keskiviikko 19. joulukuuta 2018

Vinkkejä opinnoissa etenemiseen X4


Syksyllä 2013 sain suureksi ilokseni sen odotetun paksun kirjekuoren, jossa onniteltiin saadusta opiskelupaikasta. Jes!!! Iloa kuitenkin hieman kompensoi se tosiasia, että opinnot tulisi myös suorittaa jossain vaiheessa loppuun. Minua ei houkutellut ajatus yli kymmenen vuotta kestävistä opinnoista, joten työtä oli tehtävä. Pidän tuota 5,5 vuotta ihan kohtuullisena aikana, vaikka nopeampikin tahti olisi ollut mahdollinen. No, sitä on turha surra tässä vaiheessa. Mutta miten tuo 5,5 vuotta onnistui harrastekilpaurheilun ohella?

Alkuvaihe: Pysyttele perusopinnoissa ryhmäläisten parissa
Tämä tosiaan auttoi ainakin meikäläisen kohdalla paljon. Oletan että varsin monissa opiskelupaikoissa on se nk. tutor-porukka, jonka kanssa perehdytään opiskelun ihmeelliseen maailmaan. Jos vain mahdollista, esimerkiksi juuri tuon pienen ryhmän kanssa voi ilmoittautua samoille perusopintojen kursseille, jolloin alkuvaihe pääsee hyvään vauhtiin.

Opintojen alkuvaiheessa porukka on myös varsin motivoinutta, ja innostunutta opiskelemaan myös yhdessä. Muistaakseni meillä osa opiskelijoista kokosi eri kursseille lukupiirejä. Lukupiiritoiminta on oikeasti todella hyvä ratkaisu siinä vaiheessa, kun alkuinnostus alkaa heikentyä. Teologisessa erityisesti klassiset kielet kokosivat useitakin lukupiirejä, jotka auttoivat erityisesti opiskelijoita, joille kielet ylipäänsä olivat vaikeita.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson college


Eli perusopintojen aikana kannattaa pysytellä yhteydessä muuhun porukkaan. Jos välimatkat ovat ongelma, verkostoituminen käy onneksi varsin helposti. Tämä osoittautui tehokkaaksi ratkaisuksi itselleni erityisesti silloin, kun ”koulumatka” venähti tunnin junamatkaksi. Vielä kauempana asuville verkkokeskustelut olivat todella arvokas apu. Mutta mitä perusopintoihin tulee, ne kannattaa hoitaa hyvissä ajoin alta pois, ettei mitään jää ns. roikkumaan. Esimerkiksi kandivaiheessa voi olla aika rasittavaa jos perusopintoja puuttuu. Vinkki: hoitakaa se ATK -ajokortti (tai millä nimikkeellä onkaan) mahdollisimman nopeasti alta pois.

Voitko hyödyntää kesäopintoja?
Olen opintojen aikana käyttänyt kaksi kesää opintojen vauhdittamiseen. Ensimmäinen oli ekan opiskeluvuoden kesänä. Ratkaisu oli oikeastaan puolipakollinen, sillä en saanut kesätöitä. Tästä syystä suoritin pakollisen heprean kurssin ns. intensiivikurssina. Totta puhuen kielissä tuollainen intensiivikurssi oli ratkaisuna paras, sillä tuntuma säilyi, ja saatoin keskittyä ainoastaan hepreaan. Kun moni syksyllä joutui käymään samaan aikaan latinan ja heprean kurssit, saatoin vain huokaista helpotuksesta. Latina nimittäin teetti aika tavalla työtä minulle, joka en todellakaan ole kielissä lahjakas.


Kuvahaun tulos haulle homer simpson college


Viime kesän ja syksyn aikana ehdin saada sivuaineen pakettiin, mikä vauhditti opintojen etenemistä tehokkaasti. Näin jälkikäteen en suosittele aivan samaa taktiikkaa. 25 opintopistettä on todella kova rutistus, ja itselläni oli voimat loppua. Suosittelen siis mieluummin suorittamaan kurssit esimerkiksi 2-5 erässä. Toissa kesänä suoritin yhden 5 op:n laajuisen tentin, mikä taas vauhditti pääaineen sisällön kokoamista. Eli kesäaikaa kannattaa hyödyntää jos se vain onnistuu.

Etäopintojen hyödyntäminen
Tämä tulikin jossain määrin esille. Verkkokurssit ovat todella käteviä erityisesti silloin, jos ”koulumatkat” ovat pitkiä tai lähiopetuksen aikataulut menevät hankaliksi. Kaikkea ei toki voi korvata verkkokursseilla, mutta esimerkiksi sivuaine ja opintokokonaisuuksien täydentäminen voi onnistua. Tämä riippuu toki paljon oppilaitoksesta ja siitä, mitä opiskelee. Esimerkiksi terveydenhuoltoalalla ja lääketieteen puolella on oltava suurimmaksi osaksi läsnä. -Tosin syystäkin..


Kuvahaun tulos haulle homer simpson computer


Ihan pikku varoitus: verkkokurssit ovat usein työläitä, eli mitään oikoreittejä ne eivät välttämättä ole. Luennolla istumisen sijaan tehtäviä on runsaasti, ja lopputehtävät tai/ja mahdolliset verkkotentit työllistävät kyllä tehokkaasti. Toisaalta nopeat lukijat ja kirjoittajat voivat säästää verkkokurssien avulla runsaasti aikaa. Lisäksi tehtävät yleensä saa palauttaa reippaasti aikaisemmin ennen deadlinea. Eli jos alkuvaiheessa rutistaa suurimman osan tehtävistä kuntoon, kurssin loppuvaiheessa voi olla rennompaa.

Matkojen hyödyntäminen
Tätä olen toistellut kerran jos toisenkin: tenttikirjoja kannattaa lukea bussissa, junassa tai metrossa istuskellessa. Siis jos sellaisilla tulee reissattua. Keskittyminen ei välttämättä ole yhtä tehokasta erityisesti ruuhka-aikaan, vieressä istuvan rouvashenkilön pitkän ja äänekkään puhelunn aikana, humalaisen vuodattaessa elämäntarinaansa, metrin päässä olevan kaksivuotiaan uhmakohtauksen aikana tai teinien kovaäänisen kikatuksen aikana..

Mihin jäinkään? Niin, kulkuvälineissä kannattaa lukea! Osa tekstistä voi mennä hieman ohi, mutta esimerkiksi kotosalla tai kirjastossa kerratessa samaisten sivujen sisältä aukesi ainakin minulle nopeammin, kun olin silmäillyt niitä etukäteen. Lisäksi matkakin taittuu nopeammin. Viimeisen neljän vuoden aikana erityisesti jäähallilta kotiin reissatessani varmaan 90% reissuista meni nenä kiinni kirjassa.

Tällaista tällä kertaa. Opiskeluaiheesta huolimatta: Leppoisaa joulun odotusta!


Kuvahaun tulos haulle homer simpson christmas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti