perjantai 9. marraskuuta 2018

Joogakokeilusta ideoita tasapainoharjoitteisiin!


Meditaatio ja mindfullnes ovat asioita, joita myönnän vierastaneeni. Stressin ja kenties liialliseksi kehkeytynyt puhelimen/netin käyttö kuitenkin eivät tehneet hyvää mm. keskittymiskyvylle, jolloin katsoin tarpeelliseksi puuttua asiaan. Tarkoitukseni ei nyt ole haukkua älylaiteita yleisellä tasolla. Itselleni tuo puhelin ja 24/7 netti eivät kuitenkaan tehneet hyvää.

Ensimmäinen joogakokeilu ja ennen muinoin käyty rentoutumiskurssi..
Myönnän kuuluvani siihen joukkoon, joka ei malttaisi tehdä säännöllisesti mainittuja harjoituksia. Jooga kiinnostaisi, ja tänään onnistuin ensimmäisen kerran raahautumaan tunnille asti! Vaikka ”aurinkotervehdys” on liikesarjana tuttu, katsoin parhaaksi aloittaa ns. helposta. Koska tunti oli nimellä ”lempeä hathajooga” uskalsin olettaa sen sopivan aloittelijoille. -Etenkin kun tuntikuvauksessa mainittiin tunnin sopivan myös aloittelijoille. Kokemus oli ihan mukava.

Maailmani ei mullistunut, mutta mitään pahaakaan sanottavaa ei ole. Hidas tempo oli hyvää harjoitusta keskittymiskyvylle, ja hengityksen huomioiminen tehosti harjoitusta! Kieltämättä pidin myös siitä tunteesta, kun pääkoppa tuntui tunnin päätteeksi mukavan kevyeltä. Joko onnistuin saavuttamaan rennon asennon, tai sitten pääkopastani katosi sekin vähäinen mitä siellä oli jäljellä. Kokeilenko uudelleen tai kenties muitakin joogatunteja? Katsotaan,kenties!

AMK-aikoina puolestaan osallistuin ”rentoutumiskurssille”, jossa tehtiin erilaisia hengitys- ja keskittymisharjoituksia, ja tietenkin rentoutumisharjoituksia joita tulee hyödynnettyä vieläkin. Käsitteitä ”meditaatio” ja ”mindfullnes” ei tuolloin käytetty. Jotenkin nämä kuitenkin jäivät moneksi vuodeksi, mutta viime vuosina olen kokenut niin pääkopan kuin kehon kaipaavan näitä harjoitteita.

Kuvahaun tulos haulle yoga mat
Voisiko näitä hyödyntää off-ice -harjoittelussa?
Hengitys ja keskittyminen.. voisiko näitä liittää muihin, esimerkiksi off-ice -harjoitteluun? Voi kyllä! Hengityksen ja esimerkiksi katseen kohdistamisen lisääminen näyttävät lisäävän ns. pakkoa keskittyä, ja toisaalta ne vaativat esimerkiksi tasapainoa vaativissa asennoissa painopisteen pitämistä oikeassa kohdassa. Vaikka taitoluistelu on sidottu moniin teksteihini, uskon että varsin moni voi hyötyä samoista harjoitteista.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson thinking


Mutta huomio jäälle: oli kyse liu'uista, askeleista, hypyistä tai pirueteista, keskittyminen on varsin olennainen osa tekemistä. Toisaalta siitä voi olla suuri etu myös ihan kävellessä, juostessa tai liikkeessä ollessa ylipäänsä.

Hengitys + tasapainoharjoittelu
Liukuasentojen harjoittelemisessa hengitys rytmittää mukavasti siirtymistä asennosta toiseen. Itse tykkään harjoitella vaakaa ojentamalla jalan ensin eteen ja viemällä sivukautta taakse, minkä jälkeen yläkroppa laskeutuu. Tätä liikesarjaa voi rytmittää sisään- ja uloshengityksen avulla, mikä tuo mm. lisähaastetta, mutta kehittää samalla keskittymistä . Itse olen kokenut tasapainon pysymisen muuttuneen varmemmaksi, mikä mahdollisesti johtuu asioiden yhdistämiseen.

                                                         Kuvahaun tulos haulle biellmann position

Lisähaastetta tuo asennon vaihtaminen esimerkiksi vaa'asta ikkunavaakaan tai risti-ikkunaan. Komboihin mukaan vielä kyykky, jäniksenammunta, tarjotinliuku ja vaikkapa sisilisko niin seuraavaana päivänä voikin jo tuntua lihaksissa! Jäällä en ole vielä päässyt näitä kokeilemaan, mutta sitäkin voisi testailla joku kerta.

Tasapainolaudalla kokeilin ihan vain seisomista yhdellä jalalla, sillä nilkan pito on pikkuisen heiveröinen vielä. Mutta luulen että ensi viikolla myös liukuasennot alkavat onnistua. Mutta harjoite oli seuraavanlainen: Seiso molempien tai yhden jalan varassa ja kohdista katseesi johonkin suoraan edessä olevaan kiintopisteeseen. Nosta sisäänhengityksellä kädet hitaasta ylös, ja tuo uloshengityksellä sivukautta alas. Toinen vaihtoehto kuljettaa käsiä ympyrän muodossa. Tämä harjoite voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta erityisesti tuolla korkealla tasapainolaudalla tekemistä kyllä riittää!



Kuvahaun tulos haulle balance board


Pohdintaa
Eli nyt tuli hyödynnettyä joogaa off-ice -harjoituksissa. Omalla kohdallani voin todeta, että tällaiset hidastempoisemmat ja fokusta vaativat harjoitteet ovat juuri sitä, mitä meikäläisen omasta harjoittelusta on puuttunut. Lihaskuntoa ja yleiskuntoa on kyllä tullut kehitettyä oikein ahkerasti, mutta kaikki muu vastapainoksi sopiva harjoittelu onkin jäänyt vähemmälle. Toki hyppiminen sekä notkeus- ja akroliikkeet ovat hieman tuoneet monipuolisuutta, mutta pidemmän päälle nekin lienevät lähempänä dynaamisen harjoittelun kategoriaa. Yhteenvetona voisi todeta, että treeniin taisi löytyä se tasapainottava palanen.


Kuvahaun tulos haulle puzzle peace


Luulen että yksi jos toinenkin eksyy pitämään voimaa ja kestävyyttä vaativaa liikuntaa ainoana ”kunnon treeninä”. -Tai sitten olen ainoa? Tässä kuitenkin on ollut pakko myöntää, etteivät nämä keskittymistä ja tasapainoa vaativat harjoitteet mitään kevyitä ole, ja (tuska)hiki nousee kyllä pintaan varsin nopeasti! Lisäbonuksena on keskivartalon lihasten ohella jalkojen pienten lihasten kehittyminen ja ainakin meikäläiselle ajankohtainen etu: nilkan vahvistuminen!

Markkinointi jääköön vähemmälle tässä vaiheessa, mutta suosittelen lämpimästi testailemaan, eli eikun vaan hengittelemään ja tasapainoilemaan! Ensin mainittu kannattaa pitää pysyvänä toimintana..

Kuvahaun tulos haulle go!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti