tiistai 16. lokakuuta 2018

Harjoittelu spinnerillä: Variaatioita kehiin!


Ai niin, se spinneri! No eihän se mihinkään ole unohtunut onneksi! Harjoittelu on tosiaan jatkunut, tosin tällä hetkellä vain pari kertaa viikossa kun olen salilla käynyt. Kotosalla parketti on sen verran liukas, että homma kääntyy herkästi kaatumisharjoitukseksi... Mutta asiaan:

Homma alkaa sujua, pysytäänkö tässä?
Juu ja ei. Tavallaan mieli tekisi vain tehdä sitä samaa rotaatiopiruettia, mutta valitettavasti kehittyminen vaatii pieniä siirtymiä mukavuusalueen ulkopuolelle. Ns. peruspyörimisessä yritän saada lisää kierroksia sekä parantaa jalkojen asentoa. Toisin sanoen kunnolla ristiin. Minulla tuppaa olla tapana pyöriä kolmekierrosta ja hypätä laudalta pois. Turvaliike siis. Nyt yritän pysyä aina hieman pidempään, mikä tavallisesti johtaa kaatumiseen. Toistoja toistoja toistoja.. Luulen että kaatumiset tapahtuvat osittain siksi, etten aivan vielä usko liikkeen onnistumiseen ja siksi ”annan” itseni keikahtaa.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson falling


Eli tavoitteena olisi pyöriä pidempään! Mutta jos tuo rotaatiopiruetti on ainoa liike, harjoittelu jää pidemmän päälle yksipuoliseksi. Tästä syystä uskaltauduin viime viikolla kokeilemaan vähän variaatioita. Heti alkuun voin todeta että meno oli takkuista, mutta se lienee aika yleistä alkuvaiheelle. Ja jos spinneri käsitteenä tai asiana on täysin tuntematon, täältä löytyy tietoa.

Vaihdetaan suuntaa!
Apua!! En tykännyt! Joudun kuitenkin samalla myöntämään, että pyörimissuunnan vaihtaminen on todella hyvä harjoite lihastasapainon kehittämiseksi. Kuten arvata saattaa, taitoluistelu on hivenen toispuoleinen laji. Tietenkään vaikeampia liikkeitä harva tekee molempiin suuntiin, mutta perusliikkeiden kohdalla sitä kannattaa kokeilla. Suuntien vaihtaminen ei todellakaan sekoita, vaan on suureksi hyödyksi sen ”omankin” suunnan kanssa.


Kuvahaun tulos haulle change direction


Eli käytännössä siis? Kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan vain pyörimistä myös ”väärään” suuntaan. Ns. tavallinen piruetti (tai mikä lie..) tuntui todella vaikealta, ja totta puhuen yrityksiä ei tullut montaa. Mutta ne jatkuvat pian.. Rotaatiopiruetti meni paremmin, mutta painopiste oli vähän liikaa takana. Vaikka vaikeus vie hieman näiden harjoitteiden viehätystä, kieltämättä kiinnostaa kokeilla voiko näissä edistyäkin!

Auki-kiinni-auki-kiinni
..Ja kumoon! No, näin se menee tällä hetkellä. Tavoitteena on siis parantaa kehonhallintaa ja tasapainoa ”avaamalla” asento avopiruettiin ja vetää taas kiinni. Tämän pitäisi kehittää rotaation hallintaa myös. Totta puhuen liike on todellakin työn alla, sillä keikahdan kumoon lähes joka kerta avaamisen jälkeen. Mutta yritykset jatkuvat! Vaikka omalla kohdallani kaksois-kaksois –tai edes yksöis-kaksois -hyppy-yhdistelmiin on vielä piiitkä matka, tämä harjoite tulee (toivottavasti) auttamaan niiden harjoittelussa.

Vaikkei yhdistelmiä koskaan tulisikaan treenattua, tuo asennon vaihtelu rotaario –ja avopiruetin välillä on varmasti suureksi hyödyksi. Siis ainakin siinä vaihessa kun pysyisi jopa pystyssä..Tosin näin alkuvaiheessa auttoi vauhdin vähentäminen.

Kuvahaun tulos haulle spinner figure skating


Käsivariaatiot mukaan!
No pitihän niiden käsien asentoa tässäkin testata! Myönnän aloittaneeni helpoista vaihtoehdoista, eli joko toinen tai molemmat kädet ylös. Jälkimmäinen tuntui jostain syystä vaikeammalta. Suosittelen lämpimistä näitä ekoiksi käsivariaatioiksi! Mitä en vielä ole kokeillut, on pyöriminen kädet selän takana. Ajatus hirvittää hieman, mutta kokeilemalla selviää kuinka vaikeaa se on. Toisaalta kädet selän takana voisi olla todella hyvä liike keskivartalon lihasten hallitsemisen kannalta. Ja sitten tietenkin toinen käsi eteen ja toinen selän taakse. Lopputuloksen pyörijä onkin sitten umpisolmussa.

Tällaista tällä kertaa, mukavaa viikkoa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti