perjantai 9. helmikuuta 2018

Oheislajeja taitoluistelulle osa 1.

Taitoluistelu on lajina todella monipuolinen. Vaikka harjoittelu ei olisikaan tavoitteellista, voi harjoittelua tukea erilaisilla oheislajeilla. Kyseessä on siis liikuntalaji, joka tavalla tai toisella tukee päälajia. Toisaalta lajit voivat myös täydentää toisiaan. Toisaalta oheislaji voi toimia myös virkistävänä vaihteluna, ja toisaalta tuoda luisteluun uusia ideoita. Oheislajin kautta voidaan myös kohottaa niin kestävyyttä kuin lihaskuntoa, mikä taas tukee kehittymistä jäällä.

Erityisesti lapsilla baletti lienee lähes pakollinen oheislaji, mikä on täysin ymmärrettävää. Baletti kehittää ryhtiä, notkeutta, liikkumista musiikin tahdissa ja ennen kaikkea ilmaisua. Osassa aikuisluistelua tarjoavissa seuroissa on myös aikuisille tarjolla ns. oheisharjoittelu jääharjoitusten lisäksi. Näihin liittyy mm. kuntoharjoittelua, hyppyjä, notkeuden ja koordinaation harjoittamista yms. Kokemuksen perusteella voin muuten todeta, että nämä oheisharjoitukset eivät aina ole aivan kevyimmästä päästä!

Kuvahaun tulos haulle jumping rope Että minä inhoan tätä rakkinetta...

Millaiset oheislajit sitten toimivat taitoluistelun rinnalla? Olen tekstiäni varten kysellyt asiaa aikuisluistelijoilta. Tekstini tavoitteena on auttaa oheislajia etsivää löytämään itselleen sopiva laji, mutta ei väittää yhdenkään lajin olevan ainoa ja oikea vaihtoehto. Liikunta itsessään kohottaa kuntoa, terveyttä ja mielialaa. Oheislajeja ei kuitenkaan tarvitse olla yhtä ainoaa, vaan useita. Tällöin harjoittelu on monipuolista ja tukee niin lihaskuntoa, kehon liikkuvuutta kuin kestävyyttäkin.

On myös hyvä muistaa, että meillä aikuisilla on ajoittain omat, usein fyysiset rajoitteemme, jolloin jokainen laji yksinkertaisesti sovi. Baletti pehmeillä tossuilla esimerkiksi menee minulla juuri ja juuri, mutta minun jalkaterilläni ei ole mitään asiaa kärkitossuille. Mutta tässä siis muutamia lajeja, joista vastaajilla on ollut erittäin positiivisia kokemuksia:

Baletti ja tanssilliset lajit
Nämä lienevät niitä tunnetuimpia oheislajeja, eikä suinkaan turhaan. Baletti on loistava kehittämään koordinaatiota, tasapainoa, notkeutta, ryhtiä ja ilmaisua. Musiikeista ja tunnetuista baleteista voi myös saada inspiraatiota vaikkapa kisaohjelmaan! Jalkojen ohella baletissa keskitytään todella paljon myös ylävartalon asentoon. Esimerkiksi hartioiden tulee olla takana ja lapojen lähellä toisiaan. Tämä asento on jäällä myös tärkeä, ja tekee asennosta ryhdikkään. Lisäksi baletissa jalat pyritään pitämään nk. aukikierrossa, mikä jäällä auttaa esimerkiksi linjeerauksessa. Siis liuku jossa jalaterät osoittava suoraan sivusuuntaan.

 Kuvahaun tulos haulle ballet turn out

Baletti ei kuitenkaan lajina ”istu” kaikille. Lähestymistapa on varsin pedantti, ja osa kokee lajin ”jäykäksi” ja turhan paljon sääntöihin sidotuksi. Onneksi tanssilajien valikoima on todella laaja.
Minä entisenä luistelijana ja nykyisenä tanssikouluammattilaisena koen usein ahaa elämyksiä juurikin tanssitunneilla. Olinpa oivaltanut tämän kun luistelin jne. Tämän pohjalta suosittelen show, balettia tai dance- lajeja luistelijoille”

Muun muuassa jazz-tanssi on koettu loistavaksi oheislajiksi.

olen myös harrastanut balettia mutta se oli omalle luonteelle ihan liian 'jäykkää' hommaa. Jazz on erittäin hyvä vaihtoehto jos kaipaa hieman räväkämpää ja taiteellisena menoa ja vahvempaa tulkinnan vapautta.”

Kuvahaun tulos haulle jazz dance

tanssin (ja tanssin edelleen) jazzia, jonka tekniikka perustuu pitkälti balettiin mutta on ilmaisultaan ja liikekieleltä hyvin paljon vapaampaa. Vaikka olen ollut nyt vain pari kertaa tauon jälkeen jäällä niin tuntee jo huiman eron entiseen niin keskivartalon hallintaan, yleiseen tasapainoon, voimaan, yläselän lihaksiin, jalan ojennuksiin ja aukikertoihin, käsien asentoihin, lantion asentoon ja pään kääntöihin liittyen. Edistää siis vahvasti myös kykyä kantaa itsensä jäällä niin, että näyttääkin joltain. Jos joskus lähden vielä kisaamaan, niin tästä on huima apu.”

Jazz-tanssi siis liittyy ilmaisun ohella paljon kehonhallintaa vaativia liikkeitä, joiden hyödyt luonnollisesti heijastuvat myös jäälle. Vaikka luistelussa jalat ovatkin suuressa roolissa, ylä –ja keskivartalo ovat myös tärkeä työkalu elementtien hallitsemisessa. Baletissa ominaista aukikiertoa harjoitellaan myös. Eli kumpi tyylilaji paremmin kenellekin sopii, mutta molemmista on yhtä suuri hyöty. Muita tanssilajeja ei esille noussut, mutta uskon esimerkiksi show-tanssin tukevan taitoluistelua, sillä tyylilajiin kuuluvat myös notkeus, kehonhallinta sekä jazz-tanssin elementtejä. 

Kamppailulajit
Tämä tuli minulle yllätyksenä! Mutta luettuani lajin hyödyt luistelua ajatellen, en voinut kuin nyökytellä myöntävästi.

Kickboxing Taekwondo kohottaa kuntoa kehittää tasapainoa ja nopeutta. (Ei auta jos luistimien terotukset pielessä. Lisää lihasvoimaa.

Samantyyppisiä harjoitteita kuin luisteleoheisissa. Vaihtoehtoharjoittelua niille jotka eivät ole baletti-ihmisiä.

Kuvahaun tulos haulle kickboxing silhouette

Näiden lajien harjoittelu ei ole kevyimmästä päästä, eli kunto kasvaa varmasti!

Lämmittelyssä samoja liikkeitä kuin luistelun oheisissa. Hyppynarua, punnerrusta, kiihdytysjuoksua, venyttelyitä, tasajalkahyppyjä, rotaatiohyppyjä, tasapainohrjoitteita, jne ehkä nopeampi tempo. Harjoitellaan poomsae teakwondossa eli liikesarjoja ( puolustus ja hyökkäysliikkeet näkymättömän vastustajan kanssa) jotka opetellaan ulkoa. Luistelussa koreografia ohjelmassa tavallaan sama. Harjoittelen nyrkkeilysäkin kanssa."

Laji kehittää vartaloa kannattavia lihaksia myös ylävartalon kierto samaa mitä luistelussa. Luistelu vaatii hyvää kuntoa kuin myös.”

Erityisesti lämmitelyyn liittyy siis paljon sellaisia liikkeitä, joita käytetään myös luistelun oheishrarjoittelussa. Tässä yhdistyvät niin koordinaatiota kehittävät, kuin kuntoakin kohottavat harjoitukset. Luulen myös, että kamppailulajit osaltaan kehittävät myös keskittymiskykyä, mistä on suuri etu niin jäällä kuin arkisessa elämässä.

Pilates
Pilates liikuntamuotona on laajalti todettu hyödylliseksi. Se kehittää monia kehonosia, jolloin lihakset vahvistuvat tasapuolisesti. Huomio kuitenkin keskittyy erityisesti keskivartalon lihaksistoon. Pilateksen liikkeet kehittävät voimaa, mutta huomio ei ole lihaksen kasvattamisessa.

Kuvahaun tulos haulle pilates cartoon

Pilatesharjoitteet kehittävät erityisesti keskivartalon lihaksia, eli selän ja vatsan aluetta. Huomio keskittyy erityisesti keskivartalon syviin lihaksiin, jotka ovat olennaisia esimerkiksi hyvän ryhdin kannalta. Tästä syystä pilates toimii hyvin oheislajina taitoluistelulle, sillä keskivartalon lihakset ovat todella merkittävässä roolissa. Pilates sopii erityisesti heille, jotka kaipaavat voimaa vaativaa lajia, mutta leppoisammalla tempolla. Tosin liikkeiden suorittaminen nimenomaan hitaasti tuo liikkeisiin mukavasti vastusta.

Yhteenvetoa..
Tässäpä muutamia toimiviksi todettuja oheislajeja. Kuten huomattavissa on, vaihtoehtoja on monia, ja tässä on vasta puolet. Jos baletti ja tanssit eivät tunnu omalta ”jutulta” tarjoavat kamppailulajit yhtä lailla kunnon kohotusta sekä koordinaatiokyvyn kehittämistä. En usko että yksikään liikuntamuoto oheislajina on turha, sillä kaikki liikunta on varmasti vain hyödyksi. Mutta jos ajattelee taitoluistelua lajina, siinä korostuvat jalkojen hyvän lihaskunnon ohella keskivartalon lihasten hallinta, notkeus, koordinaatiokyky sekä hyvä peruskunto. Lajit jotka ”esittelyteksteissäni” tulevat esille, tukevat näitä osa-alueita. Lisäksi on hyvä muistaa, että oheislajeja voi hyvin valita useita.

Kuvahaun tulos haulle difficult to choose

Tietenkin meillä aikuisilla aikatauluja tahtovat rajoittaa harmilliset velvollisuudet, mikä puolestaan rajoittaa mahdollisuuksia harrastaa niin montaa lajia kuin tahtoisi. Voihan epäreiluus! Mutta jos aikaa liikunnalle löytyy esimerkiksi tunnin verran päivässä kellonaikaan X, voi hyvin käydä esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa pilates -tunnilla ja kerran viikossa vaikkapa jazz -tanssitunnilla (tai mikä sattuu kiinnostamaan). Itse kuulun ”rajoittuneeseen” ryhmään, eli keskityn enemmän korkeintaan pariin lajiin. Osa taas kaipaa enemmän vaihtelua, jolloin esimerkiksi ryhmäliikuntatunteja tarjoavat kuntoilukeskukset ovat oiva ratkaisu! Yhteenvetona voisi todeta, että jokaiselle löytyy jotakin, ja sopivalla kokoonpanolla.

Mukavia treenihetkiä kaikille! Varoitus: Tekstille on luvassa jatko-osa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti