Hiilihydraatit
ovat ilmeisesti viimeinkin siirtymässä pois demonin roolista.
Myönnän suoraan tulleeni itse aikoinaan aivopestyksi
hiilihydraattien demonisoimisen aikana, kymmenisen vuotta sitten.
Tuona aikana karppaus oli alkanut rantautua painonhallintakeinona
omaan tuttavapiiriini. Vähitellen perunasta tuli pahis, eikä
banaaniin saanut edes vilkaista. Hassua sinänsä, valkoista sokeria
sisältäviä tuotteita vältettiin kaikessa hiljaisuudessa, mutta ne
eivät saaneen samanlaisia pirunsarvia kuin hiilihydraatteja enemmän
sisältävät kasvikset ja hedelmät. Ehkä osalla oli salainen
Snickers -kätkö lukkojen takana? Eli perunasta tuli paha, porkkana
menetteli mutta sitä oli käytettävä varoen. Lanttu oli järkevin
vaihtoehto.
Kieltämättä
alkuvaiheessa minulta putosikin muutama kilo, mikä tosin saattoi
olla nestettä. Muu olotila ei tainnut olla ainakaan parempi. Kuten
arvata saattaa, lopputuloksena oli se surullisen kuuluisa
hiilihydraatitkammo. Ja se muuten juurtui useammaksi vuodeksi aina
aina kesään 2017. Tarina toistuu jälleen: Lisääntynyt
treenimäärä ja niukka energiamäärä erityisesti hiilihydraattien
suhteen johti mm. säästöliekkiin ja nesteen kertymiseen lihaksiin.
Yritä siinä sitten pitää motivaatiota yllä. Lopulta oli pakkoa
uskoa, että energiaa oli saatava enemmän. Minä valopää aloitin
tietenkin proteiinin lisäyksellä, eli tilanne ei liioin parantunut.
Jossain vaiheessa tapahtui se ihme, että uskaltauduin tekemään
varovaisia lisäyksiä hiilihydraattien suhteen. No jo alkoi
tapahtua! Mitään ihmeparantumista ei kuitenkaan tapahtunut, mutta
kuluneen vuoden ajan olen päässyt reippaasti eteenpäin.
Banaani
päivässä ja joskus kaksikin
Banaani
tosiaan kuului kiellettyihin ruokiin todella pitkään. Jossain
vaiheessa uskaltauduin lisäämään puolikkaan banaania esimerkiksi
jogurtin sekaan tai smoothieen. Tämä aiemmin pahis osoittautui
lopulta loistavaksi energialähteeksi, mutta myös palautusruuaksi.
Siinä avittavat banaanin sisältämien kaliumin ja magnesiumin
ohella juuri ne hiilihydraatit.
Nykyään
banaani on vakiolisä treenijuomassani. Muita ah niin hienoja
aineksia ovat Learin soijaproteiinijauho ja maito. Usein laitan sekä
lehmänmaitoa että kasvimaitoa (esim. soija-tai kauramaitoa), joskus
vain toista. Tämä valinta ei liity mihinkään terveydelliseen
tekijään, vaan siihen mitä jääkaapista löytyy.
Perunasta
ja riisistä helpotusta aterian kokoamiseen
Perunan
olen uskaltanut ottaa takaisin lautaselleni! Tämä on jotenkin
virkistävää, sillä peruna on merkittävä osa niitä ihanan
tylsiä tavallisia kotiruokia, joita olen kaivannut. En ole kaivannut
makua niinkään paljon kuin helppoutta hahmottaa ns. oikeanlainen
annos. Ehkä joku saattaa diagnosoida tällaisen ajattelun
syömishäiriöiseksi, mutta itse en sitä sellaiseksi koe. Olen
nykyään aikamoinen toope syömisen kanssa. Siksi kaavamainen,
ohjeisiin perustuva annoksen kokoamistapa sopii minulle hyvin.
Silloin varmistan, että ruokaa on riittävän paljon.
No mikä
siinä perunassa on niin maagista? Esimerkiksi se, että kun otan
perunaa lauteselle sen kuuluistan neljänneksen tai kolmanneksen
verran, tulee päälle suunnilleen saman pinta-alan verran kastiketta
tai mitä nyt sattuu olemaankaan tarjolla. Helppoa hommaa, eikä
päätä tarvitse vaivata liikaa. Minulla on se periaate, että voin
vapaasti ottaa lisää ruokaa jos mieleni tekee, mutta minimimäärästä
tulee täyttää. Koska peruna, riisi ja pasta ovat taas sallittuja,
minun on helpompi hahmottaa myös tarvittava määrä
hiilihydraatteja. Tosin koen riisin yksinkertaisimmaksi, mikä johtuu
rakenteesta: sillä on helppo täyttää lautasesta se neljännes.
Raja
tulee säännöllisesti vastaan
Vaikka
olenkin mennyt eteenpäin, jonkinasteista hiilihydraattikammoa
ilmenee edelleenkin. Toisaalta joidenkin ruokien kohdalla kyse on
puhtaasti siitä, etten vain pidä niistä. Näihin kuuluvat makeat
herkut ja esimerkiksi valkoinen leipä. Satunnaisesti leivonnaisia,
piirakoita yms. menee, mutta varsin harvoin. Makeannälkäni
kohdistuu enemmänkin smoothiesiin ja esimerkiksi hedelmäpatukoihin.
Mitään suklaata tai kaakaota sisältää taisi tulla nautittua
viimeksi.. alkuvuodesta? Minulla on hämärä muistikuva että olisin
ottanut kirkkokahvien yhteydessä suklaapisarakeksin saadakseni
verensokeria nousemaan.
Ruoka-annosta
kootessani otan tietyn määrän hiilihydraattipitoista ruokaa, eli
suunnilleen sen neljänneksen. Määrä on jo ihan mukava, mutta
esimerkiksi ylimääräinen peruna tuottaa jo ongelmia. On vaikea
arvioita onko ”rajoittuneisuus” tällä tasolla hyvä vai huono
asia. Toisaalta koen syömisen lähinnä toimenpiteeksi, jonka
tarkoituksena on antaa keholle sen tarvitsemaa energiaa. Eli vaikka
pokkana ottaisin sen ylimääräisen perunan, en saa mitään
”kiksejä”. Raja liittyy myös tottumuksiin. Olen saavuttanut
tähänastiset määrät pienten lisäysten kautta. Se ylimääräinen
peruna tai vähän lisää riisiä toisaalta olisi hyväksi
suorituskyvylle. Tällöin minun on lisättävä aluksi ylimääräinen
pala perunaa tai jotain muuta, ja nostaa määrää vähitellen.
Myönnän mukautuvani hitaasti, mutta ainakin olen kykenevä
mukautumaan.
Minun on
vaikea määritellä millaisia ajatuksia tuon rajan kohtaaminen
teettää. Perinteistä ”läskiahdistusta” ei suoranaisesti tule,
vaan enemmänkin ajatus ”nyt menee liikaa”. Kai siihen
jonkinlaista paisumisen pelkoa liittyy, mutta ei läheskään samaan
tapaan kuin vuosi takaperin. Siinä vain on jonkinlainen raja
kohdattu, mutta kokemuksen perusteella tiedän pystyväni ajan ja
työstämisen kautta siirtämään tuota rajaa aina hieman
pidemmälle.
Tästä
eteenpäin..
Koska
suhteeni ruokaan taitaa olla hivenen tylsä, tulen todenäköisesti
jättämään väliin suuremmat ”mätöt”. Mielestäni sellainen
ei siis ole mikään rikos, ei ainakaan jos aikaväli on riittävän
suuri. Ja kehot ovat erilaisia, jolloin niiden tapa reagoida
ravintoon vaihtelee yksilökohtaisesti. Sama pätee
makumieltymyksiin. Toki tunnesyöminen on asia, joka mielestäni
olisi hyvä tiedostaa etenkin, jos painon kanssa on ongelmia kumpaan
suuntaan tahansa. Eri asia on tietenkin heittäytyä satunnaisesti ja
kiskaista kerralla se jättipizza ja annos karkkeja jälkiruuaksi.
Eihän se toki mikään terveellisyyden kulminoituma ole, mutta
samapa tuo jos homma tapahtuu esimerkiksi kerran parin kuukaudessa ja
muuten tulee syötyä fiksusti.
Jatkan
hiilihydraattien lisäämistä sen mukaan, miten keho ottaa vastaan
ja hyödyntää niitä. Minulle sopivat paremmin ns. hyvät
hiilihydraatit, eli esimerkiksi täysjyvästä saadut. Tosin banaani
on edelleenkin suosikki, ja tehostaa mukavasti palautumista. Niin, ja
makukin on suhteellisen hyvä. Käytännön tasolla hiilihydraattien
lisääminen jatkuu siis hyväksi havaittuun tapaan: vähän
kerrallaan. Käytännön tasolla tältä päivältä löytyy peräti
kaksi hyvää satsausta: evääksi tarttui mukaan riisipiirakka
rahkan ohelle. Tämän lisäksi sain aikaiseksi keittää
täysjyväfusillia salaattiainekseksi. Tuon fusillin sekaan lisään
tosin mm. kirsikkatomaatteja, basilikaa ja mikä nyt mausteeksi
sopii. Ylihuomenna viimeistään yritän saada aikaiseksi laittaa
sosekeittoa, johon tällä kertaa tulee sujahtamaan pari ylimääräistä
perunaa. Muutokset ovat pieniä, mutta tärkeitä.
Hiilihydraatit..
melkein kavereita, mutta hieman puuttuu luottamusta. Mutta kun tässä
vähitellen tutustumme toisiimme uudelleen, luulen että tulemme
vielä todella hyvin juttuun!
Hiilihydraattien välttelyssä meni ehkä monilla puurot ja vellit sekaisin...toisaalta etsittiin ehkä "helppoa" laihdutuskeinoa. Ehkäpä kohtuullisuus olisi ollut parempi asia kuin välttely :) Välttelen itsekin ihan valkoista leipää, ja jos esim. liikalihavuuden syy on julmettu määrä valkoista leipää, niin sietääkin vältellä. Yleensä syyt ovat muualla. Mutta, usein hyvä ruokavalio on kokonaisuus, jossa kaikenlaista voi syödä kohtuudella. Olisikohan niin, että sellaisen ylläpito onkin vaivalloisempi projekti kuin jonkin tietyn ruoka-aineen ehdoton välttely? Nythän karppausvimma on laantunut (ja tilalle on toki tullut kaikenlaista muuta). Onnittelut hiilihydraattien lisäyksestä!
VastaaPoistaHiilareiden vähentäminen on varmasti ihan nokkela ja helpohko laihdutuskeino (testattu), sillä kyseessä tosiaan on se ensisijainen energialähte. Olen samaa mieltä kohtuullidesta, ja toki henkilökohtainen sietokyky vaikuttaa asiaan. Ja leivän kohdalla usein ne päälliset ovat suurempi tekijä kuin leivä itse. Luulen kanssa että ihanteellisen hiilarimäärän löytäminen ja ylläpito aikuisilla on haasteellista. Kuten totesit, kohtuus auttaa, ja itse pidän tärkeinä hiilihydraattien laatua. Onneksi ns. pullaleipä ei pahemmin uppoa, mutta Ullan Pakarin ohraskaa meneekin vaatimaton kolmasosa koko leivästä.. siis kerta-annoksena :D
VastaaPoista