torstai 16. tammikuuta 2020

Viisi päivää ilman aamukahvia sitten 20 vuoteen..


Totta puhuen stressi -niminen vekkuli ja sen aiheuttamat oireet niin fyysisesti kuin henkisesti ovat olleet riesana jo pidemmän aikaa. Nyt puhutaan siis useammasta vuodesta. Koska stressin aiheuttajien poistaminen ei aina onnistu, pohdin voisinko vaikuttaa asiaan elämäntapojen kautta. Tässä kohtaa otin käyttöön Googlen, eli sen luotettavimman ohjekirjan josta vastaus löytyy mm. kaikkeen.


Haluaisin keksiä tässä vaiheessa useita selityksiä, mutta olen tainnut viime aikoina siirtyä yhä enemmän kofeiinin liikakäyttäjäksi. Rehellisyyden nimissä tämä on toistuvaa, eikä yritykseni vähentää kofeiinin määrä ole todellakaan ensimmäinen. -Eikä varmaan viimeinenkään. Googlen tarjoaman (aina luotettavan) informaatiolähteiden mukaan kofeiini kuuluu nk. stressihormonin, eli kortisolin eritystä edistäviin ihmeaineisiin. Sovitaan sitten näin, kärsivällisyyteni ei riitä lähdekritiikkiin. Kortisoli taas pitkällä aikavälillä ei ole terveyden kannalta hyväksi. -Selvä, sovitaan näin. Mutta kun kahvi on niin hyvää...


Kuvahaun tulos: cup of coffee


Ehdottomuus yliviivataan & päivä kerrallaan
Olen sitä tyyppiä jolle ehdottomuus sopii todella huonosti. En myöskään usko ehdottomuuden olevan paras keino stressin oireiden vähentämiseksi. Sen verran korkealta ajattelin kuitenkin hypätä, että vaihdan aamukahvin mustaan teehen. Palataan muihin vaihtoehtoihin myöhemmin.. Itse asiassa pidin siitä jo ala-asteiässä. Join aamuisin maidolla höystettyä mustaa teetä muistaakseni jo viidesluokkalaisena. Kahvinjuonti alkoi 14-15 -vuotiaana. Puolustus: en tupakoinut!


Aamukahvin skippaaminen on myös tilannesidonnaista, mutta yritän pitää sen yleisenä linjana. Esimerkiksi viikonloppuisin aamukahvin voisi sallia erityisesti jos yövyn muualla. Miksi aamukahvi? Pidän sen pakollisuutta sen verran mieleen iskostuneena, että haluan pääkoppani oppivan ettei aamukahvi ole välttämätön. Päivällä kahvia menee muutenkin vähemmän, jolloin yksi mukillinen menköön. Okei, iso mukillinen..Jostain pitää aloittaa?


Kuvahaun tulos: cup of coffee


Projektia helpottaa se hupaisa fakta, että kahvinkeittimen porinaa ei tarvitse ikävöidä. Teetä kun voi kätevästi laittaa kahvinkeittimellä. Addiktoituneet aivoni, siitäpä saitte! Hah! En myöskään tule asettamaan mitä aikarajoitetta, vaan projekti etenee päivä kerrallaan. Viikon ajan yritän kuitenkin ihan mielenkiinnosta seurata miten kroppani reagoi. Mitään suuria odotuksia ei ole, mutta kieltämättä haaveilen laadukkaammista yöunista, jonkinlaisesta mielen rauhoittumisesta (mielenrauha olisi epärealistinen toive) ja yksityiskohtiin menemättä vatsan rauhoittumisesta.


Ensimmäinen päivä
Eijeijeijei... ei tänään vielä!! Mitä parhaimmat olosuhteet: Yö meni päin.. juuri sitä, kiitos föhn – tuulen joka paiskoi parvekkeen laseja! Aamulla alistuneena laitoin keittimeen mustaa teetä puolen litran satsia varten. Kahvin makua en onneksi kaivannut. Laiskan aamun ja ”joululoman” (siirretty sellainen) kunniaksi lykkäsin keittimeen vielä vihreää teetä. Siinä vaiheessa muistin sen karun tosiasian, että keitin pitää varmaan putsata jatkossa useammin. Ahaa, diureettinen vaikutus.. pois alta risut ja männynkävyt!


Kuvahaun tulos: oh no text


Selvittyäni aamusta ilman kahvia päätin kokeilla olla ilman kahvia koko päivän. Huonojen yöuniten veltostuttamana mutta voimieni tunnossa tein kauppareissun, minkä ohessa ulkoilukin onnistui. Lepopäivän vuoksi kauppareissun ohella tehty 15 min. X 2 sai riittää. Kotosallakin meni hyvin. 


Lounasta, jälkiruuaksi taas teetä ja toiveikkain mielin eteenpäin. Ja sitten.. vähitellen otsaa alkoi kiristää, väsytti julmetusti ja vatsassa alkoi tuntua lievää kiertämistä. Okei, ensimmmäinen kahviton päivä sitten 20 vuoteen toki voi aiheuttaa pieniä vieroitusoireita, mutta onnistuneen aamun jälkeen tämä oli ikävä yllätys. Asiaa ei tosiaan helpottanut totaalisen pieleen mennyt yö. Ennen klo: 20 aloitin iltatoimet. Jostain syystä uni antoi odotuttaa itseään, suljin lukuvalon suunnilleen 21:15.


Nukuin kohtuullisen hyvin, eli herätin pari kertaa tavalliseen tapaan. Mitään selkeää vaikutusta kofeiinin vähentämisellä ei vielä ollut. Lisäksi edellinen, huonosti nukuttu yö saattoi helpottaa nukkumista.


Toinen päivä
Aamulla oli vaikeuksia nousta ylös, mutta seitsemän aikaan laahustin keittiöön ja aamuvenyttelyjen pariin. Tuota käynnistymisvaikeutta aamuisin on jatkunut jonkin aikaa, lieneekö loman vaikutuksia. Helvata että teki mieli kahvia. Ei, äkkiä teetä keittimeen ennen kuin kosken kahvipakettiin! Tänään mukillinen päiväkahvia on sallittu. Tee ilmeisesti helpotti tilannetta. Myöhemmin kokeilin ihan mielenkiinnosta lykätä keittimeen ruusunmarjateetä. Ai niin, se putsaaminen pitää muistaa..


Kuvahaun tulos: tea milk

Päätä ei särje ja olo on selkeästi energisempi kuin eilen, mutta yökin meni paremmin. Olo on kohtuullisen hyvä. Kai tästä päivästä jotain tulee. Kun luvattu päiväkahvi pääsi mukiin, se tuoksui ja maistui huolestuttavan hyvältä. Ei, ei keitetä enempää! Loppupäivä meni jo mukavasti ja jäällä hypyit tuntuivat kevyesti. Syitä voi toki olla tuhansia. Illalla väsymys tuntui ns. luonnolliselta väsymykseltä. Yö meni silti heräillessä tavalliseen tapaan, mutta en herännyt pirteänä.


Kolmas päivä
Vaikka yöllä tuli taas herättyä kerran pari (toinen taisi olla havahtuminen, ei suoranaista heräämistä), aamulla olo oli suhteellisen pirteä. Ongelmitta lykkäsin keittimeen mustaa teetä. Joo joo, siinäkin on kofeiinia mutta selkeästi vähemmän verrattuna kahviin. En tosin juo mustaa teetä kofeiinin vuoksi. Rehellisesti sanottuna kaipaan lämmintä juomaa johon voi lisätä tilkan maitoa.


Näin kolmantena päivänä olo ei toistaiseksi ole kuin ”uudella ihmisellä”, mutta ei kuitenkaan huonompi. Päivemmällä on yksi työasia, jossa houkutus kahvikupposeen on suuri, mutta kenties skarppaan.. Kas, kupponen jäi juomatta. Loppupäivä: ei probleemaa. Refluksivaivan oireet kiusasivat hieman, mutta se saattoi mennä myös (jälleen) liian nopeasti nautitun aterian piikkiin.. Yö jälleen kohtuullisesti. Heräsin kerran ja nukuin lähes herätykseen asti.


Neljäs päivä
Heräsin tosiaan 10 minuuttia ennen herätystä. Jo automaattisesti lykkäsin teetä keittimeen. Päätä ei särje eikä erityisemmin väsytä. Ainoa kivulias kohta on olkapää, mutta aiheuttaja on selkeä: eilen otettu influenssarokotus. Mokoma. Tänään saatan nauttia yhden mukillisen, tai sitten en.

Mukillinen jäi väliin, sen korvasi pussiteetä laadukkaampi versio vihreästä teestä. Päivällä vähän haukotutti, mutta kahvia ei tarvittu. Kotosalla vielä mukillinen lisää, tosin Lidlin pussiteetä tällä kertaa. Loppuilta meni täysin ongelmitta. Yöllä heräilin jälleen kerran pari (kannattaako tätä edes mainita..), mutta väsyneenä jolloin unikin tuli uudelleen ilman suurempaa draamaa.


Kuvahaun tulos: tea


Viides päivä
Loistavaa, tee oli jälleen itsestäänselvyys! Olisin voinut nukkua hieman pidempään, mutta myönnän että nukkumaanmeno venähti lähelle kymmentä eilen. Syytän kirjaa. Tämän ”sotasuunnitelma” pysyy samana: ehkä otan mukillisen kahvia päivällä, tai sitten en. Loppupäivää en osaa ennustaa, mutta kenties kukaan ei pakota sitä juomaan.


Yhteenvetoa
Ensimmäinen päivä oli tosiaan hirveä, eikä huonosti nukuttu yö ollut paras mahdollinen lisämauste kahvin vähentämisen aloittamiselle. Kieltämättä olen ylpeä itsestäni, sillä onnistuin muuttamaan 20 vuoden ajan päähän juurtunutta maneeria. En edelleenkään koe mitään merkittäviä mullisituksia olotilassa, mutta pari mukavaa muutosta on tapahtunut: Syke nousee lähinnä silloin kuin kuuluukin, eli fyysisen rasituksen yhteydessä. Lisäksi pari parina edellisenä yönä en ole herännyt pirteänä.


Ei huono siis. Tästä on hyvä jatkaa, ja kohta onkin kokonainen viikko täynnä. Ehkä annan itselleni siimaa viikonloppuna, ehkä en. Oikeastaan juuri tämä joustavuus on tehnyt projektista rennomman. Pysynkö viikonloppuna erossa aamukahvista? Se olisi toki toivottavaa, mutta sitten näkee miten käy. Tilastollisen todennäköisyyden (viiden päivän, ei 20 vuoden perusteella) kannalta onnistuminen on mahdollinen vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti