Jos
aivan rehellisiä ollaan, ainakin minun korvaani ”puoli kiloa
päivässä” kuulostaa äkkiseltään suurelta määrältä. Kyse
on siis kasvisten saantisuosituksesta. Oletan että tämä koskee
myös hedelmiä. Aivan järkyttävä määrähän se olisikin jos
yhdellä kertaa pitäisi syödä. Tässäpä jokunen keino joilla
kasvisten ja hedelmien osuutta saa puolihuomaamatta lisättyä.
Tekstin sisältö perustuu omakohtaisiin kokeiluihin. -Ihan vaan
tiedoksi tieteellistä näyttöä kaipaaville.
Aterian
kanssa ja pääruokaan
Esimerkiksi
kastikkeisiin voi helposti sujauttaa mukaan vaikkapa porkkanaa tai/ja
paprikaa. Myös puuroihin voi lisätä raastetta, ja raaka-aineeksi
sopii esimerkiksi porkkana, lanttu tai vaikkapa punajuuri.
Jälkimmäisen kanssa voi tulla hieman sotkua, mutta no.. jäljet voi
siivota?
(Kuva sivulta martat.fi)
Ja
sitten tietenkin lautasen syrjään varsinaisen aterian kanssa voi
sujauttaa itselleen sopivan määrän salaattia tai muita kasviksia.
Jos puolet lautasesta tuntuu paljolta, pääruokaan sujautetut
kasvikset kompensoivat mukavasti.
Leipään
Jos
leivän, rieskojen yms. tekeminen vähänkin kiinnostaa, suosittelen
lämpimästi raasteiden lisäämistä taikinaan. Olen itse kokeillut
porkkanaa, lanttua ja punajuurta. Vaikka lanttu voi maun ja hajun
suhteen kuulostaa ”ärtsyltä”, leivässä raasteen maku muuttuu
miedommaksi. Myös pinaatti toimii loistavasti!
Jogurtin
ja viilin kanssa
Olen
itse viime aikoina tykännyt laittaa iltapalaviilin- tai jogurtin
sekaan marjoja tai paloiteltuja hedelmiä. Marjoista puolukat ja
mustaherukat ovat lemppareitani, hedelmistä taas omena, päärynä
ja ananas.
Naposteltavaksi
Jos
naposteluun on taipumusta, kannattaa jääkaappiin paloitella
vihanneksia tai hedelmiä joista tykkää. Porkkana on ehkä yksi
helpoimmista. Jos pieni vaivannäkö ei pelota, ns. kunnon
porkkanoiden kuoriminen ja paloitteleminen tulee edullisemmaksi kuin
valmiiden naposteluporkkanoiden hommaaminen.
(K-ruoka)
Yhteenvetoa
Kun
niitä kasviksia ja hedelmiä sujauttaa kaikkeen mihin ne ikinä
sopivatkin, puoli kiloa uppoaa helpommin ja kenties lähes
huomaamatta. Vitamiinien kannalta olisi toki hyvä, että ainakin osa
päivän kasviksista tulisi nautittua raakoina. Vaikka vitaaminen saa
helposti purkista, itse ainakin pyrin panostamaan suoraan ruuasta
saatuihin vitamiineihin. Ja kaupan päälle tulee myös päivän
tarvittava kuituannos. Juu juu, ei mennä yksityiskohtiin :D
Ehkei
se puoli kiloa päivässä ole sittekään mikään mahdottomuus.
Miten
te olette saaneet lisättyä kasvisten osuutta ruokavaliossa?
Heh, minä saan kasviksia vähän liiankin kanssa (=muun ruuan kustannuksella, osittain). Mulle 500g kasviksia ei tunnu suurelta, voi mennä hetkessä esim. kirsikkatomaattien muodossa. Joskus harrastin myös porkkanapussin tai vastaavan dipattavien vihannesten popsimista dipin tai hummuksen kanssa (suosittelen kokeilemaan, esim. punainen suippopaprika + hummus tai mikä vaan dippi on lyömätön yhdistelmä!)
VastaaPoistaKasvisten sijaan rasvan lisääminen on itselleni ehkä akuutein ja pulmallisin, koska en laita paljon ruokia joissa tulisi käytettyä öljyä, enkä pidä ajatuksenakaan ns. näkymättömästä rasvasta...vaan haluaisin syödä kaiken mahdollisimman kiinteässä muodossa. Kun tykkään kasviksista niin olenkin yrittänyt lisäillä rasvaa niiden yhteyteen mm. juustoamalla kasvisruuat, täyttämällä esim. paprikaa mielikuvituksekkaasti esim. pähkinöillä tai avokadotahnalla (jota tosin ei ilmasto- ja eettisistä syistä ilmeisesti pitäisi lainkaan syödä). Siltikin tuntuu vaikealta mahduttaa tarpeellinen määrä hyvän rasvan lähteitä kuvioihin. Mutta joo, kasvisten kanssa ei ole ongelmaa :D Silti rieskaan raasteen lisääminen kuulosti hyvältä, ehkä kokeilen!
Tomaatit ovat tosiaan sellaisa, että niitä saa menemään suuremmankin satsin! Myönnän että itsellenkin rasvan lisääminen on vaikeaa, tosin siemeniä tulee syötyä ainakin satunnaisesti. Helpoin tapa olisi kai nielaista se lusikallinen öljyä, mutta maku.. nim. sitä nieleskellään sitten muutama päivä :D
VastaaPoista