Terveelliset
ja vastuulliset valinnat erityisesti ruoka-aineiden kohdalla lienevät
”kova” juttu tänä päivänä. Periaatteessa tämä on varsin
hyvä käänne. Itse henkilökohtaisesti pidän tärkeänä pyrkiä
mm. suosimaan lähiruokaa, vähemmän jätettä tuottavia
vaihtoehtoja ja terveellisyyskin on ihan mukava lisä. On kuitenkin
vaikea olla hymyilemättä sille, miten henkilökohtaiselle tasolle
keskustelut ravinnosta ovat menneet. Käytännössä katsoen
ostoskorin sisältä määrittelee millainen ostaja on ihmisenä.
Olen pyrkinyt tekemään ns. onnistuneita valintoja, mutta aina jokin
menee pieleen. Tässä muutamia esimerkkejä:
Leipä
+ light -levite + light- juusto
Tämä
saa mm. karppaajat, paleo -ihmiset ja raskaamman tason puhtaan
edustajat varpailleen. Lähtökohtana on siis hyvä energialähde
niin hiilihydraattien kuin kuitenkin suhteen. Toisaalta leipä kuuluu
prosessoituihin ruokiin, ja vilja se vasta onkin todellinen demoni.
Ja
tuo kevyempi levite.. periaatteessa kyseessä pitäisi olla
terveellisempi vaihtoehto, sillä tuotteeseen on kuitenkin lisätty
mukavat määrä omega3 -rasvahappoja. Ja lisäksi maku on
siedettävä. Mutta ei tässä vielä kaikki! Kyseessä on
kasvipohjainen levite, eli margariini. En siis ole valinnut oikeaa
voita, sillä kolesteroliarvoni eivät pysyisi kohtuullisina.
Toisaalta voi on kaikkea muuta kuin vegaanista, eli ei sekään olisi
hyvä vaihtoehto.
Syntilista
ei lopu vielä: käytän päivittäin leivän päällä juustoa, ja
vieläpä paheellista light-juustoa. Syynä on jälleen kolesteroli.
Sen lisäksi etten suosi vegaanista vaihtoehtoa, olen valinnut
prosesssoidun tuotteen. Nyt kun tämän kaiken sain kirjoitettua, saa
nähdä mutustelenko iltapalaleipiä kyyneleet silmissä huutaen:
”Antakaa minulle anteeksi!!”.
Soijatuotteet
Nyt
saan varmaankin tyytyväisiä nyökkäyksiä vegaaneilta. Soija on
mukavasti täysin kasviperäinen vaihtoehto, eikä myöskään
sisällä eläinperäisille tuotteille ominaisia kovia rasvoja. Myös
muuten vain maidotonta ruokavaliota suosivat laittavat rastiin
kohtaan ”hyvä”.
Vaan
siihen se ilo loppuukin. Soijan viljeleminen ei aina ole
eettisimmästä päästä ekologisuudesta puhumattakaan. Suosin myös
käsiteltyä soijaa, joka vasta pahasta onkin. Ties mitä tapahtuu
seuraavalla kerralla kun innostun soijarouhetta hyödyntämään.
Lisäksi soija tunnetusti sisältää kasviestrogeenejä, jotka myös
ovat terveydelle (kuulemma) haitaksi. Minulle voi pahimmassa
tapauksessa kasvaa rinnat. Tosin huomasin jonkin aikaa sitten
vahingon jo tapahtuneen, eli jyrkkä alamäki lienee saavutettu.
Kahvin
vähentäminen → limut
Kahvi..
toisina päivinä se julistetaan terveelliseksi, toisina ei. En ole
vielä ehtinyt tarkastaa kumpi päivä tänään on. No, minäpä
onnistuin vähentäämään päivittäistä kahvimäärää kahteen
mukilliseen, eli n. 50%:n vähennys tuli. Kahvin vastustajat,
voisitteko hieman kehua minua? En tosin ole kokenut mitään suuria
terveyllisiä hyötyjä, paitsi että mieleni tekisi kyllä juoda
vielä pari mukillista lisää. Jos se on hyvä merkki, siinä olisi
yksi terveydellinen hyöty. Pääkopassa tosin leijailee pienoinen
turhautuneisuus.
Eli
vähemmän kahvia, hienoa! Mutta mitä sitten otan ”eväsjuomaksi”
kirjastoon? Alkoholia ei paikalla saa pitää, eikä sellainen oikein
houkuttelemaan aamutuimaan. Kivennäisvesi kyllästyttää nopeasti,
vaikka sitäkin satunnaisesti testaan. Hei.. limu voisi olla mukavaa
vaihtelua! Koska sokeriversioita en harrasta, on vaihtoehtona light
-limu. Tosin tuo satunnaisuus vain muuttui säännölliseksi, eli
päivittäiseksi. Suomennos: kittaan light-limuja lähes päivittäin.
Ns. puhdasta ruokaa suosivat oletettavasti lyövät päätään
pöytään. Muista en tiedä..
Banaani,
vaan ei luomu..
No
niin! Nyt löytyi tuote joka on ns. luonnollinen eikä aiheuta
biojätettä kummoisempia jälkiä. Joko kaikki ovat tyytyväisiä?
No ei. Nyt karppaajat totevat sormi ojossa ”soo soo!”. Paleo
-henkilöt kai raapivat päätään, ainakin VHH -linjan edustajat.
Vegaanit ovat tyytyväisiä.
Aivan
puhtain paperein en selviä tälläkään kertaa. Ostan nimittäin
ns. tavallisia banaaneja, en luomua. Syy ei suoranaisesti ole
hinnassa, sillä ero yksittäisten banaanien kohdalla ei ole
merkittävä. Mutta luomuversiot ovat aivan liian kypsiä! Kuulun
nimittäin niihin friikkeihin, joiden mielestä banaani ei saa olla
yhtään liikaa tummunut. Eli pieleen meni.
Pavut
→ lisää jätettä
Pavut
salaatissa olivat todella hyvä idea. Ei teollisesti käsiteltyä
soijaa tai muutakaan vastaavaa. Samaan pakettiin kuului myös mukava
määrä hiilihydraatteja, kuituja ja reippaasti proteiinia. Ja
suurena plussana tietenkin edullisuus jopa luomuversioiden kohdalla!
Niin, myös maku oli kohdallaan ja papulajiketta vaihtamalla
säännöllisesti kyllästyminen pysyi poissa.
Mutta
sitten.. kaappiin ilmestyi peltipurkki jos toinenkin. Paheellisempaa
muovijätettä ei tullut, mutta metallijätettä senkin edestä.
Onneksi Pirkan tarjonta pelasti, mutta valitettavasti Lidl on enemmän
ns. matkan varrella. Lisäksi tuo luomun suosiminen on satunnaista,
eli ties mitä hirveyksiä vastuuton ostopäätökseni saa aikaan. Ai
niin, esimerkiksi kikherneet eivät taida olla aivan lähiruokaa..
Pohdintaa
Mitä
oikein yritän kertoa tällä, aina masentavaan loppuratkaisuun
päätyvällä tekstillä? Kannatan jonkinlaisen ”perusrungon”
käyttämistä ruokaostoksia tehtäessä. Tällä tarkoitan siis
lähiruuan suosimista jos sellainen käy helposti, runsasta kasvisten
käyttöä ja ruuan valmistamista itse mahdollisimman usein.
Vaikka
teksteissäni onkin ajoittain piikittelevä sävy vegaaniutta
kohtaan, en todellakaan vastusta vegaanisia vaihtoehtoja. On
kuitenkin hyvä muistaa, että vegaanisellakin vaihtoehdolla on
kääntöpuolensa, oli se sitten ekologisuudessa tai
terveellisyydessä. Kannatan myös ns. puhtaan ruuan suosimista, mikä
omalla kohdallani tarkoittaa teollisesti prosessoitujen ruokien
välttämistä, toisin sanoen eineksiä ja sitä nk. ”roskaruokaa”.
Toisaalta sorrun jatkuvasti moniin, ei niin puhtaisiin
vaihtoehtoihin.
Ongelmana
vain on, että mitä ikinä sieltä kaupasta nappaakaan mukaan, aina
löytyy joku, joka on valmis kritisoimaan ostoskorin sisältöä. Ja
tavallisesti kritiikki johtaa siihen, että ostaja on tavalla tai
toisella huono ihminen. Minun suhdettani ruokaan kritisoitiin
aikoinaan kieroutuneeksi, ja olen kieltämättä samalla kannalla.
Toisaalta ruuan siirtäminen ns. hyvän ihmisen määrittelijäksi ei
tunnu aivan terveeltä sekään. Kuka OIKEASTI tekee päivästä
toiseen 100%:sesti täydelisiä valintoja? Niin no, ehkä täysin
omavaraisesti elävä ihminen jos rehellisiä ollaan.
Kyllä,
tiettyjä raameja kannattaa noudattaa jo oman terveyden vuoksi. Mutta
loppujen lopuksi ruoka on polttoainetta, jonka voimalla ihmiskeho
toimii asianmukaisesti. Mutta edes se vähän laadukkaampi polttoaine
ei muuta ketään yli-ihmiseksi. Olen puolittanut kahvinkulutukseni,
mutta sille tuulelle sattuessani olen aivan samanlainen, äärimmäisen
rasittava ihminen kuin suuremman kahvimäärän kera. Eli matka ns.
paremmaksi ihmiseksi taitaa vaihtaa reittiään ruokakaupoista
jonnekin muualle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti