maanantai 26. helmikuuta 2018

Haaste aikuisille: Temppuiluliikkeitä osa 5.

Taas olisi temppuiluhetken aika! Jälleen tarkoituksena olisi soveltaa vanhaa uuteen sekä tuoda hieman lisää haasteita muun muuassa yhdistelmien kautta. Tätä ennen kannattaa opetella riittävän hyvin muun muuassa kuperkeikka etu–ja takaperin. Ohjeet löytyvät täältä. Lisäksi kärrynpyörä olisi hyvä hallita, sillä luvassa on variaatioita ja yhdistelmiä. Kuperkeikkaa käsittelevästä tekstistä löytyvät ohjeet myös alkulämmittelyyn, eli käykäämme itse asiaan!

Arabialainen kärrynpyörä
Kun tavallinen kärrynpyörä alkaa sujua, voi kokeilla arabialaista. Aika usein arabialainen kärrynpyörä nähdään esimerkiksi ennen flikkiä (puolivoltti taaksepäin). Ammattilaisille tiedoksi, etsiessäni teknistä tietoa arabialaisesta kärrynpyörästä törmäsin hieman noloon ilmiöön, itseni kannalta siis. En tiedä kuuluuko oikeaoppiseen arabialaiseen kärrynpyörään lisätä voltti, mutta näin monessa videossa on tehty. Eli tässä otan sivistävää tietoa vastaan! Mutta nyt julkeasti käytän samaa nimikettä tästä, ainakin osasta kyseistä liikettä. 

Tekniikka ei vaikeudu paljoa tavallisesta kärrynpyörästä. Lähtö on samanlainen, mutta vartalo kääntyy ilmassa niin, että alas tullaan selkä menosuuntaan. Arabialainen kärrynpyörä voi vaatia muutaman yrityksen jotta ”navigointi” onnistuisi. Omalla kohdallani voin tunnustaa, että ns. huonommalla puolella arabialainen tuottaa hieman vaikeuksia. Mutta toistoja vaan niin eiköhän luonnistu jonain päivänä!

Kuvahaun tulos haulle arabialainen kärrynpyörä


Kärrynpyörä yhdellä kädellä
Tämä liike vaatii hieman enemmän keskivartalolta. Itse puhun ”navigointikyvystä”, sillä on keskityttävä että liike menee sivusuuntaan. Kärrynpyörä yhdellä kädellä ei suoranaisesti ole liikkeenä vaikea, mutta vaatii hieman enemmän keskittymistä etenkin hartioiden ”pitoon”. Muutama ensimmäinen yritys jäädä ns. matalaksi, mikä ainakin omalla kohdallani johtui puhtaasti arkuudesta. Mutta muutaman yrityksen jälkeen sitä uskaltaa ponkaista enemmän pystysuoraan asentoon. Ns. huonommalla puolella tämä liike voi ainakin alkuun olla hieman pirullinen, sillä paino on kokonaan yhdellä kädellä. Toisaalta tällaisillä liikkeillä myös heikomman puolen lihakset saavat mukavasti ärsykettä.

Kuvahaun tulos haulle cartwheel one hand

Käytännössä tekniikka on tosiaan sama kuin tavallisessa kärrynpyörässä, mutta ”jälkimmäisenä” tuleva käsi pidetään esimerkiksi selän takana. Liikkeeseen kannattaa lähteä aika ronskisti, sillä jalat osoittavat helpommin kohti kattoa. Jos tämä liike ei onnistu parilla ensimmäisellä yrityksellä, ei todellakaan kannata luovuttaa! Kärrynpyörä yhdellä kädellä vaatii jo jonkin verran enemmän rohkeutta. Kärrynpyörää tehdessä olen ainakin itse ajatellut ”painavani” kämmenellä lattia, jolloin hartioihin ja olkapäähän tulee riittävä pito.

Yhdistelmiä
Aikaisemmin tulikin kirjoitettua liikkeiden sitomisesta toisiinsa (tai yhdistämisestä) sekä harjoittelutyylin hyödyistä. Tässä olisi pientä yhdistelmää, jossa pääsee kertaamaan vanhaa, mutta samalla soveltamaan uuteen. Olen kokenut liikkeiden sitosen todella loistavaksi aivojumpaksi fyysisen harjoittelun ohella, sillä keskittyminen välittömästi seuraavaan liikeeseen on haasteellista. Lisäksi aiemmin opettua liikettä tulee harjoiteltua erilaisissa puitteissa kuin normaalisti, sillä aikaisemmin liikettä on harjoiteltu vain yksittäisenä.

Mikäli ette ole aikaisemmin kokeilleet liikkeiden sitomista/yhdistämistä, älkää vaipuko epätoivoon jos muutama ensimmäinen kerta menee pieleen! Kannattaa aluksi aloittaa hitaasti, ja pitää vaikka pieni keskittymistauko ennen seuraavaa liikettä. Vähitellen aivot ja kroppa oppivat yhteistyöhön, ja liikkeet menevät sujuvammin. Tässä muutamia hyväksi havaittuja yhdistelmiä:

- Kuperkeikka eteenpäin – X-hyppy
- Kuperkeikka taaksepäin X-hyppy
- Kärrynpyörä – X-hyppy – kärrynpyörä

Kuvahaun tulos haulle x-jump cartoon


Jälkimmäisessä kärrynpyörä -kombossa suosittelen tekemään kärrynpyörät eri suuntiin, jotta ”huonompi” puoli saa myös harjoitusta. Kärrynpyörä tahtoo herkästi jäädä matalaksi, ja yritys puolittaiseksi. Itse pyrin (joskus onnistuneestikin?) panostamaan myös huonompaan puoleen keskittymällä erityisesti jalkojen tähtäämiseen suoraan ylös. Aluksi jalat nousivat korkeintaan vaakatasoon, sillä keskittyminen sekä kärrynpyörään että hyppyyn oli vaikeaa. Pikku hiljaa homma kuitenkin muuttui sujuvammaksi. Ja yhdistelmiä voi keksiä monenlaisia. Olin kirjoittaa ”vain mielikuvitus on rajana”, mutta mielikuvituksen ohella yhdistelmät vaativat jonkin verran myös tilaa. Mutta erityisesti kesäharjoituksena näitä yhdistelmiä todella hauska tehdä!

Mukavaa treeniä ja koittakaa pysyä lämpimänä pakkasesta huolimatta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti