torstai 3. tammikuuta 2019

Pieniä "ekotekoja" muovijätteen vähentämisestä viilin valmistukseen


Vaikka en osallistunut ”ilmastomarssiin”, myönnän että asia hieman huolestutti. Siis ilmastonmuutos, ei marssi. Näin autottomana ja ei lentokoneella matkustelevana ihmisenä en voinut tehdä ainakaan niiden suhteen suuria muutoksia. Pikkuisen kuitenkin eksyin katsastamaan elämäntapojani ihan perusarjessa. Peruslaiska kun olen, tapojen pysyvyyden vuoksi lähdin pienistä ja riittävän helpoista muutoksista.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson thinking
Muovilusikat pois käytöstä
Näiden käyttö oli huonona tapana pitkään. Pitääkseni ruokailuvälit sopivina pakkaan reissuun aina välipaloja, ja viilit sekä rahkat ovat kuuluneet suosikkeihin riisipiirakoiden ohella. Hävettävän pitkään roudasin mukana muovilusikoita ennen kuin onnistuin vaihtamaan ”tavallisiin”. Miinuksena ovat eväät, joista muovipurkkeja kertyy enemmän kuin olisi tarpeen, mutta siihenkin löytyi ratkaisu.
Kuvahaun tulos haulle muovilusikka
Osa hedelmäpusseista biopusseiksi
Miksi vain osa? No, teen itse leipiä yms. joista osa päätyy pakkaseen. Hedelmäpussit ovat siis saaneet jatkokäyttöä. Pakastepusseja en sen sijaan käytä. Ehkä joku kyseenalaistaa hedelmäpussien hygienisyyden. No, toistaiseksi en ole kyllä mitään ruokamyrkytyksiä saanut. Mutta nyt kun suunnilleen joka toinen hedelmäpussi on biohajoavaa materiaalia, muovipusseja kertyy tietenkin vähemmän. Ja kyllä, ne biopussit päätyvät kyllä bioroskikseen jos joku asiaa ehti epäillä.

Viilin valmistus itse
Tämä oli tosiaan ainakin osittainen ratkaisu muovipurkkien vähentämiseksi. Viiliä kun ei tälläkään vuosituhannella saa litran tölkeissä. Kenties koostumus vaikuttaa asiaan.. Olin tosiaan jo pidemmän aikaan harkinnut viilin valmistusta itse, mutta helppoudesta huolimatta homma vain jäi. Viime viikonloppuna sekin projekti pääsi alkuun. Kas kummaa, viiliähän siitä tuli! Eli nyt nuo muovipurkit rajoittuvat vain eväisiin (jos en huomaa pakata omaa viiliä mukaan) ja siemenviiliksi tarvittavaan määrään. Tein tosiaan saman tien litran, sillä kulutus on varsin tehokasta.

Ohjehan on yksinkertainen: 1 purkki viiliä ja litra maitoa. Maito kannattaa sekoittaa viilin joukkoon erissä, jotta seoksesta tulisi tasainen. Sitten huoneenlämpöön 1-2 vuorokaudeksi. Suojaksi voi laittaa leivinpaperia, itse pidin purkin kantta vain raollaan. En tosin ole kahta vuorokautta antanut tekeytyä, vaan puolitoista. Siinä ajassa pinnalle tulee se ns. samettipinta. Koostumus oli tosin hieman venyvämpi kuin purkkiversioissa, mutta kyllä se viilistä kävi!


P.S Tämä purkki on sitten kannellinen, eli ei vuorattu kelmulla kun kylmään pääsi :D

Mitä seuraavaksi?
Mitään radikaaleja muutoksia tuskin tulee. Tietenkin tuo muoviroskan vähentämnen on jatkuvasti tähtäimessä. Toisaalta taloyhtiöllä on onneksi muovinkeräyspiste, eli omatunto ei jatkuvasti kolkuta. Einekset ovat melko pienessä asemassa tässä taloudessa, sillä suuri osa ruuasta tulee tehtyä itse. Okei, esimerkiksi levitteet yms. tulee kyllä ostettua valmiina. Emme siis ole aivan omavaraisia. Tosin esimerkiksi vegaanisia valmistuotteita tulee joskus hommattua. Esimerkiksi härkäpapupihvejä tai esimerkiksi nyhtökauraa tulee ostettua pakkaseen sellaisiksi päiviksi, joina ei ehdi/jaksa/viitsi laittaa suurempaa ateriaa. Seuraksi vaan potaattia ja esimerkiksi soijamaidosta valmistettu pippurikastike niin ateria onkin siinä.

Soijajogurtin valmistaminen kiinnostaisi kieltämättä, mutta saa nyt nähdä miten pitkään tämä suunnitteluvaihe taas kestää. Kyseinen tavarahan vaatisi ilmatiiviin astian, eli varmaan sellainen ”hillopurkin” näköinen ilmatiiviillä korkilla varustettu lasipurkki toimisi? Pistetäänpä ostoslistalle..


Kuvahaun tulos haulle homer simpson thinking


En todellakaan ole viitsinyt/saanut aikaiseksi selvitellä näiden muutosten vaikutusta hiilijalanjälkeen. Tuskin mistään suurista eroista on kyse, mutta ehkä vuositasolla saattaisi jotain ilmetäkin. Nämä muutokset eivät ole myöskään tehneet minusta ns. parempaa ihmistä, minkä vuoksi en näe tarpeelliseksi painostaa muita toimimaan samoin. Tosin tuo viilin valmistus itse oli varsin mukava homma, ja helppouden vuoksi voisin ainakin suositella.

Vaikka ilmastokysymykset huolestuttavat, en edelleenkään näe tarpeelliseksi etsiä väkisin virheitä toisten toiminnasta. Toki vinkkejä voi antaa, mutta sellaista syyllistämistä kritisoin täysin. Loppujen lopuksi pienetkin muutokset vaikuttavat paljon erityisesti vuositasolta katsoen. Itse lähinnä pohdin arkeani ja ostoksiani. Muovilusikat ja muovipurkit pistivät ensimmäisenä silmään, ja niihin sitten tuli pohdittua ja löydettyäkin ihan toimivia vaihtoehtoja. Ja muuten taloudellisesti kannattavia..

Saivatko ilmastoasiat sinut etsimään uusia toimintatapoja?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti