Edellisistä
”dieettikuulumisista” on kulunut jo tovi, joten kenties on aika
uudelle päivitykselle. Kesäkausi muokkaa päivärytmiä, samoin
treenin sisältöä. Olen tosiaan tehnyt tässä sivuainetta sekä
gradua, eli myös koneella saa viettää aikaa enemmän kuin tekisi
mieli. Kuten dieeteissä tahtoo käydä, minullakin on ollut pientä
lipsumista. Nyt kuitenkin yritän ottaa itseäni niskasta kiinni ja
tehdä säännöllisesti pieniä parannuksia. Se on kuitenkin varmaa,
että vanhoihin tapoihin ei ole mitään asiaa! Ja sitten itse
ripittäytymiseen..
Toinen
(kevyempi) lämmin ateria tahtoo jäädä pois
Jotenkin
en millään meinaa saada sitä toista, kevyempää lämmintä
ateriaa mukaan! Aiemmin söin siis lounaan lisäksi toisen, kevyemmän
lämpimän aterian joka oli esimerkiksi puuroa tai keittoa. Tai
sitten korvasin parilla leipäviipaleella päällisineen. Nyt moinen
tuntuu todella hankalalta, eikä lisäruoka suoraan sanottuna meinaa
upotakaan.
Taustalla
voi olla lämmin sää tai peräti helle. Toisaalta pienenä
kompensaationa treenimäärä on vähentynyt, eli jossain
suunnitelmissa olen pysynyt. Toisaalta tällä liikuntamäärällä
aiempi energiamäärä olisi varmaan enemmän kohdallaan, mutta uskon
että asian tiedostaminen auttaa siirtymisessä ns. hyviin tapoihin.
..Mutta
syön edelleenkin usein
Eli
energiamäärässä ei välttämättä ole huikeaa tiputusta, sillä
olen pitänyt huolta lyhyistä ateriaväleistä. Minun kohdallani se
tarkoittaa 3-4 tuntia, eli syön varsin usein. Hampaille tämä ei
ole ehkä ihanteellinen ratkaisu, mutta erityisesti näin kesäaikaan
saan suuremmalla todennäköisyydellä riittävän määrän energiaa
kuin syömällä harvemmin mutta enemmän.
Toisaalta
välipaloilla on väliä, eli esimerkiksi light -limu ei ole
välipala, ei myöskään energiajuoma. Rahkoja, muita juomia,
proteiini- ja hedelmäpatukoita yms. menee sen sijaan mukavasti.
Yritän satsata noihin omatekoisiin treenijuomiin, sillä edelleenkin
olisi kiva edes hieman vähentää muoviroskan määrää..
Lämmin
ruoka uppoaa huonosti näin kesällä
No,
tässä en taida todellakaan olla ainoa. Jotenkin sitä kaipaa
enemmänkin raikasta ja kevyempää ruokaa, jolloin salaattista tulee
yllättäen suosikki. Salaatti on toisaalta suhteellisen nopea koota,
kunhan vain saa aikaisi pilkkoa aineksia säännöllisesti. Tämä
osuus altistaa ajoittain laiskuudelle..
Salaatin
hyviin puoliin kuuluu tuoreiden kasvisten kulutuksen lisääntyminen.
Eli vitaamineja ja kuituja tulee oikein mukavasti yhdesstä, varsin
suuresta annoksesta. Haittapuolena on niukka energiamäärä. Myös
proteiinia saa vähemmän, samoin hiilihydraatteja. Ns. hyviä
rasvoja sentään saa esimerkiksi laadukkaan kastikkeen kautta. Öljyt
ovat myös hyvä lähde, mutta itse en niistä pidä.
..Mutta
salaattiin menee koko tölkillinen papuja
Eli
ei tässä pelkillä salaatinlehdillä ja tomaateilla mennä! Lidlin
isot valkoiset pavut ovat olleet viimeaikainen suosikki, ja
annokseenhan se yksi purkillinen. Kuten aikaisemmin olen todennut,
pavut ovat todella ravintorikkaita ja mukavan proteiinipitoisia.
Sellaisenaan määrä olisi liian vähäinen, mutta esimerkiksi
rahkat ja leivän päälle menevä juusto täydentää kokonaisuutta.
Sen
verran olen oikeilla raiteilla, että edes ajatus salaatista ilman
papuja tai muuta proteiinirikkaampaa ei ateriana tulisi kuuloonkaan.
Kananmuna on myös hyvä lisä, mutta itse joudun rajoittamaan
kulutusta. Jos jotain uutta saisin aikaiseksi kokeilla
salaattiaineksena, niin se voisi olla kikhernepasta. Onneksi melko
läheltä löytyy Punnitse & Säästä, mistä kyseistä tuotetta
pitäisi löytyä. Onko kenelläkään muuten kokemusta
kikhernepastasta? Tähän mennessä olen kuullut runsaasti kehuja!
Positiivista:
enemmän kasviksia ja terästystä siemenillä
Jonkin
aikaa sitten hieman harmittelin tuoreiden kasvisten turhan vähäistä
kulutusta, ja nyt määrä on valehtelamatta tuplaantunut! Eli ei tuo
salaatti täysin huonokaan vaihtoehto ole. Se vain pitää rakentaa
sellaiseksi, että kaikki tarpeellinen on saatavilla. Myönnän että
motivaatio ei ole ajanut riittävään huolellisuuteen, mutta taas
kerran: tiedostaminen auttaa pääsemään eteenpäin!
Aivan
pieleen kaikki ei todellakaan ole mennyt erityisesti hyvien rasvojen
suhteen, sillä viime päivinä olen onnistunut heittämään
tuollaista Lidlin auringonkukansiemensekoitusta jogurtin sekaan. Ja
tämän tavan opettelu oli pienen työn takana!
Mitä
seuraavaksi?
Vaikka
yritän parhaani mukaan taas terästäytyä, joskin pienin muutoksin,
en aio stressata asian kanssa liikaa. Kyse ei ole siitä ettenkö
välittäisi tai haluaisi pitää suuntaa oikeana. Joskus ”vanhoina
hyvinä aikoina” syömisen suhteen tuli vain stressattua niin
paljon, että nyt mitta on täysi. Kuten tuli todettua, myös pieniä
etenemisiä on tapahtunut kuten tuo siemenien lisääminen
jogurttiin. Ja vieläpä päivittäin. Toinen positiivinen muutos oli
liikunnan vähentäminen, vaikkei kuitenkaan poisjääminen. Eli
vaikka energiamäärä on laskenut, fyysinen kuormitus on pienempää
ja kroppa ehtii levätäkin hieman. Opiskelun hyviä puolia..
Olen
sitä ihmistyyppiä joka tarvitsee varman ja selkeän
toimintasuunnitelman päästäkseen haluttuun tavoitteeseen.
Toisaalta kuulun myös siihen mukavuudenhaluiseen ihmistyyppiin joka
karttaa radikaaleja muutoksia. Viikonloppuna mahdollisesta helteestä
huolimatta syön ns. lämmintä ruokaa vaikka väkisin, ja yritän
tehdä sellaista tuleville päiville. Tämä on riittävä tavoite
näin alkuun. Jos salaatti houkuttelee, keitän pienen satsin
esimerkiksi kokojyväpastaa salaattiin lisättäväksi. Eli homma
pysyköön yksinkertaisena.
Viime
viikolla satuin kuuntelemaan elämäni ensimmäistä hyvinvointia ja
liikuntaa käsittelevää luentoa. Mielestäni luennoitsija totesi
varsin fiksusti, että tehdäkseen muutoksia kohti terveellisempiä
elämäntapoja ei tarvitse ”keksiä pyörää uudelleen”. Sen
sijaan on mietittävä mitä tähän mennessä on tehnyt järkevästi,
ja lisätä kyseistä toimintaa. Eli loppujen lopuksi muutos kohti
positiivisempaa suuntaa ei ehkä vaadikaan niin hurjia ponnisteluja.
Me ihmisolennot tahdomme olla vain sellaisia, että etsimme herkästi
ratkaisuja ongelmiin kaukaa, vaikka ne olisivat nenämme edessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti