Kun
puhutaan -ton -tyyppisistä ruokavalioista, myönnän tuntevani
suurta skeptisyyttä. Tilanne on toki eri jos puhutaan allergiasta,
yliherkkyydestä tai tai muusta syystä miksi ruoka-aine X ei vain
sovi. Niin, tai jos siitä ei pidä. Mutta esimerkiksi
laihdutusmielessä tai korkealentoisella tasolla määriteltyjen
terveydellisten tavoitteiden merkiessä oleva -ton -ruokavalio ei
mielestäni kuulosta luotettavalta.
Okei,
ruokavalio ilman valkoista sokeria on tuskin haitaksikaan, ja suurien
määrien jättäminen pois varmasti tuottaa tulosta. Mutta 100%:sen
sokeriton ruokavalio voi käydä haasteelliseksi, kiitos muussa kuin
valkoisessa sokerissa olevien hiilihydraattien. No, jos ruokavalio
koostuu lähes ainoastaan lihasta, ehkä silloin tuo 100% voisi
onnistua?
Entäs
maito? Maito lienee ollut syytettyjen penkillä jo pidemmän aikaa.
Tavallaan ymmärrän, mutta en täysin. Vaikka itse päädyin
vähentämään maitotuotteita, en lähtisi julistamaan sitä
pakollisena toimenpiteenä. Ennen varsinaista tekstiä muistutan,
etten ole ravitsemustieteen asiantuntija. Tekstin sisältä on siis
ns. yleisten käsitysteni ja ”maalaisjärjen” tuotosta. Kanssani
saa myös olla eri mieltä.
Olenko
luopunut 100%:sesti maitotuotteista?
No
en todellakaan! Lähinnä olen luopunut ns. juotavasta maidosta.
Jogurttia syön välillä, viiliä päivittäin, kiitos
”kotimeijerin”. Aloin tosiaan vuodenvaihteesta lähtien
valmistamaan viilini siemenviiliä laskematta itse, sillä kyllästyin
siihen muovin määrään. Maitoon tai kermaan tehdyt jäätelöt
puolestaan olen joutunut jättämään pois.
Myös
rahkat sopivat huonommin. Tosin en tiedä onko kyseessä ns.
kausittainen ilmiö. Viili ei kuitenkaan näytä olevan ongelma,
tosin en tiedä mikä tilanne olisi jos määrä olisi suurempi.
Juusto ei myöskään tunnu aiheuttavan oireita. Tuorejuustot sen
sijaan ovat jääneet todella vähällä, mutta kyse lienee
enemmänkin kyllästymisestä. ”Juotava” maito kuitenkin jäänyt
kahvista oikeastaan kokonaan pois.
Kun
laktoosittomuuskaan ei auttanut..
Minä
tosiaan aloitin täysin laktoosittomalla linjalla, ja (mielestäni)
riittävän pitkään. Vatsa- ja iho-ongelmat eivät kuitenkaan
helpottaneet. Ensimmäisessä epäilin aiheuttajaksi stressiä, mutta
rennommallakaan kaudella muutoksia ei tullut. Jossain vaiheessa
päätin kokeilla ns. osittaista siirtymistä, eli korvata osa
tuotteista kasvimaidoilla. Koska mokoma Lidl meni ottamaan
valikoimasta pois ”tavallisen” makeuttamattoman soijamaidon ja
vaihtamaan sen luomuun, kauramaito on tullut ns. vakkarituotteeksi.
Mitä
ihmettä?? Miten voin puhua luomusta tuohon sävyyn? No, olen niin
itsekäs, että haluan että kasvimaitoon on lisätty asiallinen
määrä kalsiumia ja D-vitamiinia. Luomu kun on luomua, ei siihen
ole lisätty näitä.
Kannattaako
intoleranssia hankkia?
Vaikka
itse päädyin vähentämään ns. lehmänmaidon käyttöä, en
kannustaisi sellaiseen ihan ekana ratkaisuna. Allergia ja 100%:nen
vegaaniruokavalio ovat toki asia erikseen. Mutta jos syy on
esimerkiksi luokkaa ”koska some -vaikuttaja X sanoo näin”,
kannustaisin edes pieneen skeptisyyteen. Ja vielä yksi poikkeus: Jos
henkilö itse yksinkertaisesti haluaa jättää maitotuotteet pois,
mitäpä häntä kieltämään.
Mutta
jos taustalla on maidon demonisointiin kannustava propaganda, pieni
jarrujen painaminen voi myös olla hyvä asia. Ts. kannattaa perehtyä
aiheeseen ennen kuin uskoo. Toinen vaikea kysymys: kenen teksteihin
ja millaisiin tutkimuksiin kannattaa uskoa? Tähän minulla ei ole
täydellistä vastausta. Itse pyrin katsomaan mahdolliset tutkimukset
rahoittajat, julkaisijan sekä millä alalla hän itse on. Jos
esimerkiksi jonkun tutkimuksen mukaan pekonin syöminen joka
aterialla terveellistä ja rahoittajana on paikallinen pekonia myyvä
yhtiö, tulosten luotettavuuden kohdalla herää pari kysymysmerkkiä.
Sama pätee tutkimuksiin joissa lehmänmaito haukutaan alimpaan
infernoon. Jos tutkimusta rahoittaa ja tukee paikallinen
vegaaniyhdistys ja jokunen vegaanisia elintarvikkeita valmistava
yhtiö, uskottavuus laskee kummasti.
Vaikka
en kadu kauan sitten tehtyä siirtymistä pesco-vegetarismiin, voin
suoraan sanoa ettei vatsani enää sietänyt lihaa koska söin sitä
todella harvoin. Vanhoilta hyviltä ajoilta tiedän myös useamman
henkilön, jotka onnistuivat hieman ylimenneen ton -ruokavalion
seurauksena hankkimaan itselleen vilja-allergian. Tällä hetkellä olen tyytyväinen nykyiseen ruokavaliooni, eli käytän maitotuotteita sekä eläin- että kasviperäisinä. Voi tosin olla että ajan myötä jälkimmäisen osuus lisääntyy. -Ainakin jos/kun saan aikaiseksi kokeilla soijajogurtin valmistamista..
Pohdintaa
Vaikka
tekstistä voisi saada 100%:sesti lehmänmaitoa ja siitä
valmistettujen tuotteiden puolesta puhumisen, en tähdännyt ihan
sellaiseenkaan. Ruoka-aineiden jättäminen pois tai myös radikaali
vähentäminen voi kuitenkin vaikuttaa yllättävän laajalle
alueelle, erityisesti sosiaaliseen elämään. Jos haluaa muuten vain
luopua maidosta ja on valmis viemään kasvimaidot mukaan
kyläillessä, mikäs siinä. On kuitenkin hyvä muistaa, että omat,
vapaasti tehdyt valinnat eivät (omasta mielestäni) velvoita muita
varustautumaan ruoka-aineen korvikkeella. Tällä periaatteella olen
itse ainakin mennyt: en oleta että ruoka-valioni huomioitaisiin.
Entä
omat valinnat? Itse en pidä siirtymistä kasvimaitotuotteisiin
mitenkään radikaalina siirtona, etenkin kun valikoima näyttää
paranevan ja laajenevan jatkuvasti. Siitä huolimatta varautuisin
kyläillessä omilla maidoilla. Mainittakoon että jos tällainen ei
onnistu, voin kyllä pari kertaa puolessa vuodessa lorauttaa kahviin
ns. tavallistakin maitoa. Mutta mitä valintojen taustalla on, se
onkin haasteellisempi kysymys. Somevaikuttajien ja puolueellisten
tutkimusten tulosten sijaan kysyisin: Mitä sinä itse tästä
ajattelet, ja mitä itse haluat tehdä?
Entäs
jos kasvimaidot -ja tuotteet kuitenkin kiinnostavat? Jos kyse on
”olisi kiva testata” -fiiliksestä, suosittelen toki kokeilemaan.
Itse tosiaan päädyin osittaiseen korvaamiseen. Jos joku on
vetämässä hihastaan ekologisuus -korttia, totean että osittainen
korvaaminen tuottaa myös tuloksia, ja lopputuloksena voi olla pysyvä
tapa. Täyskäännös ei siis ole pakollinen vaihtoehto, eikä
välttämättä yhtään huonompi pidemmällä tähtäimellä.
Mihin oma suuntani vie? Totta puhuen minulla ei ruokavaliossani ole mitään erityistä päämäärää. Vegaanituotteiden osuus yleisesti on lisääntynyt. Todenäköisesti linja tulee pysymään, sillä muiden oireiden helpottamisen ohella kolesterolitaso on pysynyt hyvänä, samoin muutkin arvot. Itse asiassa viime verikokeiden perusteella olen paremmassa kunnossa kuin sekaruokavalion aikana. Siispä tämä kelpaa.
Mihin oma suuntani vie? Totta puhuen minulla ei ruokavaliossani ole mitään erityistä päämäärää. Vegaanituotteiden osuus yleisesti on lisääntynyt. Todenäköisesti linja tulee pysymään, sillä muiden oireiden helpottamisen ohella kolesterolitaso on pysynyt hyvänä, samoin muutkin arvot. Itse asiassa viime verikokeiden perusteella olen paremmassa kunnossa kuin sekaruokavalion aikana. Siispä tämä kelpaa.
Tällaisia
maito- ja antimaitopohdintoja tällä kertaa. Millaista linjaa te
suositte: siirtymistä ainoastaan kasvipohjaisiin tuotteisiin vai
osittaista siirtymistä?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti