perjantai 10. joulukuuta 2021

Viikkokuulumisia: Joulun odottelua ja väsymystä

 Kuluneen viikon aikana suurena ylellisyytenä on ollut pitkä viikonloppu! Pienimuotoiset jouluvalmistelut etenevät pikku hiljaa siinä missä opinnotkin. No, ensi viikolla on neuvolakäynti. ehkä osaavat kirjaimellisesti neuvoa. Vaikkei mitään dramaattista ole ilmennyt, aivan oppikirjamaisen ihanteelliseksi tämä raskaus ei osoittautunut. Mutta onneksi moni asia on mennyt myös mukavasti!

Väsymys painaa

Tässä kohtaa on vaikea arvioida liittyykö väsymys raskauteen, töihin, vai ehkä pitkällä olevaan syksyyn. Tai ehkä nuo kaikki ovat taustalla? Onneksi ensi viikolla on neuvola missä pääsee puhumaan. Mikä tosiaan hieman lohduttaa on lähestyvän joulun ohella odottava joululoma. Itselleni tällainen toimintakyvyn jatkuva laskusuunta ottaa koville. Vaikka miten tässä yrittää psyykata itseään, tuntuu turhauttavalta kun milloin mikäkin asia käy viikko viikolta haasteellisemmaksi. 

En ole optimismin ammattilainen: hieman hirvittää mitä viimeinen kolmennes tuo tullessaan. -Siis ennen äitiysvapaata kun työt vielä jatkuvat. Epärealistista ehkä, mutta kieltämättä toivon että alkuvuodesta energisyys tekisi taas tuloaan. No, tilastollisen todennäköisyyden valossa toiveeni ei välttämättä toteudu. Toisaalta.. tällaistahan tämä on: odottamista, mukautumista ja sopeutumista. 

Supistusten ja istukan varomista

Saatoin päästä alkuraskaudesta pelkällä "kestokrapulalla". Keskiraskauden aikana päivittäisiksi vieraiksi ovat saapuneet supistukset. Onneksi nämä ovat olleet ns. harjoitussupistuksia, mutta ovat selkeästi yhteydessä mm. stressiin ja fyysiseen rasitukseen. Suureksi onneksi kohdunkaulun tilanne oli hyvä, eli siltä saralta ei tarvitse pelätä. Toisaalta tilanteen pitäisi pysyä samana vielä ainakin nelisen kuukautta. 

Rakenneultrassa vauvalla tosiaan oli kaikki hyvin ja moni muukin asia vaikutti olevan kunnossa. Istukan sijainti sen sijaan vaati vielä yhtä kontrolliultraa. Istukka on takana, mutta liian alhaalla. Tästä ohjeistukseksi tuli varominen. Tämän enempää minua ei asiasta informoitu, mutta oletan istukan sijainnin vaikuttavan synnytystapaan. Kyllä nämä asiat osaltaan stressaavat ja aiheuttavat epävarmuutta. 

Liikettä tuntuu!

Tämä piristää! Tässä vaiheessa (RV21+5) liikkeet eivät ole vauvan "potkunyrkkeilytreeniä) vaan töytäisyjä, muljahtelua ja naputusta. Keskimmäinen tulee kaiketi ties mistä kuperkeikoista ja jälkimmäinen ultrassa osoittautui potkimiseksi. Jonkinlainen päivärytmiin viittaava alkaa myös ilmetä. Kas kummaa, aktiivisin aika on iltaisin ja öisin. Toistaiseksi vauvan liikkeet eivät pidä minua hereillä, huomaan ne lähinnä kun itse herään kerran pari yössä. Kuukauden kuluttua tilanne voi oman heräilyn suhteen olla toinen.. 

Ja oma liikkuminen?

Vauvan liikkuminen lisääntyy, omani vähenee. Ajoittain tämä turhauttaa, mutta väsymys on hyvä motivattoori. Lenkkeilyä olen saanut jatkettuja, mutta kerrat ovat harventuneet. -Ainakin pidempien lenkkien. Kerran pari viikossa on onnistunut. Muuten liikkuminen on tapahtunut useammassa mutta pienissä erissä. Tähän kuuluvat mm. kävelymatkat töihin, kauppaan, kirjastoon sekä mammajooga. 

Tällä hetkellä panosta kehon valmisteluun loppuraskautta, synnytystä ja palautumista varten. Tästä syystä esim. venyttely sekä "olennaisten" lihasten vahvistaminen ovat tärkeässä roolissa, samoin tasapainoharjoittelu kehon valmiuksien mukaan. 

Joulun odottelua..

Joululahjojen hankinta on viimein edennyt selkeästi voiton puolelle! Kämppä kaipaisi vähän pientä lisäkoristetta. Ehkä jokunen lumihiutale ikkunalla voisi toimia.. Se legendaarinen valkea joulu taitaa jäädä tänä vuonna väliin ainakin täällä etelämpänä. Mutta oikealla asenteella ja mielentilalla joulu on joulu. Mielentila lienee haasteellisin vaikuttaja, sillä erityisesti mieltä painavat asiat tahtovat vaikuttaa yleistunnelmaan. 

Mitä seuraavaksi? Jonkinlaista joulusiivousta olen tehnyt, mutta pienissä erissä. -Kuten ilmeisesti kaiken muunkin. Tämä ruokapöydän ja työpöydän välimuoto kaipaisi pientä järjestämistä, samoin vaatekomero. Kas, juuri ne ongelma-alueet! 

Eipä muuta tällä kertaa. Nyt lienee aika hieman oikaista.. 

Mukavaa pian alkavaa viikonloppua kaikille!

1 kommentti:

  1. Iltaa!
    Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?

    Iloista jouluarkea!��

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista