perjantai 17. elokuuta 2018

"Dieettikuulumisia": Vihdoinkin rento asenne!


Kesänkin jälkeen ”dieettini” jatkuu. Mitään järisyttäviä edistysaskeleita en ole onnistunut ottamaan, mutta myöskään takapakkia ei ole ilmennut. Kesän aikana suuri työmäärä vei jossain määrin aikaa ja huomiota, mutta toisaalta panostaminen ravintoon auttoi. Projektia vaikeuttaa jossain määrin se, etteivät nuo ”herkut” edelleenkään maistu, samoin tuo erittäin suomalainen taipumus korkeaan kolesteroliin.

Panostaminen hiilihydraatteihin jatkuu
Kuten tulikin todettua, kolesterolin lisääntymistaipumuksen vuoksi en voi ainakaan säännöllisesti ottaa lisäenergiaa esim. kananmunista tai rasvaisemmista maitotuotteista. Tästä syystä hiilihydraatit ovat olleet oivat energiamuoto. Ai miksi ei proteiinia? Toki proteiiniinkin tulee satsattua, mutta se nyt ei satu antamaan sitä kropalle yhtä tehokkaasti energiaa kuin hiilihydraatit.

Kuvahaun tulos haulle potatoes


Taas kerran kuitenkin muistutan, että jokaisen kroppa toimii eri tavalla ja myös liikuntamuoto vaikuttaa paljon sen ns. ihanteellisen ruokavalion rakentamiseen. ”Hiilariöverit” eivät sovi minullekaan, mutta nuo nk. hitaat hiilihydraatit ovat toimineen oikein hyvin.

Ei enää liian kevyitä välipaloja
Asia on yksinkertainen: sokerittomat pastillit tai light -limut eivät eivät kelpaa välipaloiksi. Jälkimmäistä kittaan muuten kyllä ehkä yli tarpeen.. Mutta tämä pieni ”sääntö” mahdollistaa riittävien energiamäärien kokoamisen myös välipaloista.


Kuvahaun tulos haulle no bottles sign


Rento asenne
Tämä on ollut oikeasti saavutus! Nykyään en mieti enää jokaista suupalaa, ja toisaalta rentous liittyy myös energiamääriin. En tiedä onko tämä huono asia, mutta en myöskään jaksa enää stressata riittävän suurien energiamäärien saamista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että jättäisin tahallani syömisen liian vähäisiksi. Pakko kuitenkin myöntää, että on paljon helpompaa pyrkiä syömään riittävästi kun huono omatunto ei jatkuvasti kolkuta kummankaan suunnan keikahduksista. Yli tai ali, aiemmin kiristänyt pipo saa siirtyä hus hitsiin!


Kuvahaun tulos haulle relax


Pohdintaa
Tällä hetkellä koen suurimmaksi harppaukseksi asenteiden muuttumisen. Ruoka ei ole enää kasa kaloreita, jotka on pakko kuluttaa. Se sijaan ruoka on polttoainetta, jonka voimin jaksaa tehdä asioita joista pitää, ja toisaalta painiskella sellaisten asioiden kanssa joista ei pidä.

Sillä energialla ei ainoastaan liikuta, vaan myös opiskellaan ja nukutaan. Nukkumiseen taisi mennä tosiaan vähän päälle 400 kcal kahdeksan tunnin aikana, siis jos kyseinen tieto pitää paikkaansa. Tosin en tiedä miten ne pakolliset 1-2 heräämistä keskellä yötä vaikuttavat lopputulokseen.. ihan sama! Mutta siinä olisikin vähän erilainen tavoite: nukkua kahdeksan tuntia putkeen heräämättä! Toisaalta heräilyt saattavat myös olla merkki liian vähäisestä energiamäärästä, eli ehkä tämäkin motivoi lappaamaan lisää klapia pesään!


Kuvahaun tulos haulle zzzz

Toisaalta en ole aikoihin enää laskenut energiamääriä, vaan edennyt kropan tarpeiden mukaisesti. Määrällisesti ei ole tapahtunut muutoksia, mutta olen yrittänyt varovasti kasvattaa annoskokoja. Varovaisuus johtuu oikuttelevasta vatsasta, joka ei liioin pidä shokeeraavista muutoksista. Ei hätää, en mene yksityiskohtiin. Mutta näillä eväillä mennään kirjaimellisesti. Tällä kertaa minulla lyö tyhjää konkreettisten tavoitteen suhteen, mutta ehkä keksin niitä vielä.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti