Marraskuun
”kunniaksi” voisi olla aika siirtyä ”dieettikuulumisiin”!
Totta puhuen mitään radikaalia muutosta hyvään tai huonoon ei ole
tapahtunut, mutta pieniä muutoksia kyllä. Tässä nilkkaa
parannellessa treenin kuormittavuus on ollut hieman pienempi, mikä
ehkä jossain määrin on vaikuttanut ravinnon sisältöön.
Proteiinin riittävyys pohditutti jonkin verran, mutta toistaiseksi
en näe tarvetta proteiinituotteiden (jauheet, patukat, juomat)
säännölliselle käytölle. Muuten syömisissä on säilynyt
rentous. Tätä helpottaa varmaankin myös se, että ne ns. herkut
eivät edelleenkään houkuttele. Jos sellaisia tarjotaan, syön
kyllä, mutta muuten kulutus on lähempänä nollatasoa. Vaikka tämä
tuli mainittua, en pidä asiaa tämän suuremman pohtimisen
arvoisena.
Toki
”herkuttomuus” vaikuttaa kokonaisuuteen sen verran, että sitä
ns. kunnon ruokaa on syötävä enemmän. No, tämähän se haaste on
ollut alusta pitäen. En edelleenkään laske kaloreita ainakaan
säännöllisesti, vaan syön nälän mukaan. Syön kuin jyrjijä tai
pikkuvauva, eli todella usein. Toki suuremman aterian jälkeen pärjää
vähän pidempään, mutta jos ruokailuväli venyy yli kolmen tunnin
niin tiukkaa tekee! Välipalat ovat 100%:sen sallittuja, mutta
kotosalla yritän pitää välipalat kasvisten muodossa. Kyse ei ole
terveysintoilussa, vaan yrityksestä nostaa kasvisten määrä
toivotulle tasolle. Mutta sitten asiaan..
Kasvisten
osuus huomioitu
Jopa
pesco-vegetaristilla tämä puoli voi jäädä heikoksi. Yritän
lisätä kasviksia arkiruokiin, jotka tavallisesti ovat keittoja,
paistoksia, wokkeja tai ruokaisia kastikkeita. Esimerkiksi porkkanaa
menee reippaasti ruuan kuin ruuan joukkoon, ja tietenkin
tarjouksesssa olevat kasvikset ovat ahkerassa käytössä. Mitä
lähemmäs joulua päästään, sitä todennäköisemmin punajuuri
pääsee myös estradille.
Kuten
tuli mainittua, välipalojen kautta kasviksia tulee nautittua hieman
paremmin. Puuroon laitan lähes aina porkkanaraastetta tai omenaa,
jotka muuten antavat tavalliselle kaurapuurolle mukavasti makua!
Okei, tarkoitukseni ei ole kiistellä ravitsemussuositusten kanssa,
mutta puoli kiloa tuntuu todella suurelta määrältä. Toisaalta jos
kasviksia tulee pitkin päivää nimenomaan ruuan seassa, leivän
päällä, välipalana, puuron seassa jne, ehkä se puoli kiloa
tuleekin täyteen. Jos rehellisiä ollaan, mitään tarkkaa kirjaa en
pidä, mutta yritän saada kasviksia sellaisiin kohtiin mihin
vähänkin sopivat.
Hiilihydraatit
edelleenkin kavereita
Jeps!
Luulen että päivän hiilihydraattien määrä on juuri ja juuri
jossain normaalin ja VHH:n välimäästossa, ehkä enemmän
normaalin. Taas kerran: en mittaile hiilihydraattien määrää
ruokavaa'an tai ravintosisällön perusteella kuin korkeintaan
suurpiirteisesti. Se on riittänyt, jolloin en näe tarpeelliseksi
ryhtyä tarkempaan työhön. Sokeri ja tyhjät ”höttöleivät”
eivät edelleenkään kuulu hiilihydraattien läheisiin, tai mihin
kategoriaan riisipiirakat sitten menevätkään.
Sokerin
välttämisessä/rajoittamisessa kyse ei ole terveysintoilusta, vaan
muutamista kroppani sanelemista rajoitteista. Kuten jokainen varmaan
haluaa tietää, sokeripitoiset ruuat pamauttavat purukalustoni
pintaan hetkessä mukavan katteen. Tämä lienee syömishäiriön
jälkiä, joiden pysyvyyteen olen varautunut. Mutta mainittakoon
etten koe asiaa ongelmaksi, ja vaikutukset liittyvät lähinnä
sosiaalisiin tilanteisiin (kahvipöytä, kirkkokahvit, juhlapyhät
yms.). Mutta onneksi tuttavien parissa sen kohteliaisuudesta otetun
sokerimunkin voi skipata.
Limut
ja energiajuomat vähemmällä
Hah!
Kun suuremmat opiskeluprojektit jäivät vähemmälle, samalla
vähemmälle jäivät energia- ja virvoitusjuomat. Viikonloppuisin
kahvia tulee kulautettua yksi ylimääräinen mukillinen, mutta
viikolla olen saanut vähennettyä kofeiinin määrää aika
mukavasti. Syy kofeiinin vähentämiseen ei ollut niinkään se, että
kofeiini myrkyttäisi sielun ja ruumiin, vaikka se myrkyksi
lasketaankin. Totta puhuen tämä vähän useamman vuoden kestänyt
lomaton työskentelyputki (joka opiskeluna tunnetaan) oli vienyt
loppuvaiheessa uupumuksen puolelle, mihin liittyi luonnollisesti
vaikeuksia rauhoittua.
Jos
päiväkahvittelu siirtyy yli klo: 15:n, vaihdan kofeiinittomaan.
Kokeilu on osoittautunut kannattavaksi nukkumisen kannalta. Välillä
mielessä on kieltämättä käynyt kahvin jättäminen kokonaan
pois, mutta valitettavasti olen addiktoitunut kahvin makuun. Siinä
on vain jotain mitä kaipaa päivittäin.. Mutta toki tilanne olisi
toinen jos kahvi alkaisi aiheuttaa merkittäviä terveyshaittoja. Jos
esimerkiksi refluksivaiva menisi riittävän pahaksi, siinä
vaiheessa kahvin jättäminen pois voi olla pienempi paha. Tällä
hetkelle riittävää motivaattoria ei siis ole. Limuja sen sijaan ei
ole tehnyt mieli, eli purukalustoni on varmasti kiitollinen, ja ehkä
kroppakin tykkää kun aspartaamin määrä vähenee.
..Ja
vähän proteiiniakin
Proteiini
oli tosiaan vähän kysymysmerkin alla. Jos päiväruoka menee
kiireessä puurolinjalle, annos rahkaa tai muuta proteiinipitoisempaa
on paikallaan. Puuropäiviä ei enää tule jatkuvasti, mutta kerran
viikossa se puuro vain maistuu niin hyvältä! Aamupuuroa en ole
saanut aikaiseksi harrastaa, mutta vuosien aikana olen huomannut sen
olevan ”kausitapa”. Eli joskus aamupuuroa tuli syötyä
pidemmänkin aikaa, mutta sitten se jäi.
Proteiininlähteiden
valinnassa joudun olemaan hieman keskimääräistä tarkempi.
Esimerkiksi kananmunaa en surkean rasva-aineenvaihdunnan vuoksi voi
ottaa päivittäiseksi, sama pätee rasvaisiin juustoihin.
Kasviproteiinin suhteen rajoitteita on vähemmän. Yksityiskohtiin
menemättä osa on vatsalle turhan ärtsyä jos enemmän menee.
Näihin kuuluvat mm. soijarouhe, nyhtökaura sekä osa
palkokasveista. Linssit osoittautuvat kuitenkin riittävän lempeäksi
vaihtoehdoksi! Toisaalta hyvällä onnella vatsa tottuu vähitellen
ja ehkä tuon kahvin ja makeutusaineiden vähentäminen vaikuttaa
suotuisasti.
Addiktoivaa..
Kalaa
tulee syötyä satunnaisesti, mutta selkeästi harvemmin kuin
kasvisruokaa. Onneksi ne puuropäivät ovat vähentyneet, ja kunnon
ruuan osuus on lisääntynyt viikkotasolla. Ja siihen liittyen..
Enemmän
kunnon ruokaa!
Jep,
tässä ollaan terästäydytty! Aikataulujen muuttuminen on
mahdollistanut vuorottaisen tai/ja yhdessä toteutetun ruuanlaiton.
Viikon aikana tulee laitettua 2-3 kertaa ns. suurempi annos ruokaa,
jolloin sellaista riittää ihan mukavasti. Yleensä joka toinen on
paistosta, keittoa tai mitä lie muhennosta, toinen tyyliin perunaa,
kastiketta ja vaikkapa kalapuikkoja, kasvispihvejä tms. Tämä
riittää yleensä pariksi päiväksi. Kunnon ruuan valmistamisen
vähäisyys tätä ennen liittyi puhtaasti laiskuuteen. Onneksi homma
on muuttunut aika tavalla rutiiniksi, ja toivottavasti pysyykin
sellaisena.
Totta
puhuen laiskuus saa sen verran valtaa, että mitään erityisen
”fiinejä” ruokia ei tule tehtyä, vaan simppeleitä arkiruokia.
Viime viikolla tuli valmistettua mm. linssipaistosta/muhennosta,
tänään ruuanjämistä jotain kasvispyttipannun tapaista.
Yksinkertaista mutta maistuvaa! Puolisolla enemmän
”hamstraamiskykyä” erityisesti tarjoustuotteiden suhteen. Näin
keskellä viikkoa eräänlaiseksi helpoksi ruuaksi saatiin siis
potaattien (jotka tänään tuli paistettua) kaveriksi pakkaseen
siirtyneet härkäpapupihvit. Ihan selvyyden vuoksi: pihvit
paistettiin uunissa ennen syömistä.. Mutta siis: kunnon ruokaa on
laiteltu ahkerasti! Pahoin pelkään että kasvishernekeiton vuoro
tulee pian..
Yhteenvetoa:
Koko
ajan nuo ruokailut näyttäisivät muuttuvan yhä normaalimpaan
suuntaan, tai mikä nyt normaalia onkaan. Jatkossakin toivon että
itse tehty yksinkertainen kotiruoka tulisi olemaan ensisijaisessa
roolissa. Tuosta limujen ja energiajuomien vähentymisestä olen
varsin iloinen, ja toivon että sama linja pysyy. Mitään jyrkkää
kieltoa en itselleni aseta, sillä haluan että tässäkin asiassa
rentous on mukana.
Tuon
proteiinin suhteen jätän sellaisen ”proteiinineuroosin”
sikseen, sillä yritän ensisijaisesti panostaa lämpimän
sisältämään proteiinimäärään. Toki asiaa vähän hankaloittaa
mm. kananmunan käytön rajoittaminen, mutta taas kerran: liika
stressaaminen jääköön pois.
Mitä
seuraavaksi? No, ainakin toivon että motivaatio valmistaa kunnon
ruokaa säilyy, ja ehkä vähän lisääntyisikin. Kasvisten osuus on
myös lisääntynyt, mutta pieni lisä ei varmaankaan olisi
pahitteeksi. Ns. hyvien rasvojen saaminen on siemnistä huolimatta
ehkä hieman vähäisempää kuin suositeltavaa olisi, mutta uskon
että ajan kanssa ja ”treenaaamalla” niihinkin tulee panostettua
hieman enemmän. Kokonaisuudessaan voisi todeta ettei mitään
radikaalia harppausta ole tapahtunut, mutta ilokseni olen huomannut
ruokavalioni muuttuneen yhä normaalimpaan suuntaan, mitä se ikinä
tarkoittaakaan. Näillä eväillä eteenpäin siis!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti