keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Helppoja vegaaniruokia x4: Pääosassa nyhtökaura


Ajoittaisesta salaattilinjasta huolimatta kesän aikana on tullut harrastettua myös ”oikeaa” ruuanlaittoa. Tähän mennessä ruuat ovat olleet erittäin kasvispainotteisia, joskus myös vegaanisia. Tavallisesti käytettävistä aineksista näkyy aina mikä on ollut tarjouksessa. Valitettavasti reseptit eivät ole aivan tarkkoja, sillä usein laitan ruokaa ”kokoamisperiaatteella”. Suurena apuna on ollut pakkaseen säilytty nyhtökaura sekä pakastesoijarouhe. Tuo Cittari kun ystävällisesti laittoi ne aikoinaan sen verran kovaan tarjoukseen, että pitihän niitä hamstrata. Pieni huomautus: Tekstiin ei liity kaupallista yhteistyötä.  Tässä muutamia hyväksi havaittuja ja helppoja ruokia:

Hapanilmeläpaistos/wokki nyhtökaurasta (vaiko mönjä?)

  • Sipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • pussillinen wokkivihanneksia
  • 1 kesäkurpitsa (tarjoustuote)
  • paketillinen nyhtökauraa (taisi olla inkiväärillä maustettu)
  • mustapippuria tai/ja chiliä
  • 1 purkki hapanimeläkastiketta

Kuvahaun tulos haulle sweet and sour lidl                                        Kuvahaun tulos haulle nyhtökaura inkivääri


Mukavaa vaihtelua tässä oli suolan skippaaminen. Itse tykkään lorauttaa paistoksen sekaa vähän etikkaa tai sitruunamehua lisätäkseni happamuutta. Kuulosta ehkä oudolta, mutta toimii! Tämä ohje on täysin vegaaninen. Lisukkeena toimi tällä kertaa jasmiiniriisi.

Kukkakaali-bataatti -sosekeitto
  • pussillinen pakastekukkakaalia
  • pari porkkanaa
  • 1-2 bataattia
  • purkillinen kikherneitä

Kuvahaun tulos haulle bataatti         Kuvahaun tulos haulle kikherne pirkka


Nuo kikherneet sopivat todella hyvin sosekeittoon. Makuun tulee pehmeyttä, ja keittoon tulee mukavasti proteiiniakin. Myös kidneypavut olen testannut toimiviksi! Mukaan voi lorauttaa halutessaan esimerkiksi kaurakermaa. Yleensä käytän mausteena tylsänä suolaa ja mustapippuria. Myös valkosipulinkynsi ”eksyy” usein joukkoon. Vegaanista tämäkin.

Rasvaton vegaaninen valkokastike
Löytyykö joukosta joku muukin joka mokaa valkokastikkeen kanssa? Tässä pelastava ohje! Tuo rasvattomuus ei liity energiasisällön muuttamiseen, vaan valmistamisen helpottamiseen. Itse tosiaan kuulun heihin, jotka saavat aikaan epämääräisen klönttiseoksen. Tämä kastike sen sijaan onnistuu aina, ja toimii pohjana esimerkiksi pinaattikastikkeelle tai vaikkapa sienikastikkeelle. Ainekset ovat seuraavanlaiset:

  • soijamaitoa (esim. 5 dl jos syöjiä on enemmän)
  • pari reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja

Kuvahaun tulos haulle milbona soya En tajua miksi tuota makeutettua edes myydään...


Kastike valmistetaan aluksi kuin lettutaikina: soijamaito sekoitetaan vähitellen jauhojen sekaan niin, että seos on tasainen. Tämän jälkeen kasari lämpimälle levylle ja sitten sekoittamaan. Kastike saostuu lopulta, ja mukaan voi lisätä mausteita ja mitä tarkoitus onkaan laittaa joukkoon. Jos joku kokee rasvan välttämättömäksi, sitä voi lisätä kastikkeeseen. Aivan kuten monet perinteiset maitopohjaiset kastikkeet, tämäkin alkaa paksuuntua ajan myötä. Jos tämä häiritsee, kannattaa jauhoja käyttää hieman vähemmän. Nuo lusikalliset ovat tosiaan aika kukkuraisia.. Tuohon sekoittamiseen vielä sen verran, että sitä kannattaa jatkaa kastikkeen saostumiseen asti, sillä näillä pirulaisilla on taipumus palaa pohjaan.

Lihakeitto” nyhtökaurasta
Jostain syystä nuo tutut kotiruuat ovat alkaneet vetämään puoleensa. Mutta kun lihaa en syö eikä sitä teekään mieli, vegetuotteet saavat toimia paikkaajana. Keittoon päätyi sipulia, porkkanaa, perunaa sekä kasvisliemikuutio. ”oikeaoppisesti” olisi varmaan pitänyt laittaa keittojuuresten mukaisia juureksia, mutta totta puhuen en ole niistä koskaan pitänyt. Syön jos tarjotaan, mutta mahdollisuuksien salliessa pysyttäydyn perunassa ja porkkanassa. Joskus mukaan pääsee myös esimerkiksi paprikaa.


Kuvahaun tulos haulle nyhtökaura


Suosittelen tosiaan testaamaan nyhtökauraa keittoon, sillä koostumus toimii hyvin! Vastoin kuten muutamien valmistajien soijapalat, tämä ei mene ”pesusienimäiseksi”. Ja kuten arvattavissa on, tämä keitto sopii myös vegaaneille. 

Kuvahaun tulos haulle porkkana             Kuvahaun tulos haulle peruna

Leppoisia kesäpäiviä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti