Ajoittaisesta
salaattilinjasta huolimatta kesän aikana on tullut harrastettua myös
”oikeaa” ruuanlaittoa. Tähän mennessä ruuat ovat olleet
erittäin kasvispainotteisia, joskus myös vegaanisia. Tavallisesti
käytettävistä aineksista näkyy aina mikä on ollut tarjouksessa.
Valitettavasti reseptit eivät ole aivan tarkkoja, sillä usein
laitan ruokaa ”kokoamisperiaatteella”. Suurena apuna on ollut
pakkaseen säilytty nyhtökaura sekä pakastesoijarouhe. Tuo Cittari
kun ystävällisesti laittoi ne aikoinaan sen verran kovaan
tarjoukseen, että pitihän niitä hamstrata. Pieni huomautus: Tekstiin ei liity kaupallista yhteistyötä. Tässä muutamia
hyväksi havaittuja ja helppoja ruokia:
Hapanilmeläpaistos/wokki
nyhtökaurasta (vaiko mönjä?)
- Sipulia
- 2-3 valkosipulinkynttä
- pussillinen wokkivihanneksia
- 1 kesäkurpitsa (tarjoustuote)
- paketillinen nyhtökauraa (taisi olla inkiväärillä maustettu)
- mustapippuria tai/ja chiliä
- 1 purkki hapanimeläkastiketta
Mukavaa
vaihtelua tässä oli suolan skippaaminen. Itse tykkään lorauttaa
paistoksen sekaa vähän etikkaa tai sitruunamehua lisätäkseni
happamuutta. Kuulosta ehkä oudolta, mutta toimii! Tämä ohje on
täysin vegaaninen. Lisukkeena toimi tällä kertaa jasmiiniriisi.
Kukkakaali-bataatti
-sosekeitto
- pussillinen pakastekukkakaalia
- pari porkkanaa
- 1-2 bataattia
- purkillinen kikherneitä
Nuo
kikherneet sopivat todella hyvin sosekeittoon. Makuun tulee
pehmeyttä, ja keittoon tulee mukavasti proteiiniakin. Myös
kidneypavut olen testannut toimiviksi! Mukaan voi lorauttaa
halutessaan esimerkiksi kaurakermaa. Yleensä käytän mausteena
tylsänä suolaa ja mustapippuria. Myös valkosipulinkynsi ”eksyy”
usein joukkoon. Vegaanista tämäkin.
Rasvaton
vegaaninen valkokastike
Löytyykö
joukosta joku muukin joka mokaa valkokastikkeen kanssa? Tässä
pelastava ohje! Tuo rasvattomuus ei liity energiasisällön
muuttamiseen, vaan valmistamisen helpottamiseen. Itse tosiaan kuulun
heihin, jotka saavat aikaan epämääräisen klönttiseoksen. Tämä
kastike sen sijaan onnistuu aina, ja toimii pohjana esimerkiksi
pinaattikastikkeelle tai vaikkapa sienikastikkeelle. Ainekset ovat
seuraavanlaiset:
- soijamaitoa (esim. 5 dl jos syöjiä on enemmän)
- pari reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja
En tajua miksi tuota makeutettua edes myydään...
Kastike
valmistetaan aluksi kuin lettutaikina: soijamaito sekoitetaan
vähitellen jauhojen sekaan niin, että seos on tasainen. Tämän
jälkeen kasari lämpimälle levylle ja sitten sekoittamaan. Kastike
saostuu lopulta, ja mukaan voi lisätä mausteita ja mitä tarkoitus
onkaan laittaa joukkoon. Jos joku kokee rasvan välttämättömäksi,
sitä voi lisätä kastikkeeseen. Aivan kuten monet perinteiset
maitopohjaiset kastikkeet, tämäkin alkaa paksuuntua ajan myötä.
Jos tämä häiritsee, kannattaa jauhoja käyttää hieman vähemmän.
Nuo lusikalliset ovat tosiaan aika kukkuraisia.. Tuohon
sekoittamiseen vielä sen verran, että sitä kannattaa jatkaa
kastikkeen saostumiseen asti, sillä näillä pirulaisilla on
taipumus palaa pohjaan.
”Lihakeitto”
nyhtökaurasta
Jostain
syystä nuo tutut kotiruuat ovat alkaneet vetämään puoleensa.
Mutta kun lihaa en syö eikä sitä teekään mieli, vegetuotteet
saavat toimia paikkaajana. Keittoon päätyi sipulia, porkkanaa,
perunaa sekä kasvisliemikuutio. ”oikeaoppisesti” olisi varmaan
pitänyt laittaa keittojuuresten mukaisia juureksia, mutta totta
puhuen en ole niistä koskaan pitänyt. Syön jos tarjotaan, mutta
mahdollisuuksien salliessa pysyttäydyn perunassa ja porkkanassa.
Joskus mukaan pääsee myös esimerkiksi paprikaa.
Suosittelen
tosiaan testaamaan nyhtökauraa keittoon, sillä koostumus toimii
hyvin! Vastoin kuten muutamien valmistajien soijapalat, tämä ei
mene ”pesusienimäiseksi”. Ja kuten arvattavissa on, tämä
keitto sopii myös vegaaneille.
Leppoisia kesäpäiviä
kaikille!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti