lauantai 13. lokakuuta 2018

Treenikuulumisia: Kevennetty viikko ja totuttelemista ulkoiluun


Olisikohan se sitten treenikuulumisten aika! Ihan ekana voin myöntää pitävänä ns. kevennettyä viikkoa. Taustalla ovat käytännön syyt, ja toisaalta palautumisen ja sitä kautta kehityksen tavoittelu. Kuluneen viikon aikana opinnot vaativat keskimääräistä enemmän aikaa ja panostusta, eli aikaa menee pikkuisen enemmän tenttikirjojen ääressä kuin yleensä. Toki opiskeluun on tullut panostettua ihan kiitettävästi (omasta mielestäni), vaikka ehkä enemmänkin olisi voinut käyttää aikaa. Syynä ei ole ollut treeni, vaan pienoinen aikaansaamattomuus erityisesti työskentelyä aloittaessa. Mutta no, pääasia että hommat hoituvat! Mutta miten onkaan mennyt?

Yleiskunto ihan.. hyvä?
No joo, ei mikään huippu mutta ei kai tässä ihan rapakunnossakaan olla. Toki sellaisen mahdollisuus hieman mietitytti, sillä jätin tarkoituksella pois suurimman osan sykettä nostavista harjoitteista. Syy: kisaohjelman kun vetää läpi pari kolme kertaa, siinä on samassa paketissa harjoitusta aina HIIT:stä ties mihin lihaskestävyyteen.

Jos aivan rehellisiä ollaan, lenkkeily on tuottanut ongelmia viime aikoina. Kyse ei ole niinkään väsymisestä, vaan kyllästymisestä. Okei, ehkä tuo ”kävelykunto” on tosiaan päässyt rapistumaan. Juoksukuntoa en halua edes kommentoida. Mitä oikein pääsi käymään? Tuliko minusta lenkkeilyn vihaaja? -Ei suoranaisesti. Keväällä ylikunto alkoi antaa merkkejä itsestään, jolloin oli pakko höllätä.

Syksyn aikana en edes poistunut kämpästä sen jälkeen kun iltapäivällä sinne saavuin. Suunnilleen.. 4-5 viikkoa (??) olen ”pakottanut” itseni iltakävelylle, siis ihan lyhyelle. Aluksi se oli vajaa 10 minuuttia, nyt vajaa puoli tuntia. Muun treenin suhteen ei ole tapahtunut muutoksia. Tiedän että nuo matkat/ajat kuulostavat varmaan säälittäviltä. Sen verran kuitenkin tunnen itseäni, että saadakseni jonkun asian rutiiniksi on aloitettava pienistä määristä. Mitään suuria muutoksia en ole havainnut, paitsi että nuo pidemmät (edelleenkin lyhyet) lenkit ovat käyneet kevyemmin. Outoa ehkä, mutta esimerkiksi jäällä jaksan hienosti, mutta kevyt lenkkeily sen sijaan käy raskaaksi.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson running


Edistystä jäällä
Suurena apuna on ollut perusluistelun ja teränkäytön harjoittelun lisääminen, mikä vieläkin kaipaisi kyllä preppausta. Myös kädet ylhäällä tehdyt harjoiteet tuntuvat paranteen kehonhallintaa jossain määrin. Lisää aiheesta löytyy täältä. Kolmoskäännökset ja käänteet menevät paremmin, mutta esimerkiksi takaperin käänteet sekä sisä- että ulkoterällä ovat aika.. no, saisin arvioksi varmaan ”hyvä yritys”. Twizzle on edelleenkin työn alla, sisäterällä menee hieman paremmin, mutta se pirulainen tuppaa muuttumaan sarjaksi kolmosia. Selitys: kolmosissa on selkeä kaari, eli liike ei ole pyörivä. Twizzle puolestaan ei sisällä kaaria, vaan eteneminen tapahtuu pyörien.


Kuvahaun tulos haulle rocker three turn 
Kyseessä on siis vastakolmosen "kuvio", eikä esimerkiksi kaksi pussaavaa ympyrää tai tissit. 


Hypyt paranevat hiljalleen. Kaksoissalchowissa olen saanut yläkroppaa mukaan, samoin axelissa. Hassua että nämä ns. helpot hypyt ovat meikäläiselle vaikeita! Kaksoisritti paranee myös vähitellen, mutta onnistunut alastulo on vielä hakusessa. Ehkä joskus.. Flippiä teen kaksoisena ns. huvin vuoksi silloin tällöin. Lutzia ja tulppia teen vain yksöisinä. Hyppyjen ohella piruetit menevät paremmin. Nyt selkäkin on ollut siinä jamassa että biellmania on uskaltanut kokeilla muutaman kerran! Ja se pirhanan rittipiruetti.. se edistyy mutta harmittavan hitaasti.

Tavoitteita/ suunnitelmia?
Tuon ulkoilun yritän tosiaan saada tavaksi, ja vähitellen myös pidentää matkoja. Toisaalta lenkkeilyn pidennyttyä yli puolen tunnin reissuihin myös lyhyet, vartin reissut ovat sallittuja ja kenties pakollisia. Kuntosalilla tulee käytyä 2-3 kertaa viikossa. Viime aikoina olen kieltämättä pohtinut pitäisikö salitreeniä vähän vaihdellakin.. huomasin nimittäin jämähtäneeni aika pahasti paikoilleni. Tuo selkäkipu helpotti lopulta tehostetulla selkätreenillä vastuksen kanssa. Koska peruslaiska olen, olen ihan tyytyväinen kun pari kertaa viikossa on riittänyt. Akroliikkeiden paluu sen sijaan on ollut piristävää!


















Jääharjoittelu kaipaisi jälleen suunnittelua. Erityisesti hypyissä olisi hyvä vieläkin vähentää ns. painotettavien hyppyjen määrää. Olen miettinyt asteistaista kaavaa esimerkiksi kahden hypyn tapaan. Hyppyä A harjoitellaan eniten, hyppyä B hieman vähemmän ja muita kerrataan. Tällä hetkellä eksyn joka kerta axelin sekä kaksoissalchowin –ja ritin liialliseen painottamiseen. Tulppi, flippi ja lutz jäävät kerrattaviksi hypyiksi. Fiksuinta olisi kai ottaa yksi vaikea hyppy, toinen maksimissaan 3-5 toistolla ja painottaa jotain yksöishyppyä. Hyvä suunnitelma! Onnistuisikohan se käytännössäkin?

Pidemmän päälle yritän pitää rentoutta yllä ja panostaa perustekniikan kertaamiseen. Myös kevennyttyjä viikkoja voisi opetella pitämään säännöllisesti. Mainittakoon että tuo lenkkeily ei ole oikeastaan kunnon, vaan henkisen hyvinvoinnin ylläpitämistä varten. Ajatuksena on siis päästä raittiiseen ilmaan säännöllisesti muutenkin kuin hyötyliikuntana. Salitreenin suhteen painopiste on kehonhallinnassa sekä lihaskunnon ylläpitämisessä ja hyvällä onnella parantamisessa. Näin piakoin viisi vuotta lajia harrastaneena on ollut mielenkiintoista huomata miten perustekniikan ohella myös oikeanlaisen harjoittelun oppiminen vaatii harjoittelua.

Kuvahaun tulos haulle learning

Ei tästä eroon pääse vaikka miten yrittäisi..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti