keskiviikko 15. elokuuta 2018

Kotona: Siisteyden ylläpitämistä x3


Shiivotkaa shii, shii, shii, shi shii..jne. Aivan järkyttävä lastenlaulu! Ja kuten arvata saattaa, se tietenkin jäi soimaan päähäni. Siivoaminen tahtoo olla se pakollinen paha, ainakin jos pyrkimyksenä olisi pitää paikat edes jossain kuosissa. Mutta jos aivan rehellisiä ollaan, siivoaminen ei ole koskaan ollut minulle mitään suurinta myrkkyä. Lapsena toki tuli protestoitua, mutta se oli lähinnä ”koska minua käsketään” -kiukuttelua. En ole mikään kovan luokan kotitalousihminen, mutta useamman vuoden ajan olen kyllä onnistunut pitämään asuntoni siistinä. Tässä olisi muutamia toimintoja, joiden avulla homma on toiminut

Tavaroille selkeät ”vakkaripaikat”
Konmari, myöhästyit! Olen tosiaan ties miten pitkään halunnut kaikille tavaroilleni ns. vaikutuisen paikan. Keittiössä tämä lienee helpoimmin toteutettavissa, mutta pätee myös muihin tavaroihin. Ehkä jonkun korvaan kuulostan liiankin pedantilta, mutta jätän reppuni kotiin päästyäni sohvalle tasan siihen samaan paikkaan, en muualle. Toisin sanoen oikeaan reunaan. Lattialla reppu toimisi ansana, joka jostain syystä kamppaisi vain minut.

Tämä koskee myös pienempiä tavaroita aina käsityötarvikkeista koruihin ja meikkeihin. Käsityötarvikkeista löytyykin jo niin pientä sälää (esim. paljetit ja helmet), että niiden säilöminen esim. vanhoihin peltirasioihin on melkein pakollinen toimenpide. Jos tuttavasi tai sinä itse satut käymään reissussa, kannattaa matkamuistoksi ottaa esimerkiksi peltinen makeisrasia. Valitettavasti rasian alkuperäisestä sisällöstä on hankkiuduttava ensin eroon. Vaatteiden suhteen minua suoraan sanottuna ärsyttävät nämä nykyiset säilytystilat. Lähipäivinä pitääkin ostaa pari muovikoria lisää..


Kuvahaun tulos haulle lisa simpson malibu stacy box


Nämä vakkaripaikat mahdollistavat sen, että tavarat pysyvät juuri siinä tietyssä paikassa, eivätkä ajelehdi ympäri kämppää. Toki tämä kaikki vaatii myös tavaroiden palauttamista kyseisille paikoille käytön jälkeen, mikä toimintana tosin automatisoituu ajan kanssa. 

Säännöllinen tavarainventaario
Laiskallekin shoppailijalle tahtoo kertyä turhaa tavaraa. Periaatteessa sellaista olisi helppo sulloa komeron pimeään nurkkaan, mutta jossain vaiheessa sieltäkin tahtoo tila loppua. Tästä syystä säännöllinen tavarainventaario on tarpeellinen toimenpide. Omalla kohdalla voin todeta, ettei tavaroista luopuminen ole ongelma, mutta projektin aloittaminen on sitäkin vaikeampaa. Sen lähes täysin rikkinäisen 10 vuotta vanhan kotipaidan heittäminen pois ei siis tuota eroahdistusta, mutta sen kuljettaminen roskiin tai tekstiilikeräykseen on varsin raskas projekti. Tai oikeastaan vain se aloittaminen..


Kuvahaun tulos haulle homer simpson disco stu


Nyt” eikä ”ihan kohta”
Edellisestä onkin hyvä siirtyä tähän. Kun tarkoitus olisi tosiaan siirtää se lähes palasiksi hajonnut paita roskikseen, viedä tavaroita paikoilleen tai tarttua imurinvarteen, kannattaa ensisijaisesti näyttää punaista valoa ajatukselle ”ihan kohta”. ”Ihan kohta” lienee läheistä sukua vastaukselle ”joo joo”, mikä taas on merkki ettei viesti mennyt perille. ”Ihan kohta” tahtoo kääntyä kestoltaan harvinaisen pitkäksi, ja pian onkin kulunut kuukausi tai pari.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson now Tämä on hyvä muistaa..


Ja ettei kuulostaisi liian onnistuneelta..
Ei tämä kämppä kaikkialta näytä miltään köksän opuksen mallikuvalta. Minulla on muutama harrastus, jotka eivät tee tilasta aivan seesteisen siistiä: käsityöt ja gradu. Molempia yhdistää se, että tarvikkeiden tulee olla käden ulottuvilla. Ja jos projekti kestää pidempään, ei tarvikkeita kannata siirtää pois omille paikoilleen. Tästä syystä työmaani eli keittiön pöytä on säännöllisesti kirjojen ja papereiden peitossa.


Kuvahaun tulos haulle books and papers


Vaikka kirjat ja paperit ovatkin suhteellisen hyvässä/löydettävässä järjestyksessä, myönnän itsekin kaipaavani tyhjää pöytää. No, parin kuukauden päästä sekin ihme tulee tapahtumaan. Mutta tosiaan, työmaani eivät aina ole siisteimmästä päästä.

Tässä siis jokunen siisteys -pohdinta. Millaisia keinoja te olette keksineet järjestyksen ylläpitoon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti