tiistai 30. toukokuuta 2017

Kuulumisia ja ohjeita taitorullaluisteluun osa 10: kävelytien hyödyntämistä

Täällä taas! Tällä kertaa luvassa on jälleen ohjeita taitorullaluisteluun. Koska olen päässyt harjoittelemaan taas hieman harvemmin, liittyvät ohjeet haasteellisempien harjoittelualueiden hyödyntämiseen. Tosin vain yhden sellaisen. Ihan kiusallani aloitan kuitenkin yleisillä kuulumisilla. Työharjoittelu alkaa olla todella loppusuoralla, ja mieli on kaiken kaikkiaan positiivinen. Tosin harjoittelun loppuminen on haikeaa, mutta toivon onnistuvani pitämään kontaktia yllä kyseiseen seurakuntaan. Tällä viikolla saan olla kiitettävästi äänessä, sillä tämän päivän hartauden lisäksi tiedossa on kaksi saarnaa. Toinen tosin on hieman tiivistetympi, nuorten kirkkoon tarkoitettu saarna, toinen taas "virallinen". Vaikka ajoittain on ollut raskastakin, työharjoittelun kautta olen saanut todella positiivisen kuvan seurakuntatyöstä. Yksikään päivä ei ole samanlainen, tehtävät vaihtelevat, samoin ihmiset joita kohtaa. Tämän kuusiviikkoisen aikana olen saanut kohdata ihmisiä kirjaimellisesti vauvasta vaariin. Erityisen kiitollinen olen siitä, että näin lyhyen ajan sisällä sain mahdollisuuden kohdata ihmisiä koko elämänkaarelta, aina alusta loppuun. Monen työharjoittelun aikana olen loppua kohden ollut lopen uupunut, mutta nyt tilanne on päinvastainen. Mitä enemmän olen saanut olla, nähdä, kokea ja tehdä, sitä enemmän voimia olen saanut. Toki sunnuntaina tilanne voi olla toinen, mutta sitä lienee turha murehtia.

Koko harjoittelun aikana sopivan ajan löytäminen taitorullaluistelun harjoitteluun ei olekaan ollut aivan helppo projekti. Tuota tien toisella olevaan parkkipaikkaa saa jatkuvasti seurailla, enkä vieläkään olen keksinyt millä logiikalla aikataulut menevät. No, keskiyöllä ja esimerkiksi viideltä aamulla siellä on tyhjää mutta.. rajansa kaikella! Viime perjantaina pääsin kertailemaan askeleita ja hyppyjä. Salchow ei tuota enää ongelmia, minkä vuoksi olen keskittynyt korkeuden lisäämiseen. Valssihypyssä samoin. Lisäksi harjoittelen nyt valssihyppyä niin, että vasen jalka jää eteen ristiin. Tarkoituksena olisi siis valmistautua ritin lisäämiseen ja myös axeliin. Itse ritti sen sijaan on vielä epävarma, mutta onnistuneita yrityksiä tulee joka kerta enemmän. Sisäkolmoset menevät hiljakseen paremmin, mutta useaa en meinaa millään päästä peräkkäin!

En liene ainoa, joka tuskailee harjoittelualueiden löytymisen kanssa. Tänään esimerkiksi autoja alkoi parkkiksella olla siinä määrin, että reaktiokyvyn oli oltava riittävä. Muuten homma olisi päätynyt kiusalliseen kolariin, nimitäin parkkeeratun auton kanssa. Kävelytiellä huomasin, että sehän on loistava paikka harjoitella perusluistelua! Tässä siis muutamia ideoita kävelytiellä harjoitteluun:

Perusluistelua kunnon ojennuksella: Potkun jälkeen ojenna vapaa jalka niin suoraksi kuin mahdollista. Itse kauhistuin jo talvella luisteluasentojani, minkä vuoksi päätin kiinnittää huomiota ojennuksiin. Harjoitus voi tuntua yksitoikkoiselta, mutta siihen kannattaa suhtautua "meditatiivisena" harjoituksena. Itse testailen nyt sitä, että tuleeko ojennus tällaisten harjoitteiden myötä mukaan myös muuhun luisteluun.

Ristiaskeleet, eli cross rollit: Astu liikkeen nimen mukaisesti ristiin. Kun etummainen jalka on maassa, varmista että paino on sillä. Seuraavaksi astut toisella jalalla ristiin. Kun meno tuntuu luontevalta, yritä tehdä tukijalla pieni ulkokaari. Lopputuloksena syntyy keinuva liike. Ristiaskeleet ovat loistava keino harjoitella itse ulkokaaria! Mitä paremmin joustat polvella ja "pusket" liikkeen kaarelle, sitä paremmin liike onnistuu. Jos kuuntelet musiikkia, kokeile ristiaskeleita musiikin tahtiin. En itse ole kuvan "mannekiinina".

Kuvahaun tulos haulle cross roll roller skate

Yksittäiset sirklausaskeleet: Tee yksi sirklausaskel yhdellä puolella ja sitten toisella. Tien leveydessä riippuen voit kokeilla myös kahta sirklausaskelta. Yksittäisten askeleiden välissä voi kokeilla myös liukua jalanojennuksen kanssa.

Periaatteessa myös takaperin meneviä liikkeitä voi harjoitella, mutta en suosittelisi.. ellei kyseessä ole sellainen kellonaika että tiellä on oikeasti autiota. Ja yksi hyvä taito on opetella ennen kävelytiellä treenaamista: jarruttaminen. Taitorullaluistimissa ei ole jarrupalaa takana, siispä vauhti hiljenee kurvaamalla voimakkaasti. Jarrupalat vastaavat luistimien kärkipiikkejä, joten käyttötarkoitus liittyy hyppyihin. Toki näitäkin jarrupaloja voi käyttää pysähtymiseen, mutta lopputulos ei vastaa tavanomaista ja toivottua tapaa pysähtyä.

Kuvahaun tulos haulle homer simpson fell down on face


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti