perjantai 26. lokakuuta 2018

Operaatio nillkan parantelu: Viikko kerrallaan


Jaahas, ilmeisesti sain nilkan kuntouttamisesta ja parantelusta ylipäänsä itselleni mielenkiintoisen projektin. Haaveri sattui tosiaan vähän huonoon aikaan, vaikkei sentään pahimpaan. Kesä olisi ollut ajankohtana parempi. Kevyillä kengillä pärjäsi hyvin, ja tuo säännöllinen kylmähoito olisi ollut ainoastaan autuus. Lisäksi opiskeluun liittyviä töitä oli järkyttävä pino, jolloin muuta tekemistä olisi riittänyt. Niin, ja jäävuorojakin oli rajatusti. Tällainen pohdintahan on siis todella fiksua ja tuloksellista. Mutta ajoitus on mikä on, niin asia pitää kaiketi hyväksyä. ”Onneksi” yksi tentti sentään on suorimatta vielä! Mutta kuntoutus, mitä onkaan luvassa?

Ensi/toinen viikko
Lauantaina olisi tarkoitus tehdä pikkuisen pidempi kävelylenkki, tosin tuen kanssa. Mikäli keli on järkyttävän huono ja liukas, lenkkiä on parempi siirtää. Lenkki viikon jälkeen haaverista voi kuulostaa typerältä, mutta nilkka on ollut sen verran kivuton ja turvotuskin on laskenut reippaasti, en näe syytä odotella väkisin pidempään. Toki ns. pakolliset kauppareissut ja matkat julkisiin kulkuvälineisiin on ollut pakko taittaa, mutta ylimääräisiä lenkkejä olen varmuuden vuoksi vältellyt.


Kuvahaun tulos haulle nilkkatuki Tällainen rakkine on käytössä vielä jonkin aikaa..


Eli vähän pidempiä kävelyreissuja olisi luvassa, samoin varovaista venyttelyä jotta nilkan liikerata laajenisi hieman. Ja toivon todella että laajenisi, sillä nyt tuo pirulainen on hieman jäykkä..No, kärsivällisyyttä, lepoa ja harjoittelua! Sitten se osuus mikä vaatii myös kärsivällisyyttä: tasapainon treenaaminen. Tässä kohtaa ”apuvavälineinä” toimivat tasapainolauta- ja tyyny/puolipallo sekä spinneri. Ulkosalla käytän lääkäriltä saatua nilkkatukea, mutta voi olla että tasapainoharjoitteissa käytän omaa, tuota tavallista tukea.

Kolmas viikko
Kolmannella viikolla olisi tarkoitus lisätä kävelyreissuihin varovaisia juoksupätkiä, eli ei vielä montaakaan metriä. Jäällä kaksoishypyt saavat vielä odottaa, sillä haluan vahvistaa ja toisaalta vähän testailla nilkan kestävyyttä hypähtelyillä. Yksöishyppyjenkin osuus tulee olemaan pieni ja matalammat kelpaavat hyvin. Todennäköisesti kokeilen hyppyjä ylipäänsä vasta viikon loppupuolella. Kisaohjelmaa voisi yrittää ilman hyppyjä, tai sitten vain parin (yksöis)hypyn kanssa.


Kuvahaun tulos haulle ruutuhyppely ruudukko O-ou....Spinneriharjoittelu jatkuu. Jos nilkka on oireeton (eli kivuton), lisään joukkoon pienen määrän koordinaatioharjoituksia. Akroliikkeitä voisi myös alkaa pikku hiljaa testaamaan. Kolmannella viikolla kuntopyörä ja stepperi saavat avittaa kunnon kohottamisessa. Nilkkatuki saa olla mukana ainakin ulkosalla kävellessä, koska lekuri suositteli kolmea viikkoa. Minua tosin hieman huolestuttaa miten tuen käyttö vaikuttaa jalan lihaksiin.. No, siksi niitä kai pitääkin vahvistaa tasapainoharjoitteilla. Voi miten nokkela olinkaan.

Neljäs viikko
Neljännellä viikolla voin luopua nilkkatuesta, ja teen sen hyvin mielelläni heti kun mahdollista! Totta puhuen olen jo nyt kyllästynyt tuohon kengistä tilaa vievään härpäkkeeseen.. Joo joo, pidetään vielä! Mutta kolmannen viikon jälkeen se saa jäädä pois. Tasapainoharjoituksia ja ylipäänsä nilkkaa vahvistavat liikkeet saavat jatkua, ja toivon jalan käytön perusarjessa muuttuvan mahdollisimman normaaliksi.


Kuvahaun tulos haulle skipping rope Toistan itseäni: O-ou...

Jos toipuminen etenee toivotulla tavalla, neljännen viikon loppupuolella kokeilen hyppy-yhdistelmiä, axelia sekä kaksoissalchowia. Tosin jälkimmäisten osuus tulee olemaan vielä pieni. Osasyy tähän on yksöishyppyjen tekniikan parantelussa. Kun harjoittelusta on taukoa, perusasiat kannattaa harjoitella riittävän hyvään kuosiin. Kaksoisrittiä- ja flippiä säästelen ehkä hieman pidempään, sillä niissä oikean jalan kuormitus on aika kova. Off-ice -hyppelyä kokeilen ennen näitä. Paluu axelin harjoitteluun lenkkareilla taas... no, en pakota itseäni samalle tasolle kuin ennen nilkan taittamista, vaan palaan liikkeeseen vähän kerrallaan. Kisaohjelmaa voisi vähitellen kokeilla hyppyjen kanssa jos siltä tuntuu.

Yhteenvetoa
Eli ihan juuri nyt ei vielä hypellä tai juosta, mutta ne tulevat aikanaan. Olen edelleenkin hämmentynyt miten nopeasti paraneminen on tapahtunut! Turvotus on vähentynyt todella paljon, mutta on vielä havaittavissa jos vertaa vasemman jalan nilkkaan. Eli se edellinen pökkelö on kutistunut! Suurempi haaste on saada kenkä mahtumaan nilkkatuen kanssa, mutta jotenkin sekin on suostunut asettumaan. Ns. omahoitona olen pari kertaa päivässä käyttänyt kylmää, ts. herne-maissi-paprika -pussia manaamaan mahdollista tulehduksenalkua pois. Elintarvikkeena en sitä tavaraa olekaan pitänyt :D

Kärsivällisyyttähän tämä vaatii, mutta toisaalta monia positiivisiakin asioita on ilmennyt. Kaipaan off-ice -hyppyharjoituksia ja tietenkin jäälle pääsemistä innolla, mutta en siksi minun olisi pakko päästä niitä tekemään. Kaipaan niitä siksi että tykkään siitä kaikesta. Lisäksi arvostus kaikkea edistystä kohtaan kasvoi kerta heitolla. Tänään nimittäin oli aivan huippua kun pääsin kokeilemaan tasapainolautaa! Ja tämä tulee sellaisen henkilön suusta joka on pitänyt tasapainolaudan kanssa treenaamista tylsänä. Olen varmaan seitsemännessä taivaassa kun ensi viikolla pääsee mahdollisesti jäälle sekä treenaamaan spinnerillä! Eli tässä opittiin siis ripaus kiitollisuutta, mikä kieltämättä välillä tuppaa unohtumaan.

Näillä eväillä mennään siis!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Kuvahaun tulos haulle homer simpson woohoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti