lauantai 17. helmikuuta 2018

Oheislajeja taitoluistelulle osa 2.

Taitoluistelun kannalta hyviksi havaittujen oheislajien esittely jatkuu! Ensimmäisen osion lölytää täältä. Tulevista lajeista on jälleen huomattavissa laaja valikoima sekä se, että lajin ei tarvitse ”muistuttaa” taitoluistelua. Myös edellisessä tekstissä tuli todettua, että mikä tahansa liikuntamuoto tukee tavalla tai toisella, sillä liikunta itsessään on täynnä hyötyjä. Joissain lajeissa puolestaan korostuvat tietyt asiat, kuten keskivartalonhallinnan kehittäminen, kunnon kohottaminen tai vaikkapa jalkalihasten kehittäminen. Kaikki nämä ovat suureksi hyödyksi luistelun kannalta. Toisaalta uskon, että oheislaji joka eroaa luistelusta täysin, on virkistävää vaihtelua ja pitää näin ollen motivaatiota yllä.

Sirkus, akrobatia ja telinevoimistelu
Tämä laji ei ollut minulle entuudestaan aivan tuttu. Toki olen ihastellut erilaisia sirkuslajeja, mutta lähinnä ruudun ääressä. Kun perehdyin aiheeseen hieman enemmän (joskin pintapuoleisesti), sirkus ”lajina” osoittautuikin monipuolisemmaksi kuin olin tajunnut.

Valmentajana suosittelen oheislajiksi esim. Aikuisille tarkoitettua sirkusharrastusta. Lajissa yhdistyy kokonaisvaltaisuus kuten esim. Esittäminen, ilmaisu sekä vaativat koko kehoa kuormittava fyysinen suoritus & liikkuvuus.”

Kuvahaun tulos haulle trapeze artist silhouette

Sirkuslajeja (jos tämä on oikea määritelmä?) on monia. Jokaisessa ilmaisui kuitenkin on voimakkaasti mukana, sillä esitykseen liittyy oma tarinansa. Fysiikkaa vaativia sirkuslajeja ovat mm. lattia –ja ilma-akrobatia sekä tasapainoilu. Jokainen mainituista vaatii tarkkuutta ja kehonhallintaa sekä toisaalta myös notkeutta. Vaikka jäällä mennään harvemmin käsien varaan, käsilläseisonta –ja kävely, kärrynpyörät yms. vahvistavat ylä –ja keskivartaloa, mikä taas auttaa jäällä. Vaikka ylävartalon työskentely jäällä on hieman ”näkymätöntä”, tekee ylävartalo paljon työtä esimerkiksi pirueteissa, liu'uissa ja myös hypyissä asennon ylläpitämisessä.

Akrobatia kuuluu myös telinevoimisteluun. Olen muutamilta lajia harrastavilta luistelijoilta kysynyt lajien yhteensopivuutta, ja kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä.

Mä aloitan tänään telinevoimistelun aikuisten alkeisryhmässä. Ajatuksena juurikin luistelun tukeminen, coren kehittäminen ja liikehallinta jne. Salilla pitäis myös jaksaa tehdä ja harjoitella oman kehon painolla, core tärkeimpänä ja sitten perus rotaatiohyppyjä jne.”

Kuvahaun tulos haulle gymnastics silhouette

Telinevoimistelussa voi tehokkaasti kehittää keskivartalonhallintaa, mikä jäällä on todella suureksi eduksi. Lisäksi telinevoimistelussa perusliikkeiden ”suoritusympäristöt” vaitelevat. Lienee esimerkiksi täysin oma haasteensa tehdä kärrynpyörä puomilla kuin permannolla.

Jooga
Joogassa ns. ”alalajeja” löytyy todella runsaasti, ja lisää varmasti tulee. Vaikken lajin suhteen asiantuntija olekaan, uskallan väittää joogan olevan lihaskunnon ja liikkuvuuden ohella kehittävän myös keskittymiskykyä. Erityisesti astangajooga on koettu tehokkaaksi lajiksi kehonhallintaa ajatellen.

Mulla astangajooga:)Oikeesti selkä ojentunut, coren hallinta ihan eri luokkaa ja mitkä muskelit hartioissa8-)Kaikki tämä auttaa erityisesti hallitussa perusluistelussa ja hypyissä

Kuvahaun tulos haulle yoga cartoon

Hypyt ja piruetit vaativat toimivaa kehonhallintaa. Suora asento ilmassa tai pyöriessä on aivan muuta, kuin paikoillaan seisten. Erityisesti pyöriessä moni vaistomaisesti painuu kumaraan, mikä lienee luontainen reaktio tasapainon säilyttämiseksi. Voi ajatella, että kumarasta on helpompi ottaa käsillä vastaan jos kaatuminen yllättää. Valitettavasti suora kroppa on avain onnistuneeseen hyppyyn sekä esimerkiksi (seisoma)piruettiin. Vaikka pirueteissa on lukuisia asentoja, on seisomapiruetti tärkeä hallita jotta variaatiot onnistuisivat.

Jooga on erittäin hyvä laji myös keskittymiskyvyn kehittämisessä, ja kyseinen ominaisuus on jäällä eduksi.

Pyöräily ja lenkkeily
Entä jos liikkuminen sisätiloissa kyllästyttää? Onneksi kestävyyden ja lihaskunnon harjoittaminen ei aina vaadi sisätiloja tai kuntosalia. Esimerkiksi pyöräily mahdollistaa niin kestävyyden kuin reisilihasten harjoittamisen. Samalla voi nauttia niin ulkoilmasta kuin maisemista.

Pyöräily pitää greisien isot voima- ja vauhtilihakset ja pohkeiden teränkäyttölihakset kunnossa kesäkauden aikana. Tehokas pyöräily kehittää myös ylävartalon hallintaa. Vastaavasti pyöräilykauden alkaessa paikat ovat valmiiksi iskussa ja voi ajaa pykälää isommalla vaihteella kuin ellisenä kesänä. Kannatan siis kausivaihtelua.”

Kuvahaun tulos haulle cycling silhouette

En ole maastopyöräilyä kokeillut, mutta uskon sen olevan erittäin tehokas myös tasapainon harjoittamisen kannalta. Koska pyöräily eroaa luistelusta, laji voi olla erittäin hyvä vaihtoehto heille, jotka hakevat oheislajista vastapainoa luistelulle. Lenkkeilyä voisi luonnehtia vaikutuksiltaan samankaltaiseksi. Riippuen asuinalueesta, lenkkeily erityisesti luonnon lähettyvillä on varmasti monelle todellista hermolepoa! Lenkkeilyn voi muokata itselleen sopivaan muotoon. Se voi olla palauttavaa ja henkisesti voimaannuttavaa liikkumista, jossa itse ympäristö on pääroolissa.

Toisaalta pyöräilystä ja lenkkeilystä saa erittäin tehokasta muuttamalla ne intervalli -tyyppiseksi harjoitteluksi, eli lisäämällä tehoa välillä maksimitasolle. Eli sopivin väliajoin poljetaan niin täydellä teholla kuin mahdollista (turvallisuustekijä huomioiden..) tai otetaan kunnon spurtteja erityisesti ylämäissä. Jos minulta kysyttäisiin mielipidettä, kehottaisin kuitenkin harrastamaan lenkkeilystä ja pyöräilystä myös sitä ”hermolepoversiota”, jolloin niin kroppa kuin mieli saa hieman palautua.

Kuvahaun tulos haulle keskuspuisto

Jumppa ja venyttely
Kun käytettävissä olevaa aikaa on vähemmän, tai sitten aikataulut eivät sovi ryhmäliikuntaan tai muihin ohjattuihin tunteihin, omatoiminen harjoittelu on kätevä ratkaisu. Kuntosali ei ole jokaisen paikka, mikä on ainakin minusta on täysin ymmärrettävää. Vaikka kuntosalilla voi harjoitella enemmän omien aikataulujen mukaan, oma rauha saattaa jäädä vähemmälle. Ns. ”kotitreeni” on siitä kätevä vaihtoehto, että harjoittelun kohteen, tyylin ja ajankohdan voi määrittää itse.

Nykyisin jumppaan ja venyttelen kotona. Lisäksi pitkät kävelylenkit. Hiihtäisin jos olisi lunta.”

Itsenäisellä jumpalla ja venyttelyllä voi loistavasti vahvistaa taitoluistelussa tarvittavia lihaksia sekä huolehtia liikkuvuudesta. Toki ripaus itsekuria ja järjestelmällisyyttä voidaan tarvita, jotta kotijumpista tulisi tapa. Itselläni erityisesti keskivartalotreenin ohelle kuuluvat mm. uutisten kuunteleminen, tai sitten taustalla voi pyöriä jokin tv-sarja. En itse ole pahemmin perehtynyt DVD:ihin tai esimerkiksi Youtuben liikuntavideoihin, mutta olen kuullut niistä positiivista palautetta.

Kuvahaun tulos haulle stretching cartoon

Yhteenvetoa
Lajit vaihtelivat siis mukavasta sirkuksesta pyöräilyyn, eli varsin laidasta laitaan! Vaikka meidän aikuisihmisten harjoittelua tahtovat rajoittaa harmilliset ja vieläpä pakolliset velvollisuudet, voi näistäkin lajeista valita jälleen useampia. Lisäksi on hyvä muistaa kausittaisuus. Omalla kohdallani esimerkiksi lenkkeily ja pyöräily jäävät vähemmälle vaihtuen ”sisäversioihin”, mutta kevään ehtiessä riittävän pitkälle tulevat hölkkälenkit takaisin kuvioihin. Kausittaisuus puolestaan voi hyvin toimia motivaatiota lisäävänä tekijänä. Toisaalta näin talvella hiihto on loistava laji kunnon kohottamisessa, mutta toisaalta myös ihan ulkoilusta nauttimisen kannalta.

Vaikka akrobatia ja telinevoimistelu saattavat kuulostaa osan korvaan ”hurjilta” vaihtoehdoilta, näistä kiinnostuneiden ei tarvitse deletoida kyseisiä lajeja vaihtoehtojen joukosta. Riippuen toki paikkakunnasta, jokainen mainituista on mahdollista aloittaa aivan alkeista. Eli kenenkään ei tarvitse entuudestaan osata moninkertaisia voltti -tai flikkisarjoja, taipua ”ylispagaattiin” tai edes siltaan. Aikuisille on (yleensä) tarjolla alkeisryhmiä, jolloin kuperkeikkakaan ei ole pakollinen taito.


Mitään ei siis tarvitse osata entuudestaan. Samaa voisin sanoa myös muista lajeista. Toinen kynnys osalle voi olla heikohko kunto (siis henkilökohtaisen arvion mukaan). Tässä kohtaa olen valmis antamaan kaiken myötätuntoni, sillä minunkin on vaikea kokeilla sellaisia lajeja, joissa pelkään väsähtäväni. Toisaalta on hyvä muistaa, että jokaisella on lähtötaso. Pilates -liikkeet voivat alkuun tuntua todella raskailta, etenkin jos keskivartalon syviä lihaksia harjoittaa ensimmäistä kertaa. Jokainen meistä joutuu kokemaan alkurävellyksen, maitohapot lihaksista, notkeutta vailla olevat raajat sekä surkean kestävyyskunnon. Mutta alkukankeus poistuu sitä mukaa, kun haasteellista asiaa toistaa maltillisesti, mutta myös riittävän usein. Eli rohkeasti vain kokeilemaan, mutta liikkumisen iloa unohtamatta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti