perjantai 22. maaliskuuta 2019

Alkuvuoden lukukokemuksia: 50-lukua ja Kiira Korpea


Kirjasto..siellä on lukemattomasti lukemattomia kirjoja. Noin, päivän epätoivoinen puujalkavitsi on nyt lauottu. Kuten alku osoittaa, aiheena ovat kirjat. En ole mikään huippunopea lukija, mutta ties miten monen vuoden ajan en ole viettänyt päivääkään lukematta mitään. Tässäpä siis jokunen viime aikoina luetuista tai työn alla olevista kirjoista. Alkuun mietin voiko keskeneräisiä kirjoja lähteä arvioimaan, mutta lieneekö sitä missään kiellettykään? Jos nyt jotain perusteluja on oltava, kirjat ovat yksinkertaisesti olleet niin vaikuttavia, että olen halunnut liittää ne tähän julkaisuun.

Reetta Meriläinen: Tytön tie
Suosittelen erityisesti elämäkertojen ystäville! Alkujaan Itä-Suomesta kotoisin oleva Reetta päätyi lopulta Helsingin Sanomien päätoimittajaksi. Tämän tiivistelmän ohella oli varsin virkistävää lukea elämästä 60-80 -luvun välillä. Ihailin koko kirjan ajan myös Reetan uskomatonta kykyä verrata, pohtia ja suhteuttaa elämää hänen oman lapsuutensa aikana vuosituhannen toisen puolen ”elämänmenoon”.

Erityistunnustuksen annan myötätunnosta nuorten ja aikuisten kokemiin haasteisiin tänä päivänä niin opiskelun kuin työn kannalta. Mainittakoon vielä, ettei kirja edennyt klassisen kronologiseen tapaan, vaan enemmänkin teemoittain. Toki kronologiaakin oli, mutta teemat toivat tarinaan eloisuutta ja samalla mielentoista faktatietoa eri ajoilta. Mieleeni taisivat selkeimmin jäädä pohdinnat joulusta ja ihmisten purukalustosta esi vuosikymmenten ajalta. Ai mitä ihmettä oikein juurin hölisin? -Kirjan sisällöstä tietenkin.


Kuvahaun tulos haulle reetta meriläinen tytön tie


Enni Mustonen: Taiteilijan vaimo (kesken)
Tätä sarjaahan ei voi jättää kesken niin kauan kuin lisää kirjoja tulee! Voi Mustonen.. jatkathan vielä tätä! Alkuperäisen päähenkilön Ida Eriksonin tytär Kirsti on kasvanut aikuiseksi (kuten jo edellisessä osassa). Aika Pariisissa on tullut täyteen, ja edessä on paluu Suomeen mutkan kautta löydetyn puolison, Iivon kanssa.

Keskeneräisiä kirjoja ei kai pitäisi mennä arvostelemaan tai arvioimaan, mutta minäpä hieman rikon sääntöjä. En ole itse ollut Pariisissa tai Ranskassa ylipäänsä, mutta kuvaukset kuulostavat varsin autenttisilta. Kirjan tapahtuman sijoittuvat 1920-luvun loppuolelle. Arvio: Ensimmäiset 154 sivua ovat olleet koukuttavia.


Kuvahaun tulos haulle enni mustonen taiteilijan vaimo


Eeva Vuorenpää: Kotkansilmä (kesken)
Tässä toinen koukuttavaksi osoittautunut kirja! Alkuun pohdin viitsinkö hehkuttaa kirjaa jos on luettu.. 117 sivua, mutta olen optimisti. Kuvaus ”kahden kerroksen väen” elämästä on kieltämättä osuva. Kirjassa vuorottelevat kartanon asukkaiden ja palvelusväen kertomukset. Kirjan tapahtumat sijoittuvat 50-luvulle. Kun 1800-1900 -lukujen taitteen aiheuttama innostus on laantunut, myönnän että 1950 -luvulta löytyy paljonkin mielenkiintoista, erityisesti nuorisokulttuurin synty ja toisaalta myös sodan jäljistä toipuminen.

Suureksi onnekseni kirja on trilogiaan ensimmäinen osa, joten luettavaa riittää. Erityisesti kirjassa viehättää elävältä tuntuva arjen kuvaaminen kirjan hahmoilla. Vaikka kirja tosiaan on noinkin alkumetreillä, uskon että lukukokemus tulee olemaan antoisa.


Kuvahaun tulos haulle eeva vuorenpää kotkansilmä


Jere Nurminen: Kiira: Ehjäksi särkynyt
Osui ja upposi! Suosittelen tätä kaikille, myös ei taitoluistelun suurille fanittajille. Kiiran avoimuus ja rehellisyys herättivät suurta arvostusta, toisaalta myös myötätuntoa ja pahaakin oloa sen kaiken vuoksi mitä hän joutui käymään läpi. Psykologiaan perehtyminen ei varmasti mennyt hukkaan, sillä Kiiran ”itseanalyysit” olivat ainakin näin teologin silmään vaikuttavia. Jos rehellisiä ollaan, kirjan lukemisen jälkeen Kiiraa koskevien "uutisten" (IL & IS) kommentit saivat todellakin näkemään punaista.. 

Olen kuullut muutamien samaisen kirjan lukeneiden mielipiteitä, ja todella moni koki nähneensä myös itsensä Kiiran kokemuksissa ja ajatuksissa. Siispä suuri kiitos sinulle Kiira kun jaoit tarinasi, olet onnistunut koskettamaan monia lukijoita! Tähän kirjaan ja sisältöön tulen palaamaan vielä useasti.


Kuvahaun tulos haulle kiira ehjäksi särkynyt


Tässäpä oli tämän kerran lukemistoa. Listalta jäi pois pari ”työhön” liittyvää kirjaa, yksi Mustosen jo pidemmän aikaa sitten kerran luettu kirja josta kaipasin uusintaa sekä pari elämäkertaa. Mutta kuten listan kirjoista saattaa huomata, urheilu ja historia taitavat olla suosituimpia aihepiirejä. 

Oletteko te löytäneet viime aikoina kirjoja jotka todella ”kolahtivat”?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti