torstai 17. toukokuuta 2018

Aurinkovoiteet tänä kesänä: Siirtyminen herkän ihon tuotteisiin ja fysikaaliseen suojaan


Ihana aurinko.. Vaikka aurinko ja lämpö ovat asioita joista nauttisin mielelläni vaikka ympäri vuoden, viime vuosien aikana olen muuttunut yhä tarkemmaksi aurinkosuojien kanssa. Ikää on se pian 33 vuotta, eli nuoremmaksi tästä ei ilmeisesti enää tulla. Tällöin myös ihoa on hoidettavat kertyneiden vuosien mukaisesti, ja toisaalta tulevia vuosia ajatellen.

Riittävä suojakerroin ajoissa käyttöön
Aloin tosiaan laittaa aurinkovoidetta kasvoille jo siinä huhtikuun alussa. Vaikka UV-säteily ei ole voimakkaimmillaan vielä, valkoinen lumi heijastaa säteitä oikein reippaasti. Lisäksi halusin ennaltaehkäistä pigmenttiläiskiä. Tuo osuus ei onnistunut täydellisesti voiteesta huolimatta, mutta kieltämättä pigmenttiläiskät ovat hieman vaaleampia tänä vuonna. Eli jokin onnistui?


Kuvahaun tulos haulle aurinko


Nuorena sellainen 10-15 suojakerroin riitti mainiosti, mutta nykyään en tyydy edes 20:een. Kasvoilla käytän vähintään viittäkymppiä, ja muulla iholla kolmeakymppiä. Tatuoinnit suojaan mieluummin voimakkaammalla suojakertoimella, sillä kuvien nakuttamisen tekemä arpikudos tekee ihosta herkempää.

Ongelmana ihon ärtyminen
Sitten tuli pirullinen haaste, nimittäin ihon ärtyminen. Viikko takaperin huomasin ihon punoittavan ”ihottumamaisesti”, eli palaneelta se ei näyttänyt. Aivan perinteiseltä aurinkoihottamaltakaan se ei näyttänyt. Ja kuten jokainen varmaan haluaa tietää, myös finnin kaltaisia näppylöitä on ollut enemmän, mutta jotenkin ärtyneemmän näköisiä. Olisin muussa tapauksessa syyttänyt hormoneita, mutta ongelmat olivat niillä alueilla, joilla olin eniten käyttänyt voidetta.


Kuvahaun tulos haulle nivea aurinkovoide 50Noloa myöntää, mutta toisen, miedomman voiteen kohdalla syy voi olla yli-ikäisyydestä. No, puteli poistui käytöstä välittömästi. Tuossa Nivean voiteessa aikaa on vielä, mutta jostain syystä sekin tahtoo ärsyttää ihoa. Mitään järkyttävää kirvelyä tai kutinaa ei sentään ole ilmennyt, mutta pientä kirvelyyn viittaavaa kyllä. Eli ilmeisesti aiemmin niin luotettava Niveakin siirtyy ”ei jatkoon” -kategoriaan.

Siirtyminen vähintään herkän ihon tuotteisiin
Jos tarkkoja ollaan, Nivea ja mikä tahansa muukin merkki käy, eli aivan täydellistä deletointia ei ole luvassa. Sen sijaan ajattelin vielä kokeilla miten herkälle iholle tarkoitetut voiteet toimivat. Koska en koskaa voi kerralla panostaa hieman laadukkaampaan, testaan varmaan ensimmäisenä ns. halpis -merkkejä, eli esimerkiksi Lidlin voiteita. Toisaalta Lidl on yllättänyt usein positiivisesti laadullaan, eli kokeilu ei välttämättä ole mikään huono idea.


Kuvahaun tulos haulle garnier aurinkovoide sensitive Onko kenelläkään Garnierin voiteesta kokemuksia?

Oli merkki mikä tahansa, pakkauksesta saa löytä sana ”sensitive”. Jostain syystä tämä ominaisuus on tullut tärkeäksi myös muissa ihonhoitotuotteissa. En tiedä miksi, mutta näin iän myötä ihoni on muuttunut herkemmäksi ja mennyt muutenkin atooppisempaan suuntaan. Esimerkiksi kasvojenhoitotuotteissa olen joutunut luopumaan voimakkaasti hajustetuista tuotteista, mistä syystä mm. Loreal' ei sovi, eivät ainakaan kasvovoiteet.

Testissä myös fysikaalinen suoja
Tämä on ollut uusi tuttavuus. Aurinkosuojista fysikaalisen suojan sanotaan olevan tehokkain, sillä vastoin kuten kemialliset filtterit, fysikaalinen suoja heijastaa säteitä. Kemialliset filtterit puolestaan päästävät säteet läpi, mutta tekevät ne vaarattomiksi. Ongelmana kuitenkin on ainesosion imeytyminen ihoon, mikä voi aiheuttaa ihon ärtymistä. Olen käyttänyt kasvoilla ACO:n lapsille tarkoitettua voidetta, ja ollut kieltämättä ihan tyytyväinen. Miinuspuolena on väri, eli voide todellakin jättää ihon valkoiseksi.Toisaalta iho ei ole reagoinut. 


Kuvahaun tulos haulle aco kids sensitive

En ole vielä täysin siirtymässä fysikaaliseen suojaan, mutta jos myös herkälle iholle tarkoitetut voiteet kemiallisilla filttereillä aiheuttavat ongelmia, on siirtyminen erittäin todennäköinen. Fysikaalisella suojalla varustettuja voiteita saa toki myös sellaisina jotka eivät värjää ihoa niin voimakkaasti, ja sellainen onkin lisätty ”ostoslistalle”. Sellaisten löytäminen on kuitenkin oma haasteensa, sillä valikoima ei ole yhtä laaja kuin kemiallisilla filttereillä varustettujen voiteiden kohdalla. Mutta esimerkiksi ekokaupoista näyttäisi löytyvän.

Millaiset aurinkovoiteet teillä on käytössä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti