen huomaan ottavani puhelimen käteen useammin kuin olisi oikeasti tarpeen. -Siis vaikkei minulla olisi mitään erityistä katsottavaa. Usein kuitenkin huomaan miettiväni mitähän tästä nyt olen katsomassa. Totta puhuen puhelin ei viime päivinä ole enää ollut niin niin mielenkiintoinen. Kieltämättä mietin vähensikö FB:n poistaminen myös kiinnostusta Instaan. 

Aktiivisimmin käytössä ovat edelleen askelmittari, BookBeat sekä Youtube. Jälkimmäisestä kuuntelen lähinnä musiikkia ulkoillessa. Äänikirjoja ja musiikkia en rajoita, sillä niissä ruutua ei tule katseltua eikä poukkoiltua kohteesta toiseen. Ja aikana ennen älypuhelinta yksi jos toinen liikkui kannettava cd-soitin eli nk. Walkman mukanaan lenkillä ja ties missä. Oma laitteeni sanoi sopimuksen irti muutama vuosi sitten. Mutta samaan tapaan onnistui musiikin ja äänikirjojen kuunteleminen. 

Eksyin polulta..


Muutokset mielialassa

Mielialan arviointia toki hieman vaikeuttaa se v**utus, minkä raskauden siirtyminen ns. yliajalle saa aikaan. Toisaalta on  myönnettävä, että FB:n poistaminen puhelimesta on kuluneiden päivien aikana keventänyt mieltä. Toistaiseksi Messengerissä yhteydenpito tapahtuu vain sellaisten tuttujen ja läheisten parissa, joiden ainoa viesti ei ole "joko olet synnyttänyt?". On suoranainen helpotus lukea tai "keskustella" oikeastaan mistä tahansa muusta aiheesta. 

Kokonaisuudessaan koen alkaneeni taas hiukan enemmän innostumaan eri asioista. Soittaminen ja muu ns. luova toiminta on ollut vähäisempää. Tähän alkaa tosin liittyä tuo prkleen vatsa jonka kanssa törmään milloin mihinkin. Toisaalta innostuin hieman "laittamaan" kämppää siirtämällä ylimääräistä tavaraa pois ja raivaamalla tilaa vaatekomeroon vauvanvaatteita varten. Sen verran tämä kämpän laitttaminen vaatii ruutuaikaa, että saan katsottua nettikirppareiden tarjonnnan.. 

Kokonaisuudessaan mieliala on muuttunut hieman paremmaksi ja on ollut iloinen yllätys huomata pientä innostusta eri asioihin ilman itsensä pakottamista. Luulen että FB somepaikkana aiheutti minulle jonkinlaisia "suorituspaineita" ja vääränlaista näkyvyyden tunnetta. Toisaalta olenhan ollut kyseisessä paikassa varsin aktiivinen, eli peiliinkin voi katsoa. Mieluummin kuitenkin yritän suunnata huomion positiivisiin muutoksiin, joita onneksi on tapahtunut. 

Vihertää!!!! 


Pohdintaa

Sosiaalinen media on mielenkiintoinen alue joka näyttää paljastavan käyttäjästään yhtä sun toista. Itselleni yllätyksenä tulivat ne paineet, joita "liian omana itsenään" toimiminen sai aikaan. Tai todellisuusessa sosiaalinen media on alue, jossa loin itse itselleni paineita. Kieltämättä huolestuin myös "tykkäämisten" seuraamisesta, sillä uskon kyseisen toiminnan menneen liikaa itsetunnon pönkittämisen puolelle. Tässäkin mielessä pieni karsiminen oli siis paikallaan. 

Vaikken ole jättämässä somea (ellei ilmene pakottavia syitä), toivon tämän karsimisen parantavan mm. elämänlaatua, keskittymiskykyä, mielialaa pidemmällä aikavälillä ja toisaalta vievän huomion somessa toimimisen laatuun määrän sijaan. Niin, vieläkään en ole onnistunut puhumaan videolla. Itse asiassa teen videoita ylipäänsä todella vähän. 

Ylipäänsä ruutuajan vähentäminen ei ole uusi projekti, vaan peräti sellainen mihin on palattava säännöllisesti. Kuten jo vuosia sitten, toivon edelleen keskittymiskyvyn kehittyvän. Siinä lieneekin elämänmittainen ikuisuusprojekti. Toisaalta toivon käyväni läpi jonkinlaista ajatustyötä siitä, mihin tarvitsen somenäkyvyyttä. Edelleen toivon voivani julkaisujeni kautta motivoida ihmisiä liikkumaan niin, että ensisijaisena motiivina on liikkumisen ilo, eivät esimerkiksi ulkonäköön liittyvät tavoitteet. 

Olen kuitenkin toiveikas: kun Juniori suostuu viimein vaihtamaan yksiönsä suurempaan tilaan, hän todennäköisesti varmistaa ettei ruutuaikaa kerry liikaa some -ajasta puhumattakaan.. Luulen että osasyy somen "liikakäyttöön" liittyy puhtaasti siihen, että muu tekeminen on rajattua ja aikaa taas liikaa. Eli eiköhän se siitä..

Millaisia kokemuksia sinulla on somen "saatavuuden" rajaamisesta? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti