sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Aloittelevan aikuisluistelijan välineopas luistimista suojiin


Kausi alkaa olla loppusuoralla, mutta edelleekään ei ole mahdotonta ilmoittautua kesäkursseille tai vaihtoehtoisesti suunnitella lajin aloittamista syyskaudella. Kuten moni laji tänä päivänä, taitoluistelussa välineurheilun merkitys korostuu. Jos oman rehellisen mielipiteeni uskallan laukoa, markkinoilla on tuotteita joita en osaa pitää niin tärkeinä. Mutta sitten taas löytyy paljon sellaista, mikä todellakin oli hintansa väärti. Tässäpä jokunen esittely tulevilla, lajin aloittamista harkitseville:

Taitoluistimet
Ehkä osa onkin kuullut ns. oikeiden taitoluistimien hintavuudesta. Aloittelijoille onkin hyviä uutisia: Ei hätää, tässä vaiheessa kenkään ei todellakaan tarvitse varata useita satasia! Aloittelijoiden luistimet ovat tosiaan hieman edullisempia, mutta hintaa on enemmän ”markettiluistimiin” nähden. Toisaalta monet aloittelijoiden luistimissa kenkään kuuluu terä, missä säästää hieman.

Toinen keino päästä edullisemmin on osaa luistimet käytettyinä. Käytettyjä luistimia etsiessä kannattaa kuitenkin huomioida se, että hakusessa on aloittelijalle sopivat kengät. Erityisesti yksinluisteluun tarkoitetut kengät ovat pro -tasolla todella kovat, mikä ei ole hyväksi tottumattomalle jalalle.

Tässä Luckyskaten sivuilta aloittelijoille sopivia luistimia.



JACKSON MYSTIQUE AIKUISET(Jackson Mystique)


Jos joku kauhisteli hintoja, tämä on täysin ymmärrettävää. Urheilukauppojen ”kaunoluistimia” saa parheimmillaan muutamalla kympillä, ja sitten pitäisi pulittaa yli sata euroa! Kuten todettua tuli, käytettyinä luistimet saa halvemmalla. Mikäli sopivan harjoittelumäärän jälkeen alkaa kaivata hieman edistyneemmille tarkoitettuja kenkiä, uutena ostetut aloittelijan luistimet aikuisten koossa menevät varmasti kaupaksi! Uskokaa pois, nim. Epätoivoinen ulkoluistimien etsijä..

Terät
Usein aloittelijoiden kenkään on kiinnitetty terä valmiiksi. Mikäli terä pitää kiinnittää erikseen, kannattaa lähteä aloittelijoille suunnatuista perusteristä yleisteristä. Ns. yleisteriin luokiteltavissa terissä voi alin piikki olla hieman suurempi, mikä voi lisätä ”mahalaskujen” riskiä. Tämä tosin riippuu paljon luistelijan asennosta. Jos on taipumusta päästää painopistettä enemmän päkiälle, riski luonnollisesti kasvaa.

Toisaalta aloittaminen yleisterillä (Ultima Legacy tai Coronation Ace) voi olla hyvä, sillä niihin tottuu nopeammin. Nim. Luistelin alusta pitäen MK 21:llä ja vaihdoin Ultima Legacyyn. Polveni taitavat potea katkeruutta vieläkin.. Tässä jokunen terä -ehdotus:



Kuvahaun tulos haulle MK 21 blade (MK 21)



Ultima Mark IV(Ultima Mark IV


Takit
Ja sitten vaatteisiin! Ns. nimenomaan taitoluisteluun tarkoitettujen treenivaatteiden valmistajia on monia. Joustavuus lienee yksi ominaisuus, ja syystäkin. Hinnat ovat harvoin erityisesti aikuisten kokoluokassa ihan säästötasolla. Toisaalta laatu on usein sen verran korkea, ettei uutta vaatetta tarvitse hetkeen.

Takin tai muun yläosan valintaan vaikuttavat yleensä hallin lämpötila sekä se, miten paljon jäällä tulee rehkittyä. Kylmissä halleissa näkyy usein joustavia fleece -takkeja sekä päällä hihattomia kevyttoppatakkeja. Jos halli on todella kylmä ja taival taitoluisteluun alkumetreillä, en pidä esimerkiksi hihallista toppatakkia lainkaan liioitteluna. Myös muut ulkoilutakit käyvät, mutta käsillä olisi hyvä olla ”liikkumisvapaus”. Tunnilla saatetaan nimittäin tehdä harjoitteita, joihin liittyy esimerkiksi käsien kohottamista yms. Ja kevyemmän takin alle voi aina varata kerrastoa. Ihan harjoittelun sujuvuuden ja mukavuuden kannalta itse henkilökohtaisesti suosittelen varaamaan vaatetta hieman enemmän kuin liian vähän. Kun vauhtia alkaa olla enemmän ja vaihtelukin virkistäisi, tässä pari takkia Skateshopin sivuilta:



Jiv Sport Harjoitustakki FIT J24             Jiv Sport Harjoitustakki ACTIVE J24V


Lisäksi luisteluseuroilla on myös usein myynnissä seuran omia vaatteita seuran logolla varustettuna.

Housut
Housujen kohdalla on paljon yhtäläisyyksiä. Taitoluisteluun tarkoitetuista vaatteista löytyy laadukkaita housuja, mutta laatuun kuuluun usein myös hinta. Vaikka sisältä fleecatut glittereillä ja muilla kuvioilla koristellut housut ovat houkuttelevia, en pitäisi niitä pakollisena vaihtoehtona. -Ainakaan alussa. Tosin plussana on, ettei alle tarvitse kerrastoa ja liikkuminenkin on kevyempää.

Mutta entä alkuvaiheessa? Vastoin kuten takkien kohdalla, toppahousut voivat olla vähän liikaa kylmässäkin hallissa. Tosin eivät ne ole kiellettyjäkään jos luistelija on todella taipuvainen palelemaan. Ennen kuin itse siirryin noihin fleecattuihin housuihin, käytin tavallisia treenitrikoita ja niiden alla paksuja sukkahousuja. Ihan ekoilla harjoittelukerroilla voi kyllä mielestäni käyttää myös riittävän väljiä ulkoiluhousuja, ja vaihtaa sitten trikoisiin kun meno sellaisia vaatii. Tässä Skateshopin housuja: 


Intermezzo 5042 Housut kannan alle  Intermezzo 5234 Hiihtarihousut Vuelta strassikuviolla


Geeliputki
Hetkinen, eihän nyt laboratoriossa??!!! Hah, sen ”ammatin” aikakaudelta muistan että käytössä oli geeliputkia, mutta ei niistä enempää. Geeliputki on siis epäesteettisen värisestä kankaasta valmistettu ”säärystin”, tai sen mallinen. Geeliputken silikonikerros suojaa jalkaa kovan luistimen aiheuttamilta kolhuilta, ja näin myös kivulta. Omalla kohdalla geeliputki oli ratkaiseva tekijä rasitusvamman paranemisessa. Geeliputken etuna on, että sen voi leikata kahteen osaan → suoja molemmille jaloille.

Kokemuksesta voin kuitenkin sanoa, että suojasta huolimatta geeliputki ei korvaa sukkaa. Mitään vahinkoa tuskin tapahtuu, mutta geeliputki sellaisenaan hiostaa todella tehokkaasti. No, voit testata jos haluat.. Geeliputkia saa mm. Luckyskatesta sekä Skateshopista. Kuvan geeliputki on Skateshopin. 


Silipos Geeliputki nilkkaan


Suojat
Myönnän aiemmin olleeni varsin suoja -vastainen, mutta olen viime vuosina lämmennyt niille. Kun meno on vielä epävarmaa, pään suojaaminen lienee tärkeintä. Periaatteessa mikä tahansa kypärä toimii, mutta kevyempää suojaa kaipaaville suosittelen suojapantoja. Suojapannat suojaavat juuri sopivasti kriittisimpiä alueita, eli otsaa ja takaraivoa.

Kaatumasuojien tarjonta on kasvanut reippaasti viime vuosina. Erillisiä suojia saa mm. polviin ja lonkkiin. Lisäksi markkinoille on tullut erilaisia kaatuma-/hyppyhousuja, joiden mallia on onnistuttu parantamaan niin, ettei hanuri näytä kolminkertaiselta. Housuissa on se hyvä puoli, että ne suojaavat erityisesti lonkkia ja häntäluuta. Jälkimmäisen murtamisesta minulla on kokemusta, enkä suosittele sitä ainakaan vapaaehtoisesti testaamaan. Käsite ”peppukipeys” muuttuu nimittäin konkreettiseksi.

Okei, tämä on nyt henkilökohtainen mielipiteeni ja saatan olla myös täysin väärässä. Mutta: Kun liike vakiintuu eli sen oppii hyvin, suojista on jossain vaiheessa hyvä opetella luopumaan. Lisäksi on eri asia kaatua hallitusti kuin yllättäen. Hallittu kaatuminen (yleensä) sattuu vähemmän tai ei lainkaan. Ns. yllätyskaatuminen taas tapahtuu odottamattomasti esimerkiksi kompastumalla. Tällöin esimerkiksi hanuriin, lonkkiin tai polviin tulee isku joka ei välittömästi unohdu. Hyvää markkinointitekstiä? 



Kuvahaun tulos haulle hyppyhousut Tässä yhdenmalliset pökät..


Yllätyskaatumiset liittyvät usein epävarmaan tekniikkaan ja esimerkiksi välineistön muuttumiseen. Kuten totesin, uuteen terään totuttelu vaa harjoittelua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö uusia teriä kannattaisi kokeilla. Kun tekniikka ja asento paranevat, yleensä myös kaatuminen muuttuu hallitummaksi. Tässä vaiheessa itse ainakin jättäisin suojat pois varmoissa elementeissä. Jos esimerkiksi valssihyppy, tulppi ja salchow menevät kuin vettä vain, ehkä niitä voisi tehdä ilman suojia, ja laittaa suojat ylle rittiä, flippiä ja lutzia harjoitellessa?

Miksikö näin? Itse uskon että suojiin voi tulla ns. henkinen riippuvuus. Jos esimerkiksi kisaaminen joskus houkuttelee, siellä ei pahemmin suojia käytetä.

Yhteenvetoa
Luistimissa ja terissä kannattaa siis panostaa laatuun. Jos hinnat kauhistuttavat, nettikirpparit ovat usein pelastus. Itse asiassa taloudellisesti pitäisin käytetyllä välineistöllä aloittamista fiksuimpana ratkaisuna erityisesti silloin, jos käyttöaika tulee tulee olemaan lyhyt. Tällöin ei harmita jos muutaman kuukauden päästä tulee tarve vaikkapa kovemmille kengille, tai jos laji ei tunnukaan omalta.

Vaatepuolessa voi tosiaan käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Myös taitoluisteluvaatteita saa käytettyinä, tosin aikuisten kokoa hieman huonommin. Riippuen harjoittelun ja näin vaatteen kulutuksen määrästä, käyttöikä voi olla sen verran pitkä että vaate maksaa itse itsensä takaisin. Lahkeisiin voi tosin tulla reikiä, kiitos terien. Mutta parsiminen ei vaadi kovinkaan suurta ompelutaitoa.

Maalaisjärki toimii myös suojien käytössä: Käyttö on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa kaatumisriskin ollessa suurempi. Ihan huippuluistelijoillakin löytyy hyppyhousuja, sillä kolmois- ja neloishypyistä kaatuu jo kipeämmin. Vaikka luistelijat ovat niihin tottuneet, liian suuri määrä rysäyksiä ei tee kropalle hyvää. Siinä vaiheessa kun uusien terien kanssa tuli mahalaskuja siihen tahtiin etteivät polvet ehtineet toipua edellisestä rysäyksestä, itsekin päädyin suojia käyttämään. Loppupeleissä suojien kanssa ei näytä olevan mitään ultimaattista totuutta, paitsi alkuvaiheessa kypärä.

Tällaista tällä kertaa, toivottavasti vinkeistä oli apua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti