keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Irti syömishäiriöstä: Ruokapäiväkirja ennen ja nyt


Vaikka energianlisäysprojekti jatkuu edelleenkin, muutos aiempaan verrattuna on aikamoinen. Puoliso luonnehti asiaa tyyliin ”kuin yö ja päivä”. Olen todella huono kirjoittamaan ruokapäiväkirjoja, saati sitten kuvallisia sellaisia. Syy jälkimmäiseen on siinä, että muistan kuvaamisen vasta kun lautanen on tyhjä, enkä usko mahalaukun tähystyksestä saadu kuvamateriaalin olevan sitä, mitä lukija haluaa nähdä. Tai no.. nykyään on tietenkin hyvä olla avarakatseinen ja välttää tuomitsemista. Eli jos joku sellaista kuvamateriaalia olisi toivonut, se on minulle ok. Toivottavasti en vain joudu kohtaamaan henkilöä koskaan kasvotusten.

Jos aloitan siitä, miten söin ennen ”dieettiäni”. Runsas aamiainen on pysynyt, eli aika järkyttävän kokoisia leipäpaloja tykkään vedellä. Aikaisemmin harrastin aamiaistankkausta siinä toivossa, että saatu energia kuluisi tehokkaasti päivän aikana. Tämä olisi kai toiminutkin, jos minä valopää en olisi paastonnut niin montaa tuntia ja/tai elänyt sokerittomilla pastilleilla. Myös leivästä koostuva iltapala on pysynyt. Menu ennen ”dieettiä” oli suunnilleen tällainen:

Aamupala (esim. klo: 08:00)
Pari suurehkoa viipaletta leipää, toisen päällä kevytlevitettä ja juustoa. Juusto saattoi olla tosin tuhdimpaa versiota. Toisen päällä oli yleensä tuorejuustoa. Usein näiden päälle söin n. 2,5 dl light -jogurttia leseiden kera. Kyllä, nälkä pysyi hyvin poissa!

Kuvahaun tulos haulle breakfast time


Lounas” (n. Klo 15-17)
Kevennettyä puuroa (eli alle 1 dl kaurahiutaleita, porkkanaraastetta, leseitä ja pellavansiemeniä. Ajatuksena oli vähentää imeytyvien hiilihydraattien osuutta) maidon kera sekä mehukeittoa marjojen kera tai lusikoitava smoothie (esim. omenaa ja kesäkurpitsaa).


Kuvahaun tulos haulle oat flakes

Iltapala 1.
Mehukeittoa, marjoja ja vähän kaurahiutaleita. Mikä lie puuron ja vellin välimuoto..

Kuvahaun tulos haulle valio mehukeitto light


Iltapala 2.
Pari viipaletta leipää samoilla päällisillä kuin aamulla.

Eli näin huikea määrä tuli tuli syötyä suunnilleen saman liikuntamäärän kanssa kuin nytkin. Jostain mystisestä syystä kroppa reistaili ja rasitusvammakin vaivasi useiden kuukausien ajan. Lisäksi liikuin käytännössä katsoan päivittäin, eli käsite ”palautuminen” oli vieras. Ja jos joku tätäkin pohti, painoni lähinnä nousi verkkaasti, mutta jatkuvasti. Entä miltäpä näyttää päivän menu nykyään? Pientä vaihtelua toki on sen mukaan, syönkö kotona vai Unicaféssa. Siellä annoskoko on usein suurempi, mutta olen yrittänyt skarpata. Lisäksi syömiseen vaikuttaa paljolti sekin, olenko paljon liikkeellä vai ehdinkö olla kotonakin. Mutta otetaan esimerkiksi yksi tyypillinen päivä, jona kuvitteellisesti olen laittanut ruokaa, mutta en syö Unicaféssa.

Aamupala (yleensä klo 7-8)
Sama kuin aikaisemmin, mutta jogurtti on jäänyt pois. Syy on..

Välipala
...siinä että olen siirtänyt sen välipalaksi säästääkseni aikaa. Yleensä välipala on ”koulumatkan” nautittu rahka tai esim. Alpro Go On. 


Kuvahaun tulos haulle alpro go on


(treenieväät)
Treenipäivinä mukaan tulee myös itse tekaistu ”treenijuoma”: n. 1 dl soijaproteiinia, n. 2,5 dl maitoa/soijamaitoa/kauramaitoa, 1 banaani ja usein myös inkivääriä. Usein joukkoon ”eksyy” myös yksi nappi makeutusainetta..


Kuvahaun tulos haulle leader soya protein


Lounas (klo 12-13)
Unicafessa: n. Puoli lautasellista kasviksia, vajaa 1/3 riisiä, ja kauhallinen kastiketta tai mitä tarjolla onkaan. Joskus tulee otettua myös kalaruokia. Yleensä vältän leivitettyjä ja todella rasvaisia vaihtoehtoja, koska olo sellaisten jälkeen ei ole mitä parhain.
Kotona pyrin samaan lautasmalliin, mutta määrät saattavat jäädä hieman vähäisemmiksi. Olen viime kuukausina pyrkinyt laittamaan niitä kasviksia reilulla kädellä lautaselle.

Henkilön Mila Knuth kuva. Vegelaatikkoa..


Näin kesähelteillä raskas ruoka ei pahemmin houkuttele, minkä vuoksi papusalaatti on ollut toimiva vaihtoehto. Salaattipohjaan (ja koko annokseen) menee papuja se vaatimaton purkillinen tai tölkillinen. Yleensä pyrin pitämään saatavilla lisäksi esim. kokojyväpastaa tai perunaa. Kastikkeena tykkään käyttää mm. ranskalaista tai valkosipulikastiketta. Nyt testissä oli Lidlin ranskalainen salaatinkastike. Totta puhuen.. ei jatkoon. Säästelenkö kastiketta? No en!

Välipala
Esim. banaani, riisipiirakka, pieni proteiinipatukka tai hedelmäpatukka (löytyy vauvanruuista..)

Kevyt ateria (klo 15-17)
Smoothie tai marjat & mehukeiton sekä jogurtin (tai muun kalsiumia sisältävän tuotteen) kanssa ovat pysyneet. Lisäksi tähän kuuluu ns. suolaista, eli vaikkapa puuroa siementen tai maapähkinöiden kera, tai sitten pari viipaletta leipää. Aika usein raastan puuroon porkkanan saadakseni kasviksia lisää päivän ruokavalioon, mutta en keventääkseni. Puoli desia kaurahiutaleita on nimittäin vaihtunut puoleentoista.

Kuvahaun tulos haulle kaurahiutale


Leivät eivät yleensä yhtä tuhteja kuin aamulla, ja yritän panostaa päällisissä myös kasviksiin. Yleensä tykkään laittaa toiseen yksinkertaisesti levitettä ja juustoa, toiseen kasviksia. Tai sitten otan hieman pienemmän annoksen ns. lämmintä ruokaa, mikä tavallisesti on wokkia tai laatikkoa. Kasvisproteiinituotteita (esim. härkäpapupihvit tms.) laskematta ns. valmisruokia ei tule käytettyä. Syy: en pidä niistä. Mutta siis, tämä ateria on kevyempi kuin lounas, mutta voi muodostua samoista ruuista.

Iltapala 1
Sama kuin kevyen aterian ohella. Tosin lähes aina päädyn tuohon marjat/hedelmäpalat jogurtin tai mehukeiton kera. Molemmissa ”sääntönä” on lisätä jotain hiilihydraattipitoisempaa, eli vaikkapa puolikas banaani. Myös kaurahiutaleita tulee heitettyä sekaan. Kyllä, sitä sun tätä.

Iltapala 2
Tämä on pysynyt samana, eli pari viipaletta leipää päällisillä.

Pohdintaa
Olen todella laiska laskemaan kaloreita, ja mieluummin teen lisäykset ihan kokeilemalla. Jossain määrin saatan hyödyntää makroilua, mutta senkin suhteen laiskuus tahtoo päästä voitolle. Tästä syystä olen mieluummin koostanut ruokavalioni viime aikoina kroppani tarpeiden mukaan ja treenin intenviisisyyden mukaan. Kuten huomattavissa on, muutamista pysyvyyksistä huolimatta nuo ruokapäiväkirjat eroavat toisistaan aika tavalla.

Energiamäärää laskevat jonkin verran erityisesti light -tuotteet. Kovien rasvojen suhteen olen joutunut sellaisiin siirtymään, kiitos kolesteroliarvojen. Mainittakoon että kuulun siihen, varsin suomalaiseen joukkoon, jolla taipumus on puhtaasti geeniperimässä. Valkoinen, ns. teollinen sokeri puolestaan aiheuttaa vähänkin suuremmissa määrissä.. no, harmillisia sivuvaikutuksia. Toinen haasteellinen asia on makumieltymykseni: en pidä ns. herkuista tai roskaruuasta. Tällöin esimerkiksi korkeaenergisempiä ruokia tai välipaloja ei tule nautittua, ja vaadittava energiamäärä on saatava ns. kunnon ruuasta. Lisäksi ruokavalioni on erittäin kasvispitoinen, mikä toisaalta on erittäin positiivinen asia. Olettaisin??Kuvahaun tulos haulle veggies


Jotta rehellisyys pysyisi, kuvaamani ”menu” oli ns. hyvien päivien versio, mutta onneksi sellaiset päivät ovat lisääntyneet merkittävästi. Huonompinakaan päivänä ero ei ole suuri, mutta esimerkiksi tuo kevyen lounaan smoothie saattaa siirtyä illaksi, jolloin pientä vähennystä tulee. Jatkossa tavoitteeni on saada nuo hyvät päivät ns. normaaleiksi päiviksi.

Alkuvaiheessa ”dieettiäni” satsasin tosiaan proteiiniin. Ei siitä suoranaisesti haittaa ollut, mutta yleistä jaksamista proteiini ei lisännyt. Vasta kuluneen vuoden aikana olen suostunut uskomaan hiilihydraattien vaikutukseen. Tietenkin proteiini on tärkeä osa erityisesti aktiiviliikkujan ruokavaliota ja pitää nälkääkin suhteellisen hyvin. Hiilihydraatit kuitenkin ovat ne ensisijainen ”polttoaine”, eli varsin oleellinen energiamuoto jaksamisen kannalta. Joku suunhoidon ammattilainen saattaa kauhistella syömiskertojen suurta määrää, mistä muuten puuttuu kasvisten napostelu. Lyhyet välit ruokailukertojen välillä on kuitenkin sopinut minulle hyvin. Energiaa tulee tasaisesti, ja vatsaystävällisyyskin pysyy mukana. Mutta vaikka hiilihydraattien tehoa hehkutankin, kroppani ei siedä ”hiilariövereitä”. Tästä syystä skippaan kermaiset pastat ilman kasviksia.

Kuvahaun tulos haulle whole wheat Mm. täysjyvä toimii.. 


Tähän loppuun voisi todeta, että näillä eväillä mennään eteenpäin. -Kirjaimellisesti. Mukavia hellepäiviä kaikille, älkääkä skipatko aterioita ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti