tiistai 30. lokakuuta 2018

Harrastamisen monet ulottuvuudet: irti arjessa sen ulkopuolella ja arjen keskellä


Myönnän että minulla on taipumus viihtyä todella pienen alueen sisällä. Luulen että maisemien tai ylipäänsä paikan vaihtaminen säännöllisesti ei koskaan ole ollut minulle niin tärkeää kuin se, että teen jotain mistä olen kiinnostunut. Vaikka vaihtelu virkistää, koen paikan vaihtamisen jollain tapaa stressaavaksi. Syy on yksinkertainen: olosuhteiden muuttuminen ”häiritsee” asioita joita teen. Kuulostaa ehkä oudolta ja rajoittuneelta. Kykenen siis kyllä tekemään reissuja sekä muuttamaan tekemisiäni, mutta en voi sanoa sen olevan helppoa.

Näitä tekemisiä voisin hyvin kutsua myös harrastuksiksi. Osalle/monille harrastukselle on oleellista harjoittaa sellaista omassa erillisessä paikassaan, joka ei siis ole oma koti. Minä taas voisin tehdä kaiken kotona ja ulko-ovesta parin metrin päässä jos sellainen olisi mahdollista! Juu, saa nauraa. Mikä siinä tekemisessä sitten on niin hienoa, että sen perässä voi vaikka asettua hävettävän pienelle liikkuma-alueelle?

Mielekkyys ja kiinnostavuus
Minkäs sille voi kun joku asia vie mukanaan! Vaikka opiskelun aikana tuli koettua yhtä sun toista mikä kiinnostaa, jotenkin kaipaan sen ohelle jotain vastapainoksi. Luistelu on lajina todella monipuolinen, ja ”työllistää” helposti jään ulkopuolellakin. Se kaikki on siis täysin vapaaehtoista. Se jään ulkopuolinen puuha on off-ice -harjoittelun ohella myös vähemmän liikunnallista: liikkeiden katsomista Youtube -videoilta, kisaohjelman suunnittelua ja sitten musiikkien väsäämistä. Aikaa voi säästää toki teettämällä nuo asiat niitä osaavilla. Rahaa siinä sen sijaan ei säästä. Koreografiassa hyödynsin minua osaavamman henkilön apua, ja lopputulos oli oikein mukava ja itsekin sain vähän uutta oppia. Musiikit sen sijaan teen mieluummin itse, sillä pidän siitä puuhasta ahterin puutumisesta huolimatta.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson enthusiastic


Luistelun ohella pidän mm. soittamisesta, vaikka olenkin joutunut luopumaan siihen panostamisesta. Jos hyvin käy, ehkä sekin aktiviteetti lisääntyy vähän pysyvämmin jatkossa. Joskus mietin olenko hieman vieraantunut soittamisesta, mutta kyllä se kipinäkin iskee säännöllisesti. Soittamisen lisäksi lukeminen on pysynyt ns. vakioaktiviteettina päivittäin. ”Omien” kirjojen lukeminen on rajoittunut iltoihin, mutta kenties siihenkin tulee lähikuukausina muutosta. Mutta tuo iltalukeminen riittää oikein hyvin, pääasia että saan lukea muutakin kuin opiskeluun liittyvää materiaalia. Vaikka aikaa on se reippaasti alle puoli tuntia, koen ne minuutit todella tärkeiksi.

Uuden oppiminen eri tasoilla
Nuorempana koin uuden oppimisen ja kehittymisen eteenpäin suuntautuvana jatkumona: aina vain enemmän ja haasteellisempaa. Parin kuluneen vuoden aikana olen yhä enemmän kiinnostunut kehittymisen eri tasoista. Itse koen tämän esimerkiksi ilmaisun kehittymisenä tekniikan ohella/sijaan. Tämä on sovellettavissa niin jäälle kuin sen ulkopuolelle, eikä ainoastaamaan liikkeen tekemiseen tai musiikin tuottamiseen. Esimerkiksi kirjoja lukiessa kirjan herättämät ajatukset voivat olla aivan uusia niin suunniltaan kuin tasoltaan: ”En ole aikaisemmin ajatellut asiaa tässä valossa!”. Koen uudet ajatukset ja oivallukset eräänlaisena uuden oppimisena.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson poltergeist


Vaikka soittoharrastus on jäänyt vähemmälle, edelleenkin pidän erityisesti hetkistä joina oivallan kappaleesta jotain uutta. Sen ei tarvitse olla tekniikkaan liittyvää, vaan esimerkiksi toistuvien tai varioitujen rakenteiden löytämistä: ”Hei, tuo alkuosan teema toistuu tässä vähän eri sävelillä, mutta rakenne on sama!”

Osa identiteettiä
Mitä pidempään tiettyjä asioita tekee, sitä enemmän ne tulevat jollain tavalla osaksi persoonaa. Toisaalta tämä ajatus ei ehkä ole aivan yksiselitteinen, sillä en tuskin joidenkin asioiden jääminen pois ainakaan suoranaisesti muokkaa persoonaa. Jos ajatellaan esimerkiksi luovuutta, sitä voi toteuttaa usealla eri tavalla. Jos henkilö tanssin kautta ilmaisee itseään ja kertoo tarinoita, tanssin jääminen pois tuskin vie luovuutta pois. Samainen henkilö voi löytää uusia väyliä toteuttaakseen luovaa puoltaan. Luulen että luovuutta voi ilmentää jo ajatustasolla, sillä mitäpä sitä rajoittamaan.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson identity


Oli kyse sitten soittamisesta, luistelusta, lukemisesta tai vaikkapa käsitöistä, ne kaikki ovat vuosien mittaan tuleet osaksi minua itseäni. Jos jokin niistä pitäisi yhtäkkiä lopettaa, myönnän että se kirpaisisi. Vaikka moni tuttavani ehkä ajattelee että luistelu on ainoa asia minkä näen koko maailmassa, jos joutuisin vaikkapa silmäongelmien vuoksi lopettamaan lukemisen, kyllä se olisi vaikea tilanne!

Identiteetti tekemisessä
Toisinpäin siis myös! Koen että ”minä itse” ilmenee soittotavassa, luistelussa, tavassa valita lukemistoni jne. Joskus olen pitänyt monia asioita niin ikään virheellisinä, tai puutteellisina. Paukutan pianolla aika voimakkaasti vasemmalla kädellä jos huomio vähänkin harittaa. Tähän syy on vasenkätisyydessä. Jos kappale on pitkä, vasemman käden voimakkuus ilmenee väkisinkin jossain kohtaa. Olen aina pitänyt tätä puutteena, mutta toisaalta se on myös osa minua, sillä olenhan vasenkätinen.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson signature


Luistellessa tämän ajatuksen soveltaminen onkin jo vaikeampaa, sillä en itsekään pidä muutamista asioista: huonot ojennukset, ajoittain huono ryhti ja hitaus. Toisaalta ehkä sellainen ihan hyväkin itsekriittisyys on osa minua? Siinä ohella mukaan saisi tulla hieman tehokkaampi virheliikkeiden parantaminen.. Olen periaatteessa arka ja ajoittain pelkään brutaalia todellisuutta. Lukemistoni kautta pyrin selkeästi tutustumaan myös karuihin tosiasioihin esimerkiksi elämäkertojen kautta. Eihän se koskaan vastaa elettyä todellisuutta, mutta ainakin kertova sellaisesta jotain.

Pohdintaa
Asiat voivat viedä mennessään! Ehkä se uppoutuminen eri asioihin johtaa siihen, että alueellinen paikanvaihdos ei aina ole pakollista. -Vaikka säännöllisesti joskin hyödyllistä ja virkistävää. Ymmärrän toki ihmisiä jotka tarvitsevat aikaa myös arkisen ympäristön ulkopuolella. Minullekin sellainen tekee kyllä hyvää, mutta joskus on vain vaikea siirtyä ei niin jokapäiväiseen ympäristöön.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson on couch


Olen joskus miettinyt missä paikassa oikeastaan haluaisin asua. Joskus aikaisemmin asuisinko mieluummin suuressa kaupungissa, pikkukaupungissa, taajama-alueella vai maaseudulla. Jokin pikkukaupungin ja taajama-alueen välimuoto hyvillä kulkuyhteyksillä ja peruspalveluilla kelpaisi hyvin. Ratkaisevaa oikeastaan on, voinko tehdä asuinpaikassani niitä asioita jotka ovat minulle tärkeitä. Kyllä, mahdollisuus luisteluun säännöllisesti vaikuttaa paljon, ainakin juuri nyt :D No joo, kyllä työpaikkakin kohtuullisen matkan päässä olisi ihan mukava juttu. Mutta loppujen lopuksi itse sijainnilla ei ole väliä. Toki turvallisuus olisi myös suuri etu.

Ihmiset ovat erilaisia, samoin heidän näkemyksensä harrastuksista. Osalle ne ovat keino päästä arjen ulkopuolelle, jolloin harrastuksen on myös oltava jossain arkisen ympäristön ulkopuolella. Itse taas kuulun heihin, jotka käyvät arjen ulkopuolella paikkaa vaihtamatta. Tämä ei ole välttämättä vahvuus, sillä se laiskistaa paikan vaihtamisessa, mikä taas ei ole hyväksi sekään. En kuitenkaan usko että olisi vain yksi ja ainoa tapa suhtautua harrastuksiin, tai määrillä sellaiset. Ja parempi näin, sillä väärin toimivia ihmisiä olisi varmasti aika tavalla enemmän.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson on couch

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti