torstai 15. marraskuuta 2018

Ryhmäliikuntatuntien testaamista: Takana joogaa, mitä seuraavaksi?


En tiedä monessako tekstissä olen jo ehtinyt kitisemään saamattomuuttani ryhmäliikuntatuntien testaamisessa. Nyt tuohon ainaiseen kitinään on viimeinkin tullut ainakin osittainen muutos, ja toivon että saamattomuus pysyisi poissa mahdollisimman pitkään. Totta puhuen en itsekään tiedä mikä siinä tunnille ilmoittautumisessa oli niin vaikeaa. Varmaan sellainen ”osaankohan mitään ja riittäköhän kunto” -pelko ainakin hidasti projektin aloittamista. No, nyt tosiaan olen onnistunut käymään kahdella tunnilla. ”Miinuksena” on niiden kuuluminen samaan kategoriaan, eli joogaan. Mutta jostain on aina aloitettava! Tässä jokunen ajatus ja vähän suunnitelmiakin..


Kuvahaun tulos haulle homer simpson wondering


Lempeä hathajooga
Tämä tuntui tosiaan turvalliselta aloitukselta sekä sopivana vastapainona muulle treenille. Suuri osa siis niin jäällä kuin jään ulkopuolella on dynaamista, vauhdikasta ja myös kuormittavaa harjoitusta. Tällöin pieni vaihtelu ja samalla myös palautumista edistävä harjoittelu tuntui sopivalta.

Mikä fiilis jäi? Tunti oli tosiaan teknisesti mukavan yksinkertainen ja vauhti verkkainen. Ehkä joskus liiankin.. mutta toisaalta silläkin saralla on hyvä kehittyä. Pidin venyttelun suuresta määrästä, mutta myös siitä että mukana pari kierrosta ”aurinkotervehdystä”, mikä sai kroppaa mukavasti hereille. Pään kääntämistä sisältävät harjoitteet saivat puolestaan niskan ja hartian alueen lihaksia melkein pelottavan hyvin vetreäksi! Joko tästä syystä pääkoppa tuntui kevyeltä, tai sitten sieltä lensi osa taivaan tuuliin siitäkin vähästä, mitä siellä joskus oli ollut.


Kuvahaun tulos haulle yoga cartoon


Tämä tuntihan inspiroi yhdistämään harjoitteita off-ice -harjoitteluun. Vinkkejä tasapainon harjoittamiseen hengityksen rytmittämänä löytyy täältä.

Astangajooga
Tätä olin katsonut jo pidempää, mutta totta puhuen pelkäsin että tunti on näin aloittelijalle liian haasteellinen, ja että olisin joukon ”hidasteena”. Pelko oli kieltämättä aiheeton, sillä jooga on aika tavalla yksilölaji. Parijoogaa laskematta.. No, en siis millään tavalla voisi häiritä muita, ellei sitten jatkuvaa pälyilyni ärsyttänyt kanssajoogaajia.


Kuvahaun tulos haulle yoga silhouette


Liikkeistä suuri osa oli onneksi tuttuja (kyllä, olen itsekseni niitä harjoitellut), mutta käsitteet sen sijaan aiheuttivat päänvaivaa. Mutta ei hätää, tässä vaiheessa vilkuilin muita ja tein perässä. Tunti (tai 75 minuuttinen) oli sopivan kuormittava, mutta samalla rento. -Ainakin viimeistään loppurentoutuksen kanssa. En tietenkään muista asennon nimeä, mutta askelkyykkyä muistuttavassa asennossa etureisi kieltämättä alkoi jossain vaiheessa tutista. Loistavaa voimaharjoittelua siis! Jos näiltä joogatunneilta tulen jotain ”hakemaan”, niin kehonhallinnan ohella mahdollisuutta kehittää keskittymiskykyä.

Rajoitteena kellonaika
Käytössäni on tosiaan puolipäiväkortti, eli tuntien tulee alkaa ennen kello kolmea. Myöhäisillä iltatunneilla voi käydä, mutta nykyinen vuorokausirytmini menee aamuvirkkuuden puolelle. Tosin esim. klo: 07:00 alkaviin tunteihin en taida saada itseäni raahattua.

Vai saisinko sittenkin? No, katsotaan miten nuo nukkumaanmenoajat aikaistuvat! Toisaalta jos olen aikaistanut nukkumaanmenoa klo: 23:30 suunnilleen klo: 21:30, nukkumaanmeno ennen yhdeksään tuskin olisi mikään mahdottomuus. Nim. Nukkumiseen on varattava yhdeksän tuntia..

Mitä voisin kokeilla myös?
Toipuva nilkka rajoittaa vielä jonkin verran, sillä noilla jumppatunneilla ei ole luistimen kaltaista ”kipsiä” tukemassa. Mutta tila tuskin on pysyvä. Osa tunneista kuulostaa vähän pelottavilta ja sellaisilta että kuntoni loppuu ensimmäisen viiden minuutin aikana. Mutta jos rohkeus riittää, voisi niitäkin kokeilla. Tässä on jokunen mikä kiinnostaisi:

 • Flow -jooga
 • Bodypump (ääk!!)
 • Pilates
 • Keskivartalotreeni
 • Step
 • Spinning (Ääk!!!)
 • Afro ja muut tanssilliset tunnit
 • HIIT (ääk!!)

Kuvahaun tulos haulle bodypump equipment
Ja tästä seuraa..
Tuossa olisi ainakin jokunen tunti testattavaksi! Step ja bodypump saavat hieman odottaa nilkan takia, mutta ehkä niidenkin aika tulee. HIIT kuulostaa aivan tappotunnilta, mutta kokeilemallahan se selviää. Tosin jos hyppimistä on paljon, sekin saa odottaa vielä pari kolme viikkoa. Pilates, joogatunnit ja spinning sen sijaan ovat mahdollisia.

Kysymys lukijoille: Jos todella saan testattua näitä tunteja, kiinnostaisiko teitä tuntiin liittyvät postaukset? Jos muita (tarjolla) olevia lajeja tulee mieleen, otan mielelläni ehdotuksia ja toisaalta myös tuntisuosituksia vastaan! Saanko todella sitten aikaiseksi mennä kyseiselle tunnille, se jää nähtäväksi!

Mukavaa päivää kaikille!

Kuvahaun tulos haulle homer simpson happy day

1 kommentti:

 1. Kiitos postauksesta! Meidänkin tyttö on innostunut näistä ryhmäliikuntatunneista. Ryhmäliikunta varmasti on mukavaa siinäkin mielessä, että voi saada uusia ystäviä ja kyllähän se motivoi, kun ei yksin ole. https://www.fysio-eskola.fi/ryhmat

  VastaaPoista