tiistai 25. joulukuuta 2018

Irti syömishäiriöstä: Joulut ennen ja nyt


Se ihana jouluähky.. onneksi julkiset pohdinnat siitä ovat vaimenneet, mutta edelleenkin jokunen puolesta tai vastaan asettunut teksti löytyy. Oma kantani on jotain niiden väliltä. Mielestäni jouluna saa syödä siinä missä vuoden muinakin päivinä, mutta ruuan ei tarvitse olla itse tarkoitus. Toisin sanoen sitä jouluähkyä ei tarvitse pakkomielteisesti hankkia. Viimeisen kymmenen vuoden meikäläiselle joulu on syömisten suhteen ollut enemmän tai vähemmän vaikeaa aikaa. Parin kuluneen vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut todella suuri muutos erityisesti verrattuna ah niin ihaniin sh-vuosiin. Millaisia eroja onkaan ilmennyt?

Valmistautuminen joulun syömisiin
Sh-vuosina valmistauduin jouluaattoon ja sen syöminkeihin päiviä aikaisemmin. Vähensin syömiset minimiin, liikuin pakonomaisesti ja varmaan oksenteluakin ilmeni. Jouluaattona syöminen tapahtui kurinalaisesti, mutta samalla holtittomasti. No, mitä muutakaan voi odottaa monen päivän paastoamisen ja ylipäänsä ”kiristelyn” jälkeen. Kiitos laksatiivien, joulupäivä meni vatsakivuissa sillä laksoihin tottunut suolistoni ei ollut erityisen yhteistyökykyinen. Anteeksi suora kertomus, mutta mitäpä sitä kiertelemään.


Kuvahaun tulos haulle scale


Nyt tilanne on 100%:sen toisenlainen. En valmistaudu erikseen jouluaatton syömisiin edes aattona. Okei itse asiassa valmistaudun: Koska ruoka-ajat voivat ovat usein hieman erilaiset, varaan itse ateriaa edeltävälle ajalle riittävästi välipalaa ja muuta syötävää. Nykyäänhän meikäläinen syö tosiaan kuin jyrsijä tai pikkuvauva: 2-3 tunnin välein. Neljä on jo liikaa.

Itse syöminen ja fiilis syömisen jälkeen
Jouluaterialla syön mitä haluan. Suureksi onnekseni tosin himoitsen vatsaystävällisiä ja (mielestäni) terveellisiä jouluruokia: laatikoita, rosollia ja kalaa. Ähky tosin yllätti tänä vuonna, mutta eipä se mikään järkyttävä ollut. Luumukiisselikin maistui oikein mainiosti pienen sulattelun jälkeen! Joulupäivänä heräilin ilmaan minkäänlaisia omantunnon tuskia, ja aamupala maistuikin välittömästi!


Kuvahaun tulos haulle riisipuuro (Myllyn Paras)


En kuitenkaan syö sellaisella ”jouluna pitääkin syödä paljon” -fiiliksellä. Vaikka joulu onkin vain kerran vuodessa, en näe mitään syytä ahtaa itseäni ylitäyteen, saati sitten syödä sellaisia ruokia joista en oikeasti pidä. Liharuuat eivät tosiaan kuulu valikoimaan. Riisipuuro on ok, mutta esimerkiksi joululimppua tai saaristolaisleipää en voi sietää. Tänä jouluna en syönyt yhtäkään joulutorttua, konvehtia tai muitakaan makeisia. Kaksi joulupiparia tuli maistettua leipomisen päätteeksi, ja se riitti. Asiaan ei tosiaan liittynyt kieltäytymistä tai kontrollointia. Ei vaan tehnyt mieli.

Miten toimin tammikuussa?
Alkaako tammikuussa sitten tipaton ja sokeriton aika. -No ei. En ole alkoholin kanssa nollalinjalla, mutta käyttö muina aikoina vuodessa on sen verran vähäistä, että kenties selviän hengissä vaikken tipatonta aikaa pitäisi. Sokeria menee muutenkin niin vähän, ettei lakkoon ole tarvetta.


Kuvahaun tulos haulle diet  Pyh!!!!!!


Aikaisemmin tilanne oli toinen. Joulun syömiset ketuttivat viimeisen päälle ja kroppa tuntui pahasti paisuneelta. Asiaan ei varmaankaan vaikuttanut se, että kroppa voi mennä pikkiriikkisen sekaisin paastoamisen ja syömisen, ja laksojen käytön vuorottelusta. → Nestettä.. Joulua edeltävä meininki jatkui, ja kaatui yksittäisiin herkuttelun ja huonon omantunnon täyttämiin momentteihin.

Yhteenvetoa
Harva varmaan lähtisi väittämään että tilanne ei ole muuttunut. Mistään nopeasta muutoksesta ei ole kyse, vaan pitkästä ajattelutapojen muokkauksesta. Aktiivinen liikkuminen sekä tavoitteellinne treenaaminen ovat auttaneet paljon. Vaikka osa olettaisi asian olevan toisin, homma on varsin yksinkertainen: Jos syömiset ovat päin p:tä, tulokset treenissä yllättäen laskevat.

Toisaalta olen kyseenalaistanut joulun syömisiin liittyvän stressaamisen tarpeen. No, kyseenalaistin myös liiallisen joulumässäilyn. Tajusin etten saa sellaisesta mitään tyydytystä, mutta en toki tuomitse heitä jotka moisesta pitävät. Joulu on kerran vuodessa, ja jokainen juhlikoon sitä miten itsestään tuntuu parhaalta. Jouluruuat ovat uniikkeja, mutta loppujen lopuksi koen ne muun ruuan tavoin polttoaineeksi. Erityisesti tämä joulu on ollut todella rento, sillä neljän päivän fyysinen loma ajoittui joulun päiville. Olen syönyt mitä olen halunnut, mutta samalla lepuuttanut kroppaani ja nauttinut mukavasta seurasta. Nämä päivät ovat olleet siis lepuuttelua monella tasolla, ja loppuviikolla on helppo palailla jää- ja saliharjoittelun pariin.

Minun on vaikea edes muistella aikaa kymmenen vuotta sitten. Jälkeenpäin läheisille aihetetun stressin ohella minua harmittaa se, miten kohtelin kehoani. Vaikka ne vuodet jättivät kenties pysyvätkin vauriot, olen silti onnekas kun pääsin näinkin vähällä. Mikään helppo projekti ei ole ollut, mutta kannattava: kuluneina vuosina juhlapyhissä on ollut taas niille kuuluvan juhlan tuntua.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson woohoo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti