sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Väsyttää.. ei hätää, piristy!

Pidän väsymystä ja kipua hieman samankaltaisina asioina: ne ovat subjektiivisia. Kukaan ei voi verrata tuntevansa enemmän kipua kuin toinen. Sama pätee väsymykseen. Itse koen tällä hetkellä väsymystä joka on rajoittanut toimintaani: treenaan vähemmän ja saan muutenkin vähemän aikaiseksi. Jo teini-ikäisenä ihmettelin ihmisten tapaa vähätellä toistensa väsymystä: Et voi olla olla väsynyt koska et ole sen ikäinen, sinulla ei X määrää lapsia, tietynlaista työtä jne. 

Kuka tahansa voi olla väsynyt

Väsymys ei katso ikää, fyysistä kuntoa tai elämäntilannetta. Energisinä ja terveinäkin pidetyt pienet lapset voivat olla väsyneitä ja jopa ylikuormittuneita. Myös "helppoa" elämää elävä nuori aikuinen voi olla väsynyt, samoin hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa oleva juuri eläkkeelle päässyt. 

Myönnän itsekin sortuneeni ajatteluun "odotas kun olet tämän ikäinen ja teet sitä ja sitä". On helppoa vähätellä toisen ihmisen väsymystä erityisesti silloin, kun hänen elämänsä näyttää omasta mielestäni helpommalta. Kuka tahansa voi olla väsynyt. Kun tarkemmin ajattelee, aina löytyy joku, jonka elämä on kuormittavampaa. Lupa olla väsynyt

Subjektiivisena ilmiönä väsymystä ei voi verrata eikä vähätellä. Hyvä kysymys on, voiko omaa väsymystä vähätellä. Itse olen päättänyt jättää "mittaukset" vähemmälle ja yksinkertaisesti antaa itselleni luvan olla väsynyt. Olen suurimmaksi osaksi tietoinen taustatekijöistä jotka selittävät väsymystä. Toisaalta.. tarvitaanko selkeitä syitä? Entä jos vain antaisi itselleen luvan tuntea väsymystä?

Sorrun myös häpeällisen usein vähättelemään ns. itseaiheutettua väsymystä. Esimerkiksi liiallisen älylaitteiden käytön aiheuttama univaje kuuluu asioihin joissa ajatukseni turhan helposti ajautuvat ainoastaan syyttävään asemaan. Kyllä, väsymys on itse aiheutettua, siitä ei pääse mihinkään. Olotilan muuttaminen taas vaatii toimenpiteitä jotka asianomaisen on suoritettava itse. Mutta tämä ei ennen muutoksia sulje pois henkilön tuntemaan väsymystä.

Lopuksi 

Piristy, koita jaksaa, kyllä se siitä! Vaikka hoen näitä itselleni, ajoittain haluaisin deletoida juuri nuo ajatukset päästäni. Kyse ei ole "kiukuttelusta", masennuksesta tms. Ja vaikka olisikin, pidän tärkeänä että ihminen antaa itselleen luvan olla väsynyt. Väsymys kertoi jostain mikä vie voimia. Joskus taustalla voi olla ns. vanha kuormitus mitä ei ole käsitelty. Kyllä, esimerkiksi liikunta ja ulkoilu usein auttavat. Itse koen parhaaksi avuksi luvan olla väsynyt. Kun "pakko" piristymiselle ja energisyyden lisääntymiselle poistuvat, tuntuu että uudet voimavarat löytyvät helpommin. Millaisin keinoin sinä hoidat väsymystä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti