keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Ruokavalioni "kulmakiviä": Ensin kunnon ruoka!


Dieetti” on edennyt oikein mukavasti, ja myös hienosäätö on onnistunut. Kala-kasvisruokavalion ohella en noudata mitään erityisruokavaliota. Päivän aikana minulla on valmis ”runko”, mutta poikkeaminen siitä on sallittua. Tässä on muutamia, niin kutsuttuja kulmakiviä tai mitä lie monaisuuksia, jotka ovat kuluneen vuoden aikana syntyneet. Lisäksi joukkoon mahtuu hieman paranneltavia asioita..

Valkoinen sokeri minimissä
Valkoinen sokeri ei ole 100%:sesti kielletty. Oikeastaan tätä ei voi lukea edes pyrkimykseksi, sillä makumieltymykseni pitävät valkoisen sokerin määrän matalana. Tosin turhaa piilosokeria vältän, mutta satunnaiset kerrat eivät haittaa. Tähän ei kuitenkaan liity esimerkiksi hedelmäsokerin suosimista, sillä sokeri on sokeria nätimmälläkin nimellä. Tosin hedelmän oma sokeri esimerkiksi jogurtissa on mielestäni aina parempi kuin prosessoitu valkoinen sokeri esanssien kera.


Kuvahaun tulos haulle white sugar


Mutta jos makeannälkä joskus iskee (vaikkakin harvoin), minulla on todellakin lupa syödä makeaa. Luulen että juuri tällainen salliva linja on yksi syy makeannälän vähäisyyteen.

Hiilihydraattien lähteiden monipuolisuus
Vaikka pidänkin viljoja todella hyvinä hiilihydraattien lähteinä, yritän mielelläni pitää yllä pientä monipuolisuutta. Tästä syystä suosin esimerkiksi palkokasveja, joista kikherneet sekä suuret valkoiset pavut ovat tällä hetkellä suosikkejani. Tämä ei kuitenkaan tarjoita viljatuotteiden kieltämistä.


Kuvahaun tulos haulle bataatti


Tällä pyrkimyksellä ei ole suoranaisia terveydellisiä syitä taustalla. Haluan lähinnä rakentaa ruokavalioni ja valintani sellaisiksi, että monipuolisuus pysyisi. Muita hiilihydraattien lähteitä joita yritän suosia ovat mm. hedelmät (banaani erityisesti), peruna sekä bataatti. Tuo papujen fanittaminen johtuu maun ohella siitä, että hiilihydraattien ohella proteiinia löytyy mukavasti.

Tuoreet kasvikset
Tässä piti skarpata jälleen! Kasvisruokavalio ei todellakaan tarkoita automaattisesti sitä, että erityisesti tuoreita kasviksia tulisi nautittua riittävästi. Toki ruuan mukana kasviksia tulee mukavasti, mutta tuoreissa kasviksissa olisi kuitenkin hieman paremmin vitamiinteja jäljellä.


Kuvahaun tulos haulle vegetables


Ainoa ”parannusoperaatio” jonka olen tähän hätään saanut aikaan, on salaattiainesten pitäminen valmiina jääkaapissa. Esimerkiksi aterian ohella salaattia on kasautunut lautaselle oikein mukavasti, ja ns. ruokasalaattejakin on tullut harrastettua viime päivinä. Vaikka salaatti voi kuulostaa köyhältä ruualta, papujen ja esimerkiksi kokojyväpastan kanssa siitä saa jo vatsan täyteen. Mainittakoon että annokset eivät myöskään ole pienimmästä päästä..

Leipää rajoitetusti
Tämä rajoitus ei liity siihen ettenkä saisi syödä leipää. Ongelmana on vain se, että minulla on taipumus korvata ateria leivällä turhan usein. Yksittäiset kerrat viikon aikana eivät haittaa, mutta ajoittain leipä ateriana muuttuu tavaksi. Huonoksi tavaksi tätä ei kai voi suoranaisesti määritellä, sillä osassa ruokakulttuureja leipä ateriana on yleisesti käytössä.


Kuvahaun tulos haulle lidl ruisneliö


Koska norjalaistyyppinen ruokavalio ei kuitenkaan houkuttele. Omalla kohdallani ”menu” jäisi liikaa leivän varaan, ja lopputuloksena olisi yksipuolisuus. Leivän kulutusta rajoittamalla aamu-ja iltapalalle ns. kunnon ruokaa tulee varmasti nautittua. Lisäksi huomio on helpompi pitää hiilihydraatin lähteiden monipuolisuudessa. Eli tämä rajoittaminen oikeastaan ehkäisee rajoittumista.

Rentous ja ”kunnon ruokaan” panostaminen
Vaikka olenkin asettanut pyrkimyksiä ruokavalion suhteen, pyrin välttämään tiukkaa linjaa. Mutta koska en nykyään/juuri nyt ”ruokaihmisiä”, lipsuminen yksipuolisuuteen on harmillisen helppoa. Voisin hyvin syödä kaurapuuroa päivästä toiseen jos siinä olisi kaikki tarvittavat ravintoaineet. Mutta koska kaurapuuro kaikesta maagisuudesta ei yllä kattamaan kaikkea tarvittavaa, joudun ryhdistäytymään. Tai sitten voisin syödä pelkkää leipää..Kuvahaun tulos haulle vuohenjuustosalaatti Satunnaisesti tämä pirulainen houkuttelee.. 


Vaikka sokeripitoiset herkut eivät houkuttele, en voi sanoa etteikö satunnaisesti tekisi mieli jotain vähemmän terveellistä. Kuten olen myöntänyt, esimerkiksi rasvaiset juustot kuuluvat niin paheisiin, joita ehkä kerran kuukaudessa jopa tekee mieli. No, mikä siinä auttaa muu kuin hakeutua sen vuohenjuustosalaatin äärelle. Kun tarkemmin ajattelee, luulen että monipuolisuus ravinnossa on merkittävässä roolissa myös painonhallinnassa. Lisäksi uskon, että jos jaksaa panostaa ravintoaineisiin joita keho tarvitsee, ns. herkkuja ei välttämättä tee herkästi mieli. Toki poikkeuksiakin löytyy. Ajatus on kuitenkin yksinkertainen, ja sama mitä jo pikkulapsille yritetään paasata: ”Syö ensin kunnon ruokaa riittävästi, sitten vasta jälkiruoka”. Tätä samaista neuvoa yritän itsekin noudattaa omiin mieltymyksiini soveltaen. Ja onneksi se ns. kunnon ruoka on sen verran maistuvaa, että siihen viitsii panostaakin..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti