Vaikka
energianlisäysprojekti jatkuu edelleenkin, muutos aiempaan
verrattuna on aikamoinen. Puoliso luonnehti asiaa tyyliin ”kuin yö
ja päivä”. Olen todella huono kirjoittamaan ruokapäiväkirjoja,
saati sitten kuvallisia sellaisia. Syy jälkimmäiseen on siinä,
että muistan kuvaamisen vasta kun lautanen on tyhjä, enkä usko
mahalaukun tähystyksestä saadu kuvamateriaalin olevan sitä, mitä
lukija haluaa nähdä. Tai no.. nykyään on tietenkin hyvä olla
avarakatseinen ja välttää tuomitsemista. Eli jos joku sellaista
kuvamateriaalia olisi toivonut, se on minulle ok. Toivottavasti en
vain joudu kohtaamaan henkilöä koskaan kasvotusten.
Jos
aloitan siitä, miten söin ennen ”dieettiäni”. Runsas aamiainen
on pysynyt, eli aika järkyttävän kokoisia leipäpaloja tykkään
vedellä. Aikaisemmin harrastin aamiaistankkausta siinä toivossa,
että saatu energia kuluisi tehokkaasti päivän aikana. Tämä olisi
kai toiminutkin, jos minä valopää en olisi paastonnut niin montaa
tuntia ja/tai elänyt sokerittomilla pastilleilla. Myös leivästä
koostuva iltapala on pysynyt. Menu ennen ”dieettiä” oli
suunnilleen tällainen:
Aamupala
(esim. klo: 08:00)
Pari
suurehkoa viipaletta leipää, toisen päällä kevytlevitettä ja
juustoa. Juusto saattoi olla tosin tuhdimpaa versiota. Toisen päällä
oli yleensä tuorejuustoa. Usein näiden päälle söin n. 2,5 dl
light -jogurttia leseiden kera. Kyllä, nälkä pysyi hyvin poissa!
”Lounas”
(n. Klo 15-17)
Kevennettyä
puuroa (eli alle 1 dl kaurahiutaleita, porkkanaraastetta, leseitä ja
pellavansiemeniä. Ajatuksena oli vähentää imeytyvien
hiilihydraattien osuutta) maidon kera sekä mehukeittoa marjojen kera
tai lusikoitava smoothie (esim. omenaa ja kesäkurpitsaa).
Iltapala
1.
Mehukeittoa,
marjoja ja vähän kaurahiutaleita. Mikä lie puuron ja vellin
välimuoto..
Iltapala
2.
Pari
viipaletta leipää samoilla päällisillä kuin aamulla.
Eli
näin huikea määrä tuli tuli syötyä suunnilleen saman
liikuntamäärän kanssa kuin nytkin. Jostain mystisestä syystä
kroppa reistaili ja rasitusvammakin vaivasi useiden kuukausien ajan.
Lisäksi liikuin käytännössä katsoan päivittäin, eli käsite
”palautuminen” oli vieras. Ja jos joku tätäkin pohti, painoni
lähinnä nousi verkkaasti, mutta jatkuvasti. Entä miltäpä näyttää
päivän menu nykyään? Pientä vaihtelua toki on sen mukaan, syönkö
kotona vai Unicaféssa. Siellä annoskoko on usein suurempi, mutta
olen yrittänyt skarpata. Lisäksi syömiseen vaikuttaa paljolti
sekin, olenko paljon liikkeellä vai ehdinkö olla kotonakin. Mutta
otetaan esimerkiksi yksi tyypillinen päivä, jona kuvitteellisesti
olen laittanut ruokaa, mutta en syö Unicaféssa.
Aamupala
(yleensä klo 7-8)
Sama
kuin aikaisemmin, mutta jogurtti on jäänyt pois. Syy on..
Välipala
...siinä
että olen siirtänyt sen välipalaksi säästääkseni aikaa.
Yleensä välipala on ”koulumatkan” nautittu rahka tai esim.
Alpro Go On.
(treenieväät)
Treenipäivinä
mukaan tulee myös itse tekaistu ”treenijuoma”: n. 1 dl
soijaproteiinia, n. 2,5 dl maitoa/soijamaitoa/kauramaitoa, 1 banaani
ja usein myös inkivääriä. Usein joukkoon ”eksyy” myös yksi
nappi makeutusainetta..
Lounas
(klo 12-13)
Unicafessa:
n. Puoli lautasellista kasviksia, vajaa 1/3 riisiä, ja kauhallinen
kastiketta tai mitä tarjolla onkaan. Joskus tulee otettua myös
kalaruokia. Yleensä vältän leivitettyjä ja todella rasvaisia
vaihtoehtoja, koska olo sellaisten jälkeen ei ole mitä parhain.
Kotona
pyrin samaan lautasmalliin, mutta määrät saattavat jäädä hieman
vähäisemmiksi. Olen viime kuukausina pyrkinyt laittamaan niitä
kasviksia reilulla kädellä lautaselle.
Vegelaatikkoa..
Näin
kesähelteillä raskas ruoka ei pahemmin houkuttele, minkä vuoksi
papusalaatti on ollut toimiva vaihtoehto. Salaattipohjaan (ja koko
annokseen) menee papuja se vaatimaton purkillinen tai tölkillinen.
Yleensä pyrin pitämään saatavilla lisäksi esim. kokojyväpastaa
tai perunaa. Kastikkeena tykkään käyttää mm. ranskalaista tai
valkosipulikastiketta. Nyt testissä oli Lidlin ranskalainen
salaatinkastike. Totta puhuen.. ei jatkoon. Säästelenkö
kastiketta? No en!
Välipala
Esim.
banaani, riisipiirakka, pieni proteiinipatukka tai hedelmäpatukka
(löytyy vauvanruuista..)
Kevyt
ateria (klo 15-17)
Smoothie
tai marjat & mehukeiton sekä jogurtin (tai muun kalsiumia
sisältävän tuotteen) kanssa ovat pysyneet. Lisäksi tähän kuuluu
ns. suolaista, eli vaikkapa puuroa siementen tai maapähkinöiden
kera, tai sitten pari viipaletta leipää. Aika usein raastan puuroon
porkkanan saadakseni kasviksia lisää päivän ruokavalioon, mutta
en keventääkseni. Puoli desia kaurahiutaleita on nimittäin
vaihtunut puoleentoista.
Leivät
eivät yleensä yhtä tuhteja kuin aamulla, ja yritän panostaa
päällisissä myös kasviksiin. Yleensä tykkään laittaa toiseen
yksinkertaisesti levitettä ja juustoa, toiseen kasviksia. Tai sitten
otan hieman pienemmän annoksen ns. lämmintä ruokaa, mikä
tavallisesti on wokkia tai laatikkoa. Kasvisproteiinituotteita (esim.
härkäpapupihvit tms.) laskematta ns. valmisruokia ei tule
käytettyä. Syy: en pidä niistä. Mutta siis, tämä ateria on
kevyempi kuin lounas, mutta voi muodostua samoista ruuista.
Iltapala
1
Sama
kuin kevyen aterian ohella. Tosin lähes aina päädyn tuohon
marjat/hedelmäpalat jogurtin tai mehukeiton kera. Molemmissa
”sääntönä” on lisätä jotain hiilihydraattipitoisempaa, eli
vaikkapa puolikas banaani. Myös kaurahiutaleita tulee heitettyä
sekaan. Kyllä, sitä sun tätä.
Iltapala
2
Tämä
on pysynyt samana, eli pari viipaletta leipää päällisillä.
Pohdintaa
Olen
todella laiska laskemaan kaloreita, ja mieluummin teen lisäykset
ihan kokeilemalla. Jossain määrin saatan hyödyntää makroilua,
mutta senkin suhteen laiskuus tahtoo päästä voitolle. Tästä
syystä olen mieluummin koostanut ruokavalioni viime aikoina kroppani
tarpeiden mukaan ja treenin intenviisisyyden mukaan. Kuten
huomattavissa on, muutamista pysyvyyksistä huolimatta nuo
ruokapäiväkirjat eroavat toisistaan aika tavalla.
Energiamäärää
laskevat jonkin verran erityisesti light -tuotteet. Kovien rasvojen
suhteen olen joutunut sellaisiin siirtymään, kiitos
kolesteroliarvojen. Mainittakoon että kuulun siihen, varsin
suomalaiseen joukkoon, jolla taipumus on puhtaasti geeniperimässä.
Valkoinen, ns. teollinen sokeri puolestaan aiheuttaa vähänkin
suuremmissa määrissä.. no, harmillisia sivuvaikutuksia. Toinen
haasteellinen asia on makumieltymykseni: en pidä ns. herkuista tai
roskaruuasta. Tällöin esimerkiksi korkeaenergisempiä ruokia tai
välipaloja ei tule nautittua, ja vaadittava energiamäärä on
saatava ns. kunnon ruuasta. Lisäksi ruokavalioni on erittäin
kasvispitoinen, mikä toisaalta on erittäin positiivinen asia.
Olettaisin??
Jotta
rehellisyys pysyisi, kuvaamani ”menu” oli ns. hyvien päivien
versio, mutta onneksi sellaiset päivät ovat lisääntyneet
merkittävästi. Huonompinakaan päivänä ero ei ole suuri, mutta
esimerkiksi tuo kevyen lounaan smoothie saattaa siirtyä illaksi,
jolloin pientä vähennystä tulee. Jatkossa tavoitteeni on saada nuo
hyvät päivät ns. normaaleiksi päiviksi.
Alkuvaiheessa
”dieettiäni” satsasin tosiaan proteiiniin. Ei siitä
suoranaisesti haittaa ollut, mutta yleistä jaksamista proteiini ei
lisännyt. Vasta kuluneen vuoden aikana olen suostunut uskomaan
hiilihydraattien vaikutukseen. Tietenkin proteiini on tärkeä osa
erityisesti aktiiviliikkujan ruokavaliota ja pitää nälkääkin
suhteellisen hyvin. Hiilihydraatit kuitenkin ovat ne ensisijainen
”polttoaine”, eli varsin oleellinen energiamuoto jaksamisen
kannalta. Joku suunhoidon ammattilainen saattaa kauhistella
syömiskertojen suurta määrää, mistä muuten puuttuu kasvisten
napostelu. Lyhyet välit ruokailukertojen välillä on kuitenkin
sopinut minulle hyvin. Energiaa tulee tasaisesti, ja
vatsaystävällisyyskin pysyy mukana. Mutta vaikka hiilihydraattien
tehoa hehkutankin, kroppani ei siedä ”hiilariövereitä”. Tästä
syystä skippaan kermaiset pastat ilman kasviksia.
Mm. täysjyvä toimii..
Tähän
loppuun voisi todeta, että näillä eväillä mennään eteenpäin.
-Kirjaimellisesti. Mukavia hellepäiviä kaikille, älkääkä
skipatko aterioita ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti