maanantai 18. huhtikuuta 2022

Huhtikuussa luettua: Tarhapäivästä vallankumoukseen

 Lukeminen on jatkunut, ja joukkoon on päässyt jälleen ns. uusia kirjoja. Tämä on ollut ilahduttava ilmiö erityisesti siksi, koska on jatkunut näinkin pitkään. Tätä ennen minun on ollut vaikeaa löytää uusia kirjoja luettavaksi. Tämän kerran lukupäiväkirjan kirjat ovat otsikosta huolimatta luettu sekä maalis- että huhtikuun puolella. Joukkoon mahtuu erityisesti jatko-osia edellisistä kirjoista, mutta myös muutakin. Pahoittelut jo etukäteen: palautin luettuja kirjoja kirjastoon niin innokkaasti, että muistin ottaa vain yhdestä kuvan.. 

Kolme käskyä (Paula Havaste)

Tämän kirja sattui käsiini luettuani Havasteen Kaksi rakkautta. Tällä kertaa päähenkilö oli edellä mainitun kirjan päähenkilön, nyt aikaiseksi kasvanut tytär. Aluksi olin skeptinen riittääkö kiinnostus, mutta tämäkin kirja osoittautui peräti addiktoivaksi. Erityisen mielenkiintoisen lisän antoi pintaraapaisu Suomen romanien kulttuuriin. 

Teksti oli jälleen tyyliltään helposti luettavaa ja kirja soveltuikin ns. rentouttavaksi luettavaksi. Päähenkilö oli omalla tavallaan varsin uskottava, ja kävi tarinan aikana oman pienen kasvutarinansa niin oman itsensä kuin näkemyksiensä suhteen. Tätäkin suosittelen lämpimästi erityisesti heille, jotka pitivät kirjasta Kaksi rakkautta. Mikäli eroottissävytteisyys hämmentää tai aiheuttaa muuten negativiiisia tuntemuksia, tämä(kin) kirja kannattaa jättää hyllyyn. Itselleni tästä jäi varsin positiivinen lukukokemus. 

Valtio ja vallankumous Suomessa (Risto Alapuro)

Taas kerran joukkoon mahtui kotimaan historiaa. Painopiste ajallisesti on 1900-luvun alkupuolella sisällissotaan/kansalaissotaan/vapaussotaan/sotaan jonka määritelmä unohtui asti. Alapuro käsittelee myös eri yhteiskuntaluokkien syntyä ja kehitystä sekä niihin vaikuttavia asioita. Kuten nimi kertoo, vallankumous vaikutuksineen ovat keskiössä. 

Kirja oli sinänsä mielenkiintoinen, mutta luulen että tulen lukemaan tämän uudelleen. Periaatteesta en haluaisi käyttää (loppu)raskautta tekosyynä, mutta jostain syystä kirjan keskimääräistä analyyttisempi lähestymistapa vaati enemmän keskittymistä. Rehellisyyden nimissä koin jopa pientä turhautumista kirjaa lukiessani. Mutta kenties kertaan jos/kun aivokapasiteetistani on hieman suurempi osa käytössä. Vaikeuksista huolimatta mielenkiinto säilyi! Suosittelen kirjaa luonnollisesti aiheesta kiinnostuneille, mutta sisältö vaatii mielestäni myös kykyä tarkastella analyyttistä lähestymistapaa. Ns. kronologisesti etenevään historiaan tottuneille jokunen sivu voi aluksi tuntua raskaalta, mutta mielestäni moneen tekstilajiin ja näkökulmaan tottuu juurikin lukemalla. 


Tarhapäivä (Eve Hietamies)

Jos ensimmäinen osa "Yösyöttö" upposi, suosittelen tämän jatko-osan lukemista! Jälleen Tämä kirja oli sopivasti kevyempää luettavaa erityisesti edellä mainitun rinnalla. Olen kyllä työskennellyt viisivuotiaiden parissa, mutta uskallan silti todeta että kirjan kuvaus arjesta viisivuotiaan kanssa oli varsin realistinen. -Ja jälleen sopivalla, hieman mustalla huumorilla höystetty. 

Keskeneräisiä projekteja..

Huolimattomana valitsin Havasteen kirjoista kolmannen osan, joten nyt luen toista osaa. Onneksi tämä ei ole haitannut tarinan sisällön ymmärtämistä. Ehkä haasteellisin lukemisprojekti tällä hetkellä on paljon suunniteltu Waltarin kirja. Klassisen "Sinuhen" sijaan valitsin suositusten perusteella kirjan Mikael Karvajalka. Kirja on hidasta luettavaa, sisällöltään mielenkiintoinen. Jotenkin hämmentävää miten helppolukuisilta ns. uudemmat kirjat tuntuvat. Waltaria lukiessani mietin, että näitä vanhempia teoksia olisikin hyvä lukea säännöllisesti. 

Hieman erikoisempana lisänä Reikiä käsittelevä kirja. Minulla ei ole edelleenkään tarkkaa mielipidettä aiheesta enkä edes mieti uskonko koko toimintaan. Jostain syystä reiki vain kiinnostaa muiden vaihtoehtoisten hoitomenetelmien ohella. Jos rehellisiä ollaan, länsimaisen tieteen ohella minua ovat lapsesta asti kiehtoneet myös rajatieteet ja monenlaiset henkiset asiat. Asenteeni on aina ollut lähinnä utelias ja vastaanottava, mutta ilman tarvetta sitoutua. Toisaalta uskon, että monipuolinen perehtyneisyys erilaisiin näkökulmiin palkitsee. 

Mukavaa päivää kaikille ja mieluisia lukuhetkiä lukemista harrastaville!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti