perjantai 1. kesäkuuta 2018

Voisinko noudattaa näitä erikoisruokavalioita/dieettejä?


Uusia ruokavalioita näyttää syntyvän jatkuvasti. Mikäli kyseessä ei ole esimerkiksi allergian tai vastaavan ominaisuuden asettama ruokavalio, tähdätään uusilla ruokavalioilla hyvään ja tasapainoiseen oloon tai esimerkiksi painonpudotukseen. Mitä yleensä ei sanota ääneen, lienee jonkin elämästä puuttuvan asian korvaaminen. Tosin fyysinen hyvä olo ja terveyden paraneminen ovat harvoin haitaksi. Olen itse ollut ns. pesco-vegetaristi yli kymmenen vuoden ajan. Harrastan myös vegaanisia vaihtoehtoja, ja vegaaniruokaa löytyy tavallisesta arkiruuasta runsaasti. Maitotuotteita ja kananmunaan kuitenkin käytän. Joskus harrastin yhtenä osana raakaravintoa, mutta totta puhuen se vain jäi. Idätystä tosin harrastan satunnaisesti.

Näihin enemmän tai vähemmän trendiruokavalioihin liittyy usein pääte ”ton”. Mitä enempi ton -päätteittä on, sitä hienommasta ruokavaliosta on kyse. Näin ei ehkä todellisuudessa ole, mutta joskus tuo ton -pääte on kuin mikäkin bonus ruokavaliossa. Nostan seuraavaksi esille muutamia ruokavalioita, jotka näyttävät olleen esille viiime aikoina. Ja sitten suuri kysymys: Voisinko itse noudattaa niitä?

Vegaaninen
Eli ei yhtikäs mitään eläinperäistä. Käytännössä tämä tarkoittaisi kalan ohella maitosta, kananmunasta luopumista. Maidosta ja maitotuotteista luopumisessa juusto lienee suurin haaste. Toki vegaanisia juustoja olisi saatavilla. Jos taloudellinen tilanteeni olisi sellainen, että voisin vapaasti pysytellä vegaanituotteissa, luulen että vaihto olisi mahdollinen. Toisaalta vegaanisen juuston rasvakoostumus hieman arveluttaa. Olen joskus vegaanista juustoa testannut. Koostumus oli hieman haasteellinen, mutta korvaisi toimisi kyllä paremman puutteessa.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson vegan


Jos huomiota haluaa kiinnittää ekologisuuteen, pieni tarkkuus on paikoillaan. En tiedä tarkkoja lukuja päästöeroista, mutta maapallon toiselta puolelta kuljetetut vegaanituotteet eivät kuulosta aivan ekologiselta vaihtoehdolta. Mutta koska en tosiaan ole tutustunut päästöeroihin kuin karkean arvion tasolla, en uskalla heittää tarkempaa tuomiota.

Puhdas ruoka
Tämä vaihtoehto on hieman hämärän peitossa. Olen ymmärtänyt puhtaan ruuan tarkoittavan mm. mahdollisimman vähän prosessoitua ruokaa. Lisäksi esimerkiksi keinotekoisia makeutusaineita sekä muita light-tuotteita tulisi välttää. Olen kuitenkin hieman pihalla tämän ruokavalion suhteen, sillä osa näyttää kannattavan maidottomuutta ja viljattomuutta. Jälkimmäisen ymmärrän vielä, sillä viljatuotteet ovat enemmän tai vähemmän joutuneet prosessin uhreiksi. Näin tulee olemaan niin kauan, kunnes joku nero kykenee leipomaan jyvästä kuorineen päivineen. Sitä odotellessa siis.. Kun tarkemmin ajattelen, myös maitotuotteita joudutaan prosessoimaan. Kas, tämähän selvisi helpolla.


Kuvahaun tulos haulle clean eating


Terveydellisellä tasolla tuo täysrasvaisten tuotteiden suosiminen tuottaisi ongelmia ainakin maitotuotteissa, siis jos maitotuotteet sallitaan. Jo pelkkä ajatus saa kolesteroliarvot hujahtamaan ylöspäin. Mikäli kyse ei ole ideologiasta, en aivan saa kiinni ideasta jättää maitotuotteet täysin pois. Terveydelliset tekijät ovat tietenkin toinen juttu, mutta jos kroppa ei oireile, vaihtoehto ”ton” kuulostaa enemmänkin mielenrauhan etsimiseltä ravinnon kautta. Toki ei siinäkään kai mitään pahaa ole, ei ainakaan tiettyyn pisteeseen asti.

Toisaalta osaltaan kannatan puhdasta ruokavaliota, ja voisin itse asiassa sellaisesta ottaa elementtejä. Okei, olen tavallaan ottanutkin, mutta tiedostamatta. Syön mieluummin itsetehtyä ruokaa, eli eineksiä ei pahemmin mene. Toisaalta minulla paheeni: proteiinituotteet ja light -limut. Viljatuotteita olen tarkoituksellisesti hieman rajoittanut monipuolistaakseni ruokavaliotani. Eli ei pelkkää leipää tai puuroa. Tuossa puhtaassa ruokavaliossa näen kuitenkin pienen ylimenemisen riskin, minkä vuoksi en kuitenkaan kannata 100%:sta ehdottomuutta. Toisaalta jos puhdas ruokavalio tuo mukanaan vähemmän jätettä ja enemmän lähiruokaa, nämä voisivat lisätä kiinnostusta.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson eating healthy


Viljaton
Tämä tavallaan sivuaa edellistä. En tässäkään olen aivan ymmärtänyt miksi siirtyä ”ton”-linjalle jos terveydellistä tarvetta ei ole. Ehkä joissain tapauksissa viljattomuus sopii esimerkiksi painonpudotukseen. Jos henkilön ruokavalio koostuu hampurilaisista, ranskanleivästä, täytetyistä patongeista, leivonnaisista yms., viljattomuus voi kannustaa monipuolisempaan ruokavalioon. Toisaalta jos vaihtoehdoksi otetaan gluteenittomat vaihtoehdot, lopputulos ei välttämättä ole toivottu. Käsittääkseni mantelijauho on yksi suosittu raaka-aine gluteenittomissa leivonnaisissa. Tämä johtaa pieneen energiamäärän nousuun, eikä näin ollen välttämättä edistä painonpudotusta. Saatan tietenkin olla väärässä..

Kuten pohdinnoista kävi ilmi, en aivan lämmennyt tälle vaihtoehdolle. Ton -mallin sijaan pysyttelen rajoitetussa määrässä viljatuotteitta energiamäärästä tinkimättä.


Kuvahaun tulos haulle no bread


Raw
Innostuin raakaravinnosta joitakin vuosia sitten. Myönnän että maku miellyttää erityisesti jälkiruuissa. Myös smoothiet maistuvat. Kokonaisruokavaliona raakaravinto voisi kuitenkin käydä turhan haasteelliseksi ihan jo maantieteellisistä syistä. Mutta esimerkiksi Kalifornian seudulla raakaravinnon saatavuus lähiruokana kävisi jo helpommin.


Kuvahaun tulos haulle raakaravinto


Vaikka en 100%:sesti vaihtaisi raakaravintoon, voisin taas ottaa siitä muutamia elementejä. Tuoreita kasviksia olen jopa onnistunut nauttimaan enemmän, samoin marjoja. Smoothiet ovat nyt jostain syystä jääneet vähemmälle, mutta palaavat varmaan paikoin. Kasvisten määrä on noussut sen verran, että mitään dramaattista seuraust tuskin tulee. Itse asiassa sain itseäni sen verran niskasta kiinni, että laitoin vihreitä linssejä itämään. Ja tietenkin laitoin linssejä purkkiin aivan liikaa..

Karppaus/VHH
Jos en liikkuisi niin paljon kuin nykyään, vähähiilihydraattinen ruokavalio voisi olla realistinen vaihtoehto. Luulen että keholleni siinä tapauksessa sopisi hieman alennettu hiilihydraattien määrä, mutta ei merkittävä. Jos siirtyisin karppaussuuntaan, joutuisin toden teolla miettimään rasvojen laatua. Varmaan pyrkisin panostamaan hyviin rasvoihin.


Kuvahaun tulos haulle salmon salad


Eli ei karppausta tai vähähiilihydraattisuutta. Atkinsille näytän välitöntä punaista valoa. Toisaalta kiinnitän huomiota hiilihydraattien laatuun suosimalla nk. hitaita hiilihydraatteja muun muuassa kokojyvätuotteiden muodossa. Nostan hattua erityisesti Unicafélle, joka ystävällisesti tarjoaa kokojyväriisiä. Teen myös osan leivistä itse, ja jauhojen ohella niihin menee mm. raasteita, kaurahiutaleita, vehnäleseitä ja (pellavan)siemeniä. Voisiko tätä kutsua hiilihydraatitietoiseksi suunnaksi? ”Höttöleipää” ja leivonnaisia vältän tietoisesti, mutta tämä ei pahemmin itsekuria vaadi. Ne ovat muuten varmasti hyviä, mutta en pidä niistä.

Tällä hetkellä karppaus/VHH ei siis kävisi vaihtoehdosta, mutta palaan asiaan jos vastaan tulee vähemmän liikkuvampi kausi. Toisaalta hiilihydraatit ovat tärkeä ja ensisijainen energialähde, joita myös aivot kaipaavat. Tai ehkä vain suhteutan kokonaisenergiamäärän kulutuksen tasolle.

Pohdintaa
Olen suhteellisen tyytyväinen tämänhetkiseen ruokavaliooni, mutta eri vaihtoehtojen kohdalla myönnän saaneeni ideoita pieniin muutoksiin. Ottamalla elementtejä raakaravinnon puolelta tuoreiden kasvisten lisääminen ruokavalioon käy helposti. Toisaalta olen nykyään sen verran laiska, että pysyttäydyn helpoissa ratkaisuissa. Vuosia sitten testussa raakaravintokokeilussa oli kuitenkin se hyvä puoli, että sitä kautta löysin idut, siemenet ja pähkinät. Ehkä voisin lisätä näiden osuutta ruokavaliossani. Siemeniä onneksi meneekin, ja nyt idut ovat taas kokeilussa.

Puhtaassa ruokavaliossa viehättää hieman ajatus ekologisesta puolesta. Tietenkin vaihtoehtona ovat eksoottiset ruoka-aineet jotka ovat lennätetty maapallon toiselta puolelta. Ja tuskin teollisesti tuotettujen ruokien vähentäminen olisi haitaksi.. Haasteeksi nousisi vain mainitsemani paheet. Toisaalta, täytyykö kaikki tehdä 100%:sen täydellisesti? Myönnän että ravitsemuksellisen puolen sijaan olen kiinnostuneempi ekologisuudesta.

Voin hyvin lisätä elementtejä ja ideoita eri ruokavaliosta omaan ruokavaliooni, mutta mitään tiukkaa, tiettyjen sääntöjen mukaan määräytyvää suuntaa en ottaisi. Henkilökohtaisesti uskon yksittäisten positiivisten muutosten olevan aina hyödyksi. En syö punaista lihaa enkä kanaa, mutta en voi aina kehua terveellisyydellä tai ekologisuudella. Toisaalta jos lihapainotteisesti lisää sen yhden kasvisruokapäivän viikkoon, pidemmällä aikavälillä tuolla pienellä muutoksella on merkitystä. Luulen että yksi tämän päivän haasteista on käsitys, että ruokavalioihin ja muihin elämäntapoihin tulisi siirtyä kerralla 100%:sesti. Sen sijaan pienillä muutoksilla ja vaikutteilla jokainen voi koostaa itselleen sopivan ruokavalion. Kuten olen aiemmin todennut, jokaisen kroppa toimii eri tavalla ja jokaisen elämäntyyli on erilainen. Näin ollen myös ruokavalio on hyvä rakentaa omaa kehoa kuunnellen.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson inner childEi kommentteja:

Lähetä kommentti