sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Testissä kaurajuomat!


Jatkakaamme vielä hetkoinen maito -linjalla. Korjaan: kasvimaito -linjalla. Tällä kertaa tekstiin ei liity pohdintaa maitotuotteiden arvioinnista haitalliseksi tai ei-haitalliseksi. Mutta mikäli aihe kiinnostaa, juuri sellainen teksti löytyy täältä.

Tulevassa tekstissä sen sijaan on arvioita eri valmistajien kauramaidosta. Tai kaurajuoma taitaa olla EU -direktiivien mukainen nimike? No, kapinoidaan edes sen verran että nimi olkoon kauramaito. Noin. Mutta itse asiaan, eli testatut kauramaidot raadin eteen!

Rainbow
Hinta-laatu -suhde on mielestäni hyvä, eli Prismassa 1,40 €. Maku on hyvä, ehkä pikkiriikkisen laimea. Toimii hyvin kahvin kanssa. Kalsiumia ja D-vitamiinia löytyy myös. Jokunen miinuspiste on kuitenkin annettava pakkauksesta. Korkillisesta ”tetran” mallisesta pakkauksesta nimittäin juomaa pulahtaa todella epäsäännöllisesti. → sotkee. Mutta muuten toimii.


Kuvahaun tulos haulle rainbow kaurajuoma


Pirkka
Pirkalle en voi antaa yhtä paljoa kehuja. Pakkauksen kanssa on sama ongelma kuin Rainbown, ehkä himpun verran enemmän koska korkki ei ole kierrettävää vaan auki napsautettavaa mallia. Kahviin tämä ei sopinut, lopputulos oli varsin.. rakeinen? Lisäksi juomaa on pakkauksessa vähemmän, eli 0,75 l, mutta hinta ei ollut yhtään matalampi. Ei jatkoon siis. Ai niin, maku oli kuitenkin ok. Purkkia on ravistettava huolella, sillä ainesosat tuppaavat erottumaan herkästi.


Kuvahaun tulos haulle pirkka kaurajuoma


Lidl
Lidlille tuli tosiaan Oattis -tuotteisiin kalsiumilla ja D-vitaminiinilla varustettu kaurajuoma. Hinta on ensimmäinen kehun aihe: 1,45 €. Ei paha! Pakkaus oli klassisempi tölkki kierrekorkilla, ja juoman kaataminenkin kävi ongelmitta. Maku on mielestäni onnistunut. Kaura tosin maistuu aika voimakkaasti, mikä osaa voi häiritä. Juoma toimi hienosti myös maidon kanssa.


Kuvahaun tulos haulle lidl kaurajuomaValio
Valion kauramaitoa tulee ostettua korkeamman hinnan vuoksi vähemmän, mutta testattu on. Hieman miinusta tulee pakkauksesta, sama ilmiö kuin Pirkan ja Rainbown pakkauksien kanssa. Kalsiumia ja D-vitamiinia oli asianmukainen määrä. Maku oli myös hyvä. Itse tykkäsin hieman paksummasta koostumuksesta, mikä toimi erityisesti kahvissa!Kuvahaun tulos haulle valio kaurajuoma


Kaslink
Tämä onkin meidän vakkarituote! Hinta on Prismassa kohtuullinen, eli puolitoista euroa. Cittarissa hieman enemmän. Maku on onnistunut, samoin koostumus. Ensikertalaisen suuhun kaura voi maistua voimakkaasti, mutta ei Lidlin kaurajuoman tavoin. Myös pakkaus toimii hienosti, ts. klassinen tölkki. Ja kalsiumi sekä D-vitamiini kuuluvat pakettiin. Toimii hyvin kahvissa, samoin kuulemma kaakaossa.


Kuvahaun tulos haulle kaslink kaurajuoma


Yhteenvetoa:
Kaslink taitaa siis viedä ykkössijan, mutta Lidl ja Rainbow voivat ainakin jakaa kakkossijan. Vaikka pakkaus veisi Rainbown kolmannelle sijalle, hinta kompensoi. Ja kyllä, kiinnitän huomiota viiden sentin eroon! Kahvin kohdalla pieni vinkki: Kannattaa ensin laittaa mukiin/kuppiin maito, ja sitten vasta kahvi. Jostain minulle tuntemattomasta syystä kauramaito ei ”leikkaa” silloin. Tosin tämä tapa tuli soijamaidon kanssa, ja jäi ns. selkäytimeen. Ehkäpä uskaltaudun kokeilemaan myös kauramaidon lisäämistä kahviin..

Jos jätetään hetkeksi kysymykset ekologisuudesta, vegaaniusta yms. pois, itse henkilökohtaisesti tykkään kaura- ja soijamaidosta eniten ”kahvimaitoina”.

Tekstissä esitetyt tuotteet eivät todellakaan ole ainoita. Merkkejä joita ei ole tullut testattua ovat mm. Oatly, Alpro sekä harvinaisemmat merkit. Painavin syy lienee hinnassa. Oatlyn kaurajuomaa- ja kaakaota olen tosin välillä ostanut välipalaksi, mutta kahvin kanssa en tiedä miten pelittää.


Kuvahaun tulos haulle oatly kaurajuoma


Oatlylle on ilmeisesti tullut myös light -versio, jossa rasvaa on vähemmän. Itse en ole kauramaitojen rasvoista harmissani, sillä kyse on öljystä → pehmeitä rasvoja. Miten lisättyä öljyä sitten on käsitellyt ja mihin muotoon rasvat ovat menneet.. hmm, tässä kohden taidan tuudittautua ilmoiseen optimismiin.

Että näin tällä kertaa. Millaisia kokemuksia teillä on kauramaidoista?

2 kommenttia:

  1. Mulla on tosta Rainbown epäkäytännöllisestä pakkauksesta kaatamiseen mielenräjäyttävän helppo ratkaisu (netistä tietenkin): kokeile pyöräyttää purkki ympäri, niin että korkki ei ole 'alapuolella' vaan 'yläpuolella', ja sitten kaataa, ja juoma tuleekin ulos todella nätisti! Löytyi kuvakin: http://surfingbird.ru/surf/hHIF29aDF

    Mulla on Rainbow vakkarikäytössä :)
    -Sari (jos ei näy nimeä..)

    VastaaPoista
  2. Jukoliste! Tuohan toimi! Kiitos vinkistä, nyt Rainbow nousi listan kärkeen :D

    VastaaPoista