Uusia
ruokavalioita näyttää syntyvän jatkuvasti. Mikäli kyseessä ei
ole esimerkiksi allergian tai vastaavan ominaisuuden asettama
ruokavalio, tähdätään uusilla ruokavalioilla hyvään ja
tasapainoiseen oloon tai esimerkiksi painonpudotukseen. Mitä yleensä
ei sanota ääneen, lienee jonkin elämästä puuttuvan asian
korvaaminen. Tosin fyysinen hyvä olo ja terveyden paraneminen ovat
harvoin haitaksi. Olen itse ollut ns. pesco-vegetaristi yli kymmenen
vuoden ajan. Harrastan myös vegaanisia vaihtoehtoja, ja
vegaaniruokaa löytyy tavallisesta arkiruuasta runsaasti.
Maitotuotteita ja kananmunaan kuitenkin käytän. Joskus harrastin
yhtenä osana raakaravintoa, mutta totta puhuen se vain jäi.
Idätystä tosin harrastan satunnaisesti.
Näihin
enemmän tai vähemmän trendiruokavalioihin liittyy usein pääte
”ton”. Mitä enempi ton -päätteittä on, sitä hienommasta
ruokavaliosta on kyse. Näin ei ehkä todellisuudessa ole, mutta
joskus tuo ton -pääte on kuin mikäkin bonus ruokavaliossa. Nostan
seuraavaksi esille muutamia ruokavalioita, jotka näyttävät olleen
esille viiime aikoina. Ja sitten suuri kysymys: Voisinko itse
noudattaa niitä?
Vegaaninen
Eli
ei yhtikäs mitään eläinperäistä. Käytännössä tämä
tarkoittaisi kalan ohella maitosta, kananmunasta luopumista. Maidosta
ja maitotuotteista luopumisessa juusto lienee suurin haaste. Toki
vegaanisia juustoja olisi saatavilla. Jos taloudellinen tilanteeni
olisi sellainen, että voisin vapaasti pysytellä vegaanituotteissa,
luulen että vaihto olisi mahdollinen. Toisaalta vegaanisen juuston
rasvakoostumus hieman arveluttaa. Olen joskus vegaanista juustoa
testannut. Koostumus oli hieman haasteellinen, mutta korvaisi toimisi
kyllä paremman puutteessa.
Jos
huomiota haluaa kiinnittää ekologisuuteen, pieni tarkkuus on
paikoillaan. En tiedä tarkkoja lukuja päästöeroista, mutta
maapallon toiselta puolelta kuljetetut vegaanituotteet eivät
kuulosta aivan ekologiselta vaihtoehdolta. Mutta koska en tosiaan ole
tutustunut päästöeroihin kuin karkean arvion tasolla, en uskalla
heittää tarkempaa tuomiota.
Puhdas
ruoka
Tämä
vaihtoehto on hieman hämärän peitossa. Olen ymmärtänyt puhtaan
ruuan tarkoittavan mm. mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa.
Lisäksi esimerkiksi keinotekoisia makeutusaineita sekä muita
light-tuotteita tulisi välttää. Olen kuitenkin hieman pihalla
tämän ruokavalion suhteen, sillä osa näyttää kannattavan
maidottomuutta ja viljattomuutta. Jälkimmäisen ymmärrän vielä,
sillä viljatuotteet ovat enemmän tai vähemmän joutuneet prosessin
uhreiksi. Näin tulee olemaan niin kauan, kunnes joku nero kykenee
leipomaan jyvästä kuorineen päivineen. Sitä odotellessa siis..
Kun tarkemmin ajattelen, myös maitotuotteita joudutaan
prosessoimaan. Kas, tämähän selvisi helpolla.
Terveydellisellä
tasolla tuo täysrasvaisten tuotteiden suosiminen tuottaisi ongelmia
ainakin maitotuotteissa, siis jos maitotuotteet sallitaan. Jo pelkkä
ajatus saa kolesteroliarvot hujahtamaan ylöspäin. Mikäli kyse ei
ole ideologiasta, en aivan saa kiinni ideasta jättää maitotuotteet
täysin pois. Terveydelliset tekijät ovat tietenkin toinen juttu,
mutta jos kroppa ei oireile, vaihtoehto ”ton” kuulostaa
enemmänkin mielenrauhan etsimiseltä ravinnon kautta. Toki ei
siinäkään kai mitään pahaa ole, ei ainakaan tiettyyn pisteeseen
asti.
Toisaalta
osaltaan kannatan puhdasta ruokavaliota, ja voisin itse asiassa
sellaisesta ottaa elementtejä. Okei, olen tavallaan ottanutkin,
mutta tiedostamatta. Syön mieluummin itsetehtyä ruokaa, eli
eineksiä ei pahemmin mene. Toisaalta minulla paheeni:
proteiinituotteet ja light -limut. Viljatuotteita olen
tarkoituksellisesti hieman rajoittanut monipuolistaakseni
ruokavaliotani. Eli ei pelkkää leipää tai puuroa. Tuossa
puhtaassa ruokavaliossa näen kuitenkin pienen ylimenemisen riskin,
minkä vuoksi en kuitenkaan kannata 100%:sta ehdottomuutta. Toisaalta
jos puhdas ruokavalio tuo mukanaan vähemmän jätettä ja enemmän
lähiruokaa, nämä voisivat lisätä kiinnostusta.
Viljaton
Tämä
tavallaan sivuaa edellistä. En tässäkään olen aivan ymmärtänyt
miksi siirtyä ”ton”-linjalle jos terveydellistä tarvetta ei
ole. Ehkä joissain tapauksissa viljattomuus sopii esimerkiksi
painonpudotukseen. Jos henkilön ruokavalio koostuu hampurilaisista,
ranskanleivästä, täytetyistä patongeista, leivonnaisista yms.,
viljattomuus voi kannustaa monipuolisempaan ruokavalioon. Toisaalta
jos vaihtoehdoksi otetaan gluteenittomat vaihtoehdot, lopputulos ei
välttämättä ole toivottu. Käsittääkseni mantelijauho on yksi
suosittu raaka-aine gluteenittomissa leivonnaisissa. Tämä johtaa
pieneen energiamäärän nousuun, eikä näin ollen välttämättä
edistä painonpudotusta. Saatan tietenkin olla väärässä..
Kuten
pohdinnoista kävi ilmi, en aivan lämmennyt tälle vaihtoehdolle.
Ton -mallin sijaan pysyttelen rajoitetussa määrässä
viljatuotteitta energiamäärästä tinkimättä.
Raw
Innostuin
raakaravinnosta joitakin vuosia sitten. Myönnän että maku
miellyttää erityisesti jälkiruuissa. Myös smoothiet maistuvat.
Kokonaisruokavaliona raakaravinto voisi kuitenkin käydä turhan
haasteelliseksi ihan jo maantieteellisistä syistä. Mutta
esimerkiksi Kalifornian seudulla raakaravinnon saatavuus lähiruokana
kävisi jo helpommin.
Vaikka
en 100%:sesti vaihtaisi raakaravintoon, voisin taas ottaa siitä
muutamia elementejä. Tuoreita kasviksia olen jopa onnistunut
nauttimaan enemmän, samoin marjoja. Smoothiet ovat nyt jostain
syystä jääneet vähemmälle, mutta palaavat varmaan paikoin.
Kasvisten määrä on noussut sen verran, että mitään dramaattista
seuraust tuskin tulee. Itse asiassa sain itseäni sen verran niskasta
kiinni, että laitoin vihreitä linssejä itämään. Ja tietenkin
laitoin linssejä purkkiin aivan liikaa..
Karppaus/VHH
Jos
en liikkuisi niin paljon kuin nykyään, vähähiilihydraattinen
ruokavalio voisi olla realistinen vaihtoehto. Luulen että keholleni
siinä tapauksessa sopisi hieman alennettu hiilihydraattien määrä,
mutta ei merkittävä. Jos siirtyisin karppaussuuntaan, joutuisin
toden teolla miettimään rasvojen laatua. Varmaan pyrkisin
panostamaan hyviin rasvoihin.
Eli
ei karppausta tai vähähiilihydraattisuutta. Atkinsille näytän
välitöntä punaista valoa. Toisaalta kiinnitän huomiota
hiilihydraattien laatuun suosimalla nk. hitaita hiilihydraatteja muun
muuassa kokojyvätuotteiden muodossa. Nostan hattua erityisesti
Unicafélle, joka ystävällisesti tarjoaa kokojyväriisiä. Teen
myös osan leivistä itse, ja jauhojen ohella niihin menee mm.
raasteita, kaurahiutaleita, vehnäleseitä ja (pellavan)siemeniä.
Voisiko tätä kutsua hiilihydraatitietoiseksi suunnaksi?
”Höttöleipää” ja leivonnaisia vältän tietoisesti, mutta
tämä ei pahemmin itsekuria vaadi. Ne ovat muuten varmasti hyviä,
mutta en pidä niistä.
Tällä
hetkellä karppaus/VHH ei siis kävisi vaihtoehdosta, mutta palaan
asiaan jos vastaan tulee vähemmän liikkuvampi kausi. Toisaalta
hiilihydraatit ovat tärkeä ja ensisijainen energialähde, joita
myös aivot kaipaavat. Tai ehkä vain suhteutan kokonaisenergiamäärän
kulutuksen tasolle.
Pohdintaa
Olen
suhteellisen tyytyväinen tämänhetkiseen ruokavaliooni, mutta eri
vaihtoehtojen kohdalla myönnän saaneeni ideoita pieniin muutoksiin.
Ottamalla elementtejä raakaravinnon puolelta tuoreiden kasvisten
lisääminen ruokavalioon käy helposti. Toisaalta olen nykyään sen
verran laiska, että pysyttäydyn helpoissa ratkaisuissa. Vuosia
sitten testussa raakaravintokokeilussa oli kuitenkin se hyvä puoli,
että sitä kautta löysin idut, siemenet ja pähkinät. Ehkä voisin
lisätä näiden osuutta ruokavaliossani. Siemeniä onneksi meneekin,
ja nyt idut ovat taas kokeilussa.
Puhtaassa
ruokavaliossa viehättää hieman ajatus ekologisesta puolesta.
Tietenkin vaihtoehtona ovat eksoottiset ruoka-aineet jotka ovat
lennätetty maapallon toiselta puolelta. Ja tuskin teollisesti
tuotettujen ruokien vähentäminen olisi haitaksi.. Haasteeksi
nousisi vain mainitsemani paheet. Toisaalta, täytyykö kaikki tehdä
100%:sen täydellisesti? Myönnän että ravitsemuksellisen puolen
sijaan olen kiinnostuneempi ekologisuudesta.
Voin
hyvin lisätä elementtejä ja ideoita eri ruokavaliosta omaan
ruokavaliooni, mutta mitään tiukkaa, tiettyjen sääntöjen mukaan
määräytyvää suuntaa en ottaisi. Henkilökohtaisesti uskon
yksittäisten positiivisten muutosten olevan aina hyödyksi. En syö
punaista lihaa enkä kanaa, mutta en voi aina kehua terveellisyydellä
tai ekologisuudella. Toisaalta jos lihapainotteisesti lisää sen
yhden kasvisruokapäivän viikkoon, pidemmällä aikavälillä tuolla
pienellä muutoksella on merkitystä. Luulen että yksi tämän
päivän haasteista on käsitys, että ruokavalioihin ja muihin
elämäntapoihin tulisi siirtyä kerralla 100%:sesti. Sen sijaan
pienillä muutoksilla ja vaikutteilla jokainen voi koostaa itselleen
sopivan ruokavalion. Kuten olen aiemmin todennut, jokaisen kroppa
toimii eri tavalla ja jokaisen elämäntyyli on erilainen. Näin
ollen myös ruokavalio on hyvä rakentaa omaa kehoa kuunnellen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti